Nehody na železnici a iné

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
MP4-27
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MP4-27 »

ak sa dostane z basy ten sofer tak bude trpiet este viac ako cestujuci v tom autobuse vazne toto je strasne kruta situacia za chybu...tipek stal na mieste v tokom case kedy tam stat nemal
brutalna ironia je ze ludia uz telefonovali domov ze stastlivo dosli :?
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

MP4-24 napísal:ak sa dostane z basy ten sofer tak bude trpiet este viac ako cestujuci v tom autobuse vazne toto je strasne kruta situacia za chybu...tipek stal na mieste v tokom case kedy tam stat nemal
brutalna ironia je ze ludia uz telefonovali domov ze stastlivo dosli :?
ze stastlivo dosli? na svah? :?
inac neviem co vravite o soferovi podla vcerajsej markizy je mrtvy aj s manzelkou takze.....
a inac cele to vyhovaranie na diery na priecesti a zly stav a ziadne znacky atd atd taky bullshit az mi je z toho zle
Profesionalny vodic!!!!!! ak nepoznal cestu (co pochybujem) MAL JU MAT NASTUDOVANU kade pojde kade bude prechadzat a MAL VEDIET ze tam je priecestie tak sa asi pozrem nie ci nejde vlak. :roll:
karosar
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa karosar »

vendo napísal:ze stastlivo dosli? na svah? :?
inac neviem co vravite o soferovi podla vcerajsej markizy je mrtvy aj s manzelkou takze.....
a inac cele to vyhovaranie na diery na priecesti a zly stav a ziadne znacky atd atd taky bullshit az mi je z toho zle
Profesionalny vodic!!!!!! ak nepoznal cestu (co pochybujem) MAL JU MAT NASTUDOVANU kade pojde kade bude prechadzat a MAL VEDIET ze tam je priecestie tak sa asi pozrem nie ci nejde vlak. :roll:
presne tak, kur*a ved ma oci tak sa pozrem, ved sa tam neveze sam, ved si zoberte - aj unas a a j vsetci dobre poznate ko*ot soferov v busec co jazdia ako magori, najviac je mi luto tie deti co zostali po tych mrtvych...ô
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Nebudte az taky naivny, zase si nemyslite, ze siel na rusku ruletu......ako vo filme, zbadal vlak, slapol na to a skusal ci stihne ci ne.......sa zobudte.

Vendo Ked pozerats spravy, tak aspon poriadne pocuvaj :idea: Vodic je ZIVY
MurphY
Professional
Professional

Príspevok od používateľa MurphY »

vendo napísal:ze stastlivo dosli? na svah? :?
ehmm..dajme priklad ze ty by si bol vodic bol si plateny platom za ukol napr. za tuto cestu by si tak dostal 200€..preštudoval by si si za taký plat dajme tomu 300 km cestu ? presne do detailov kde je precestie kde je prednost z prava a tak ? si snad chory ne ? neviem ci poznas tie stare karosy ci sa uz niekedy v tom viezol ale hold nekedy ked ides podradit rychlsot tak tu rychlost to proste vyhodi a trva to aj tych 5 sekund kym tam tu rychlost hodis naspat a pritom treba dost velku silu a trpezlivost neviem ci by si ju tam mal kebyze vidis ze ide zo strany na teba vlak rychlostou cca 50km/h a vezes 30 ludi..

nehovorim ze za to nemoze vodic ale za tragediu urcite moze zly stav autobusu tieto stare karosy co maju stk vybavenu cez znamost sposobuju asi 80% nehod..len tym ze maju na pi*u brzdy,prevodovku,motor,karoseriu. aj stres a vsetko ostatne..lutujem toho vodiča že za taký plat riskuje svoj život a život ostatných a potom si este posedit od 4 do 10 rokov..
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

Lub0$ napísal:Vendo Ked pozerats spravy, tak aspon poriadne pocuvaj :idea: Vodic je ZIVY
prepac zle som pocul
MurphY napísal:...
ale tu cestu nehovorim ze ju musis poznat naspamat atd ale jednak mame gps dneska vsak? a jednak pozrem mapu kade ta cesta ide a hla vidim popri nej zeleznicu aka nahoda.........

a dalej bol to SUKROMNY VODIC tzn za stav autobusu moze zase len ON za vsetko co sa tam stalo moze prakticky len ON tak sa naozaj nesnazte hadzat vinu na zle priecestie stare karosy atd atd chudak chlapik to posral :?
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

MurphY: To ako sa správať pri prechode nechráneným priecestím sa učí v autoškole a pre vodiča z povolania by to mali byť alfa a omega bez ohľadu na to, či si doma naštudoval trasu jazdy alebo nie, bez ohľadu na výšku jeho platu.
To, ako sa podraďuje na týchto starých autobusoch je vec stavby prevodovky a spojky. Je bez synchronizácie, treba tam radiť s medziplynom, všetci vieme ako to ide blbo. A vedel to aj ten šofer.

Edit:
Na nete som našiel vyjadrenie istého rušňovodiča z povolania, ako to vidí on:
rušňovodič napísal:je to fakt smutne...ale fakt je fakt...vodic autobusu urobil velikansku chybu,na ktoru bohuzial doplatili nevinni ludia,tak ako to obycajne byva. som rusnovodic,poznam zvyky vodicov a verte,je jedno,ci su na priecesti svetla,krize,alebo aj zavory...pokial su polovicne najdu sa ludia,ktori si jednoducho neuvedomuju zavaznost situacie a velmi riskuju...a bohuzial je takmer pravidlom,ze nielen svoje zivoty. je nespravne a naivne mysliet si,ze keby tam boli svetla tak sa to nestane. sam to kazdodenne zazivam v praci na priecestiach,ktore boli modernizovane a zabezpecene. clovek je spekulant a hlavne vtedy,ked ma pockat pol minutky na priecesti,kym prejde vlak. nezbadal som rozdiel na nezabezpecenom a zabezpecenom priecesti zo svetlami... takze fatalna chyba vodica...
reno23
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa reno23 »

vodic nema co na zeleznicnom priecesti radit rychlosti, to je neospravedlnitelna chyba.
MurphY
Professional
Professional

Príspevok od používateľa MurphY »

reno23 napísal:vodic nema co na zeleznicnom priecesti radit rychlosti, to je neospravedlnitelna chyba.
no tak na 4 nemohol prejst cele to precestie..inak dneska na jojke bola cela dramatizacia toho autobusom sad..presiel precestie na dvojke..hold zbytocne je asi spekulovat ked nikdo neviem ako to vlastne bolo ale to uz sa nezmeni..nikomu to zivot nevrati.. jedine co mozme je sucitit s rodinami umretych..
Flinstone
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Flinstone »

niekto tu spominal ze v polsku maju spomalit ... lenze polsko je polsko na tomto debilnom slovensku sa vždy koná až keď je neskoro ...
mohol byt aj neviem aký vodič stane sa ...
Terepin
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Terepin »

Osobne je mi veľmi ľúto, že sa takéto tragédia vôbec stala. :(
Každopádne, som neustále fascinovaný prístupom ľudí k takýmto veciam. Ja chápem, že taký čas ľuďmi lomcujú city, ale aj tak, tvrdiť, že to je chyba železníc, je obrovská chyba. Treba si uvedomiť jasne dve veci:
1. Dopravný zákon hovorí v tomto prípade úplne jasne.
2. Neexistujú žiadne bezpečnostné opatrenia, ktoré zabránia nehode.
Koľko takýchto nehôd bolo aj na priecestiach so svetelnou signalizáciou A závorami? Si fakt myslíte, že takéto veci zabránia takýmto šoférom aby tým priecestím prešli? "Kašľať na signalizáciu, závory sú ešte hory, tak to reku stihnem, nie?" A bum! Signalizácia môže byť pokazená, závory detto. Výhovorky typu "nefungovalo to, tak je to chyba železníc" sú alibistické. Šofér sa nemá čo spoliehať na signalizáciu. Aj keby signalizácia nešla, MUSÍ skontrolovať trať. Nehovoriac o tom, že vlak zakaždým zatrúbi. V tomto prípade bolo dokonca veľmi dobre vidieť na trať, o to viac, že sa tiahne popri ceste.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Mr. Henky: Nezabrania Kktom aby tam vliezli, lenze mozu zabranit nehodam tam, kde je priecestie nedostatocne prehladne. Sice som na tomto nebol, ale ak mam uverit jackbovi, tak toto medzi ne patri.

Nepoznam sice tuto konkretnu situaciu, ale viem si predstavit, ze by v pripade ze by vodic s dostatocnym predstihom zistil, ze ide vlak, mohol sa zachovat inak (napriklad ze by namiesto drbania sa s doprednou rychlostou hodil do spiatocky a nacuval do protismeru - mozno spiatocka ide zaradit lepsie?) alebo by vobec na priecestie nevosiel. Blbo teoretizovat teraz, ale osobne si myslim, ze kazde priecestie (okrem krizovania vyslovene polnych ciest a pod.) by malo mat svetelne zabezpecovacie zariadenie.

No a este k tomu co sa tu niekto pytal - strojvodca sa vacsinou po zatiahnuti rychlobrzdy bezi skryt do strojovne, logiku to ma dost dobru, ved si vezmi, ze keby ostal v kabine, tak ho chrani par plechov a mozno trubiek, ale v strojovni je jednak dalej od miesta narazu a jednak tam je motor, ktory zabrani v pokracovani deformacie lokomotivy.
.cov
Star
Star

Príspevok od používateľa .cov »

Je mi strašne ľúto tých ľudí a to nešťastie sa nemalo stať. Ale vadí mi (napriek tomu, že vyšetrovanie ešte trvá) to, že v podstate ma každý jasno kto bol na chybe. Jedine vodič - nemal tam liezť, keď ide vlak.
Teoreticky je to pravda.
Ale!!! Dovolim si citovať z predchádzajúce príspevku:
1. Dopravný zákon hovorí v tomto prípade úplne jasne.
Ano, zákon o cestnej premávke (8/2009) a jej vykonávacia vyhláška (9/2009) hovori jasne aj v inej veci:
Každé želežničné priecestie musi byť označené dopravnou značkou A30a. To"železničné priecestie" bolo značené čímsy, čo sa ani vzdialene nepodobalo na predpísanú dopravnú značku. Čiže vlastník priecestia hrubo porušil svoje povinnosti a jeho spolupričinením došlo ku ztratám na životoch.
Je zaujímavé, že keď vodič vchádza na nezabezpečené priecestie, musí isž rýchlosťou max. 30km/h. Prečo vlak, ktorý ide cez nezabezpečené priecestie, nemusí znížiť rýchlosť? Veď vlak išiel rýchlosťou 70 k/h (podľa informácií v médiách). Redaktori robili isté merania (samozrejme neoficiálne) a vyšlo im, že vodič mal na prejazd priecestia okolo 7 sekúnd (vychádzalo sa z rychlosti vlaku a vzdialenosti na ktorú sa dá vlak zbadať na danom mieste).
Pokiaľ sa pozastavujete nad tým, prečo by mal vlak spomaliť, tak sa opýtma inak: prečo vodič musí spomaliť pred priechodm pre chodcov? Veď chodec skôr zastane ako vodič!
Proste zatiaľ je to tak, že vodič je za všetko zodpovedný. Musí predvídať, že mu niekto vbehne do cesty, že mu nedajú prednosť, že bude šmyklavá cesta, že..., že... proste musí byť jasnovidec.
V danej nehode by mali byť brani na zodpovednosť nielen vodič (iste aj on v tom mal podiel), ale aj železnice, pretože nemali označený železničný priechod (čo keď si vodič myslel, že to je malo využívaná železničná vlečka - apoň podľa značenia a blízkeho priemyselného objektu), vlak išiel neprimerane rýchlo, nikde nebolo spomenuté že vlak trúbil atď.
Proste jednoduchšie je odsúdiť vodiča a zruinovať jeho rodinu, ako by sa mal štát naťahovať s velkým molochom železníc, ktorý je aj tak vo vlastníctve štátu.
Týmto nechcem zľahčovť vinu vodiča, len chcem poukázať na to, že tam boli aj iné faktory.
Takéto tragédie by sa nemali stávať a štát by mal dbať komplexne na bezpečnosť premávky všeobecne a nie len bezducho buzerovať vodičov. Polícia zatiaľ robí len represívnu činnosť (vyberá pokuty a trestá), ale ich primárnou úlohou by mala byť prevencia aby k podobným sitáciám nedochádzalo. Nikdy ich nenájdete na nebezpečných miestach ale vyberajú pokuty tam, kde je veľa áut a veľka pravdepodobnosť porušenia predpisov. Aj nový sadzobník pokut je len na vyberanie pokút od vodičov a nie o bezpečnosti. Veď prečo napr. vodič, motocykla ktorý počas jazdy nemá prilbu dostane pokutu 60 €, ale cyklista, ktorý nemá prilbu dostane pokutu len 10 €? Veď obaja ohrozujú len svoj život, nikoho iného. A tak by sa dali nájť ďalšie a ďalšie diskriminácie len a len pre vodičov. Chodcov pokutujú minimálne a keď už, tak minimálnou pokutou. Veď keď má na drahé auto, drahý (najdrašší v Európe) benzín, prečo by sme mu nedali mastnú pokutu? Veľa vodičov=veľa pokút=príjem do štátnej pokladne. Čo už. Veď už to je zvrhlosť, že štátny rozpočet počíta s tým, že sme banda lumpov a v príjmovej položke počíta s pokutamy za porušovanie dopravných predpisov. čo už.
Terepin
Addict
Addict

.cov napísal:Prečo vlak, ktorý ide cez nezabezpečené priecestie, nemusí znížiť rýchlosť?
Pretože má prednosť.
.cov napísal:prečo vodič musí spomaliť pred priechodm pre chodcov?
Deto.
.cov
Star
Star

Mr.Henky napísal:Pretože má prednosť.
Áno, to máš pravdu. S tým súhlasím. Hovorí to zákon a musíme to rešpektovať.
Ale prečo ma chodec prednosť? Lebo je slabší!
Ale prečo ma vlak prednosť? Lebo je silnejší!
Kde je tu logika? Chránime slabších, to je OK. Ale prečo len v jednom prípade?
Nie je to preto, že štát robí z vodičov dojnú kravu? Len aby čo najviac vyzbieral na pokutách, ale len od vodičov. Od chodcov je to minimalne množstvo. Minister vnútra rozpráva o vytvorení špeciálneho dopravného komanda, ktoré nebude robiť nič iné, len sledovať vodičov a dávať im pokuty, ktoré sú 100x vyššie ako napríklad v susednom Rakúsku (z pohladu priemerneho zárobku). Hovorí sa niekde o komande na chodcov? NIe! Pritom chodci porušujú dopravne predpisy tak isto (možná i viac, najma v dedinach, kde nie sú chodníky).
Proste štát potrebuje peniaze, nepotrebuje bezpečnosť. Len naoko to hovorí, ale sa tak nespráva.
Viem, že veľa vodičov jazdí prasácky (to sa nehádam), ale mal by platiť rovnaký meter a sledovať celú dopravu (chodcov, cyklistov...) a za rovnaké poriestupky dávať rovnaké pokuty.
Terepin
Addict
Addict

.cov napísal:Ale prečo ma chodec prednosť? Lebo je slabší!
Oprav ma, ak sa mýlim, ale nemá náhodou prednosť len na prechode pre chodcov? Mimo neho nemá predsa čo robiť, nie?
.cov napísal:Ale prečo ma vlak prednosť? Lebo je silnejší!
Ale, prosím ťa. Prečo by mal vlak dávať prednosť autu? Jednak by to zbytočne brzdilo premávku, by som chcel vidieť, ako napríklad taký IC by zastavoval na každom druhom priecestí kvôli nejakému autu, a jednak je tu brzdná dráha, to by vlaky museli jazdiť tak 30 km/h.

Ďalšie:
.cov napísal:Proste zatiaľ je to tak, že vodič je za všetko zodpovedný. Musí predvídať, že mu niekto vbehne do cesty, že mu nedajú prednosť, že bude šmyklavá cesta, že..., že... proste musí byť jasnovidec.
Vodič je povinný prispôsobiť jazdu vozidlom situácii a stavu vozovky.
.cov napísal:nikde nebolo spomenuté že vlak trúbil
Rušňovodič je povinný trúbiť pred vjazdom na priecestie, na most a pred vjazdom do tunela. Ak za volantom nesedí idiot, čo si púšťa nahlas hudbu, že by to normálnemu človeku odpálilo mozog, neexistuje, že by nepočul.
.cov napísal:Prečo vlak, ktorý ide cez nezabezpečené priecestie, nemusí znížiť rýchlosť?
A prečo nemusí auto spomaliť, keď ide lesom? Veď čo keď vybehne nejaké zviera? Na priecestí sa nemá nikto čo zdržiavať, tobôž nie auto. Aj keby som nevidel dobre na trať, tak mám viacero možností ako zistím, či ide vlak:
1. V tomto prípade bolo na trať vidieť niekoľko kilometrov, navyše sa tiahla popri ceste. Len slepý človek by si nevšimol vlak.
2. Pre istotu otvorím okna a počúvam, či netrúbi vlak.
3. Ak už nič iné, tak vystúpim a pozriem sa. Také priecestie však buď neexistuje alebo je opatrené signalizáciou, poprípade aj závorami.

Dám ti iný príklad: Ideš autom. Vidíš pred sebou prechod pre chodcov. Nikde nikto a tu ti zrazu niekto vybehne pod auto a ty ho zrazíš. Čo povieš potom? Že je to chyba mesta, lebo tam nedalo signalizáciu? Bohužiaľ, ľudia sú od prírody sprostí a nejaká signalizácia nehodám zabrániť nemôže. Môže obmedziť, nie však zabrániť.

Ale aj keby na tom priecestí vtedy signalizácia bola, vodič sa nemá čo na ňu spoliehať a je povinný skontrolovať, či naozaj nejde vlak. Keby sa totiž stala takéto tragédia v takomto prípade, vyhováral by si sa na signalizáciu? To už ale život mŕtvym nevráti! Tu proste ide o zodpovednosť a mnohí vodiči to slovo ani nepoznajú.

Že by si si ale nemyslel, že vodiča len odsudzujem: aj majster tesar sa utne. Urobil chybu, akurát že tá chyba bola osudná. Ja súcitim na oboch stranách. Tvrdím však, že vodič mal byť dôslednejší, o to viac, keď mal na starosti plný autobus. Toto bol zbytočný hazard.
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

.cov: Železničné priecestie je križovanie cestnej komunikácie so železnicou. Je označené: svetelnou signalizáciou a rampami, iba svetelnou signalizáciou, iba krížom, alebo iba "dvoj"krížom.
Toto priecestie bolo riadne vyznačené.
Samotná diskusia o tom, či bolo alebo nebolo vyznačené je bezpredmetná. Ak šofér vidí koľajnice, je povinný správať sa tak, aby neohrozil seba, ani železničnú dopravu.

Čo sa týka prednosti. Niekoľko krát bolo spomenuté, že táto trať je lokálka. Obrovský omyl. Toto je trať číslo 172 vedúca z Banskej Bystrice do Červenej Skaly, s pokračovaním traťou číslo 173, z Červenej Skaly do Margecian s ďalšou nadväznosťou na trať číslo 180 (Žilina-Košice).
Po tejto trati chodia aj rýchliky. Momentálne iba jeden, rýchlik číslo 810 Horehronec. V minulosti tu bola vysoká nákladná doprava, dnes je utlmená, ale technický stav trate je uspôsobený na takéto zaťaženie.
A preto.
Nikde, či na tejto, alebo inej trati nikdy automobil prednosť mať nebude. Neplácaj tu o chodcoch a prednostiach. Nie je ekonomické, ani bezpečné, aby musel vlak pred každým priecestím spomaliť, nebodaj zastaviť. Neviem si nejak predstaviť, aby vlak o hmotnosti 2000 ton, spomaľoval pred každým priecestím. Skús rozmýšľať čo píšeš, ak nerozmýšľaš čo píšeš, nepíš.
.cov
Star
Star

erytrocyt napísal:...Toto priecestie bolo riadne vyznačené.
.... Skús rozmýšľať čo píšeš, ak nerozmýšľaš čo píšeš, nepíš.
Áno, priecestie bolo riadne "vyznačene". Na jednom obrázku vidíš, ako ma označenie nechráneného priecestia vyzerať. Na ďaľšom obrázku vidíš ako bol "označený" prechod.

To chcete povedť, že nevidíte rozpor medzi skutočnosťou a tvrdením ŽSR? Viď vyhlasenie železníc napr. tu:

Kód: Vybrať všetko

http://www.topky.sk/cl/10/409452/Na-priecestie-v-Polomke-daju-svetelnu-signalizaciu
kde píšu:
Železnice namontujú na priecestie v Polomke výstražnú svetelnú signalizáciu. Rozhodli tak aj napriek svojim doterajším tvrdeniam, že priechod je bezpečný. O konkrétnom dátume však nehovoria.
"V čo najkratšom časovom horizonte," informovala Dana Hurtová zo Železníc Slovenskej republiky. O inštalácii signalizácie rozhodlo dnešné mimoriadne rokovanie vedenia železníc. Podľa Hurtovej signalizáciu zabezpečia v spolupráci s ministerstvom dopravy, samosprávou a dopravným inšpektorátom aj napriek tomu, že železničné priecestie v Polomke spĺňa príslušné normy
Keď tá dopravná značka spľna vôbec nejakú normu, tak už je v tejto republike možné všetko.
Mr.Henky napísal:...1. V tomto prípade bolo na trať vidieť niekoľko kilometrov, navyše sa tiahla popri ceste. Len slepý človek by si nevšimol vlak.
2. Pre istotu otvorím okna a počúvam, či netrúbi vlak.
3. Ak už nič iné, tak vystúpim a pozriem sa. Také priecestie však buď neexistuje alebo je opatrené signalizáciou, poprípade aj závorami.
Vidno, že nepočúvaš informácie v médiách.
1) Podľa inforácií samotných železnic tam vidno na smer, z ktorého prišiel vlak cca 240 m, podľa odhadu istého redaktora (ktorý tam ale nebol) vidno na vzdialenosť 200m a podľa redaktorov, ktorý si robili merania priamo na priecesti je tam vidieť prichádzajúci vlak do vzdialenosti cca 170 m, pretože sú tam kríky.
Keď ide vlak rýchlosťou 70 km/ (a tú rýchlosť aj uvádzajú že ju ten vlak mal) tak za 1 sekundu prejde vzdialenosť 19,5 m. Keď zoberiem ten stredný udávaný údaj, kedy sa vlak dal vidieť, tak máš na prechod cez priecestie čas len 10 sekúnd.
Teraz si predstav, že autobus zastane, pozrie sa vľavo, pozrie vpravo, zaradí rýchlosť a pohne sa. Sedeli ste niekedy v autobuse ako rýchlo sa pohýna stará Karosa? Asi ťažko, pretože za 10 sekúnd cez to priecestie prejde len tak, tak. A to neviem čo by bolo, keby ešte vystúpil , pozrel či niečo nejde, nastúpil, zavrel dvere, zaradil rýchlosť a...
A to neuvažujem o tom rýchliku Horenhronec, ktorý tade premáva akou rýchlosťou? Nech ide 90 km/h, za sekundu urobí 25 m a vodič má zase menej času na prejdenie priecestia.
A že vlak a cesta išli súbežne a vodič mohol vlak vidiť? Zase nevnímaš informácie v médiách. Vlak do autobusu narazil z ľavej strany. Autobus prichádzal od Brezna (veď ako inak, keď vyrazil z Bánoviec nad Bebravou) a vlak prišiel z druhej strany, od Závadky, Heľpy... Pre istotu prikladám mapu miesta, tam vidno miesto nehody.

A že tu spomínam chodcov? Ja viem aké sú predpisy. Hovoríte, že nie je ekonomické prikázať vlaku nižšiu rýchloť. A je ekonomické nútiť súčasné autá ísť rýchlosťou30 - 40 km v meste?
Ale veď tu sa nemáme pozerať na ekonomiku, ale na BEZPEČNOSŤ. Ja nepíšem, že vodič je v tom bez viny. Iste, má svoj podiel. Ja len tvrdím, že v tom má minimálne taký istý podiel aj železnica.
Tak isto netvrdím, že všetci vodiči sú anjeli. Nájdu sa aj takí, čo jazdia ako odtrhnutý vagón a naviac ako prasa. Ale trúfam si povedať, že 90% chodcov, ktorý sa motajú na ceste sú bezohľadnejší ako vodiči. Stačí chvílu pozorovať v meste priechod pre chodcov, ako sa trúsia po jednom, blokujú premávku, telefonujú, počúvajú hudbu, majú kapucňu na hlave že nevia vlastný nos... Stačí sa pozrieť na dedine v čase, keď babky idú večer v čiernom z kostola, 4 vedľa seba a ohovárajú kdekoho a nič nevnímajú. Vtedy vodičovi nepomôže ani keď stojí, babky narazia do auta :D (videné na vlastné oči). Alebo večerná diskotéta alebo nočný navrat z krčmy. Ani jeden z nich nemá reflexnú vestu, reflexný pásik na rukáve, sú v oblečeni v tmavom. Proste žiadna úcta ku svojmu životu ani k životu vodiča.
Na záver pripomínam: netvrdím, že vodič nie je na chybe. Len si myslým, že aj železnice pre bezpečnosť mali urobiť maximum. Zatiaľ neurobil nič (ani to, čo im zákon ukladá - viď označenie priecestia).
Je mi ľúto pozostalých a táto tragédia sa nemal stať. Najvätší problem je v tom, že na všetko hľadíme cez peniaze, nie pre bezpečnosť. Štát a polícia idú cestou menšieho odporu, lahšie je umravniť vodičov ako veľke firmy :( .
A na úplný zaver môjho romanu ako reakcia na vetu "Skús rozmýšľať čo píšeš, ak nerozmýšľaš čo píšeš, nepíš": Neboj sa, rozmýšľam. Práve preto píšem to, čo píšem a nepíšem pod vplyvom emócii a dohadov. Prejdi si moje príspevky a iste nenájdeš ani jeden, ktorý by bol nezmyslom. Doteraz som si myslel, že Hojko je diskuné fórum a každý si može povedať svoj názor (pokiaľ samozrejme iného neuráža a jeho príspevky sú v rámci pravidiel). A ja som si len napísal svoj názor. To, že sa nestotožňuje s iným názorom, nie je na chybu. Veď od toho sú diskusné fóra, aby sa diskutovalo. Nie je treba druhého hneď znevážit .
Prílohy
Mapka z miesta nehody
Mapka z miesta nehody
značka, ktorá MUSÍ označovať nechránený železničné priecestie
značka, ktorá MUSÍ označovať nechránený železničné priecestie
Označenie priecestia v čase havárie
Označenie priecestia v čase havárie
Terepin
Addict
Addict

.cov napísal:1) Podľa inforácií samotných železnic tam vidno na smer, z ktorého prišiel vlak cca 240 m, podľa odhadu istého redaktora (ktorý tam ale nebol) vidno na vzdialenosť 200m a podľa redaktorov, ktorý si robili merania priamo na priecesti je tam vidieť prichádzajúci vlak do vzdialenosti cca 170 m, pretože sú tam kríky.
Keď ide vlak rýchlosťou 70 km/ (a tú rýchlosť aj uvádzajú že ju ten vlak mal) tak za 1 sekundu prejde vzdialenosť 19,5 m. Keď zoberiem ten stredný udávaný údaj, kedy sa vlak dal vidieť, tak máš na prechod cez priecestie čas len 10 sekúnd.
Teraz si predstav, že autobus zastane, pozrie sa vľavo, pozrie vpravo, zaradí rýchlosť a pohne sa. Sedeli ste niekedy v autobuse ako rýchlo sa pohýna stará Karosa? Asi ťažko, pretože za 10 sekúnd cez to priecestie prejde len tak, tak. A to neviem čo by bolo, keby ešte vystúpil , pozrel či niečo nejde, nastúpil, zavrel dvere, zaradil rýchlosť a...
A to neuvažujem o tom rýchliku Horenhronec, ktorý tade premáva akou rýchlosťou? Nech ide 90 km/h, za sekundu urobí 25 m a vodič má zase menej času na prejdenie priecestia.
A že vlak a cesta išli súbežne a vodič mohol vlak vidiť? Zase nevnímaš informácie v médiách. Vlak do autobusu narazil z ľavej strany. Autobus prichádzal od Brezna (veď ako inak, keď vyrazil z Bánoviec nad Bebravou) a vlak prišiel z druhej strany, od Závadky, Heľpy... Pre istotu prikladám mapu miesta, tam vidno miesto nehody.
Stále je tu bod 2. A faktom je, že trúbiaci vlak je počuť na stovky metrov.

Stále si však stojím za tým, že je to chyba LEN šoféra. Povinnosťou Železníc predsa nie je staranie sa o vodičov motorových vozidiel, či ovládajú dopravné zákony, či sú spôsobiví viesť motorové vozidla a pod. Železnice predsa nemôžu niesť zodpovednosť za neschopnosť vodičov.
.cov
Star
Star

Ach jo. Ja neobhajujem vodiča, že nič neurobil. To vobec netvrdím tak tvrdošijne ako ty. Ale ty obhajuješ železnice ako keby boli tvoje :) .
Trúbenie? Ano vlak možno trúbil. Ale tak isto možno v tom istom momente míňal autobus stará V3Ska alebo družstevný traktor, že v tom kraváli nepočuť vlastný motor, nie to trúbenie z kilometra.
A veta
Povinnosťou Železníc predsa nie je staranie sa o vodičov motorových vozidiel, či ovládajú dopravné zákony, či sú spôsobiví viesť motorové vozidla a pod. Železnice predsa nemôžu niesť zodpovednosť za neschopnosť vodičov.
ma pobavila. Je vari povinnosťou vodiča sa starať o to, ze ďaľší učastník premavky (napr. mnou obľúbený chodec) nepozná zákon a prejde na červenú a bol zrazený? Že chodec ma chodť vľavo a nie uprostred cesty, kde ho zrazilo auto? Že keď sa moce po ceste (na priechode), má sa venovať priechodu a nie telefonovaniu alebo počúvanie hlasnej (tak hlasnej, že to počuť až do auta) hudby a preto sa vrhne akurát pod kolesá auta? Áno je, pretože je to vodič a vodič musí PREDVÍDAŤ. Musí byť jasnovidcom, aby predpokladal, že na ceste pre motorové vozidlá stretne opilcov z blízkej krčmy, že spoza autobusu vybehne chodec, že 10 km od najbližšieho obydleného miesta bude ležať o polnoci na ceste človek celý v čiernom, že..., že... (spústa príkladov zo života - opýtaj sa vodičov). Všetko musí len vodič. Nikto iný nie. Len vodič.
Železnice kľudne môžu posielať vlak na priecestie, ktoré rušnovodič zazrie 7 -10 sekúnd pred tým, než ním prehrmí 70 - 100 km rýchlosťou.
Nikto nič. Ja muzikant. TO VODIČI!!!
Niekedy mi pripadá, ako keby zákon o o cestnej premávke bol zbytočne dlhý. Mohli si ušetriť prácu, papier a čo ja viem čo ešte. Stačilo do zákona napísať vetu: Vodič je povinný byť predvídavý a zabezpečiť, aby nikomu na ceste nezavadzal, neohrozoval, neznečisťoval...proste, ze musí byť jasnovidcom.
A ešte raz: netvrdím, že vodič v prípade nehody v Polomke je nevinný.
len tvrdím, že na tej nehode ma podiel aj niekto iný. A poriadne veľký podiel.
Napísať odpoveď