!! Derivacie TEST ----> surna POMOC !!

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
k-u-l-i
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

!! Derivacie TEST ----> surna POMOC !!

Príspevok od používateľa k-u-l-i »

caute..

viem ze nemate to radi ak tu niekto da nejake priklady a ze treba pocitat no teraz som fakt v uuzkych a nedokazem si s tym poradit zajtra musim napisat tie priklady na 46% inac mi neda prejst..tak asi viete ake je to dolezite..

skuuste mi to vypocitat nevem ako by som sa odmenil tak aspon K+ Vam podavam..

DIKY MOC KAZDEMU :!:
Prílohy
Clipboard01.jpg
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

No ja Ti poradím iba s tým 1. príkladom, nakoľko k deriváciám sme sa na matike ešte nedostali, aj keď som už v maturitnom ročníku :shock:

Pravdepodobne je tam chyba, lebo 1 a 2 nepatria do definičného oboru celého výrazu x^2-4/x^2-3x+2, takže x sa nemôže blížiť ku 2. Tak to urobím pre prípad x->nekonečno...

Pre lepšie znázornenie budem x označovať ako n, aby som násobenie mohol označiť x.

lim n^2-4/n^2-3n+2 = lim (n^2)x(1-4/n^2)/(n^2)x(1-3/n+2/n^2) = lim (1-4/n^2)/(1-3/n+2/n^2) = 1

Vysvetlenie : V 1. kroku som vyňal n^2, potom som ho vykrátil, a tak tam zostali už iba limity - lim 4/n^2 = 0, lim 3/n = 0 a lim 2/n^2 = 0, čiže zostalo tam 1/1 = 1

Dúfam, že tam nemám žiadne chyby.
kupo
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kupo »

1. L Hopitalovo pravidlo - osobitne zderivujes menovatela a osobitne citatela... a podelis ich
2a. upravis na iny tvar x^(-3/4) a to uz vies zderivovat
2b. derivacia podielu: (f(x)/g(x))' = ( f '(x)g(x) - f(x)g '(x) ) / g^2(x)
2c. ciste vzorce: sin'(x) = cos(x) ; cos'(x) = -sin(x) ; ln'(x) = 1/x
2e. derivacia vnorenej f-cie f'(g(x)) = f'(g) * g'(x) dalej to uz zvladnes
2d. toto si niesom isty ale upravil by som si ten tan(x) = sin(x) / cos(x) dalej pokracoval ako v 2b a nakoniec derivoval ako vnorenu f-ciu (ako 2e)
2f. (f(x)g(x))' = f'(x)g(x) + f(x)g'(x)

//edit:
mirak2: ide to aj tak... ja som tipoval ze celok z ktoreho bude pisat je o derivaciach... preto som predpokladal ze bude ucitelka od neho vyzadovat prave tento sposob riesenia
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

Pilifo napísal:No ja Ti poradím iba s tým 1. príkladom, nakoľko k deriváciám sme sa na matike ešte nedostali, aj keď som už v maturitnom ročníku :shock:

Pravdepodobne je tam chyba, lebo 1 a 2 nepatria do definičného oboru celého výrazu x^2-4/x^2-3x+2, takže x sa nemôže blížiť ku 2. Tak to urobím pre prípad x->nekonečno...
preco by sa nemohlo blizit? blizit sa moze a aj sa blizi, akurat, ze sa k nemu nikdy nedostane (ak neratame ±∞)..ak by bol ten vyraz v bode 2 definovany, tak by tam nebolo velmi co pocitat - dosadili by sme 2 a napisali vysledok :) (spravny postup ako sa k nemu dostat napisal kupo)
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

v prvej ulohe staci rozlozit podla vzorcov aj citatel aj menovat a poskrtat...a uz len dosadit...naco to komplikovat tym francuzom?
Napísať odpoveď