Jozef Tiso a Slovensky stat

Diskusie na politické témy...

Bola poprava Dr. Tisa spravna?

Ano
159
30%
Nie
290
55%
Nezaujima ma to
75
14%

Celkom hlasov: 524

-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa -AA- »

hh pekne Rubiki, som zvedavy na reakciu z Lesa.

inak Les, zisti si aj kolko sa deportovalo z toho tvojho Madarska.
Jesen
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jesen »

Les napísal: To ze nevedeli, ze idu na istu smrt je volovina. A to, ze ine krajiny neboli take slusne, aby platili za deportacie to si odkial vzal? Historik by sa ti vysmial, ale co uz moznoze medzi skinmi su taketo hluposti akceptovatelne. Kde si to cital, alebo od akeho somara si sa dozvedel tuto loz? Mna to stve najviac, ze ste sa zo svojej fasistickej minulosti nenaucili nic a ze tie peniaze keby doba bola taka, by ste platili za odvoz Zidov aj teraz. A pardon, zabudol som na Madarov, platili by ste aj za odvoz tych?
Rubiki ma pravdu. Ked Tiso podpisoval/nariadil deportacie, netusil, ze Zidia idu na smrt...Preto boli ciastocne pozastavene deportacie, ked sa zistilo, ako to v skutocnosti je.
turban
Expert
Expert

Príspevok od používateľa turban »

ja by som dokonca povedal ze tisa ani nemohli nahradit, pretoze hitler povedal, ze ak nebude spolupracovat tak sa dalej nebude o slovensko starat, co by znamenalo ze nase uzemie by si rozdelilo madarsko a polsko a keby sa tak stalo, tak dnes slovensko asi neexistuje. takze dr. jozef tiso moc na vyber nemal.
Tomasito
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Tomasito »

Les napísal:Takze prispejem aj ja mojim nazorom. Dr. Tiso mal na vyber. Mohol abdikovat. To, ze Slovensky stat aj platil 500 risskych mariek za kazdeho vydeportovaneho Zida je fakt a obycajne svinstvo. Slovensky stat bola jedina krajina v Europe, ktora za vydeportovanie svojich obcanov aj platila... Najhorsie na tom je, ze Dr. Tiso neabdikoval, no a uz nehovoriac ani to, ze bol knaz. Cudujem sa este aj dnes, ze jeho kolegovia ho neodsudzuju az tak, ako by sa na knazov patrilo. Toto len utvrdzuje moje presvedcenie, ze proti fasizmu treba bojovat este aj dnes viac ako 50 rokov po skonceni vojny. Pri kazdom jubileu narodenia Dr. Tisa sa usporiadavaju vo vacsich mestach Slovenska prejavy na jeho cest. Toto by malo byt zakazane. Predsa ziadne "chvalospevy" sa neprednasaju napr. pri vyroci umrtia Adolfa Hitlera, Eichmana a pod. zloduchov. Pokial viem, tak aj na Slovensku su fasisticke symboly, napr. hakovy kriz a pod. zakazane. Na Dr. Tisa by sa malo spominat len v zlom a to nielen Zidia, ale kazdy slusny clovek v Europe.
Ako som uz naznacil v predoslom prispevku, ktory si uspesne odignoroval - napriek tomu, ze bol adresovany tebe, je absurdne hodnotit historiu z pohladu dneska- je potrebne si uvedomit, v akych podmienkach Tiso zil a posobil.

Ano, Tiso sa neraz vyjadril v zmysle, ze kvoli zidom neda zahynut slovensky narod. Napriek tomu sa vsak snazil zidov v ramci svojich nepatrnych moznosti chranit...

- Tiso deportacie odmietol podpisat, hoci vtedy nikto neveril (ani rabin BA), ze zidom hrozi smrt.
- Deportacie sa diali na prikaz madaronskeho premiera Tuku (Hitlerov cierny kon) a proti voli prezidenta, ktory kvoli tomu podal demisiu.
- Demisiu Tiso stiahol na prehovaranie BA rabina, aby vyuzil svoj vplyv na zmiernenie Tukovho vplyvu (tzv. prezidentske vinimky a pod.)
...

Lahke by teda bolo vtedy abdikovat, akoze sa o to pokusil, to by vsak situacii nepomohlo... prave naopak, este viac by posilnilo vplyv radikalneho kridla Tuka, Sidor, Mach.

Nie je teda zmiernovanie zla robenim dobra? Nie je to podla teba viac ako nicnerobenie? Zvlast, ked Tiso vedel, ze za to moze odvisnut? Tiso si musel uvedomovat zodpovednost, ktoru na seba berie- najma po spatvzati demisie, za co si ho ja vazim.

PS: Urcite nie je nahoda, ze si tuto temu zuzil vylucne na otazku zidov, ale prosim- zrejme pre to mas svoje dovody.
Les
King
King

Príspevok od používateľa Les »

Tomasito napísal: Ako som uz naznacil v predoslom prispevku, ktory si uspesne odignoroval - napriek tomu, ze bol adresovany tebe, je absurdne hodnotit historiu z pohladu dneska- je potrebne si uvedomit, v akych podmienkach Tiso zil a posobil.

Ano, Tiso sa neraz vyjadril v zmysle, ze kvoli zidom neda zahynut slovensky narod. Napriek tomu sa vsak snazil zidov v ramci svojich nepatrnych moznosti chranit...

- Tiso deportacie odmietol podpisat, hoci vtedy nikto neveril (ani rabin BA), ze zidom hrozi smrt.
- Deportacie sa diali na prikaz madaronskeho premiera Tuku (Hitlerov cierny kon) a proti voli prezidenta, ktory kvoli tomu podal demisiu.
- Demisiu Tiso stiahol na prehovaranie BA rabina, aby vyuzil svoj vplyv na zmiernenie Tukovho vplyvu (tzv. prezidentske vinimky a pod.)
...

Lahke by teda bolo vtedy abdikovat, akoze sa o to pokusil, to by vsak situacii nepomohlo... prave naopak, este viac by posilnilo vplyv radikalneho kridla Tuka, Sidor, Mach.

Nie je teda zmiernovanie zla robenim dobra? Nie je to podla teba viac ako nicnerobenie? Zvlast, ked Tiso vedel, ze za to moze odvisnut? Tiso si musel uvedomovat zodpovednost, ktoru na seba berie- najma po spatvzati demisie, za co si ho ja vazim.

PS: Urcite nie je nahoda, ze si tuto temu zuzil vylucne na otazku zidov, ale prosim- zrejme pre to mas svoje dovody.
Kazdy si moze utvorit svoj vlastny nazor na Dr. Tisa a to tym, ze si precita niektore z jeho kazni a co hovoril o Zidoch... Dnesna katolicka cirkev by ho jednoznacne a bez vynimky mala odsudit, presne tak, ako agentov StB v ich radoch. Zial ani toto sa nestalo, asi vedia preco... Treba sa s minulostou cestne vysporiadat, nema sa davat za vsetkym hruba cierna ciara.
rsc
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa rsc »

Ale my nie sme katolicka cirkev!
Les
King
King

turban napísal:ja by som dokonca povedal ze tisa ani nemohli nahradit, pretoze hitler povedal, ze ak nebude spolupracovat tak sa dalej nebude o slovensko starat, co by znamenalo ze nase uzemie by si rozdelilo madarsko a polsko a keby sa tak stalo, tak dnes slovensko asi neexistuje. takze dr. jozef tiso moc na vyber nemal.
Nemecko sa tak "staralo" o Slovensko, ze tu po skonceni druhej svetovej vojny ostali Ruske barbarske vojska 45 rokov... Slobodu sme nadobudli az v roku 1989.
Les
King
King

rsc napísal:Ale my nie sme katolicka cirkev!
Ty niesi, ale udajne sa na Slovensku drviva vacsina obyvatelstva hlasi ku katolickej viere.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Les napísal: Nemecko sa tak "staralo" o Slovensko, ze tu po skonceni druhej svetovej vojny ostali Ruske barbarske vojska 45 rokov... Slobodu sme nadobudli az v roku 1989.
:shock: to snad nie je mozne :shock:

vobec nerozumies historickym suvislostiam, naco zakladas taketo temy..
Tomasito
VIP
VIP

Les napísal:Kazdy si moze utvorit svoj vlastny nazor na Dr. Tisa a to tym, ze si precita niektore z jeho kazni a co hovoril o Zidoch... Dnesna katolicka cirkev by ho jednoznacne a bez vynimky mala odsudit, presne tak, ako agentov StB v ich radoch. Zial ani toto sa nestalo, asi vedia preco... Treba sa s minulostou cestne vysporiadat, nema sa davat za vsetkym hruba cierna ciara.
Presne tak, kazdy ma pravo na svoj nazor, avsak ked je konfrontovany s konkretnymi faktami, mal by si svoj nazor dokazat aj vecne obhajit- najma ked je zakladatelom danej temy! Miesto vecnej diskusie vsak ignorujes veskere fakty, dokonca odmietas odpovedat na jednoduche otazky a tradicne sa schovavas za svoju plytku demagogiu. Ak chces tymto sposobom diskutovat o historii naroda, z ktoreho si sam vzisiel, gratulujem... zrejme si tuto temu zalozil len preto, aby si si tu zase svojsky ulavil.

Ako som uz v podstate spomenul... Jozef Tiso, tak ako mnoho inych obycajnych ludi v tej dobe polizil svoj zivot na oltar slobody nasho naroda. Tej slobody, za ktoru sa americania az fanaticky biju do prs- vratane pseudoamericanov ako ty, pritom im ju nikto nikdy nebral, prave naopak... oni su tymi, ktori vnucuju svoje predstravy o slobode inym narodom, podobne ako to robilo svojho casu nacisticke Nemecko. Toto je jednoducho fakt, s ktorym si sa mal vysporiadat este pred tym, ako si tuto temu otvoril a pokym tak neurobis, ako pokrytec si jeden z poslednych, kto by mal sudit historiu slovenskeho naroda. Shame on you!
Les
King
King

masterrr napísal: :shock: to snad nie je mozne :shock:

vobec nerozumies historickym suvislostiam, naco zakladas taketo temy..

Keby Slovensko za Tisa nebolo az take fasisticke, tak je mozne, ze ani vitazne vojska ZSSR by tu nemuseli zostat. Ako priklad uvediem Rakusko z ktoreho myslim, ze v roku 1957 ale niesom si isty, Ruske vojska sa stiahli a Rakusko sa stalo neutralnym demokratickym statom. Tie spomienky vsak na Slovensko boli asi pritvrde pre Rusov (pracovne tabory, deportovanie Zidov, popravy Romov a popravy partizanov). Ja viem, ze je to velmi zjednodusene a mozno aj prehnane, ale kto vie...
Tomasito
VIP
VIP

Les napísal:Keby Slovensko za Tisa nebolo az take fasisticke, tak je mozne, ze ani vitazne vojska ZSSR by tu nemuseli zostat. Ako priklad uvediem Rakusko z ktoreho myslim, ze v roku 1957 ale niesom si isty, Ruske vojska sa stiahli a Rakusko sa stalo neutralnym demokratickym statom. Tie spomienky vsak na Slovensko boli asi pritvrde pre Rusov (pracovne tabory, deportovanie Zidov, popravy Romov a popravy partizanov). Ja viem, ze je to velmi zjednodusene a mozno aj prehnane, ale kto vie...
Coze?! Ved v ruskych gulagoch zomrelo (bolo popravenych) viac ludi ako v nemeckych koncentracnych taboroch, pricom ruski vojaci sa vyznacovali este vacsou brutalitou ako nemecke SS divizie, tak ake pritvrde? A o Rakusku sa rozhodovalo tak ako o nas- bez nas... rozhodli tak mocnosti protifasistickej koalicie! Ja nenachadzam slov, ved ty nemas elementarne znalosti! :shock:
turban
Expert
Expert

to les: neverim vlastnim ociam co pises. to predsa uz ozaj nemozes myslet vazne. toto sa asi stane ked chce niekto za kazdu cenu podpichovat. neuveritelne :shock: :smt107 :smt107
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Preboha Les :lol: nezmysel za nezmyslom. Suhlasim s Tomasitom. O rozdeleni sa dohodli koalicne velmoci. Fakt zaujimave porovnanie Rakuska so Slovenskom. Rusi si urcite mysleli, ze sme viac fasisticky ako byvala priama sucast Tretej Rise :lol: Pritom u nas vypuklo este aj SNP.
Les
King
King

Vy neviete aky ciel som sledoval. Dosiahol som to, co som chcel...
Vy mi so svojimi odpovedami v niecom pomahate. Niekedy Vas skusam, ale nepoviem preco. Zatial.

Mimochodom kazdy z Vas ma u mna znamku t.j. znamkujem Vas ako v skole a mam podobny notes ako triednu knihu. Vasu pomoc si velmi vazim.

Vsetky tieto ankety sleduju urcity ciel.
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

No pekne si sa z toho vykrutil.. :)
Les
King
King

masterrr napísal:No pekne si sa z toho vykrutil.. :)
Dakujem za odpoved, dalsia znamka pribudla v triednej knihe :)
-AA-
Hardcore addict
Hardcore addict

Ked ti napisem, ze si psychopat aku znamku dostanem?
Les
King
King

masterrr napísal:Ked ti napisem, ze si psychopat aku znamku dostanem?
Uz si ju dostal a neprezradim viac nic. Nieze si teraz budes obhryzavat nechty zo zurivosti. :)
turban
Expert
Expert

mi chces povedat ze tie bludy pises naschval aby si nas potom mohol oznamkovat? to hovor tomu co seno zere.
Napísať odpoveď