Nábeh XP cez F1
Nábeh XP cez F1
Vie mi niekto poradiť, prečo zrazu musím pre nábeh systému (XP), stlačiť F1? Po štarte pc mám v dolnom riadku vypísané F1 pre vstup do systému a Del pre vstup do Biosu. Minulý týždeň som kvôli čudnému zvuku postupne odpájal v bedni ventilátory a oba HDD, aby som zistil, čo začalo vydávať taký divný chrčivý zvuk (ako keby odchádzalo nejaké ložisko). Odvtedy musím stláčať F1 aby sa mi načítal systém. Mimochodom, ani jeden z ventilátorov v bedni a ni jeden HDD ten zvuk nevydáva. Mohol by to byť už iba vetrák zdroja, prípadne CPU. Pre mohutnosť zvuku však vrtuľku chladenia CPU skôr vylučujem. Ako inak by som mohol zistiť, či to robí zdroj, keď nemám druhý na odskúšanie?
Presne toto: Press F1 to continue, Del to enter SETUPe-comp napísal:a co ti vypise aby si dal pokracovat F1???
I848P-W83627H-6A79AA1LC-12
Momentálne to nehrčí, takže to nezistím. Niekedy stačí reštart, nejaký čas to nerobí, potom sa to ozve, niekedy aj po reštarte (ako včera) celý deň...Teraz ako naschvál nič. Budem čakať a keď sa to začne ozývať skúsim teda prstom zastaviť tú vrtuľku chladenia CPU. GPU to tiež nerobí, to som skúšal.johny_sk napísal:skus za behu vrtulku CPU spomalit/zastavit na chvilku prstom a budes moct vylucit/potvrdit CPU.
Vetrak na GPU si uz skusil tiez? pripadne na doske, ak tam nie je pasiv... Bol by si prekvapeny, ale najviac hluku zvyknu robit tie najmensie vetraciky
Dík, pomohlo tobrm napísal:Stlač Del.. vojdi do biosu.. a následne choď z biosu von.. pričom daj pri odchode uložiť zmeny.. toto by mohlo pomôcť na to F1..
Ten hluk robí, ako si predpokladal ty, ten menší - ventilátor chladenia CPU. Zastavil som ho a vrčanie prestalo (palec si cítim ešte terazjohny_sk napísal:skus za behu vrtulku CPU spomalit/zastavit na chvilku prstom a budes moct vylucit/potvrdit CPU.
Vetrak na GPU si uz skusil tiez? pripadne na doske, ak tam nie je pasiv... Bol by si prekvapeny, ale najviac hluku zvyknu robit tie najmensie vetraciky
Momentálne zasa neviem, či ho treba čím skôr vymeniť, alebo by stačilo premazať ložiská.
Vyhodil som minulý týždeň FDD, ale začalo to až po odpájaní tých diskov.whisper napísal:BIOS ti to píše preto, že nastala nejaká zmena / chyba, ktorá sa dá ignorovať (tým, že nabootuješ cez F1), alebo ju vyriešiš (v menu BIOSu, kde sa dostaneš s DEL)...
Stane sa to napríklad, ak si odpojil FDD mechaniku a v BIOSe si ju nevypol a podobné situácie...
Tak podľa toho, či by bola investícia do nového ventilátora až taká vysoká, lebo ja som kúpil do starého počítača akurát nový malý ventilátor k chladiču, keď mi odišiel starý, takže zváž sám. Ale ak by to bola otázka pár eur, tak by som sa s tým na Tvojom mieste nepáralBrzd@ napísal:Ten hluk robí, ako si predpokladal ty, ten menší - ventilátor chladenia CPU. Zastavil som ho a vrčanie prestalo (palec si cítim ešte teraz Smile). Dík.
Momentálne zasa neviem, či ho treba čím skôr vymeniť, alebo by stačilo premazať ložiská.
Napíš, aký máš socket na CPU.
aky tam mas chladic? v zasade staci vymenit ventilator za iny (treba vediet rozmer ventilatora, tichsie sa daju kupit uz za 150skk, staci pozriet par testov), pokial tam mas ale defaultny chladic a CPU hodlas este nejaku dobu vyuzivat, potom by nebolo od veci priplatit si nejakych par eur a kupit novy chladic..., ako je spominane vyssie, napis, aky mas socket a taka lacnejsia investicia je napriklad AC Freezer.
Socket 478, chladič Spire Coolers http://www.techislands.com/reviews/pc-p ... ooler.html
Myslím, že vymeniť ten ventilátor by nemal byť až taký veľký problém. Sú tam štyri skrutky, prilepený snáď nie je. Celý chladič by som kvôli vrtulke kupoval nerád.
Myslím, že vymeniť ten ventilátor by nemal byť až taký veľký problém. Sú tam štyri skrutky, prilepený snáď nie je. Celý chladič by som kvôli vrtulke kupoval nerád.