Vymena fan-u

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
PAuLi3
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Vymena fan-u

Príspevok od používateľa PAuLi3 »

Zdravim, potreboval by som pomoc ohladom vymeny fanu na zdroji fortron bluestorm2 500W, idem tam dat noctuu NF-S12-1200, len neviem ci ju mam napojit priamo na stare vodice od fanu alebo ho mam napojit na dosku, ako s abude riesit potom regulacia otacok? pretoze regulator nemam... Prosim pomozte ti co mate skusenosti, alebo ti co ste uz menili fan
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Napoj to namiesto stareho ventilatora.Pokial tvoj zdroj nereguluje otacky ani na starom,tak bez dorobenia nejakej elektroniky nebude ani na novom.

Na dosku si myslel akoze na Motherboard?-ak ano,tak to je blbost,zapajat fan zdroja na MB.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Podľa mňa môžeš zapojiť aj do dosky.. tam to vieš skorej vyregulovať.. a keby náhodou, NF-S12-1200 má v balení regulátor na 800rpm..

Niečo na inšpiráciu:
http://www.extrahardware.cz/jednoduchy- ... eni-zdroje (+diskusia pod článkom)
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Do MB?-imho to je hazard.
MB predsa nema nic so zdrojom spolocne.Rychlost otacok bude vyhodnocovana teplotnym cidlom umiestnenym niekde inde,len nie v zdroji.Takze chladenie zdroja nebude vobec zavisle od jeho teploty,ale teploty niecoho ineho napr.MB,teploty v skrini...Popr.bude regulovane manualne na doske.Pokial ten zdroj bol dimenzovany na plne otacky,znizovat vykon chladenia zdroja by som odporucal,niekomu kto vie o co sa jedna.Polovodice v zdroji dokazu za relativne kratky cas nabrat vysoku teplotu.A teba o tom,ze su prehriate neinformuje nic.

Znizis otacky,vsetko bude pekne fungovat.Nieco pripojis do PC,zatazis viac zdroj,ten sa viac zacne ohrievat,otacky mas znizene a problem je na svete...V lepsom pripade ochrana zdroj vypne.V horsom pripade odide niektory polovodic a nakolko sa jedna o zdroj,moze zobrat zo sebou dalsie veci...

A ohladom teploty zdroja.Ono polovodice vydrzia relativne vysoku teplotu.Ale problem je napr.s kondenzatormi.Tie sa nafukuju a vytekaju.Takze tvoj zdroj moze fungovat pri nizsich otackach,avsak teplota v nom bude vyssia.A ty si to vobec nevsimnes.Takto si pomaly zdroj znicis.

Urcite sa da zdroj a jeho chladenie upravit.Avsak je potrebne sledovat teploty v zavislosti na zatazeni a vediet kolko si mozem dovolit ubrat na otackach,aby nedoslo k poskodeniu.Zobrat len tak"nadivoko"rezistor a pichnut ho tam je hazard.
PAuLi3
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Takze , vymena fanu uspesne vykonana, nakoniec som to teda zapojil na dosku cez regulator,,,,.....Ach to ticho :D

//autoeditácia príspevku ( 26 Feb 2009, 18:42 )
BTW este jedna otazka staci mi ked otacky na tej noctui budu cca 670 rpm?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Otáčky závisia od potrieb zdroja.. ak to zdroju bude stačiť, tak môžeš nechať tak.. ak sa zdroj hreje, určite ich zvýš..

(osobne sa mi zdá 600rpm dosť nízke.. v mojom enermaxe automatika reguluje na 900-1000rpm.. avšak je tam originálny enermax ventilátor, ktorého účinnosť neviem porovnať s noctuou..)
PAuLi3
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

nj, lenze ako tie otacky zvysit? mam dat dole ten regulator? pretoze skusam ich cez speedfan zvysit ale nejak to nereaguje,,,btw konektor fanu je zastrceny v pwr_fan

//autoeditácia príspevku ( 26 Feb 2009, 19:32 )
Takze zapojil som fan bez regulatoru , do cha_fan konektoru na doske, lebo som sa docital ze na niektorych doskach sa pwr_fan neda regulovat,,, lenze teraz v speedfane mi skace rychlost od 1000-2000rpm, ale bud je 1000 alebo 2000
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

mas neaku lacnejsiu dosku? lebo regulovat sa neda len na doskach od asrock a podobne
PAuLi3
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

mam asus m2n-e
Filipito
Darca
Darca

tuto: M2N-E SLI ?
PAuLi3
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Filipito
Darca
Darca

tak pokial neni sli tak neni podporovana speedfanom
http://www.almico.com/forummotherboards.php?man=254
tak asi regulovat len rucne prostrednictvom redukcie
PAuLi3
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

ok , sak neva , uz to ide ako tak dobre , zdroj stale vlazny , takze vyzera to byt v poho , uz sa aj otacky ustalili na cca 1100rpm...takze v pohode a je to stale tichucke...
Napísať odpoveď