Zosieťovanie dvoch Routroch

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
pauco
Novice
Novice

Zosieťovanie dvoch Routroch

Príspevok od používateľa pauco »

Zdravím.
Potreboval by som poradiť, ako zosieťovať dva routre a počítače na nich zapojené podľa obrázku. Internet funguje na oboch PC v sieti AA ale v sieti BB nefunguje. Tak isto nefunguje ping zo siete AA do BB a naopak. Vzájomná viditeľnosť medzi všetkými PC je nutná z dôvodu prenosu súborov. Ak by som kábel z routra Drytek pichol namiesto WAN do LAN portu, tak Asus bude degradovaný na switch a spojenie funguje ale to nechcem.
Skúšal som meniť nastavenia od DHCP, Getaway cez DNS ale priznávam že som sa úspešne zamotal. Na fóre som sa dočítal o statickom routovaní tak to je ďalšia vec ktorej nerozumiem tak sa vás radčej opýtam.
Prílohy
schema zapojenia siete
schema zapojenia siete
mathev
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Zosieťovanie dvoch Routroch

Príspevok od používateľa mathev »

internet v sieti BB cez router nastavis jednoducho (kedze si nenapisal typ neporadi ti nikto ze ako presne) ale kedze to je router a ty chces routovat tak sa ti tie pocitace neuvidia co je logicke kedze maju iny subnet a su za routrom..... na to router aj je.

vies povedat ze preco neprepnes ten asus do modu AP a dosiahnes tym to co ches?
pauco
Novice
Novice

mathev napísal:internet v sieti BB cez router nastavis jednoducho (kedze si nenapisal typ neporadi ti nikto ze ako presne) ale kedze to je router a ty chces routovat tak sa ti tie pocitace neuvidia co je logicke kedze maju iny subnet a su za routrom..... na to router aj je.
Prvý je Drytek Vigor 2600Ge a druhý Asus WL-500gP
To znamená že ak je sieť BB v inom subnete nie je žiadna šanca aby sa PC videli ?
Ak by som nastavil sieť AA do rovnakého subnetu ako BB (to je 192.168.2.xx) tak by sa to vyriešilo ?
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

pauco napísal:Prvý je Drytek Vigor 2600Ge a druhý Asus WL-500gP
To znamená že ak je sieť BB v inom subnete nie je žiadna šanca aby sa PC videli ?
Ak by som nastavil sieť AA do rovnakého subnetu ako BB (to je 192.168.2.xx) tak by sa to vyriešilo ?
no ak by si chcel routovat z 192.168.2.xx do inej 192.168.2.xx tak zistis ze ti to nepojde lebo je to proti logike routera by nevedel odkial kam ma co smerovat :) (polopate)

no ak by si ten WL500g nastavil ako AP tak sa ti prepne ten wan port na port LAN (vlastnost routera ja mam rovnaky a takto ho pouzivam) a vtedy by ti to uz islo a vsetky pc by sa videli a na vsetkych pc by si mal internet

kazdopadne v tvojom pripade je najjednoduchsie riesenie take ze ten asus nebude pouzity ako router ale ako AP
pauco
Novice
Novice

Áno, v nastavení ako AP internet funguje a všetky PC sa vidia. Ďakujem za tip. (ale zmizol Bandwidth Management sakra-nebudem môcť kontrolovať a upravovať rýchlosť na sieti BB)
Hovoril si že spojazdniť internet v sieti BB je ľahké (ak zachovám pôvodné nastavenie siete ako na obrázku). Čo všetko treba nastaviť a načo si dať pozor aby to šľapalo ?
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

vyberies v menu "ADSL or Other connection type that uses static IP adress"
je tam ze WAN settings a odskrtnes "get wan ip adress automaticaly" na NO

a potom uz len vyplnis policka : "IP adress/subnet mask/default gateway a DNS server/y"
tym mas nastavenu wan stranu dalej tam je nastavenie pre LAN to uz snad popisovat netreba. jedine pamatat ze ta ip je brana pre pocitace takze ip ktoru tam nastavis bude Gateway ip ktoru budes zadavat do pocitacov (pokial nebudu samozrejme tahat data z DHCP servera ktory si mozes/nemusis nastavit ako dalsi krok)
pauco
Novice
Novice

Nepodarilo sa mi nakoniec rozbehnúť internet v sieti BB. Nastavenia mám takéto:

Asus WAN interface
IP: 192.168.2.1
Mask: 255.255.255.0
GW: 192.168.1.1
DNS: 192.168.1.1

Asus LAN interface
IP: 192.168.2.2
GW: 192.168.2.2

Nastavenie sieťovej karty v PC na manual
IP: 192.168.2.10
GW: 192.168.2.2
DNS: 192.168.2.1

(na routeri Drytek je nastavený DHCP server)

Od rána sa s tým hrajem, mením nastavenia Getaway a DNS ale aj pri rôznych kombináciach mi internet nenabehne. Už mám podozrenie na chybu kábla alebo routera...
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Asus WAN interface
IP: 192.168.1.10 napriklad
GW: 192.168.1.1
DNS: 192.168.1.1

Asus LAN interface
IP: 192.168.2.1
GW: toto ani netreba
DNS: 192.168.2.1 (no toto tiez netreba zadavat) aj ked by som preistotu asi radsej zadal skutocnu ip dns serveru napriklad open dns 208.67.222.222

Nastavenie sieťovej karty v PC na manual
IP: 192.168.2.10
GW: 192.168.2.1
DNS: 192.168.2.1 aj ked by som asi radsej zadal skutocnu ip dns serveru napriklad open dns 208.67.222.222
pauco
Novice
Novice

Nastavil som Asus podľa tvojej rady ale internet v sieti BB nefunguje. Len pripomeniem že bol nastavený do modu "Router".
V mode "Home Gateway" internet ide a je možnosť pinknúť všetky počítače zo siete BB do AA. Naopak to nefunguje.
No a v mode "Access point" sú všetky PC a routre navzájom viditeľné aj s internetom.

Myslím, že najlepšie riešenie je zostať pri "Access point"...
Ďakujem ti za pomoc a trpezlivosť. :)
Schrodinger
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Schrodinger »

Teotreticky by si to mohol spravit aj tak, ze pouzijes iba jeden router, fyzicky budes mat jednu skupinu, ale vies to dalej rozdelit na pracovné skupiny, a jednotli ve skupiny budu zvnutra viditelne
Napísať odpoveď