.....
Podľa Európskej komisie (EK) zahrnutie Internet Explorera v operačnom systéme Windows, ktorý je v EÚ dominantným operačným systémom pre osobné počítače, od roku 1996 porušuje európsku legislatívu v oblasti konkurencie.
Zahrnutie IE podľa stanoviska EK bráni konkurovať ostatným prehliadačom s Internet Explorerom.
Európska komisia ďalej konštatuje, že dohoda Microsoftu s vládou USA z roku 2002 v rovnakej otázke nezmenila porušovanie európskych zákonov zahrnutím Internet Explorera do Windows.
Microsoft má dva mesiace na odpoveď voči stanovisku EK. Spoločnosť ešte môže požiadať o vypočutie, po ktorom už môže podľa legislatívy Európska komisia vydať definitívne rozhodnutie.
Európska komisia tak veľmi pravdepodobne vydá definitívne rozhodnutie, ktoré môže napríklad obmedziť zahŕňanie Internet Explorera do Windows, ešte tento rok a pravdepodobne aj pred vydaním finálnej verzie Windows 7.
.....
Cesar napísal:Hlavná otázka::: Čím stiahneme Firefox????
To je naozaj na zamyslenie.. možno by EK mala prehodnotiť svoje rozhodnutie.. a mala by len prikázať Microsoftu, aby ikonu "Spustiť prehľadávač Internet Explorer" premenovala na "Stiahni prehľadávač Mozilla Firefox"..
EK by sa hlavne mala venovat niecomu uzitocnejsiemu a Opera duplom. Ak nesmie byt browser zahrnuty v OS Windows, potom nech rovnaky meter plati aj pre MacOS, Linux a pod.
No ako kde sme? To ako ked je niekto uspesnejsi, tak ho zacneme obmedzovat na ukor tych nestastnikov co sa proste nedokazu presadit?
S postupom EK vonkoncom nesuhlasim - prvy a posledny krok, co mali spravit, malo byt zmietnutie zaloby opery zo stola s vysmechom.
(inak uz tu bol jeden pokus o odstranenie prehravaca Windows Media Player - takzvane Nkove windowsy - vsetci vieme ako to dopadlo, takze len zbytocne naklady (nielen) pre MS naviac.)
a co ze nie je dominantny OS? Poznam kopec ludi co by radsej pouzivali MacOS, ako windows.. ale cia je to smola, ze mac smie byt len na mackoch? To ako ked spravim nieco, co sa na trhu uchyti, a dosiahnem dominantne postavenie, tak mi budu pristrihavat usi? Ako sorry, nedrel by som kvoli tomu ako kon, len aby som nevybacal z radu - ten lepsi by mal byt vyzvou pre slabsich, na jeho pokorenie - tak nejak by sa mala budovat konkurencia. A nie lepsieho zrazit na uroven slabsich.. je predsa slobodny trh, slobodny vyber.
KoCi napísal:EK by sa hlavne mala venovat niecomu uzitocnejsiemu a Opera duplom. Ak nesmie byt browser zahrnuty v OS Windows, potom nech rovnaky meter plati aj pre MacOS, Linux a pod.
Treba mať jasno apoň v základoch a potom tvrdiť niečo. Na Linuxe je FF len v niektorých distribúciách, niekde je Konqueror, Epiphany alebo iné. V niktorých FF ani nie je dostupný, len IceWeasel.
A čo s MacOS? MS aj v tomto prípade im bude ponaučením čo sa môže a čo nie.
To, že win používa jadro ie je len smola, lebo práve toto je jedným z najslabších článkov systému, keď sa táto fatálna chyba napraví to bude najlepšou správou.
Z pohladu Microsoftu:Cize ja ako vyrobca a zaroven autor operacneho systemu si don nemozem zahrnut svoj vlastny program, ktory som vytvoril, lebo obmedzujem konkurenciu? Obmedzenie konkurencie by bolo, ak by som som blokoval instalaciu internetovych prehliadacov tretich stran...ved nad tymto sa musi kazdy normalny clovek pousmiat...toboz pravnik...atd...z pohladu Microsoftu je to jeho softver a moze si don preinstalovavat programy, ktore uzna za vhodne...pouzivatel ma stale moznost nepouzivat internet explorer a nainstalovat iny prehliadac...obmedzuju tym zakladne vlastnicke prava...podla tohto rozhodnutia mozu potom napr. neuspesne AV spolocnosti zalovat vyrobcov pocitacov, ze na ne predinstaluju AV systemy inych vyrobcov...toto bude dost trapny precedens...Nieco vymyslim, a nakoniec mi budu diktovat, co to v sebe ma absahovat....trapne protimonopolisticke rozhodnutia..
suhlasim s tym, ze je to ich Op. system.. ono dali peniaze na jeho vyvin..
mozu si tam dat hocico.. ked skratka clovek chce, tak si tam da bud uz tu Operu alebo FF, ci hocijaky iny prehliadac.. tak ci tak, zas az take velke mnozstvo ludi nepouziva IE.. iba ti, co vidia modre e.. to je internet..
s EK v tomto absolutne nesuhlasim. mozu rovno vyhlasit, ze notepad je tam nelegalne. ved je plno dalsich textovych editorov. dalej explorer (prehliadac suborov) je tam tak isto. ved existuje total commander. tiez aj wordpad, kalkulacka a vsetko ostatne. ved alternativ je kopec. rovno nech predavaju len jedro s uplne osekanym grafickym prostredim. po instalacii si moze clovek instalovat co chce sam. ved o tom je sloboda predsa. to, ze nad tym stravi cely den a plno veci, co mu chyba sa objavi az naskor je nepodstatne.
Cesar napísal:Treba mať jasno apoň v základoch a potom tvrdiť niečo. Na Linuxe je FF len v niektorých distribúciách, niekde je Konqueror, Epiphany alebo iné. V niktorých FF ani nie je dostupný, len IceWeasel.
A čo s MacOS? MS aj v tomto prípade im bude ponaučením čo sa môže a čo nie.
To, že win používa jadro ie je len smola, lebo práve toto je jedným z najslabších článkov systému, keď sa táto fatálna chyba napraví to bude najlepšou správou.
Este si zabudol na w3m, ten je dostupny snad vsade / ale ruku do ohna za to nedam, vyskusat vsetky distra je nad moje sily / To je najgenialnejsi prehliadac, aky som v zivote videl a pouzival. Pohodlne pocas instalacie samotneho systemu hladat navody na riesenie, co viac clovek potrebuje .
to toy m@ch!n3: Linux a crap? Zaujimave. Skratka a jasne, mal som o tebe lepsiu mienku, co sa tyka "objektivneho" nazoru.
Totalna hlupost toto. Ked sa nad tym zamyslim, bud tam nedaju browser ziadny, alebo ich tam daju viac. Ak ich tam daju viac, zasa sa mozu ozyvat uplne male studia, ktore si vyvinuli nejake browser za par korun, ze preco tam nie je ich. To by bola jasna hlupost. Keby tam zasa nedali ziaden, z kade si nejaky stiahnes? To si clovek bude musiet ist ku susedovi skocit po browser? No alebo sa mozu pocas instalacie spytat ci tam chces ten IE mat, samozrejme ked das nie, zostava ti zasa len zajst za susedom...
Toy M@ch!n3 napísal:2 Koci: MacOS neni dominanty OS, k linuxu sa nevyjadrujem lebo to je crap
Inak je to uplna blbost, kopec programov pouziva k chodu prave jadro z IE a takto potom vobec nebudu fungovat
neviem ci som to dobre pochopil ale linux je crap???ako nic proti kamo ale ty si asi dalsi z tych prehnanych inteligentov ktory hovoria ze widly su ten najspolahlivejsi OS zo vsetkych...a stavim sa ze mi povies aspon jeden normalny dovod preco to tak je...jeden jediny poprosim...
Marko5211 napísal:neviem ci som to dobre pochopil ale linux je crap???ako nic proti kamo ale ty si asi dalsi z tych prehnanych inteligentov ktory hovoria ze widly su ten najspolahlivejsi OS zo vsetkych...a stavim sa ze mi povies aspon jeden normalny dovod preco to tak je...jeden jediny poprosim...
napriklad taky ze ako Root mi pri editacii je*nuteho Grubu pisalo ze nemam dostatocne prava
OT: celkovo pozorujem, ze velmi vela ludi dokaze travit tyzdne rozbehavanim roznych veci na winoch, ale ak treba nieco rozbehavat na "UX based" masine, tak je to problem ak to zabera viac ako 20 minut... to je len taky moj poznatok ziskany vseobecnym sledovanim spravania sa ludi na forach a aj v realnom zivote. ked nieco nefacha na wine, tak sa to clovek snazi spojazdnit, ked to nefacha na UX, tak ide prec cely system. to je to iste ako keby som povedal, ze XP je nanic, lebo si nemozem naisntalit GTA IV, lebo mi hadze nejaku cybu. to, ze staci stiahnut net framework je vedlajsie. ale to je uz mimo temu.
btw na tomto spore je pekne vidno spravanie sa firiem. internetovy prehliadac zakomponovany byt nemoze, ale ostatne veci ano. keby mozilla pristupila k takemuto kroku, tak potom by sme sa dockali winov asi aj bez outlooku kedze mozilla vyvija aj thunderbird.
Aj Apple a kopec vyrobcov linuxovych platenych distribucii si tam zakomponuju software aky chcu a co akoze?
Windows je produkt Microsoftu a Microsoft si tam moze dat co chce. Ked sa mi nepaci nemusim si ho kupit. A akoze ked nebude vo Win IE tak ako si stiahnem napriklad Firefox?
EK by mala radsej riesit ,ze na Slovensku su vyrobky o 30% drahsie ako v Rakusku, a nie taketo somariny.