zdroj: pravda.skSvet upadne do hospodárskej depresie a USA čaká revolúcia
Miroslav Vajs, Pravda | 10. januára 2009 11:40
Gerard Celente už vyše dvadsať rokov poskytuje prognózy do budúcnosti a v amerických médiách si za to vyslúžil prezývku Nostradamus. Jeho predpovede sa však nezriedka spĺňajú. Rok 2009 však Celente nevidí ružovo. Práve naopak, tvrdí, že nás čakajú veľmi zlé časy.
Aký bol rok 2008?
Presne taký, ako sme predpovedali.
To znamená?
V ročenke prognóz na rok 2008, ktorú sme vydali na konci decembra 2007, sme hovorili najmä o prepuknutí paniky na finančných trhoch. A tá aj prišla. Teraz tvrdíme, že nás čakajú ešte oveľa horšie časy.
Finančná kríza však mnohých zaskočila nepripravených. Kedy sa to vlastne všetko začalo?
To je vec, ktorá sa ťahá už desaťročia a siaha až k vláde Richarda Nixona, ktorý presadil zrušenie zlatého štandardu pre americký dolár. Vravel, že dolár nemusí byť krytý zlatom, ale postavený na sile americkej ekonomiky. Vtedy to aj mohol povedať. Veď neexistovala globálna ekonomická konkurencia, Čína a India boli považované za krajiny tretieho sveta a podobne. Krízy sa odvtedy pravidelne opakujú. Ekonomická kríza na konci 70. rokov, potom prudký rast a následný kolaps akciového trhu v 80. rokoch, internetová bublina v 90. rokoch a teraz tu máme finančný kolaps.
Prečo sa tieto situácie opakujú?
Pretože vždy, keď akciový trh stroskotá, vláda nenechá investorov, aby pocítili bolesť z ich finančných strát, no vždy sa znížia úroky a do obehu sa vyšle množstvo nových lacných peňazí. Po internetovej bubline sa úroky dostali na 46–ročné minimum. A o tom to celé je. Peniaze sa stávajú bezcennými.
Rovnako však vlády a centrálne banky reagovali aj teraz. Znížili sadzby a pripravili niekoľkostomiliardové záchranné balíčky.
Presne tak. To je jediné, čo vedia. Znížiť úroky alebo vytlačiť nové peniaze.
Podľa vás to teda nie je východisko z krízy?
A čo som hlúpy?! Samozrejme, že to nie je riešenie. Len to povedie k hyperinflácii a nárastu cien. A robia to stále tí istí ľudia. Počas Clintonovej éry bol zrušený zákon z čias Veľkej hospodárskej krízy, ktorý zakazoval bankám poskytovať poistenie, brokerské služby a podobne. Dôsledok vidíme všetci. A teraz si Obama do svojho tímu zobral tých istých ľudí. Myslíte, že tí istí ľudia, čo tieto problémy spôsobili, ich aj vyriešia? No to ťažko!
Ako sa žije Američanom v súčasnosti?
Mizerne. Situácia nikdy nebola taká deprimujúca. Vymizla radosť zo života a z ľudí sa stali pracujúce a v mnohých prípadoch už aj nepracujúce mŕtvoly.
Myslíte, že by sa táto mizéria mohla preniesť aj do ďalších krajín?
Celý svet má túto zvláštnu schopnosť preberať od Američanov tie najhoršie návyky, čo máme. Najviac svetu chutí naša popkultúra a rýchle občerstvenie.
Ako myslíte, že sa bude finančná kríza vyvíjať? Niektorí analytici napríklad hovoria, že dokonca aj rast čínskej ekonomiky môže padnúť na nulu.
Neviem či to bude naozaj až nulový rast, no rast Číny sa určite spomalí. Kríza sa rozšíri do celého sveta. Ekonomiky upadnú do recesie a niektoré do hospodárskej depresie.
Čo by mali v tejto situácii robiť bežní ľudia?
V prvom rade by nemali minúť peniaze, ktoré nemajú. Nemali by nakupovať na dlh a nemali by kupovať zbytočnosti. My nerobíme finančné poradenstvo a neradíme ľuďom, čo by mali so svojimi peniazmi robiť. No čítame, že napríklad Rusi nakupujú šperky a americké doláre. Ja nechápem, prečo by mal niekto kupovať doláre. To sú takí hlúpi? Vidíme však, že mnoho ľudí kupuje zlato. Ešte raz, my poradenstvo neposkytujeme, no zlato nakupujem aj ja.
Ako sa svet z tejto hospodárskej krízy dostane?
Určite nie tým, že sa budú tlačiť nové peniaze. Pozrite sa však napríklad na 90. roky, keď prišli nové informačné technológie a internet, ktorý úplne zmenil spôsob, akým funguje biznis. Sú to práve nové postupy, nové produkty a služby a výrobné kapacity, ktoré by mohli pomôcť.
Takže cesta von vedie cez inovácie, nove technologické postupy a podobne?
Áno, to je jediný možný postup. Nové výrobné kapacity, produkty a nie rôzne finančné operácie, ktoré sú postavené na neexistujúcich hodnotách.
Hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu Olivier Blanchard predpovedá, že kríza sa neskončí skôr ako v polovici roka 2010. Aký je váš názor?
Mne je jedno, čo hovorí Blanchard. Prečo by som mal a vôbec ktokoľvek počúvať, čo si myslia ľudia, ktorí ani nevideli, že nejaká kríza môže prepuknúť a ani netušili, kedy sa to stane. A títo ľudia teraz vravia, čo sa stane alebo nestane najbližšie? Prečo by im mal niekto veriť? Hovoriť kedy sa skončí kríza, je úplný nezmysel. To sú typické byrokratické vyhlásenia. Neexistuje nič, čím by mohol niekto podporiť svoje tvrdenia o tom, kedy sa kríza skončí. Ani ja neviem, kedy sa skončí, ale som si istý, že bude trvať prinajmenšom desať rokov. Prinajmenšom.
Ak teda prijaté opatrenia nepomôžu, čo mohli vlády spraviť, aby situáciu zlepšili?
Nemali robiť nič. To, čo je zlé pre Wall Street, je dobré pre podnikateľov a malé podniky. Súkať peniaze do obrovských finančných korporácií a výrobných podnikov je mrhanie peniazmi. Mali ich nechať padnúť, však si za situáciu, do ktorej sa dostali, môžu sami. Na ich mieste mohlo vyrásť niečo nové a zdravšie. Peniaze sa takto opäť dostali len k privilegovaným, ktorí podľa vlády sú príliš veľkí na to, aby padli. Keď sa podnikateľ dostane do problémov, kto mu pomôže? Nikto. V tejto krajine bude revolúcia.
Revolúcia? Aká revolúcia?
Taká ako bola v USA v roku 1776. Ľudia nebudú donekonečna platiť dane ľuďom, ktorí nezastupujú ich záujmy. Revolúcie predsa nie sú žiadnym výnimočným javom. To len tu si myslíme, že sme proti nim imúnni. Pozrite sa, koľkí ľudia prišli o domovy, koľko pribúda nezamestnaných. A keď sú ľudia hladní, vonku v chlade a nemajú prácu, tak sa jednoducho budú búriť. Budú sa chcieť pomstiť. Veď nemajú už viac čo stratiť.
Ste naozaj presvedčený, že k tomu dôjde?
Absolútne.
Američania si za prezidenta zvolili Baracka Obamu a ten im sľúbil zmenu, ponúkal im nádej...
Zmenu? Akú zmenu? Jeho voliči, tzv. liberálni demokrati, nenávidia politikov, ako je napríklad Dick Cheney. A Dick Cheney pogratuloval Obamovi k výberu ľudí do bezpečnostnej rady. Tak aká zmena? Obama si k sebe zobral ľudí z Clintonovej éry a aj Bushových ľudí. Odkiaľ a od koho má teda tá zmena vyjsť?
Čo iné okrem hospodárskej krízy rok 2009 prinesie? Napríklad klimatické zmeny. Dosiahne sa nejaké riešenie ako sa im postaviť?
V zlých ekonomických časoch ustupujú všetky ostatné témy do úzadia. Klimatické zmeny už nebudú takou horúcou témou ako doteraz. To by sa muselo stať niečo výnimočné, dôjsť ku klimatickej katastrofe alebo podobne. Ale keď už k nej dôjde, bude aj tak príliš neskoro, aby sa s tým niečo spravilo.
A čo napríklad na poli vedy? Dajú sa čakať nejaké nové, prevratné objavy?
V žurnále prognóz na rok 2009 sa venujeme najmä kmeňovým bunkám. V tejto vedeckej oblasti by naozaj mohlo dôjsť k prelomovému objavu, ktorý by svetu dal nádej na vyvinutie liekov na dosiaľ neliečiteľné choroby. Na poli vedy a výskumu sa však môže prihodiť čokoľvek. No verím, že náš tip na kmeňové bunky vyjde.
Gerard Celente (62) žije v New Yorku. Je zakladateľom a riaditeľom inštitútu Trend Research, ktorý vydáva ročenku predpovedí na ďalšie roky s názvom Trend Journal. Celente sa považuje za politického ateistu s dôrazom na svoje motto Mysli za seba. Dokázal sa presadiť správnym predpovedaním rozpadu Sovietskeho zväzu, posledných dvoch recesií, prasknutím internetovej bubliny, ázijskej menovej krízy z roku 1997 či rozšírením americkej invázie z Afganistanu do Iraku. Nostradamus, ako ho občas prezývajú, je preto často oslovovaný médiami od CNN, New York Times či Washington Post až po The Economist či Financial Times.
Kriza financnych trhov
brainwirm napísal:slay ty by si si mal uvedomit odkiala kto produkuje trosku realnejsie analyticke zdroje a potom by si zistil ze ujo maxim kalasnikov az take bludy netrepe.. mam taky pocit ze si pojedol vsetku mudrost sveta z teba..
molotov356 napísal:Mne jedna vec ohladom krizy nejde do hlavy, kde su tie peniaze ktore su ludia požičiali a minuli ich ved sa nemohli vypariť.
brainwirm napísal:musi brat do uvahy ze peniaze nie je nieco co ma skutocnu hodnotu, skratka je to ibafiktivna hodnota, a ako bolo povedane iba neviem kolko malo percent "penazi" je krytych zlatom alebo cimkolvek co ma skutocnu hodnotu.. cize skratka oni sa nevyparili.. oni ani neexistovali.. bezcenne papiere aelbo cisla..
molotov356 napísal:No ked a ked ´existovali´ peniaze a neboli kryte tak prečo sa nemožeme stale tvariť že existuju..
takze len v skratke..
brain Maxim Kalasnikov trepe bludy, takych odbornikov najdes v rusku asi tolko ako stromov v tajge.. ak mu chces verit.. tak mu ver. V suvislosti s krizov uz si tu prihrieva polievocku tolko kontaminovanych kvazy ekonomov, ze je to az neprijemne.. kludne kupuj a studuj sokujuce diela tych super odbornikov,.. knihy ktore menia svet
molotov.. keby si sa pocuval .. tak si si aj sam odpovedal...
takze "minuli ich" .. = spotreba. chapes? S tymi peniazmi sa stalo presne to iste ako s tymi ktore platis rano za rohliky v potravinach. Inak povedane - irelevantna otazka.tie peniaze ktore su ludia požičiali a minuli ich ved sa nemohli vypariť.
a k tym kecom s krytim.. uz s tym laskavo prestante. Krytie zlatom je debilina, to pouzivaju ako argument len ludia co vedia o probleme velke kulove. Co na tom ze su kryte alebo nekryte? Peniaze su reprezentanti hodnoty, hotovo. Cim je ich viac v obehu, pri rovnakej hodnote produkcie, tym menej reprezentovanej hodnoty produkcie pripada na jednu penaznu jednotku. Tramtaraaa.. rovnovaha funguje, svoju ulohu plnia dokonale. A tie iluzie o tom ako si amici tlacia peniaze kedy sa im zachce.. to su proste kraviny. Vznikaju tak ze neaky sedliak precita blud ineho sedliaka na internete a ide ho interpretovat dalsiemu sedliakovi a spravi z toho este vacsi blud akym bol na zaciatku.
a este jedna vec.. nesplietavajte prosim vas vsetko dokopy.. pletiete americky dlh, americku hypotekarnu krizu,svetovu financnu krizu, americku zahranicnu politiku, prognozy o konci sveta,konspiracie o sionizme, o bildenbergu, o dvojickach, o mickey mouseovi.. o vsetkom moznom dokopy.. a este to priklincujete vypovedami ruskych alkoholikov v deliriu.. .. ako hovoril Luptak.. " to nema ani uroven, ani kulturu"
http://www.paradigma.sk/redakcny_system ... php?id=115
Naj clanok o ekonomii co som cital nie tie sproste zvasty co nas ucia v skole...
Treba si to precitat potom je clovek mudrejsi...
Naj clanok o ekonomii co som cital nie tie sproste zvasty co nas ucia v skole...
synu.. to uz mas v jednej teme.. nezmazali ti to tusim.. len premiestnili..hirwils napísal:http://www.paradigma.sk/redakcny_system ... php?id=115
nuze precital som si prvu kapitolu.. a je to strata casu. nemam nic proti takymto uvaham, ale neviem kto to pisal.. ale som si isty ze
ad1. autor podla mojho uvazenia nieje ekonom, lebo niektore zakladne veci neovlada.. ( ak je .. tak sorry.. ale mal by vratit diplom) a duplom by ich tak hlupo nekomentoval.. pripada mi to len ako myslienkova uvaha bezneho laika, ktory sa viac zaujima o ekonomicke dianie okolo seba.. nevie si veci vysvetlit .. tak si splieta vlastne scenare
ad2. neviem ci je taky preklad alebo aj povodna verzia knihy.. ale na to ze je to KNIHA a nie len webovy clanok, je to dost chabo stylizovane.. (ale to len tak na okraj)
ad3. este.. k tomu zaciatku.. kde kyda na ekonomiu
to co sa deje nie je vina ekonomickej teorie ani zdaleka.. a pohlad autora je skresleny v tom ze ludstvo sa snazi prisposobit prax teorii.. to je fakticky a krucialny blud z ktoreho dalej vychadza.. Teoria vznikla ako opis praxe, a to co sa deje dnes nema absolutne ziaden zaklad v teorii.. prave naopak.. ak by sa veci riadili spravne, a modelovali.. a hlavne ak by sa neuprednostnovala politika pred ekonomiou ..nedoslo by k tomuKeď sa nejaká profesia sa vykonáva nekvalitne, ľudia nevyhnutne trpia. A keď tou profesiou je zhodou okolností práve ekonomická teória a prax, trpí celý svet. Ohromné množstvo sociálnych a environmentálnych problémov vyvolaných úsilím ľudstva správať sa "ekonomicky" svedčí o tom, že ekonomická veda a profesia nielenže zlyháva, ale jej odporúčania sú neuveriteľne deštruktívne.
Synu skus sa nad tym zamysliet...naozaj si myslis ze sucastny ekonomicky system je v poriadku?ved si uz len vsimni aka je vo svete zadlzenost...komu vsetci dlzime?no bankam predsa...kazdy dolar co si od banky pozicias si pozicias s urokom...a odkial sa vzal ten urok?z akych penazi ho splatis ked ten urok banka nevydala?ten sa splatit jednoducho neda!Tym sa jednoducho iba zvysuje dlh voci bankam ktore na tom bohatnu...no proste su to kuzelnici alebo my slepe ovce.
A ked si taky ekonom tak mi vysvetli podla akeho systemu alebo podla akeho "ekonomickeho vzorca"sa tlacia nove peniaze?ved na svete je stale viac a viac ludi...kazdy chce mat svoje peniaze...podla akeho meritka ich dava banka do obehu?
Nemyslis si ze je to "akoze komplikovane"aby tomu ludia radsej nerozumeli?
Ale je to sranda ze amerika ako stat s najvyssou zivotnou urovnou ma taky obrovsky dlh...kto ho splati?bude stale iba rast a rast?nuz ale ekonomia je dokonala "veda"takze ten problem urcite nejako vyriesi
a k tej knihe este je to preklad cize mozno aj preto to nieje stylisticky spravne na 100%...a k tomu kto to pisal...neviem ci je to ekonom ci ma vystudovanu vysku etc ale si myslim ze na tom nezalezi...podla teba su lepsi"ekonomovia" ti ktori len vymyslaju nove ekonomicke pojmy a dojmy a vsemozne vzorce a pisu komplikovane texty ktore o nicom aj tak nehovoria a prax je diametralne odlisna...
A naco je potom ekonomicka teoria ked sa podla nej ten system neriadi?
Asi je to len utopia takze sa to neda...
V ekonomii ide asi iba o jednu vec-mat pre seba co najvyssi zisk a nebrat pritom ohlad na inych ludi ci na zivotne prostredie...dufam ze sa to raz vsetko zmeni
A ked si taky ekonom tak mi vysvetli podla akeho systemu alebo podla akeho "ekonomickeho vzorca"sa tlacia nove peniaze?ved na svete je stale viac a viac ludi...kazdy chce mat svoje peniaze...podla akeho meritka ich dava banka do obehu?
Nemyslis si ze je to "akoze komplikovane"aby tomu ludia radsej nerozumeli?
Ale je to sranda ze amerika ako stat s najvyssou zivotnou urovnou ma taky obrovsky dlh...kto ho splati?bude stale iba rast a rast?nuz ale ekonomia je dokonala "veda"takze ten problem urcite nejako vyriesi
a k tej knihe este je to preklad cize mozno aj preto to nieje stylisticky spravne na 100%...a k tomu kto to pisal...neviem ci je to ekonom ci ma vystudovanu vysku etc ale si myslim ze na tom nezalezi...podla teba su lepsi"ekonomovia" ti ktori len vymyslaju nove ekonomicke pojmy a dojmy a vsemozne vzorce a pisu komplikovane texty ktore o nicom aj tak nehovoria a prax je diametralne odlisna...
A naco je potom ekonomicka teoria ked sa podla nej ten system neriadi?
Asi je to len utopia takze sa to neda...
V ekonomii ide asi iba o jednu vec-mat pre seba co najvyssi zisk a nebrat pritom ohlad na inych ludi ci na zivotne prostredie...dufam ze sa to raz vsetko zmeni
-
JaJeNiektoIny
Light Professional
To, že tomu nerozumieš, neznamená, že je to zlý systém.hirwils napísal:Nemyslis si ze je to "akoze komplikovane"aby tomu ludia radsej nerozumeli?
Aj Adam Smith bol podľa teba taký ekonóm? A kopu iných...hirwils napísal:...podla teba su lepsi"ekonomovia" ti ktori len vymyslaju nove ekonomicke pojmy a dojmy a vsemozne vzorce a pisu komplikovane texty ktore o nicom aj tak nehovoria a prax je diametralne odlisna...
Najskôr si naštuduj, čo to vlastne úrok je a až potom o tom diskutuj.hirwils napísal:...kazdy dolar co si od banky pozicias si pozicias s urokom...a odkial sa vzal ten urok?z akych penazi ho splatis ked ten urok banka nevydala?ten sa splatit jednoducho neda!Tym sa jednoducho iba zvysuje dlh voci bankam ktore na tom bohatnu...no proste su to kuzelnici alebo my slepe ovce.
Ďalšia tvoja nevedomosť...hirwils napísal:A ked si taky ekonom tak mi vysvetli podla akeho systemu alebo podla akeho "ekonomickeho vzorca"sa tlacia nove peniaze?ved na svete je stale viac a viac ludi...kazdy chce mat svoje peniaze...podla akeho meritka ich dava banka do obehu?
Tak týmto si to zaklincoval... Rozlišuj medzi ekonómiou (vedou, do ktorej patrí napríklad aj Marxov názor na fungovanie ekonomiky) a ekonomikou (hospodárstvom, "Tá časť spoločenského života, ktorá je spätá s ekonomickou činnosťou ľudí. Cieľom ekonomiky je uspokojovať potreby spoločnosti. Je to spôsob organizovania ekonomického života spoločnosti, ktorá uskutočňuje výrobu, rozdeľovanie, výmenu a spotrebu statkov a služieb.")hirwils napísal:V ekonomii ide asi iba o jednu vec-mat pre seba co najvyssi zisk a nebrat pritom ohlad na inych ludi ci na zivotne prostredie...
Ale som za ochranu životného prostredia - kľudne aj štátnymi zásahmi.
// Mám fakt rád, tých, čo nadávajú na ekonómov, ale ani nevedia, čo to ekonómia je...
// Neviem ti na tvoje otázky odpovedať - resp. nie som kompetentný, zatiaľ nie som dosť vzdelaný, aby som vedel argumentovať proti tomu, čo napísal ten Michael Rowbotham. (Mám 20 rokov a som prvák na Ekf TUKE, odbor FBI) Chcel som ťa upozorniť na to, že ani ty by si o tom nemal diskutovať, keď očividne nemáš šajnu o čo ide. To je téma pre odborníkov - vyštudovaných ekonómov, ktorí sa tým zaoberajú do hĺbky.
JaJeNiektoIny
Vidim ze ked ste sa v skole ucili rozdiel medzi ekonomiou a ekonomikou tak si daval pozor
Vsade len pises dalsia tvoja nevedomost...tak mi napis ako vznikaju nove peniaze!rad sa poucim a naucim nieco nove
a ked sa ti chce tak mi aj vysvetli ako je to s tym urokom...
Sorry ja ekonomiu nestudujem takze toho Smitha nepoznam...spominas ho asi preto lebo to bol dobry ekonom...tak preco sa dnesni ekonomovia neriadia podla neho?preco je vo svete taky obrovsky dlh?je tato ekonomia postavena na dlhu?
A skus odpovedat napisat nieco konkretne...
Aspon ze s devastaciou zivotneho prostredia nesuhlasis...
Vidim ze ked ste sa v skole ucili rozdiel medzi ekonomiou a ekonomikou tak si daval pozor
Vsade len pises dalsia tvoja nevedomost...tak mi napis ako vznikaju nove peniaze!rad sa poucim a naucim nieco nove
Sorry ja ekonomiu nestudujem takze toho Smitha nepoznam...spominas ho asi preto lebo to bol dobry ekonom...tak preco sa dnesni ekonomovia neriadia podla neho?preco je vo svete taky obrovsky dlh?je tato ekonomia postavena na dlhu?
A skus odpovedat napisat nieco konkretne...
Aspon ze s devastaciou zivotneho prostredia nesuhlasis...
-
krija
VIP
- Kontaktovať používateľa:
som zvedavy ako vyargumnetujes tieto bludyslay napísal:a k tym kecom s krytim.. uz s tym laskavo prestante. Krytie zlatom je debilina, to pouzivaju ako argument len ludia co vedia o probleme velke kulove. Co na tom ze su kryte alebo nekryte? Peniaze su reprezentanti hodnoty, hotovo. Cim je ich viac v obehu, pri rovnakej hodnote produkcie, tym menej reprezentovanej hodnoty produkcie pripada na jednu penaznu jednotku. Tramtaraaa.. rovnovaha funguje, svoju ulohu plnia dokonale. A tie iluzie o tom ako si amici tlacia peniaze kedy sa im zachce.. to su proste kraviny. Vznikaju tak ze neaky sedliak precita blud ineho sedliaka na internete a ide ho interpretovat dalsiemu sedliakovi a spravi z toho este vacsi blud akym bol na zaciatku.
1. prvou krajinou, ktora zaviedla zlaty standard bolo anglicko v roku 1816.
2. vymenny kurz libry k zlatu na urovni 3,811 libier sterlingov za uncu stanovil uz dokonca v roku 1717 sam izak newton.
3. zlaty standard v britanii padol v roku 1931
4. obnoveny bol na zaklade bretton woodu v roku 1944.
5. ten ako taky padol v roku 1973
sumar: 115 (resp. 214) + bretton woodskych 29 rokov bola dostatocna doba na to zistit ci je nieco dobre alebo zle.
dalej. to co sa mozno ucite o bretton woode, alebo to co o nom vies je mozno iba to, ze prestal fungovat koncom 60.-tych rokov. ale priciny ti nikto spominat nebude. nikto ti nepovie, ze za jeho padom stoji aj ked socialna ale rozhadzovacna politika prezidenta l. b. johnosona, eskalacia konfliktu vo vietname 1963-69- nasledne aj pocas vlady prezidenta nixona.
v tom case vela zlata putovalo smerom z USA, lebo uz nikto neveril tomu zdrapu papiera USD.
zlomovym bol rok 1970 ked krytie dolaru zlatom pokleslo z 55% az 22%. dovera v USD bola ta tam.
dolezite je spomenut aj fakt, ze na zaklade bretton woodu vznikli dve organizacie MMF a SB. svoje "schopnosti" predviedli hlavne pri transformacii v postkomunistickych krajinach.
co je ale podstatne? je to cenova stabilita! od padu bretton woodu v spominanom roku 1973 ekonomovia do dnesneho dna nezvladaju inflacne obcas deflacne tlaky. a smutne je, ze riesit to musia politici! toto je sekundarnym dopadom nezmyselnej politiky USA resp. padu BW. (viac v prilohe).
"Neviem ti na tvoje otázky odpovedať - resp. nie som kompetentný, zatiaľ nie som dosť vzdelaný, aby som vedel argumentovať proti tomu, čo napísal ten Michael Rowbotham. (Mám 20 rokov a som prvák na Ekf TUKE, odbor FBI) Chcel som ťa upozorniť na to, že ani ty by si o tom nemal diskutovať, keď očividne nemáš šajnu o čo ide. To je téma pre odborníkov - vyštudovaných ekonómov, ktorí sa tým zaoberajú do hĺbky."
Nejde mi citacia neviem preco...
Ja ties nie som z eko vzdelany...ja studujem na FEI-ke v BA...Ale myslim si ze je lepsie sa o to zaujimat...aj ked je pravda ze s tym spravim velky prd ako aj vacsina inych ludi ovela ovela kompetentnejsich ako ja...a to je na tom smutne...proste sa devastuje nasa zem nas vsetkych...a ci je to tema len pre"odbornikov"ked sa to tyka nas vsetkych?Pre tych odbornikov je asi lepsia nasa nevedomost...
Inak pls ak niekto viete ako sa davaju do obehu nove peniaze(ako sa tlacia alebo generuju alebo ako to nazvat) tak mi to vysvetlite alebo poslite link rad si to nastudujem...lebo je to asi jedna zo zakladnych otazok...ako to ze vacsina ludi nepozna odpoved???
Ja nachadzam(podla niektorych)
asi same nezmysli typu
http://www.civil.gov.sk/p17_2008-19/p17 ... 08-16.shtm
alebo
http://www.magmag.sk/blog/nastopelzi/politika/1428
...
Len tak mimochodom celkovy dlh v usa v roku 1957 bol $5 Trillion
2006 bol $45 Trillion
na koniec jedna veta...
"Iba male tajomstva je treba chranit...tie velke su drzane v tajnosti nedovercivostou verejnosti"
A
Nejde mi citacia neviem preco...
Ja ties nie som z eko vzdelany...ja studujem na FEI-ke v BA...Ale myslim si ze je lepsie sa o to zaujimat...aj ked je pravda ze s tym spravim velky prd ako aj vacsina inych ludi ovela ovela kompetentnejsich ako ja...a to je na tom smutne...proste sa devastuje nasa zem nas vsetkych...a ci je to tema len pre"odbornikov"ked sa to tyka nas vsetkych?Pre tych odbornikov je asi lepsia nasa nevedomost...
Inak pls ak niekto viete ako sa davaju do obehu nove peniaze(ako sa tlacia alebo generuju alebo ako to nazvat) tak mi to vysvetlite alebo poslite link rad si to nastudujem...lebo je to asi jedna zo zakladnych otazok...ako to ze vacsina ludi nepozna odpoved???
Ja nachadzam(podla niektorych)
asi same nezmysli typu
http://www.civil.gov.sk/p17_2008-19/p17 ... 08-16.shtm
alebo
http://www.magmag.sk/blog/nastopelzi/politika/1428
...
Len tak mimochodom celkovy dlh v usa v roku 1957 bol $5 Trillion
2006 bol $45 Trillion
na koniec jedna veta...
"Iba male tajomstva je treba chranit...tie velke su drzane v tajnosti nedovercivostou verejnosti"
A
http://filmy.itelka.com/peniaze-ako-dlh
/edit vim ze tu bol jedenrozhovor s celentem ale tento som tu nevidel.. odporucam
http://project-respublica.blogspot.com/ ... -krzu.html
/edit vim ze tu bol jedenrozhovor s celentem ale tento som tu nevidel.. odporucam
http://project-respublica.blogspot.com/ ... -krzu.html
-
Makovnik
Medium Professional
Ten prudko stupajuci graf by som neinterpretoval ako dokaz toho, ze padom zlateho standardu nejak stupla inflacia, ci klesala hodnota penazi, ale skor tak, ze uvolnenim meny od nejakeho konkretneho vymenneho tovaru v konecnom mnozstve si mozeme penazi natlacit daleko viac a nic nas v tom nebrzdi. Co je dobre a co zle, je dost otazne.
-
krija
VIP
Makovnik, samozrejme, ze kazdy si ten stupajuci graf moze vysvetlovat po svojom. v prvom rade ide o korelaciu medzi uvedenymi skutocnostami. za vysledkom toho grafu mozu stat aj ine skutocnosti, ktore mohli mat podiel na jeho "tvare"- napr. ropny zlom zaciatkom 70s.
ale uz aj k jednemu z tvojich predoslych postov som chcel napisat nieco o tom, ze v skutocnosti nie je potreba vyrazne zvysovat mnozstvo penazi v obehu, lebo ti trotli hore akosi opominaju schopnost penazi. jednou zo zakladnych je aj uspokojovanie potrieb.
1USD je schopny uspokojit potreby povedzme 1000-ky ludi...na druhej strane ale plati, ze aj vyssie mnozstvo penazi v obehu nemusi, dokonca nedokaze uspokojit potreby kazdeho cloveka.
je to kolobeh, ktory zacina a konci v banke. nie nadarmo sa hovori, ze inflacia je skryta kradez (hra s nulovym suctom, kde vitaz ziskava presne tolko, kolko ostatni prehraju).
radovi obcania su ti co prehravaju.
+ nieco aktualne
http://www.ct24.cz/svet/41648-riga-zazi ... ji-krachu/!
ale uz aj k jednemu z tvojich predoslych postov som chcel napisat nieco o tom, ze v skutocnosti nie je potreba vyrazne zvysovat mnozstvo penazi v obehu, lebo ti trotli hore akosi opominaju schopnost penazi. jednou zo zakladnych je aj uspokojovanie potrieb.
1USD je schopny uspokojit potreby povedzme 1000-ky ludi...na druhej strane ale plati, ze aj vyssie mnozstvo penazi v obehu nemusi, dokonca nedokaze uspokojit potreby kazdeho cloveka.
je to kolobeh, ktory zacina a konci v banke. nie nadarmo sa hovori, ze inflacia je skryta kradez (hra s nulovym suctom, kde vitaz ziskava presne tolko, kolko ostatni prehraju).
radovi obcania su ti co prehravaju.
+ nieco aktualne
http://www.ct24.cz/svet/41648-riga-zazi ... ji-krachu/!
hirwils.. tymi dristami co si popisal si jednoznacne dokazal ze absolutne nemas paru v zakladoch.. a ja sa s tebou nemam o com bavit, ja ta ucit zaklady ekonomie nemienim.. najprv si skus precitat neaku serioznu knihu, nie len bludy od odbornikov ako si ty sam.. naozaj pri vsetkej ucte a snahe o pochopenie.. NULA BODOV
krija vysvetlis mi naco konkretne si reagoval? ako co z toho co som napisal tie veci co si vytiahol popieraju? Cez vsetku tu noblesu co si vlozil dotoho postu mi ostava konstatovat ze bol informacne sterilny a netusim co si nim chcel povedat. Mozno si nepochopil co som vravel ja.. inak si to vysvetlit neviem.. Kazodpadne by si mal pochopit.. uz neviem ako to mam jasne povedat..
Flexibilne vymenne kurzy su daleko od toho aby boli perfektnym systemom. Ale zatial nemame lepsi system.
a krytie zlatom bol len predvyvojovy stupen, bezdebaty vacsi blud.. nic viac.. amen.
krija vysvetlis mi naco konkretne si reagoval? ako co z toho co som napisal tie veci co si vytiahol popieraju? Cez vsetku tu noblesu co si vlozil dotoho postu mi ostava konstatovat ze bol informacne sterilny a netusim co si nim chcel povedat. Mozno si nepochopil co som vravel ja.. inak si to vysvetlit neviem.. Kazodpadne by si mal pochopit.. uz neviem ako to mam jasne povedat..
Flexibilne vymenne kurzy su daleko od toho aby boli perfektnym systemom. Ale zatial nemame lepsi system.
a krytie zlatom bol len predvyvojovy stupen, bezdebaty vacsi blud.. nic viac.. amen.
[quote="slay"]hirwils.. tymi dristami co si popisal si jednoznacne dokazal ze absolutne nemas paru v zakladoch.. a ja sa s tebou nemam o com bavit, ja ta ucit zaklady ekonomie nemienim.. najprv si skus precitat neaku serioznu knihu, nie len bludy od odbornikov ako si ty sam.. naozaj pri vsetkej ucte a snahe o pochopenie.. NULA BODOV
No dobre slayko tak mi teda odpovedz na tie otazky co som sa pytal
Ja odbornik z ekonomie nie som a ani sa zanho nepovazujem...ja len nechcem aby odbornici vyuzivali nevedomost radovych obcanov...
A ked ty si taky odbornik tak urcite nebude pre teba problem zodpovedat na moje otazky...viem ze si ich aj tak najdes na internete
Ja odbornik z ekonomie nie som a ani sa zanho nepovazujem...ja len nechcem aby odbornici vyuzivali nevedomost radovych obcanov...
A ked ty si taky odbornik tak urcite nebude pre teba problem zodpovedat na moje otazky...viem ze si ich aj tak najdes na internete
hirwils napísal:hirwils.. tymi dristami co si popisal si jednoznacne dokazal ze absolutne nemas paru v zakladoch.. a ja sa s tebou nemam o com bavit, ja ta ucit zaklady ekonomie nemienim.. najprv si skus precitat neaku serioznu knihu, nie len bludy od odbornikov ako si ty sam.. naozaj pri vsetkej ucte a snahe o pochopenie.. NULA BODOV
vies synku.. niekedy si ludia mysleli ze vnutri v radiu su ukryti mali spevacikovia.. a chodili okolo radia.. a pozerali cez skary do vnutra ci ich neuvidia.. darmo im niekto vysvetloval ze vnutri nikto taky nieje.. ze .. im mohli hovorit o radiovych vlnach a o elektronike.. proste nemali o tom predstavu..
cosi podobne je tebe vysvetlovat.. ak si myslis ze budem kazdemu gadzovi co tu pride machrovat a vychrli tisic otazok co sa docital niekde v riti, vysvetlovat vycerpavajuco ze je v skutocnosti gadzo.. tak si na omyle.. je mi uplne u prdele co si ty myslis o dnesnom ekonomickom fungovani.. tak diskusia nevyzera.. uz som sa tu o take vykony neraz pokusal.. a zapisal som strany, a zbytocne.. lebo komu niet rady tomu niet pomoci.. aj keby som ti tu dal 100 stranovy rozpis problematiky .. tak by to bolo zbytocne.. kyvnes rukov a budes si opat mysliet svoje.. a efekt mojej namahy s tym je nulovy.. musis pochopit ze ja sa tu vyjadrujem dobrovolne, v ramci diskusie ( co nie je hodina otazok a odpovedi pre neznalych).. ak chces diskutovat o zadlzenosti ekonomik tak by si tomu mal aspon za mak chapat.. prides tu a drbnes najprimitivnejsiu otazku aka v tejto suvislosti existuje.. Kto komu dlzi? ked vsetci dlzia.. dlzim dlzis dlzime.. dpc.. tak ak tomuto nerozumies tak o com sa tu chces bavit? Ako som ti odporucal .. a to je jedina rada ktoru pre teba mam.. ak chces chapat ekomike tak sa vzdelavaj serioznou cestou.. medicina sa tiez nestuduje u babky bylinkarky, ktora uzli nikty a pluje po zemi ked ma niekto aids... a citat kadejake clanky extremistov po nete.. a mysliet si ze oni ti povedia ako veci funguju je naivita prveho stupna.. ti ludia len zliepaju vlastne vymysly, prisposobuju si fakty vlastnym interpretaciam a predavaju to.. Ja sa tiez nepovazujem za najvacsieho odbornika na svete.. ale aspon sa sprtam vo svojom obore.. a nevykladam lekarom ako maju operovat mozgy, len preto ze som cosi kdesi cital..
to je moja posledna rec ktoru tebe a tejto prihriatej problematike venujem k novemu roku..
Zložité veci sú pre tých ktorí potrebujú niečo zakrývať. Všetko na svete je vo svojej podstate jednouché a teda aj príčiny krízy či fungovanie ekonomiky. V rámci zneprehľadnenia týchto vecí sa už určité skupinky ľudí akými je slay a "iní analytici" postarajú o dôkladné zahmlenie problému ktorému sami vôbec nerozumejú. To je princíp celosvetovej ekonomiky a nielen ekonomiky, čím menej vidí obyčajný človek do problému tým ľahšie manipulovateľným sa stáva, prakticky je odkázaný na cudzieho, pretože potrebuje akýchsi tlmočníkov, títo tlmočníci vysokošloskí, študovaní analytici sa pasujú vyriešiť vám všetky problémy a vysvetliť aj krízu, no márne, vy ale vo svojej dôverčivosti do nich vkladáte nádeje. V skutočnosti títo analytici niesú platení aby vám pomohli ale aby vás obalamutili a z toho niečo vytĺkli. No a čo sa týka nanebovzatých odborníkov, kde boli keď sme ich potrebovali, aby predpovedali plynovú krízu. Ja osobne som tušil už týždeň do predu po nezhodách Ruska s Ukrajinou, že táto kríza vypukne a prejde aj na ostatné štáty, v tom čase všetci fundovaní odborníci vraveli, že nič podobné nepríde a netreba sa báť. Nehovorím že som nadpriemerne inteligentný, ani že som študovaný ekonóm ale chvála Bohu sa našťastie nemusím spoliehať na cudzie mozgy platené z cudzých zdrojov. Keď veríte analytikovi to je to isté ako keby ste mali veriť reportérovi, ktorý je za svoje články platený vydávateľom. Je jasné že pre svoju obživu reportér bude písať tak ako mu to majiteľ nakáže. Analytici nepacujú s pravdou, analytici pracujú ako veštice či meteorológovia s pravdepodobnosťami.
Slay klud nemusis sa hned rozculovat reaguj normalne nemusis nadavat niekomu kto tebe nenadava...proste sa len normalne pytam ako sa dostavaju do obehu nove peniaze?(neviem ako presne nastylizovat tu otazku)...vysokoskolske skripta som cital aj ked nie z ekonomickej univerzity ale z technickej ale to je fuk vobec ma to nebavilo je to podla mna iba zidealizovany model podla ktoreho ekonomia nefunguje je tam vela vynimiek faktorov...ked je ekonomia veda co je potom matematika? a mam pocit(tiez ako IvanSK) ze vsetko sa snazia robit a pomenovat zlozito aby tomu ludia nerozumeli a nemohli sa do toho miesat...
Mas pravdu dakedy si ludia mysleli vselijake bludy...napr ze Slnko obieha okolo Zeme a ked vtedy niekto povedal pravdu tak ho za odmenu upalili...doba sa opakuje a nie kazdy kto s niecim nesuhlasi(povie ze je to zle)tak je extremista ako podla teba...
Takze len 1 otazka vyssie spominana ako sa dostavaju nove peniaze do obehu podla akeho meritka v akom mnozstve?myslim ze odpovedat by pre ekonoma nemal byt ziadny problem je to jedna zo zakladnych otazok...
Mas pravdu dakedy si ludia mysleli vselijake bludy...napr ze Slnko obieha okolo Zeme a ked vtedy niekto povedal pravdu tak ho za odmenu upalili...doba sa opakuje a nie kazdy kto s niecim nesuhlasi(povie ze je to zle)tak je extremista ako podla teba...
Takze len 1 otazka vyssie spominana ako sa dostavaju nove peniaze do obehu podla akeho meritka v akom mnozstve?myslim ze odpovedat by pre ekonoma nemal byt ziadny problem je to jedna zo zakladnych otazok...
-
JaJeNiektoIny
Light Professional
Nájdi si informácie o centrálnej banke - Národná banka Slovenska - Menová politika.hirwils napísal:ako sa dostavaju nove peniaze do obehu podla akeho meritka v akom mnozstve?
//Toto je možno odpoveď na tvoju otázku: Transmission mechanism of monetary policy
(Opakujem, som len prvák na EkF TUKE)
//
Je veľmi silné tvrdenie, že všetci fundovaní odborníci vraveli, že nič podobné nepríde. Viem minimálne o jednom, ktorý kritizoval, že zdroje ako napr. plyn nie sú diverzifikované. (Aspoň to teraz tak vraví, pravdu som neoveroval)IvanSk napísal:No a čo sa týka nanebovzatých odborníkov, kde boli keď sme ich potrebovali, aby predpovedali plynovú krízu. Ja osobne som tušil už týždeň do predu po nezhodách Ruska s Ukrajinou, že táto kríza vypukne a prejde aj na ostatné štáty, v tom čase všetci fundovaní odborníci vraveli, že nič podobné nepríde a netreba sa báť.
Zobuď sa, nie všetko na svete je jednoduché. Veď predsa, ak ti má odborník niečo vysvetliť, potrebuješ vedieť čo znamenajú rôzne pojmy. A nerozprávaj tu, že analytici márne vysvetľujú krízu - na internete sa dá nájsť niekoľko naozaj dobrých článkov o tom, čo mohlo spôsobiť, alebo čo spôsobilo finančnú krízu. Je mi ľúto, ak viacej dôveruješ ľudom bez titulu, ktorí nevedia celkom ani o čom rozprávajú (a ktorí chcú predať svoje knihy ľudom ako ty, aby mali nejaký príjem) ako odborníkom. Toto nie je žiadna konšpirácia zo strany odborníkov - uvedom si to! A analytici sa môžu mýliť z rôznych dôvodov, ale podľa mňa, je to najčastejšie z nedostatku informácií, alebo subjektivity a podobne. Určite za tým nehľadaj skrytý zámer ovládať ľudí, ktorí tomu nerozumejú! Vlastne, nemá zmysel s tebou diskutovať, keď nedôveruješ nikomu, iba samému sebe...IvanSk napísal:Zložité veci sú pre tých ktorí potrebujú niečo zakrývať. Všetko na svete je vo svojej podstate jednouché a teda aj príčiny krízy či fungovanie ekonomiky. V rámci zneprehľadnenia týchto vecí sa už určité skupinky ľudí akými je slay a "iní analytici" postarajú o dôkladné zahmlenie problému ktorému sami vôbec nerozumejú. To je princíp celosvetovej ekonomiky a nielen ekonomiky, čím menej vidí obyčajný človek do problému tým ľahšie manipulovateľným sa stáva, prakticky je odkázaný na cudzieho, pretože potrebuje akýchsi tlmočníkov, títo tlmočníci vysokošloskí, študovaní analytici sa pasujú vyriešiť vám všetky problémy a vysvetliť aj krízu, no márne, vy ale vo svojej dôverčivosti do nich vkladáte nádeje. V skutočnosti títo analytici niesú platení aby vám pomohli ale aby vás obalamutili a z toho niečo vytĺkli.
Zase sme pri tvojej nevedomosti, prepáč. Rozlišuj medzi prírodnou vedou (matematika, fyzika, chémia,...) a humanitnou vedou (ekonómia, sociológia, psychológia,...).hirwils napísal:ked je ekonomia veda co je potom matematika?
Ďalší konšpirátor... Nenapadlo ťa, že to pomenúvajú zložito(zložito pre laikov), práve preto, aby sa v tom dalo vyznať? - t.z. vyčlenenie si pojmov, kategóriíí a tak... Keby mali každý jav pomenúvať jeho opisom, bolo by to asi dosť nepraktické, nemyslíš?hirwils napísal:a mam pocit(tiez ako IvanSK) ze vsetko sa snazia robit a pomenovat zlozito aby tomu ludia nerozumeli a nemohli sa do toho miesat...