Alobal a keramicka doska

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
mi-chau
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Alobal a keramicka doska

Príspevok od používateľa mi-chau »

Tak mam taky mensi problem. (Gangy nesmej sa.) Podarilo sa mi mojou vlastnou hlupostou pripalit alobal na povrch keramickej dosky/platne. Netusil som, ze sa to nesmie. Alobal je tam doslova zahryznuty. Existuje nejaky sposob ako ho odtial dostat prec bez toho aby som poskrabal keramicku dosku? Nejaky chemicky pripravok alebo nieco?
Vdaka za pomoc.
draco
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa draco »

No mňa napáda len jedna možnosť. Alobal je hliník ako každý vie určite a ten sa topí pri teplote 660,32 °C, čiže stačí Ti zahriať tú keramickú platňu na väčšiu teplotu a potom by sa ta hliníková fólia mala roztopiť a stiecť dole :D
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

To tam asi bude fest zažrate. Skusil by som to znova nahriať a nejakou špachtlou/škrabkou s tupými hranami skusil opatrne dať dolu.
Pravdepodobne tam asi ostanu nejake stopy.

Chemia ma nenapada žiadna, ktora by pomohla. Možno niečo na nerez s mikrogranulami, no to by zrejme doškriabalo sklokeramiku.
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

si si chcel opiekat v alobale cooo? :D tak ja fakt neviem ako by sa mohol alobal zarat do keramickej platne.. to by musel byt ta platna roztavena alebo co.. podla mna to len trocha viac drzi.. zoskrabat niecim platovym alebo tak..
mi-chau
Darca
Darca

Je to tam zazrate ako kruva, co sa tyka zoskrabavania tak 0 bodov. Skor by som skusil tu platnu znovu rozzeravit, ale ak sa ten hlinik prilepi este viac?
stanulik
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa stanulik »

mi-chau napísal:Je to tam zazrate ako kruva, co sa tyka zoskrabavania tak 0 bodov. Skor by som skusil tu platnu znovu rozzeravit, ale ak sa ten hlinik prilepi este viac?
nemozes spravit foto ? je to dost zvlastne, ze az tak sa alobal zazral. ake pripravky si skusal ? skus nejaku predajnu kde maju tie keramicke dosky a popytat si radu. nejake elektro, alebo nejaku drogeriu s cistiacimi a chemickymi prostriedkami aj tam ti mozno budu vediet poradit.
mi-chau
Darca
Darca

Zajtra pobeham a aj to odfotim. Ono skusal som cif, fixinelu a podobne veci, ale to s tym absolutne nepohlo. Ani milimeter.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

A ked to skusis zoskrabavat, ide nieco prec?
Mne tak prihorel mikrotenovy sacok, tiez sa to tam zazralo, stvrdlo to a skrabala som pomaly s pribirivym nozikom cca 2 tyzdne, az kym to kusok po kusku nezliezlo. Ale dalo to zabrat teda :naturehot:
Keby si skusil nejaky pripravok na cistenie truby? Tie su silnejsie, ako klasicke a vyzere to aj storocnu spinu.
Alebo co sa cistia zehlicky, vyzera to ako gumova tycinka. Zapnes platnu, ked sa rozzeravi, tak to dobre natries a potom skusis zoskrabat.
A este existuju aj specialne skrabky na cistenie keramickych platnni, su sice ostre, ale napriek tomu nedoskrabu, aj ked silnejsie pritlacis.
Viac ma uz nenapada.
Posli foto, ak sa da, ja to chcem vidiet.
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

keramika by mala zniest ovela viac ako hlinik, skus to zahriat plamenom (acetylen C2H2/ kyslik) alebo propan butan) a nechat gravitacne odtiect

inac ma napada iba daka reverzna chem. hlinikova vazba (to bohuzial netusom co naviaze hlinik lepise)
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa wolodo »

co tka nejaka kyselina, alebo co ja viiem co sa to dava... keramike by to podla mna nemuselo ublizit ale hlinik by to mohlo nejjak narusit.....
(v teleshopingu to dal par struzin z hlinika na kapotu a pokvapkal to daci a rozozieralo to dost rychlo....)
len napad... mozno to nejaky chemik osvedci
draco
Light Star
Light Star

myslim si ze tam nepomoze ziadna chemia, len to poriadne rozhav, neboj sa ze sa roztopi ta platna, keramika vydrzi obrovske teplota a ten hlinnik stecie dole potom, len to nedavaj do vody ochladit lebo ti pukne platna :!: nech sa to pomaly chladi na vzduchu dakde
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Nic sme neprihrievali, len sme na tom chceli rozzeravit cocobrico :D Njn to bol moj napad... Inak neda sa povedat ze by sa ten alobal zazral, ide o to ze sa uplne roztavil a potom na tom zatuhol, ani zoskrabat to poriadne nejde.

Tiez mi pripada logicke ho znva roztopit a vysat v tekutom stave, napriklad tou spongiou ci co to je co sa pouziva na odsavanie cinu.

O tych specialnych skrabkach tocila aj ta stara predavacka ked sme kupovali fixinelu, ale len tak to zoskrabat to urcite nepojde.
mi-chau
Darca
Darca

No tak som to vzdal, vecer zavolam segre. :?
Zohnal som si skrabku a skrabal a skrabal a zoskrabalo to kompletne vsetok alobal, az na to ze flak ostal. Strieborny. Je to vrstva tak tenka ze ju nenahmatate. Teplota tomu nepomoze, chemikalie uz vobec nie, servisny technik mi povedal ze sa s tym nestretol ale ze vyrobcovia hovoria o definitivnom poskodeni. Platna sa da dalej pouzivat, ale ta esteticka stranka...
Prílohy
vrstva je tak tenka ze alobal presvieti ako nic
vrstva je tak tenka ze alobal presvieti ako nic
njn, smajlik bez jedneho oka
njn, smajlik bez jedneho oka
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

čo takto na to rozliať trochu HCl ? hliník by mal podľahnúť HClke, keramika by mala byť odolná. Neručím ale za nič.
mi-chau
Darca
Darca

Racius napísal:čo takto na to rozliať trochu HCl ? hliník by mal podľahnúť HClke, keramika by mala byť odolná. Neručím ale za nič.
Znie to ako rozumny napad, ale preco to ziaden technik neodporucil? Len aby to nezanechalo flak...

//autoeditácia príspevku ( 21 Jan 2009, 17:05 )
No segra pride az o tyzden, tym padom so ziskal cas. Rozmyslam nad HCl, ale je tu predsalen risk, ze zanecha nejake stopy.
Stenky
Professional
Professional

Toto by ta mohlo troska posmelit :)

edit: niesi zrejme prvy ktoremu sa zadarilo :D http://wiki.answers.com/Q/How_do_you_re ... _stove_top
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Stenky napísal:niesi zrejme prvy ktoremu sa zadarilo Very Happy http://wiki.answers.com/Q/How_do_you_re ... _stove_top
Toto vyzera celkom nadejne.
mi-chau napísal: No segra pride az o tyzden, tym padom so ziskal cas. Rozmyslam nad HCl, ale je tu predsalen risk, ze zanecha nejake stopy.
Aky risk? Ved bude to tam ostane alebo to odstranis a zostane tam len nejaka jemna stopa. Mozes len ziskat, nieje co stratit. Najprv by som ale skusil ten navod co postols stenky. Len si to poriadne prestuduj.
mi-chau
Darca
Darca

Dik za navod, ale to mnozstvo hlinika co tam je sotva staci na dve kvapky. Spachtlami to nepojde. Skusim hcl.
Stenky
Professional
Professional

len sa poriadne oblec do gumy a ochran oci lebo sa rozleptas
draco
Light Star
Light Star

:D :D to cocobrico ci ako sa to pise to je do fajky uhlie ci ako by som to nazval, skratka ta vec co hori vo fajke :?:
Napísať odpoveď