WIFI siet - nezabezpecena - ???

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
BX
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

WIFI siet - nezabezpecena - ???

Príspevok od používateľa BX »

Zdravim... chytam doma nejaku nezabezpecenu WIFI siet. Nemam najmensie tusenie kto to je. Chcem sa opytat ci ju mozem kludne vyuzivat bez strachu z nejakych nasledkov. Ci je to nejakym sposobom nelegalne, alebo sa to da nejakym sposobom vystopovat, ze kto ju vyuziva, alebo nieco podobne? (nesmejte sa, nevyznam sa :-D)
No a tak... :) Dakujem za odpovede (samozrejme ze ked dotycny pride na to ako sa da dat siet na heslo tak som pekne v prdeli to viem :lol: )
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ak ju dotyčný nezabezpečil, tak je ešte väčšia lama ako Ty.. a pokiaľ je taká lama, tak určite nezistí, že sa niekto pripájal.. snáď len dovtedy, kým sa na to nepozrie niekto skúsenejší.
BX
Addict
Addict

No o to ide... ak sa na to pozrie niekto skusenejsi? (teda mimo toho ze tam hodi heslo)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

to je už vec poskytovatela ako to bude (a či to bude) riešiť. V podstate si za tie straty ale môže sám tým že ju nezabepečil, takže by si z toho nemal mať nič zlé. Ale zistiť sa to určite dá
BX
Addict
Addict

OK dakujem vam za odpovede :)
MakeFake
Spammer
Spammer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MakeFake »

Ale v tomto pripade by som ti poradil aspon zmenit nazov pocitaca a nejaky firewall, samozrejme nepovol zdielanie.

Poskytovatel moze inak o tebe akurat zistit MAC adresu a z mac adresy vyrobcu sietovej karty.
atlanta171
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa atlanta171 »

urcite z toho nebudes mat nic, pretoze pokial ju nezabezpecil, tak tym je volna...nieco ako licencia freeware :)
.cov
Star
Star

Príspevok od používateľa .cov »

atlanta171 napísal:urcite z toho nebudes mat nic, pretoze pokial ju nezabezpecil, tak tym je volna...nieco ako licencia freeware :)
Jasne, ked uvidis autak, ktory je neuzamknuty a ma kluce v spinacej skrinke, jedna sa o tzv. "free" auto? Kazdy si ho moze vziat? :D
Tak isto napr. ked uvidis kluce vo dverach od susedovho bytu, myslis ze tym dava k dispozicii svoj byt sirokej verejnosti? :D
Zakon vyuzivanie takejto siete priamo nezakazuje, ale zalezi od viacerych okolnosti. Napr. ked ma niektor datovy limit a ty mu ho vycerpas, dojde ku skode, ktoru (ak ta najdu) musis zaplatit. Je otazne ci ta najdu. Zalezi ake aktivity budes robit. ked budes chodit do tvojej emailovej schranky, je mozne ze ta vypatraju.
V zahranici boli pripady odsudenia pri "kradnuti" wifi pripojenia. Nieco sa o tom docitas tu:

Kód: Vybrať všetko

http://www.inet.sk/clanok/4889/je-pouzivanie-nezabezpecenych-wifi-hotspotov-legalne
V kazdom pripade by sa asi tebe tiez nepacilo, keby sa ti niekto cez tvoje pripojenie pripojoval na internet, spomaloval by tvoju pracu, pripadne by cez tvoj ucet niekto pachal trestnu cinnost (vyber z uctu, pisanie vyhraznych emailov...). To , ze je trubka a necha nezabezpecenu siet,nikoho neopravnuje sa na nu pripojit.
Ako sa hovori: co nechces, aby robili tebe, nerob ani ty inym.
Indigo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Indigo »

No aj tak. Ako ho prosim vas niekto vystopuje? Ak si nepovolim zdielanie a povedzme ze mam aj firewall, zisti moju mac adresu ale co s nou? Donuti vsetkych ludi s pocitacmi v okoli x metrov aby mu dali svoje mac adresy a priznali sa?

Teoreticky by mohol kontrolovat traffic a zistit tak ake stranky dany uzivatel navstevuje (neviem ako moc je toto realne pri akych routeroch).
pacho666
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pacho666 »

Vystopovat nema ako.. Podla signalu sa to neda. Jedine, zeby zacal snifovat siet a sledovat, kam sa pripajas. SA napojis na email a uz ho vie, nedaj boze mas email [email protected] tak mas vystarano :D

Je pravda s tym, ze ak je nezabezpecena, tak je to jeho problem. NO zase netreba tam spachat velku skodu trafikom. Treba si zistit, na akej sieti si, a teoreticky predpokladat kvotu atd...
Shano
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Shano »

Z pohľadu nášho práva

Náš trestný zákon [3] a ani iný právny predpis neobsahuje ustanovenie, ktoré pripojenie k cudziemu nezabezpečenému hotspotu bez vedomia jeho vlastníka výslovne zakazuje. Trestný zákon tiež konkrétne nevymedzuje skutkovú podstatu neoprávneného užívania cudzieho pripojenia. Neznamená to však, že takéto konanie nespôsobuje právne následky a že naň nemožno aplikovať iné ustanovenia právnych predpisov.

Z hľadiska právnej kvalifikácie je dôležitá skutočnosť, že dochádza k bezodplatnému využívaniu elektronickej komunikačnej služby, ktorej poskytovanie je inak spoplatňované, že k nemu dochádza prostredníctvom technického zariadenia inej osoby bez jej vedomia a súhlasu. Svoju váhu má aj fakt, že pri takejto činnosti nedochádza k prekonaniu žiadnej technologickej ochrany alebo zabezpečenia. Osoba, ktorá používa nezabezpečený WiFi hotspot totiž iba štandardnými prostriedkami a bežným spôsobom využíva automatizovanú službu technického zariadenia, v ktorého dosahu sa nachádza - hotspot pomocou DHCP sám pridelí IP adresu a prístup do siete. Používateľ teda nerobí žiaden úkon, ktorý by mohol byť chápaný ako prekonanie určitej prekážky, ochrany alebo iného opatrenia slúžiaceho na zamedzenie používania zariadenia a prístupu do siete.

Ak by sme mali na používanie cudzieho pripojenia aplikovať niektorú zo skutkových podstát, ktoré trestný zákon obsahuje, siahli by sme pravdepodobne po krádeži (§ 212 TZ) alebo neoprávnenom užívaní cudzej veci (§ 215 TZ). Skutkové podstaty, v ktorých je objektom vec, však nemožno aplikovať, pretože právo nepovažuje dátové pripojenie resp. prenosovú kapacitu za vec. Právo za veci považuje ovládateľné hmotné predmety a prírodné sily, ktoré slúžia ľudskej potrebe. I keď je spojenie dvoch zariadení vo svojej fyzikálnej podstate „vysokofrekvenčným svetlom", ktoré je ovládateľnou prírodnou silou slúžiacou ľudskej potrebe, nemožno ho považovať za vec, pretože je v tomto prípade použité iba ako prostriedok na prenos informácií. Trestný zákon v § 130 ods. 2 za vec považuje aj nehmotnú informáciu, dáta výpočtovej techniky alebo obrazový záznam na technickom nosiči. To však opäť nemožno aplikovať na dátový tok, ktoré pripojenie predstavuje. Z dikcie ustanovenia o neoprávnenom užívaní cudzej veci zisťujeme, že ho nemožno vztiahnuť ani na používanie WiFi hotspotu, ako technického zariadenia [4].

Pre absenciu zásahu do zariadenia alebo jeho programového vybavenia odpadá aj aplikácia skutkových podstát poškodenia a zneužitia záznamov na nosiči informácií podľa § 247 TZ alebo neoprávneného obohatenia podľa § 226 TZ. Iné skutkové podstaty nemožno na piggybacking aplikovať, preto takáto činnosť nie je, na rozdiel od krajín, ktoré sme spomínali vyššie, trestným činom a nemožno ju sankcionovať podľa trestného zákona. Je to tak i napriek tomu, že používaním cudzieho pripojenia môže vzniknúť vysoká škoda alebo môže dôjsť k sťaženiu odhaľovania počítačovej alebo inej kriminality.

Škodou sa všeobecne rozumie majetková ujma poškodeného, ktorú možno vyčísliť v peniazoch. Ide o zmenšenie majetku poškodeného, čo by v tomto prípade bola suma, ktorú musel poškodený zaplatiť za dáta, ktoré preniesol škodca. Medzi konaním škodcu (používaním pripojenia) a škodou
(vyšším účtom za služby) je nepochybne vzťah príčiny a následku, čím je splnená ďalšia z podmienok vzniku zodpovednosti za škodu.

Zavinenie môže byť úmyselné alebo nedbanlivostné. Forma zavinenia nemá vplyv na vznik zodpovednosti, je ale rozhodujúca pri určení rozsahu náhrady škody. Občiansky zákonník zavinenie prezumuje, podľa § 420 ods. 3 občianskeho zákonníkazodpovednosti sa zbaví iba ten, kto preukáže, že ju nezavinil.

Majiteľ hotspotu má teda právo domáhať sa náhrady škody voči tomu, kto jeho pripojenie bez jeho súhlasu používa.

Záver

Ten, kto využíva bezdrôtové pripojenie do internetu z nezabezpečeného WiFi hotspotu bez vedomia a súhlasu toho, kto za pripojenie platí, sa nedopúšťa trestného činu, ak na prístup nepoužije heslo odpočuté z telekomunikačnej prevádzky, inak neprekoná alebo neobíde autentifikáciu, alebo iného neuvedie do omylu. Občianskoprávna zodpovednosť za škodu, ktorú tým spôsobí, však nie je vylúčená a možno sa domáhať jej náhrady. Poskytovateľ internetového pripojenia sa môže domáhať zaplatenia ceny za pripojenie obvyklej v mieste a čase, kedy bolo pripojenie využité. Majiteľ hotspotu by však vo vlastnom záujme mal svoje zariadenia zabezpečiť a vylúčiť tak nebezpečenstvo vzniku ďalších škôd a páchania trestnej činnosti.

Takze ak ma neobmedzeny net tak sa veselo pripajaj :)
atlanta171
Amateur
Amateur

.cov, pocuj...toto nie je hmotny majetok..cize sa to velmi neda porovnavat s autom :) alebo s domom :-d , a okrem toho ty mu ho neberies....iba sa s tebou deli..cize ho pouziva aj povodny majitel, pokial ho nema zabezpeceny tak ti tym padom dovoluje pripajat sa:)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

No ja som zatiaľ zabezpečil "kradnutie" wifi iba tým, že som nastavil WEP Key, ale neviem, či funguje ako heslo alebo čo, lebo nemám to zabezpečenie ani ako vyskúšať, keďže doma nemám notebook s wifi. Neviete, či to je týmto spôsobom dostatočne zabezpečené?
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Dostatocne to urcite nie je, ale lepsie ako nic.. Idealna WPA
The Calvin
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa The Calvin »

Ja si na svoju wifinku davam svoju MAC adresu na ipod momentalne si pridam aj na novu wifi kartu ale zaujimalo by ma ake programi su napr na
1. Sledovanie kto sa napaja a kam sa napaja
2. Kontrolovanie odosielania a primania cez wifi
vedel by mi niekto napisat nazvy neakych tychto programov ?? :)
jimmy_xp
King
King

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Calvin SFX napísal:Ja si na svoju wifinku davam svoju MAC adresu na ipod momentalne si pridam aj na novu wifi kartu ale zaujimalo by ma ake programi su napr na
1. Sledovanie kto sa napaja a kam sa napaja
2. Kontrolovanie odosielania a primania cez wifi
vedel by mi niekto napisat nazvy neakych tychto programov ?? :)
:arrow: no tak napr u mna sa da zistit v konfiguracii routra pocet pripojenych klientov vratane nazvov pocitaca a mac adresy...
:arrow: kontrola odoslania a prijimania - najjednoduchsie je to asi cez ledku na routri ktora informuje o wifi aktivite :wink:
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Čiže ak to dobre chápem, tak wifi sieť sa nezabezpečuje žiadnym heslom, ale najlepšie je nastaviť filer pomocou MAC adries a do zoznamu dopísať všetky PC, ktorým chcem povoliť prístup. Alebo je ešte nejaký iný spôsob pre zabezpečenie?
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Pilifo napísal:Čiže ak to dobre chápem, tak wifi sieť sa nezabezpečuje žiadnym heslom, ale najlepšie je nastaviť filer pomocou MAC adries a do zoznamu dopísať všetky PC, ktorým chcem povoliť prístup. Alebo je ešte nejaký iný spôsob pre zabezpečenie?
nie, mac filter je uplna zbytocnost - navyse je to ochrana, ktora sa da jednoducho prekonat
nastav si sifrovanie - najlepsie WPA2 a mas pokoj
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ok, hodil som teda na sieť heslo na WPA2. Dík za radu :)
atlanta171
Amateur
Amateur

no napriklad v mojom routri si viem skontrolovat priamo na ip routra kto je na nom pripojeny.
Napísať odpoveď