Zdravim. Nejak nemozem prist na riesenie jednej ulohy. Rad by som vedel postup akym sa da dopracovat k vysledku. Pravdepodobne je to lahky priklad, ale akosi mam blok a nedokazem to vyriesit.
|AB|=6cm, Va=5cm a treba zistit aku najmensiu velkost moze mat strana "a".
Jake44 napísal:Zdravim. Nejak nemozem prist na riesenie jednej ulohy. Rad by som vedel postup akym sa da dopracovat k vysledku. Pravdepodobne je to lahky priklad, ale akosi mam blok a nedokazem to vyriesit.
|AB|=6cm, Va=5cm a treba zistit aku najmensiu velkost moze mat strana "a".
Najmenšiu 5 a to v tedy ked z neho spravis pravouhli trojuholnik
smejo napísal:pravouhly a roznostranny sa nijak nevylucuje
Hej to je pravda Myslel som to tak, ze vnutorne uhly su rozne.
Presne znenie:Najdite najmensie cislo a, pre ktore ma riesenie nasledujuca konstrukcna uloha. "Zostrojte trojuholnik ABC, ak je dane: |AB|=6, Vc=5, |BC|=a."
Ale mne sa nezda, ze by to bolo take lahke, ze jednoducho z toho spravis pravouhly a vyska bude zodpovedat strane a.
Neviem, mne sa to stale nezda. Naco by potom oznacovali stranu AB? Ak by to bolo ako hovorite, tak by bolo jedno kolko ma strana AB, lebo vzdy by bola najkratsia strana BC prave vtedy ked je pravouhly...
udane to moze byt aj kvoli zavadzaniu
este by si mohol udat uroven matematiky, kde to potrebujes (ZS/SS/VS)... pokial to je nieco vyssie, tak by som tam hladal aj nejake zaludnosti
inak neviem si predstavit inu odpoved - najmensie mozne cislo vacsie od 5 (ktore nie je), alebo... ?
To bolo na monitore z matiky uroven B v roku 2006.
Ale asi mate pravdu. najmensie mozne cislo musi byt 5, alebo ak by nemal byt pravouhly tak cislo limitne sa bliziace 5 zhora.
podla mňa je to takto .......... AB je 6cm narysuješ potom narysuješ 5cm výšku vezmeš kružitko kde si dáš 6cm ciže k1=6cm ........kde sa ti pretne spojiš body BC .............a potom ti ostane spojiť len body CA a dlža tej čiary bude odpoved mne sa to rysovať nekce tak nvm aky je vysledok ale ja by som ta takto spravil .............
vypoctovu ulohu chces rysovat a potom merat pravitkom?
no dajme tomu, ale naco by ti bolo odmerat CA a kde by si chcel rysovat vysku? len tak od oka ju niekde capnut?
to by nebol postup ani na konstrukcnu ulohu, nieto vypoctovu
Presne tak. To, co si nabral do kruzidla je tiez neznama strana, tak nechapem ako ju chces narysovat. Kebyze ppozname tu stranu AC na mojom obrazku, tak to uz nie je velky problem. Myslim...
Vc je kolma na AB, cize velmi lahky priklad.......keby to nebol prabvy uhol tak jedina pomoc je sinus,cosinus,tg,cotg.... alebo keby si mal dany pomer akym Vc rozdeluje AB mozes pouzit euklidove vety len neviem ci by to na zakladnej vedeli spravit, navyse mas napisane ze mas danu vysku a kazda vyska zviera s sprilahlou stranou pravy uhol