VLOOKUP (Excel)

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
Holubar
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

VLOOKUP (Excel)

Príspevok od používateľa Holubar »

Mam taky problem. Pouzivam funkciu VLOOKUP, aby mi vytiahla hodnotu z tabulky. VLOOKUP hlada zadane slovo v prvom stlcpi, ked ho najde, da mi hodnotu, ktora mu prislucha v inom stlpci. Problem je, ze ak sa v prvom stlpci hladane slovo nachadza viackrat, zastavi sa pri prvom, da hodnotu od neho a dalej uz nejde.

Moj pripad je na obrazku. V lavom stlpci sa nachadzaju dve rovnake hodnoty, rozlisene su az v v stvrtom stlpci.
V inej tabulke mam 4 bunky, kde su tahane hodnoty z poslednych 4 stlpcov tejto tabulky. Tato tabulka je na obrazku dva.Logicke testy v styroch zltou farbou oznacenych bunkach su stavane takto:

Kód: Vybrať všetko

=IF(AND(OR(EXACT(AB8;$A$46:$A$65));OR(EXACT(AB10;$B$46:$B$65));OR(EXACT(AB12;$C$46:$C$65));OR(EXACT(AB14;$D$46:$D$65));OR(EXACT(AB16;$E$46:$E$65)));VLOOKUP(AB8;$A$46:$I$65;6;FALSE);0)
Slovne povedane, ze ak su zhodne bunky s nazvom Ticker, Type, Front a Back v oboch tabulkach co su na obrazkoch, tak funkcia VLOOKUP vrati hodnotu z niektoreho z poslednych styroch stlpcov (zalezi od polohy bunky) a to na zaklade lookup value, ktorou je bunka s nazvom Ticker na Obr2. A tam je ten problem.

Potrebujem aby ticker rozlisil este aj podla tych ostatnych troch poli a az potom tahal tu hodnotu do tabulky na obr2. Snad sa problem da pochopit z toho co som pisal. Vedel by mi niekto poradit?
Prílohy
obr2.jpg
Untitled.jpg
kupo
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kupo »

VLOOKUP je retardovana funkcia... lebo (ako si uz spomenul) hlada len prvu najdenu zhodu... a co je horsie tak zoznam v kt. vyhladavas musi byt zoradeny podla abecedy!
mohol by si dat nejake priklady, lebo si to citam uz 10-ty krat a stale nechapem co tam presne chces spravit
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

podla abecedy?cital som v helpe, ze tam ma byt ascending order, ale nikdy som s nou problemy nemal ,pouzivam ju dost casto.

Skusim este raz, snad sa mi podari jasnejsie. Na zaciatku mam to, co je na Obr1. Snazim sa to dostat automaticky do tych tabuliek, co su na obr2. To takym sposobom, ze do oranzovych poli zadam rucne napr (CAC40,Spread,FEB09,MAR09), zlte bunky porovnavaju tieto 4 polia s prvymi styrmi stlpcami v modrej tabulke na obr1 a ked v nich najdu exact match, a teda vsetky styri hodnoty rovnake, tak pokracuju spomenutou funkciou VLOOKUP, ktora vyhlada oranzove pole Ticker (v tomto pripade CAC40) v modrej tabulke a vytiahne hodnotu z poslednych stlpcov.

Problem je, ze obe tabulky mi hodili hodnoty z prveho riadka, teda a druhy ostal ignorovany. Naznacil som to na Obr2. Je to pochopitelne vzhladom na to, ako pracuje VLOOKUP, no ja hladam cestu ako to osetrit, aby to fungovalo tak ako chcem.
Prílohy
obr1.jpg
obr2.jpg
kupo
Medium Professional
Medium Professional

das vyhladavat vyraz v dannom rozsahu to ti vrati hodnoty TRUE a FALSE ,napr:

=($B$5:$B$10=$F$16)
cize hodnotu v F16 bude hladat v rozsahu B5:B10 a vrati hodnoty napr:

{TRUE|TRUE|FALSE|FALSE|FALSE|FALSE}
no a vsetky tieto polia vynasobis takze na konci ti vypise len riadky kt. splnaju vsetky 4podmienky napr:

{1|0|0|0|0|0}
no konkretnu hodnotu zistis ked tymto polom vynasobis stlpec z kt. tu hodnotu chces dostat, takze cely vzorec by mohol vypadat takto:

=SUM((($B$5:$B$10=$F$16)*($C$5:$C$10=$F$18)*($D$5:$D$10=$F$20)*($E$5:$E$10=$F$22))*(G5:G10))
pozri prilohu
Prílohy
test.rar
(2.24 KiB) 165 stiahnutí
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

wow, to je nieco, co nepoznam. Ako si to spravil, aby to vratilo true alebo false?
Aj ked pouzijem =IF(nejaka bunka=nejake pole;1;0) a ta bunka naozaj v tom poli je a vzorec zadam cez Ctrl+Shift+Enter tak mi vrati nulu. Nieco mi uslo?

//tak skusam a skusam nove veci, no nejde mi to do hlavy. Mam pod sebou v troch bunkach napisane cisla 1,2,3...v inej bunke (bunka 4) napisem jednotku, dam vzorec =(bunka4=bunka1:bunka3) a dostanem TRUE. Ale ak napisem do bunky 4 cislo 3, dostanem FALSE. Ako je to mozne?

//ale ten xls od teba funguje uplne nadherne, asi sa mam od teba co ucit, krasne vyriesene, dakujem :flower:
este to tak pochopit a zivot je krasny :)
kupo
Medium Professional
Medium Professional

v bunke ti vypise len prvu hodnotu z toho pola (preto tam je niekedy true a niekedy false)... ked si chces pozriet vsetky hodnoty tak si vo vzorci oznacis to pole a stlacis F9... no a na to aby som do bunky dostal tu hodnotu som pouzil funkciu SUM aby spocitala vsetky prvky v tom poli (cize si dostal sucet tej svojej hodnoty ku kt. boli pripocitane same nuly)
to by malo stacit na pochopenie ;)
Prílohy
Untitled.png
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Hmm, a ak by tam neboli cisla ale text, vratila by funkcia sum text?
A ked som stlacil F9 a chcem naspat to zobrazenie ake bolo predtym, ako to spravim? :)
//uz sa mi to zacina v hlave rozjasnovat. Toto je uplne genialnaobchadzka vstavanych funkcii, ktore aj tak nepomozu. Otvoril si mi novy svet :)
kupo
Medium Professional
Medium Professional

SUM nevrati text... to potom uz asi len cez ten VLOOKUP kt. by vyhladaval v pomocnom stlpci (pozri prilohu)
po stlaceni F9 to das naspat stlacenim CTRL+Z
Prílohy
test.rar
(2.81 KiB) 120 stiahnutí
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

V tomto druhom subore, vzorce v tom pomocnom stlcpi su zadavane cez Enter alebo Ctrl+Shift+Enter? v editacnom riadku mi neukazuje tie speci zatvorky {}, no a ked tam klikenm a dam enter alebo aj CSE tak mi vrati jednotku a vypise nekonzistentny vzorec.len mi blbne excel alebo zase nieco nechapem? zase som strateny :surrender:

A tiez sa chcem este pre istotu spytat na ten VLOOKUP. Mal si uz niekedy problem, ked ziznam nebol podla abecedy?
Napísať odpoveď