Skryta vada na aute.

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
fizo1
Amateur
Amateur

Skryta vada na aute.

Príspevok od používateľa fizo1 »

Zdravím všetkých ... pred mesiacom som predal automobil .. 3 ročný 1 majiteľ všetko v poho spísali sme zmluvu o predaji štandardnú, ktorú som našiel na nete. Nastal však problém, že sa mi ozval kupujúci, že mu začala svietiť kontorlka motora a treba meniť katalyzátor cca(20 000) a teda chce aby som to zaplatil alebo mi vráti auto. No a moja otázka znie či má na to právo alebo nie. Som laik v týchto veciach som len konečným uživateľom auta ... takže o neakom vadnom katalizátore som nemohol ani tušiť. Skúste ak niekto vie poradiť ... Díky :?
M@rt1n
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa M@rt1n »

Pokiaľ nebolo v zmluve niečo ako skúšobná lehota alebo niečo o tom že môže auto vrátiť síce si myslím že už je aj na dotyčného prpísané tak nie ty to nemusíš platiť :wink:
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

v tomto sa nevyznam, ale nie je nahodou nieco ako zarucna lehota? ja mam taky pocit, ze ano.
M@rt1n
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa M@rt1n »

ades napísal:v tomto sa nevyznam, ale nie je nahodou nieco ako zarucna lehota? ja mam taky pocit, ze ano.
Je ale pokiaľ to nebolo uvedené v zmluve.

To máš ako keby ja kúpim mobil a pokazí no čo stane sa. Ale neprídem za ním že to chcem opraviť a on ti ani nemôže dokázať že si to spôsobil ty :wink:
fizo1
Amateur
Amateur

JJ ja s vami súhlasím len podľa obchodného zákonníka je tam lehota tuším 6 mesiacov. No a kontrolka mu začala svietiť len pár dní po kúpe. Až teraz s tým išiel do servisu a toto mu povedali. No skúsim ešte preštudovať obchodný zákonník niekde na nete
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

je rozdiel obchodny zakonnik a obciansky zakonnik, najskor specifikuj podla ktoreho zakona bola ta zmluva uzavreta
fizo1
Amateur
Amateur

Noo teraz som to pozeral a bola uzatvorená podľa § 409 a nasl. Obchodného zákonníka. A jediné čo tam je spojené že na aute nie sú skryté vady. Otázkou ostáva či je katalyzátor skrytá vada alebo nie.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

fizo: to si predaval cez firmu? Lebo pokial ja viem tak ak vystupuje v pravnom vztahu fyzicka osoba, uzatvara sa to podla obcianskeho zakonnika. Mozno by niekomu pomohlo keby si sem hodil text zmluvy.
fizo1
Amateur
Amateur

Tak tu prikladám text zmluvy ide o zmlvu ktorú som našiel na nete fakt v tom moc chodiť neviem....

Kúpna zmluva na kúpu motorového vozidla

uzatvorená podľa § 409 a nasl. Obchodného zákonníka

medzi

Predávajúcim:

r. č. , bytom:

Kupujúcim:

r. č.: 7

za nasledovných podmienok:

I.

1. Predmetom kúpnej zmluvy medzi predávajúcim a kupujúcim je motorové vozidlo zn. ...., typ: osobný automobil, rok výroby: , farba: , č. motora: ................................., č. karosérie: ......................................... a doklady (technický preukaz, osvedčenie o evidencii vozidla, doklady o povinnom zmluvnom poistení a STK, emisnej kontrole, servisná knižka, osvedčenie splyňovacom zariadení značky BRC) k tomuto motorovému vozidlu. Príslušenstvo k autu je nasledovné: alarm, centrál, diaľkové ovládanie, rádio/CD+MP3, hmlovky, imobilizér, tempomat(ACC), plnoautomatické LPG BRC s priamim vstrekovaním plynu a nádržou vstavanou v mieste rezervy, zimné pneu a základný nosič, reťaze.

2. Predávajúci prehlasuje, že je nepochybným vlastníkom predmetu kúpy podľa bodu 1. a je s ním oprávnený nakladať za účelom jeho predaja a je na príslušnom dopravnom inšpektoráte zapísaný ako držiteľ vozidla podľa zák. č. 315/1996 Z. z. o premávke na pozemných komunikáciách.

3. Predávajúci sa zaväzuje odovzdať predmet kúpy špecifikovaný v bode 1 pri podpise tejto zmluvy kupujúcemu a kupujúci sa zaväzuje prevziať predmet kúpy vrátane príslušenstva a zaplatiť zaň kúpnu cenu.

4. Predávajúci prehlasuje, že na predmete kúpy podľa bodu 1 neviaznu žiadne chyby ani právne povinnosti, ktoré by bránili prevodu vlastníckeho práva na kupujúceho. Predávajúci zároveň prehlasuje,

*

že na predmete kúpy podľa bodu 1 neviaznu žiadne skryté chyby,
*

že nebolo odcudzené a nepochádza zo žiadnej trestnej činnosti,
*

že neexistujú žiadne závazky voči leasingovej spoločnosti,
*

že predmet kúpy nie je založený ako protihodnota dlhu,
*

že predmet kúpi sa predáva zo súhlasom prípadnej manželky, družky, spoločníka,
*

že voči nemu nie je vedené exekučné konanie ani konkurz,
*

že o auto sa nevedie súdny spor.

Predávajúci prehlasuje, že horeuvedené skutočnosti sú pravdivé a v prípade akýchkoľvek závazkov voči tretím osobám si ich predávajúci bude plniť, ak s tým kupujúci súhlasí.

V prípade akejkoľvek právnej chyby na predmete kúpy podľa bodu 1 je kupujúci oprávnený od tejto zmluvy odstúpiť.

II.

1. Kúpna cena za predmet kúpy podľa Čl. I bodu 1 tejto zmluvy jeEUR (slovom: ). Kúpna cena bude vyplatená pri podpise tejto zmluvy.

2.

Zmluvné strany potvrdzujú svojimi podpismi odovzdanie a prevzatie kúpnej ceny pri podpise tejto zmluvy.

III.

1. Predávajúci prehlasuje, že technický stav motorového vozidla zodpovedá primeranému opotrebeniu vzhľadom k jeho veku a stav tachometra km zodpovedá skutočnosti.

2. Kupujúci prehlasuje, že bol riadne oboznámený s aktuálnym technickým stavom motorového vozidla vyplývajúcim z bodu 1 tohto článku.

3. Predávajúci sa zaväzuje dodržať ustanovenia § 90 zák. č. 315/1996 Z. z. o premávke na pozemných komunikáciách týkajúce sa zmeny v evidencii vozidiel a odovzdať kupujúcemu všetky doklady potrebné na jeho zapísanie ako držiteľa do dokladov motorového vozidla. V prípade, že predávajúci neoznámi zmenu držby motorového vozidla v evidencii vozidiel v lehote do siedmich dní odo dňa podpisu tejto zmluvy, prípadne ak kupujúcemu neodovzdá doklady potrebné na zápis zmeny držiteľa vozidla v evidencii vozidiel na dopravnom inšpektoráte, alebo ak na motorovom vozidle alebo dokladoch k nemu viazne akákoľvek chyba brániaca prepisu vozidla na kupujúceho v evidencii vozidiel, kupujúci je oprávnený od tejto zmluvy odstúpiť a predávajúci je povinný kupujúcemu zaplatiť zmluvnú pokutu vo výške kúpnej ceny podľa Čl. II bod 1. tejto zmluvy. Tým nie je dotknutý nárok kupujúceho na náhradu škody.

4.

Kupujúci je oprávnený odstúpiť od tejto zmluvy aj v prípade nepravdivosti akéhokoľvek vyhlásenia predávajúceho uvedeného v tejto zmluve.

IV.

1. Zmluvné strany sa v zmysle § 262 ods. 1 Obchodného zákonníka dohodli, že ich vzájomný záväzkový vzťah založený touto zmluvou sa spravuje Obchodným zákonníkom.

2. Zmluvné strany prehlasujú, že zmluvu si pred jej podpisom riadne prečítali, uzatvárajú ju vážne, slobodne, určito, zrozumiteľne a súhlasia s jej obsahom, na dôkaz čoho zmluvu vlastnoručne podpisujú.

3. Zmluva bola vyhotovená v dvoch exemplároch, z ktorých jeden exemplár obdrží kupujúci a jeden predávajúci.

............................................. …..........................................

predávajúci kupujúci

V ............………................, dňa .…………................
.cov
Star
Star

Príspevok od používateľa .cov »

fizo1 napísal:...III.
1. Predávajúci prehlasuje, že technický stav motorového vozidla zodpovedá primeranému opotrebeniu vzhľadom k jeho veku a stav tachometra km zodpovedá skutočnosti.
2. Kupujúci prehlasuje, že bol riadne oboznámený s aktuálnym technickým stavom motorového vozidla vyplývajúcim z bodu 1 tohto článku....
Katalyzator podlieha opotrebeniu. Pretoze neviem, kolko km alebo kolko rokov ma auto co si predal, tak len vseobecne.
Zivotnost katalyzatora ovplyvnuje viacero faktorov, ale udava sa na cca 100 000 - 140 000 km.
Pokial sa vojdes do tejto tolerancie (doporucujem skonzultovat v servise pribliznu zivotnost katalyzatora pre dany typ auta), tak splnas bod 1 v casti III tvojej zmluvy a kupujuci si moze lizat labu.
Pokial ale na aute je najazdenych napr. len nejakych 80 000 km, tak opotrebenie katalyzatora je predcasne a asi budes musiet dat zlavu alebo zrusit kupnopredajnu zmluvu.
Juicy
King
King

Príspevok od používateľa Juicy »

My sme kupovali auto od seriozneho chlapika a dal nam na auto zaruku 6 mesiacov na skryte zavady. Zaruka sa vztahovala na vsetko okrem motora a prevodovky...Boli tam aj nejake paragrafy ale nebudem teraz tu zmluvu niekde nahanat...A podobne to robia aj lepsie autoservisy pokial mam infosky :)
Napísať odpoveď