dymi pec

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gego
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

dymi pec

Príspevok od používateľa gego »

mam v izbe klasicku pec na drevo ( petrik ) a mam problem strasne dymi .... komin musi byt otvoreny na plno a ked nakladam drevo alebo uhlie cez horne dvierka strasne dymi dnu do izby ... som na pojde cize komin do vonka je vysoky len 3,5 metra moze to byt koli tomu ??? alebo ina zrada ???? kamos poradil predlzit dymovod takym sposobom ze nepojde rura z pece priamo do steny ale najprv meter do lava potom koleno potom meter hore potom zase koleno a potom rovno do steny ... ze vraj bude vecsi dymovod a tym vecsi tah ... co si o tom myslite vy ..
JaJeNiektoIny
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JaJeNiektoIny »

A kominár bol u vás kedy naposledy?
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

ze na tom nieco bude :wink: kamarat sa vyzna, len to s tymi kolenaimi neprezen, nech to nema opacny efekt aky ocakavas
gego
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

JaJeNiektoIny napísal:A kominár bol u vás kedy naposledy?
preco ??? asi pred pol rokom som si vymetal sam naco kominar ?

//autoeditácia príspevku ( 15 Jan 2009, 16:35 )
Kibo napísal:ze na tom nieco bude :wink: kamarat sa vyzna, len to s tymi kolenaimi neprezen, nech to nema opacny efekt aky ocakavas
cize bude mat vecsi tah toto chcem vediet ... je to overene ??
foboss
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa foboss »

Prirodzený komínový ťah vzniká rozdielom hustôt stĺpca teplých spalín z komína a vonkajšieho chladného stĺpca vzduchu rovnakej výška.

Rozlišujeme tzv účinnú výška kom. prieduchu a neúčinnú výšku k. prieduchu.
Neúčinná výška k. prieduchu - vertikálna vzdialenosť dolnej plochy vyberacieho otvoru a dolnej plochy sopúcha, neúčinná výška k. prieduchu má byť min 1/10 účinnej výšky.
Účinná výška - má byť min 5m, u komínov k spotrebičom na tuhé palivá.

Komínové sopúchy, ktorými sa pripájajú spotrebiče ku komínovým prieduchom, majú byť priame a čo najkratšie.

Dymovody možno inštalovať len v bezpečnej vzdialenosti od okolitých horľavých stav. konšt.
Dymovod treba zostaviť a upevniť tak, aby sa náhodne a samovoľne neuvoľnil.
Rúry, ktorých spoje nie sú zabezpečené, musia byť do seba zaistené aspoň na 0,4 násobku priemeru rúry, najmenej však na 80 mm.
DYMOVOD PRIPOJENÝ NA KOMÍN S PRIRODZENÝM KOMÍNOVÝM ŤAHOM TREBA PRIPOJIŤ NAJBLIŽŠÍM SMEROM SO STÚPANÍM NAJMENEJ 10% V SMERE PRÚDENIA SPALÍN.

Palivový spotrebič na tuhé palivá, ktorý má vzduchotesne uzatvárateľný spaľovací priestor, a ktorý výrobca určil na obsluhu najmenej raz za 6 hodín, možno pripojiť na dymovod dlhý najviac 1500mm.

Prevýšenie komína nad hrebeňom strechy budovy musí byť v zariadeniach na spaľovanie s tepelným príkonom:
do 50 kw - 500mm
od 50 kw - 1000mm
1 MW a viac min 3000 mm

Takže ak ti tvoje komínové teleso nespĺňa tieto parametre, sa nečuduj, že nemáš ťah... btw radšej nechaj vymetanie na profíkov, ako fakt nechcem podceňovať tvoje schopnosti, ale chápeš... predsa len majú nejaké tie odborné znalosti...
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

To ohýbanie rúry od spotrebiča ku kominu sa mi nezda ako najvhodnejšie riešenie. Jednak to, že tá rúra potrebuje nejaký spád, nemôžeš ju len tak zahnúť doprava/dolava a ďalšia vec su tie kolena. Každé 90° koleno ti znižuje ťah (účinnosť) o pol metra vyšky komina.

Máš vyvložkovaný komín? To môže tiež pomôcť pri ťahu komína. Ak nemáš, dal by som ho vyvložkovať a zároveň ho potiahol trocha hore.
Vymetáš si sám? Revízia komína - nič? Keď vyhoríš, poisťovňa ti nič nedá.
stanulik
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa stanulik »

tu je chyba slovakov, vsetci robia vsetko aj ked na to nemaju kvalifikaciu, takto ekonomiku nerozhybeme.
gego
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

stanulik napísal:tu je chyba slovakov, vsetci robia vsetko aj ked na to nemaju kvalifikaciu, takto ekonomiku nerozhybeme.
chcel som len radu ohladom komina ale nakoniec vyjdem ja ako najvecia socka ze si to robim sam nevadi ked vyhorim dam vediet ....

PS off topic : ked priatelka otehotnie mozem si za to sam kedze som si sam navliekal kondom na to treba kvalifikovaneho cloveka z certifikatom navliekac kondomov ..... asi tolko k tvojim certifikovanym ludom ....

PS1: slovaci hlupy niesu len su ludia co s nich hlupych robia ... premyslaj nad tym ..
stanulik
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa stanulik »

ja som sa ta nijako dotknut nechcel, sry.
len som konstatoval vo vseobecnosti, nielen na teba. ze slovaci si radsej vsetko spravia sami ako by to mali zverit do ruk odbornikom a platit peniaze. tak nikto nezarobi a peniaze budu stat.

a s tym kondomom to bol blby priklad, na to nepotrebujes skolu ani kvalifikaciu.

a so slovakou blbcov nerobim, len som napisal to ako to je. chod sa pozriet do cudziny a uvidis pekny rozdiel. tam si ani zahradky nekosia zavolaju na to zahradkarov, oni im to vsetko krasne spravia. proste kazdy sa specializuje na to svoje a ma to obeh. nic zle som tym nemyslel. som hrdy, ze som slovak.
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

presne tak. kazdy si mysli ze vsetko zvladne sam potom....

spravi si vlastnu pripojku na plyn... je*** mu chalupa

skrati si struny na Fabia HTP pre drsnejsi posed nad vozovkou a pri 68kmh mu rozvibruje celu zadnu napravu jak besne

...a vela dalsich inych zdanlivo jednoduchych veci co standardne ludia studuju a skolia sa, bezny slovak zvladne doma na kolene.... hlavne ze usteril :D
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

nad nejakym nutenym tahom si nerozmyslal? dat tam ventilator. kolena urcite nepomozu, su to prekazky.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Neviem si predstaviť ten ventilátor, čo znesie take teploty, ako su v kominoch. Už len ventilácia na hnanie tepleho vzduchu od krbu prieduchom stoji kopu peňazi a to znáša ovela menšie teploty. Ďalšia vec je hlučnosť. V takej izbe sa asi moc nevyspi.

Jednoznačny problem je v dlžke komina. Foboss sem pastol štandardy, ktore by mali byť dodržane. Dnes nadstavenie komina či u kominovou tvarnicou alebo vložkou nie je problem.

Tiež ma napadlo, či na ten komín nie je napojený nejaký iný spotrebič. Vravíš, že si na povale, dolu nie je napr. pec alebo krb? Niektore spotrebiče smú byť napojené len samostatne.
Napísať odpoveď