Zákon o štátnom jazyku

Diskusie na politické témy...
Sagittarius
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Zákon o štátnom jazyku

Príspevok od používateľa Sagittarius »

http://www.aktuality.sk/spravy/komentar ... it-nahubky

Čo na to hovoríte? Ja by som len chcel vidieť ten návrh zákona aby som to mohol posúdiť alebo aspoň, čo presne je v tom zákone, lebo to som sa nedozvedel... :?
nadl
Medium Star
Medium Star

Zaujímavosť!

Príspevok od používateľa nadl »

Kód: Vybrať všetko

chcel vidieť ten návrh zákona aby som to mohol posúdiť alebo aspoň, čo presn
Asi nie si sám ktorý by chcel vedieť čo perlament vydumal.
Skôr som patriot tak ma dosť irituje aké zákoni sa vôbec primajú
v parlamente od 1989 roku, privatizácia atd.
TV so vydeľ cez letné obdobie šot ako prišiel ku vodnej nádrži slovák a počul tam vykrikovať dvoch chlapcov po maďarský no nevedel čo vlastne chcejú, na mávanie rukami sa išiel pozrieť na čo to vlastne tak mávajú , bol zvedavý prišiel ku nim a zistil že sa im kamarát topí tak skočil do vody a vytiahol ho. Je zarážajúce chlapci ktorý navštevujú školu v Slovenskej republike nevedia povedať po slovenský pomoc.
Pokiaľ sa poznám pre mňa by si mohli vykričať aj pajšle ten chlapec žiaľ by sa bo utopil :!: :!: :!:
Sagittarius
Guru
Guru

http://www.aktuality.sk/spravy/domace/m ... 55fc2ee467

Takže zase som ale nedozvedel podstatu, že ako je to myslené, či aj za nesprávne gramatické konštrukcie, gramatické chyby, v akom styku to má byť, úradnom, či súkromnom atď... Myslím, že tento zákon nemá opodstatnenie v takom znení ako je teraz...
C954
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa C954 »

Hej, urcite v sukromnom styku. Budu chodit SISkari po sidliskach a kontrolovat mladez a ich zargon.

Je to myslene tak, ze ked isty subjekt viackrat uvedie nespisovne nazvy (bohemizmy, cudzie slova kt. sa daju nahradit slovenskym slovom), moze byt potrestany pokutou, a tusim ze aj trestne stihany.

Ja v tom nevidim nic zle, mali by sme si svoj jazyk vazit.
JaJeNiektoIny
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JaJeNiektoIny »

Sagittarius
Guru
Guru

JaJeNiektoIny: K+ za článok. Aký má byť jazyk určujú ľudia (v PC terminológii používatelia), nie administratíva(resp. malá skupina ľudí). To je jeden dôvod, prečo sa neuchytilo esperanto alebo zo slovenskej histórie Bernolákova slovenčina.

A tiež si myslím, že ľudia by sa mali vyjadrovať gramaticky správne, ale nemali by byť za nedodržiavanie pravidiel pravopisu trestaní/pokutovaní, ich je prejav je tak, či tak obraz o nich samotných a to stačí...
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jeremy »

vidim tu rozpor medzi normou a úzusom. Kedže norma je súhrn všeobecne uznávaných kolektívne prijímaných a rešpektovaných prostriedkov a pravidiel na spájanie týchto prostriedkov v jazykovom systéme. (Horecký)

a úzus je reálna skutočná podoba jazyka, taká ako ju používatelia používajú. Nachádzajú sa v nej aj nespisovné a nesprávne prvky napr.:
nesprávna výslovnosť (vyslovovanie, nedodržiavanie rytmického krátenia),
zlé syntaktické väzby,
neologizmy a cudzie slová (anglicizmy, slangové výrazy, ...),
nesprávny výber slov
Napriek tomu, že obsahuje nesprávne prvky nie je možné ho ignorovať. Neustále ho sleduje norma a v určitých časových intervaloch sa odráža aj v kódexe. Základný problém – rozpor medzi úzom a normou.
Ak nejaký jazykový prvok budú používatelia stále akceptovať a používať (ak sa osvedčil), norma musí ustúpiť.

z toho vypliva ze takyto zakon je chybny pretoze priamo potlaca uzus. Nech uz sa na to pozerame z akehokolvek pohladu

Individualistický: dôležitý je úzus (každý môže hovoriť ako chce – individuálna voľba výrazu) /extrémistický spôsob/

Puristický: uznávajú len normu a kódex, úzus nie je podstatný, (extrém. spôsob)
jazyk sa vyvíjal tisícky rokov a človek nemá právo do neho zasahovať, môže jazyk len chrániť,
jazyk reprezentuje národ a mal by byť v čo najspisovnejšej forme
 zásada čistoty /len slovenské ekvivalenty/
 zásada historickosti /prednosť by mali mať historicky pôvodné slová, proti používaniu cudzích slov
 zásada estetickosti /z jazyka by sa mali vylúčiť prvky, ktoré pôsobia neesteticky – aj prízvuk a intonácia/
funkčný: v prvom rade berie do úvahy kódex a normu, reálne si však všíma aj úzus. Všetky prvky v jazyku hodnotí podľa toho, akú má funkčnosť a podľa situácie

kedze puristicky pohlad na spisovny jazyk uznava len normu a kodex a norma musi ustupit vzdy uzusu je chybne pokutovat niekoho ked hovori prirodzene a jemu vlastne

Jazykova kultura si vsima pritom vsetky tri aspekty aj normu, kodex aj uzus. a hodnoti ich. Takyto navrh zakona by mal byt spripomienkovany
Je chybne aby ma pokutovali za to ze v sukromnom styku pouzivam rec ktora je mne ´prirodzena.

Minimalne katedry slovenskeho jazyka ako jeden zo 4 spravnych poradnych organov veci tykajucich sa slov. jazyka by mali urcite tento zakon spripomienkovat.

Dalsi chybny krok nasej vlady
JaJeNiektoIny
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JaJeNiektoIny »

Vraj, že Jazyková polícia bude kontrolovať aj internet
Po novom by mal § 5 ods. 3 znieť: "Oznamy určené na informovanie verejnosti prostredníctvom miestneho rozhlasu, prostredníctvom iných technických zariadení alebo prostredníctvom voľne prístupnej internetovej stránky sa zverejňujú v štátnom jazyku. V obciach podľa osobitného predpisu možno oznamy zverejniť aj v jazyku národnostných menšín po ich zverejnení v štátnom jazyku."
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

podla mna len zase vymyslame zasrate institucie aby sme dali bezcennym jazykovedcom a podobynm povalacom pracu a pocit ze nieco znamenaju ... co chce uzakonovat z roka na rok zem ktora milion rokov podliehala madarom ? ? ? ktorej obyvatelia su premiesani s cechmi a moravakmi ? ? ? ... radsej nech sa na takuto frasku vyseru a robia nieco poriadne, nech idu do skol a motivuju (alebo nutia) decka aby sa ucili slovensky, nech si to vydupu, vydupali si to ine multikulti spolocnosti, neboli by sme prvi ... jazyk je jedna vec a taketo vyhrotene extremy druha ... ja neviem ale je asi trosku normalne ze populacia sa obmiena a dostava sa do jazyka napr. anglictina, ze sa pouzivaju cudzie vyrazy, svetozname slogany v cudzich jazykoch a podobne ...

... neviem si dost predstavit z brucha poviem napriklad reklamu na Mazdu, kde budu hlasit miesto zoom zoom zoom slovensky priblizit priblizit priblizit (alebo nejak podobne) ... je to neskutocna kravina ... teda ak tomu budu aj take institucie ako reklamne agentury podliehat, co som v prvopociatkoch tohto napadu cital ze budu ...

... nerobme preto zo seba debilov na medzinarodnej urovni, este mame sakra co zlepsovat, este na tom niesme zdaleka tak dobre aby sme sa mohli zaoberat pokutamy za slovenske reklamy s jednym anglickym heslom :roll:
draco
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa draco »

Keď už novelizovať, ja by som navrhol takúto novelu zákona:

Občanov Slovenskej republiky, ktorí žijú na území Slovenska viac ako 8 rokov a nevedia rozprávať po slovensky, teda úradným jazykom, by mali pokutovať až do výšky 5000 euro a v krajnom prípade by im bolo možné odobrať občianstvo Slovenskej republiky.

Viem, že štátne občianstvo Slovenskej republiky možno stratiť len prepustením zo štátneho zväzku Slovenskej republiky na vlastnú žiadosť, no myslím si že by sa to mohlo zmeniť. Vo viacerých krajinách je možné odoberanie občianstva aj nedobrovoľne, napríklad v takej Bosne a Hercegovine alebo v Nemecku je možné anulovať občianstvo (napr. Hitlerovi chcú anulovať občianstvo). Navrhol by som to hlavne pre to, že som sa stretol s veľmi veľa ľuďmi (na južnom Slovensku), ktorí dokonca vôbec nevedia po slovensky aj keď majú naše občianstvo a žijú tu od narodenia, respektíve veľmi dlhú dobu. Pri žiadosti o občianstvo SR je aj podmienka, že uchádzač musí ovládať štátny jazyk.
Začiatok Konca
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Začiatok Konca »

A to chceš, aby chodili policajti a počúvali kto sa ako rozpráva?... a keď bude hovoriť po maďarsky, tak prídu a opýtajú sa ho, či nevedia spisovne po Slovensky... a potom, keď nebude vedieť odpovedať, tak mu vezmú občianstvo?... nezdá sa to trochu choré?.. alebo inak, koľko ľudí by muselo byť vzatých do zamestnania, aby to kontrolovali... to sa nedá ustriehnuť.
draco
Light Star
Light Star

Začiatok Konca napísal:A to chceš, aby chodili policajti a počúvali kto sa ako rozpráva?... a keď bude hovoriť po maďarsky, tak prídu a opýtajú sa ho, či nevedia spisovne po Slovensky... a potom, keď nebude vedieť odpovedať, tak mu vezmú občianstvo?... nezdá sa to trochu choré?.. alebo inak, koľko ľudí by muselo byť vzatých do zamestnania, aby to kontrolovali... to sa nedá ustriehnuť.
v tom problem nevidim, netreba tych ludi hladat ako keby spachali zlocin, staci na uradoch ked budu a nebudu vediet po slovensky, to som nemyslel ako hon na "neslovakov" ze budeme ich tu vyhladavat a odoberat obcianstvo vsetkym , zasa netreba hned extremne zavery robit
molotov356
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa molotov356 »

Suhlasim s tou pokutou alebo zbavenim občianstva . Mna poriadne rozhneva ak pozeram spravy a nejake madara z komarna musia dabovať.
Začiatok Konca
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Začiatok Konca »

Pokiaľ by to boli úrady, nemocnice, obchody, atď. V poriadku... ale dáš mu pokutu?... takú pokutu, ktorú tam niekto navrhol (5000 €) je trochu veľa... tak potom čo, vyhodíme ho?... Alebo ho rovno vyhostíme?... Nie som za mnohojazyčnosť Slovenska.. dokonca ma vie poriadne nasrať, ak v obchode alebo kdekoľvek inde sa nehovorí po Slovensky, ale po maďarsky a pod. Napriek tomu je to celkom nedoriešené... Neviem si to dosť dobre predstaviť... :)
draco
Light Star
Light Star

tu pokutu som zobral len z navrhu toho oficialneho, ked si to tak zratas je to vyse 150 tisic, si predstav ze kolko musis robit na to :-D, keby to boli mensie ciastky bolo by t v pohode celkom, neboj sa akoby sa zacali ucit slovencinu :D ono to je len taky vymysel pochopitelne ale urcite lepsi ako ten navrh co chcu predlozit v parlamente a keby sa to doladilo samozrejme tak by to podla mna fungovalo, ale pravdaze treba to domysliet, take zakony nevznikaju 5 minut ako ten moj "navrh"

no daco podobne by len prospelo Slovakom ako takym, konecne by sme urobili daco aj pre seba a pre svoju vlast, ked uz si tak lubime buchat do hrude :)
tukan2
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa tukan2 »

Ja proti tomu zakonu nic nemam, v mediach sa coraz castejsie pise nespisovne, v telke pocuvame cechizmy a pod. myslim si ze je to efektivny sposob ako prinutit ludi aby rozpravali spisovne.
Sagittarius
Guru
Guru

tukan2 napísal:Ja proti tomu zakonu nic nemam, v mediach sa coraz castejsie pise nespisovne, v telke pocuvame cechizmy a pod. myslim si ze je to efektivny sposob ako prinutit ludi aby rozpravali spisovne.
Sorry, ale nedalo mi :) Keď niečo chcem od ostatných, začnem od seba. :wink:
Napísať odpoveď