čauko počtári elktrikári..potrebujem len vysvetlit ako by som vypočítal príklad ked je dané:
(R2//R2//R3)-R1
v oboch prípadoch platí ešte:
R1=5 ohmov
R2=10ohmov
R3=15ohmov
IR4=5A
U=?V
neviem ako sa to počíta úplny dement som schému nakreslím ale viac nevypočítam.. R netrebá počítat len celkový prúd
alebo
[(R2-R2)//R3]-R1
proste príklady ,ktoré vačšina z vás vie ale ja som s toho úplny dement..negatívne poznámky si odpusťe..vopred dík a za každé rady dakujem
Elektrika
Mohol by som ti to vypocitat,ale to by si mal velmi jednoduche.A toto su zaklady a pokial ich nepochopis,tak pozdejsie budes mat ovela vacsie problemy.
Takze moja pomoc spociva v tom,co vidis v prilohach.Na prvom obrazku mas OHMOV zakon.Dosadenim hodnot do tohoto vzorca vypocitas napetie U.Na to vsak potrebujeme poznat prud I a odpor R.My pozname prud I avsak nepozname R.Avsak pozname schemu zapojenia a aj vzorce ktore su na druhom obrazku.Prave pomozou nich si hladanu hodnotu R vypocitame.
GL
Takze moja pomoc spociva v tom,co vidis v prilohach.Na prvom obrazku mas OHMOV zakon.Dosadenim hodnot do tohoto vzorca vypocitas napetie U.Na to vsak potrebujeme poznat prud I a odpor R.My pozname prud I avsak nepozname R.Avsak pozname schemu zapojenia a aj vzorce ktore su na druhom obrazku.Prave pomozou nich si hladanu hodnotu R vypocitame.
GL