Matematika priklad

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
mihalswk
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Matematika priklad

Príspevok od používateľa mihalswk »

Cawte ,.,.,.,.teraz bereme exponencialne rovnice nahradenim a ja som z toho uplny magor lebo mame takeho dobreho profesora co nam to "super" vysvetlil a zajtra mame pisat pisomku tak som sa chcel opytat ci nemate neaky navod na pocitanie alebo nwm,.,.,

napr priklad ze :
Prílohy
Bez názvu.jpg
johny_sk
Professional
Professional

Príspevok od používateľa johny_sk »

a co tak oznamit profesorovi, ze si to nepochopil a ci vam to neskusi vysvetlit este raz? alebo spoluziaka cez prestavku? prehryzt sa cez vlastne ego je niekedy tazke...

k navodu: vsetko upravujes na rovnaky zaklad, pokial sa da. V tomto pripade je zaklad 2, rovnica potom vyzera nasledovne:
2^(x+3x-3) + 2^(1-x-3) = 2^0
2^(4x-3)+2^(-x-2)=2^0
Dalsi postup by bol dostat to na sucin, co ale nie je v tomto pripade zrejme jednoduche..., preto si polozime otazku, ako dostat 1 ako sucet nejakych mocnin 2. Jedine riesenie je 1/2 + 1/2. Teda 4x - 3 = -1, ale zaroven aj -x-2 = -1. Z prvej rovnice vyjde, ze x = 1/2, z druhej x = -1, co je trochu kravina, a preto tato rovnica nema riesenie.

//autoeditácia príspevku ( 08 Mar 2009, 12:13 )
nechapem ale velmi to 1^x ..., nemal byt v zatvorke cely zlomok?
mihalswk
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

no toto newie asi nikto z triedy vsetci sme z toho mimo a ked povieme ze tomu nerozumieme tak po nas zacne hukat,.,.,.a on nam to vlastne ani nevysvetlil napisal 1 priklad na tabulu a vypocital ho .,,.a nic k tomu nepovedal,..,,.,.a potom len skusal,..,,.

hej hej to ma byt cele v zatvorke,.,.a ta rovnica ma riesenie

//autoeditácia príspevku ( 08 Mar 2009, 18:06 )
viete to volakto???? lebo na zajtra by som to potrebovall diik
johny_sk
Professional
Professional

Príspevok od používateľa johny_sk »

no tak ked ma byt cely zlomok - osmina - v zatvorke a umocneny na x potom je to rovnica:
2^(x+3x-3) + 2^(1-x-3x) = 2^0
2^(4x-3)+2^(1-4x) = 2^0, co opat nema riesenie (x by muselo byt 3/4 a 1/4 sucasne)

//autoeditácia príspevku ( 08 Mar 2009, 18:22 )
postup by ti mal byt hadam jasny. Upravis na spolocny zaklad a nasledne len jednoduche pravidla, ktore platia pre exponenty.
c^a .c^b = c^(a+b)
(c^a)^b=c^(ab)
a snazis sa dopracovat k rovnii:
c^(vyraz jedna) = c^(vyraz dva)
potom prejdes k rovnici
vyraz jedna = vyraz dva

V tomto priklade je nalavo sucet dvoch mocnin dvojky, napravo je 1 (=2^0). Jediny sposob, ako suctom dvoch mocnin dvojky vies spravit 1 je 2^(-1) + 2^(-1)=1.
Preto tie dva vyrazy, co tam dostanes musia byt oba rovne -1, z coho vies potom spocitat x. V tomto pripade ale rovnica nema riesenie, kedze vyjdu dve rozne x.
mihalswk
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

dikk diikkk:D:D z pisomky som dostal 3 :? :? :D:D potesii:D ale vsetko som odpisal od spoluziacky:D:D bo ja som to aj tak nepochopill:D: ale aj tak diiik:D:D:
Napísať odpoveď