Ako pouzivat notebook bateriu
Ako pouzivat notebook bateriu
No tak som si zadovazil notebook a zaujimalo by ma ci mate nake tipy jak pouzivat jeho baterku, aby vydrzala co najdlhsie...nake guidelines... hlavne by ma zaujimalo ci ju mam nexat vnutri, alebo vyberat von ked som doma a napajam stroj zo siete... ale tak dajte co vas napadne 
Hlavne je aby sa vzdy vybila uplne, potom ju treba nabit doplna. Z toho vyplyva, ze ju treba vyberat, ked sa nabije a budes iba na adapteri, pripadne ked prides z terenu a nie je uplne vybita. Ked surne potrebujes tak ju mozes dobijat aj od polovice, ale nie je dobre robit to casto. Ja to takto robim a po roku mi Notebook Hardware Control (naj program na setrenie energie v NB) ukazuje opotrebovanie baterie 4%.
-
fikus-kukis
Guru wannabe
Li-Ion baterie pouzivane u NB dokonca ani UPLNE nevybijes.. proti uplnemu vybitiu je tam dokonca ochrana, kedze uplne vybitie v pripade Li-Ion nici bateriu.
Li-Ion maju podstatne potlaceny pamatovy efekt, takze u nich to ani nie je limitovane tym ze ci je nabijany nevybity alebo vybity, ale je to od poctu nabijani. TJ kolkokrat si tu bateriu nabijal. Samozrejme ze ak ju budes nabijat hned po ciastocnom vybiti, tak aj to sa rata ako nabijanie.
Li-Ion maju podstatne potlaceny pamatovy efekt, takze u nich to ani nie je limitovane tym ze ci je nabijany nevybity alebo vybity, ale je to od poctu nabijani. TJ kolkokrat si tu bateriu nabijal. Samozrejme ze ak ju budes nabijat hned po ciastocnom vybiti, tak aj to sa rata ako nabijanie.
teraz napisem moj pribeh
ja som akoze ten kamarat od Fikusa-kukisa
kupil som pouzivany hp notebook s relativne dobrou bateriou, ale kazdy den do skoly, samozrejme naco trepat adapter, ved 3 hodiny stacia
zial, asi po roku zacala baterka haprovat a to tak, ze bez zataze vydrzala mozno 2hodiny ale ako nahle som pustil nieco narocne, spadla do 15 minut.
prve co ma napadlo bola repasacia baterky, poobzeral som firmy venujuce sa tomu,ale zial zistil som, ze nieco take stoji asi 2000sk. tak som na tento napad zabudol. zacal som rozmyslat, ze si zrepasujem baterku sam, najskor som ju teda rozobral. hned som zistil, ze 2 clanky boli odidene, a teda notebook siel iba na 4 clanky a ked sa zatazili, padlo napatie a aj notebook. cez online obchod som kupil nove clanky a naspajkoval naspat.bol som rad, ze to slo.
ZIAL
zacalo to robit znova.
tak rozoberem a nove clanky ZNICENE!!!!!!!!!!! cize 600 sk hned padlo, rozmyslal som cim to ku**a je?? tak som si zohnal tiez jednu staru poskodenu baterku z hp ale z ineho druhu. vybral som este funkcne clanky a dal do povodnej, a potom som voltmetrom skumal ako sa spravaju, zistil som zaujimavu vec, ta elektronika co je v baterke ma v sebe vec, co som pracovne nazval kurv****, je to take male pocitadlo, co ked zisti, ze baterka bola dlho pouzivana, surovo zoskratuje clanky a tie, ked padnu na 0 voltov, tak LI-ON su nenapravne znicene. Ta druha elektronika bola ok, odisli iba clanky.Kedze ta baterka bola na podobnt model ako moj hp a mala este rovnaky konektor, tak som vybral elektroniku a zalozil do povodneho obalu prvej baterky. zalozim do notebooku a uz iba citit DYM. no nic, tak rozoberam notebook a pozeram si napajacie obvody, ktore su samozrejme priamo na zakladnej doske notebooku. tak pozeram co stoji nova doska, ale zial ta stoji cca 500$, takze chut ma aj teraz prisla, zecal som skumat co sa pokazilo. Ten sprosty rovnako vyzerajuci konektor mal jednu chybicku, to bolo to, ze mal ine zapojenie a teda odpalilo napajaci mofset aj jednu diodu, len tak pre predstavu, ta suciastka aj dioda nemali dokopy ani 2 milimetre a 8 noziciek. tak som zhanal po nete informacie ohladom tej suciastky, zial tato suciastka bola vyrabana firmou hp pre hp notebooky, cize nikde sa nedala kupit, na odbornych forach som zistil, ze tato suciastka sa da nahradit dvoma jednoduchsimi, ktore sa daju kupit, a diodka nebol problem, pockal som si 2 tyzdne kym vobec dosli tieto exkluzivne suciastky a mohla zacat operacia.
akoze notebook bol funkcny, ale nedokazal nabijat ziadnu baterku, vybijat dokazal.
Po oprave som si nebol uplne isty, ze ci to bude spravne fungovat, tak som zhanal nejaku baterku do tohto notebooku, na ktorej by som to mohol len vyskusat, zial kedze mam manazersky typ a nie je velmi rozsireny, nikto to nema.
nakoniec som sa rozhodol, ze ho dam do hp servisu v Game, nech mi to otestuju. O tyzden na moje pocudovanie mi zavolali, ze si ho mam vyzdvihnut. Technik hovoril ze ho skontroloval POZOR, ocnym kontaktom!!!!!! skontroloval a ze sa mu nieco nezdalo na napajacich obvodoch. cas potrebny k tomuto ukonu bol asi 1 hodina, za ktoru si zauctoval neuveritelnych 700 sk. no nic som teda neziskal, ale dostal som zaruku na to,ze az kupim baterku a nebude fungovat, tak mi to musia v ramci zaruky nejako doklepat.
Dal som sa do hladania baterky, samozrejme firma hp predava tieto baterky, ale za 5000sk!!!!!! tak som hladal po internetovych obchodoch, nasiel som iba 2 na slovensku, ktore mali aspon trochu priaznivu cenu aj to bolo 4200 a druhy za 3700, co ma potesilo, aj ked to vyzeralo podozrivo lacnejsie.
Nakoniec som objednal a baterka prisla, skoro hned. Zalozil som a vyskusal.
CHVALABOHU vsetko fungovalo a baterka bola ok, aj ked mala hned od zaciatku opotrebovanie 6% ?!?!?! co moze nieco znacit.
Ja sa len modlim, aby vydrzala aspon 2 roky a aby som nemusel tak coskoro kupovat novu.
Len si spocitajte kolko namahy a penazi a este benzinu ma to vyslo, kym som napravil to co som neuvazenymi krokmi sposobil.
Preto radim ostatnym, davajte si bacha na baterky, a ked odide, tak radsej kupte novu, lebo mozete skoncit ako ja.
A notebook bez baterky nie je notebook, ale atx slim.
ja som akoze ten kamarat od Fikusa-kukisa
kupil som pouzivany hp notebook s relativne dobrou bateriou, ale kazdy den do skoly, samozrejme naco trepat adapter, ved 3 hodiny stacia
zial, asi po roku zacala baterka haprovat a to tak, ze bez zataze vydrzala mozno 2hodiny ale ako nahle som pustil nieco narocne, spadla do 15 minut.
prve co ma napadlo bola repasacia baterky, poobzeral som firmy venujuce sa tomu,ale zial zistil som, ze nieco take stoji asi 2000sk. tak som na tento napad zabudol. zacal som rozmyslat, ze si zrepasujem baterku sam, najskor som ju teda rozobral. hned som zistil, ze 2 clanky boli odidene, a teda notebook siel iba na 4 clanky a ked sa zatazili, padlo napatie a aj notebook. cez online obchod som kupil nove clanky a naspajkoval naspat.bol som rad, ze to slo.
ZIAL
zacalo to robit znova.
tak rozoberem a nove clanky ZNICENE!!!!!!!!!!! cize 600 sk hned padlo, rozmyslal som cim to ku**a je?? tak som si zohnal tiez jednu staru poskodenu baterku z hp ale z ineho druhu. vybral som este funkcne clanky a dal do povodnej, a potom som voltmetrom skumal ako sa spravaju, zistil som zaujimavu vec, ta elektronika co je v baterke ma v sebe vec, co som pracovne nazval kurv****, je to take male pocitadlo, co ked zisti, ze baterka bola dlho pouzivana, surovo zoskratuje clanky a tie, ked padnu na 0 voltov, tak LI-ON su nenapravne znicene. Ta druha elektronika bola ok, odisli iba clanky.Kedze ta baterka bola na podobnt model ako moj hp a mala este rovnaky konektor, tak som vybral elektroniku a zalozil do povodneho obalu prvej baterky. zalozim do notebooku a uz iba citit DYM. no nic, tak rozoberam notebook a pozeram si napajacie obvody, ktore su samozrejme priamo na zakladnej doske notebooku. tak pozeram co stoji nova doska, ale zial ta stoji cca 500$, takze chut ma aj teraz prisla, zecal som skumat co sa pokazilo. Ten sprosty rovnako vyzerajuci konektor mal jednu chybicku, to bolo to, ze mal ine zapojenie a teda odpalilo napajaci mofset aj jednu diodu, len tak pre predstavu, ta suciastka aj dioda nemali dokopy ani 2 milimetre a 8 noziciek. tak som zhanal po nete informacie ohladom tej suciastky, zial tato suciastka bola vyrabana firmou hp pre hp notebooky, cize nikde sa nedala kupit, na odbornych forach som zistil, ze tato suciastka sa da nahradit dvoma jednoduchsimi, ktore sa daju kupit, a diodka nebol problem, pockal som si 2 tyzdne kym vobec dosli tieto exkluzivne suciastky a mohla zacat operacia.
akoze notebook bol funkcny, ale nedokazal nabijat ziadnu baterku, vybijat dokazal.
Po oprave som si nebol uplne isty, ze ci to bude spravne fungovat, tak som zhanal nejaku baterku do tohto notebooku, na ktorej by som to mohol len vyskusat, zial kedze mam manazersky typ a nie je velmi rozsireny, nikto to nema.
nakoniec som sa rozhodol, ze ho dam do hp servisu v Game, nech mi to otestuju. O tyzden na moje pocudovanie mi zavolali, ze si ho mam vyzdvihnut. Technik hovoril ze ho skontroloval POZOR, ocnym kontaktom!!!!!! skontroloval a ze sa mu nieco nezdalo na napajacich obvodoch. cas potrebny k tomuto ukonu bol asi 1 hodina, za ktoru si zauctoval neuveritelnych 700 sk. no nic som teda neziskal, ale dostal som zaruku na to,ze az kupim baterku a nebude fungovat, tak mi to musia v ramci zaruky nejako doklepat.
Dal som sa do hladania baterky, samozrejme firma hp predava tieto baterky, ale za 5000sk!!!!!! tak som hladal po internetovych obchodoch, nasiel som iba 2 na slovensku, ktore mali aspon trochu priaznivu cenu aj to bolo 4200 a druhy za 3700, co ma potesilo, aj ked to vyzeralo podozrivo lacnejsie.
Nakoniec som objednal a baterka prisla, skoro hned. Zalozil som a vyskusal.
CHVALABOHU vsetko fungovalo a baterka bola ok, aj ked mala hned od zaciatku opotrebovanie 6% ?!?!?! co moze nieco znacit.
Ja sa len modlim, aby vydrzala aspon 2 roky a aby som nemusel tak coskoro kupovat novu.
Len si spocitajte kolko namahy a penazi a este benzinu ma to vyslo, kym som napravil to co som neuvazenymi krokmi sposobil.
Preto radim ostatnym, davajte si bacha na baterky, a ked odide, tak radsej kupte novu, lebo mozete skoncit ako ja.
A notebook bez baterky nie je notebook, ale atx slim.
jj, lion úplne nevybiješ, LiON su dobré baterky, určite lepšie ako NiCD-pamäťový efekt NiMH- veĺký vnutorny odpor LiPol-nestále baterky, citlivé na poškodenie, treba sa o nich starať lebo zmäknú, po čase začnu stracať kapacitu...KoCi napísal:Li-Ion baterie pouzivane u NB dokonca ani UPLNE nevybijes.. proti uplnemu vybitiu je tam dokonca ochrana, kedze uplne vybitie v pripade Li-Ion nici bateriu.
ja mam 40x Lion beriem z nich okolo 70A, nabíjam 8A uz majú asi 70cyklov a stále su rovnako tvrdé ako boli a z kapaciti nestrácaju...
takže o bat v NB by som sa niako špecialne nestaral...
ako vacsiu hlupost som este naozaj necital... a to si dokonca moderator... nepis ked nevies iba zbytocne motas ludi...GothaR napísal:Hlavne je aby sa vzdy vybila uplne, potom ju treba nabit doplna. Z toho vyplyva, ze ju treba vyberat, ked sa nabije a budes iba na adapteri, pripadne ked prides z terenu a nie je uplne vybita. Ked surne potrebujes tak ju mozes dobijat aj od polovice, ale nie je dobre robit to casto. Ja to takto robim a po roku mi Notebook Hardware Control (naj program na setrenie energie v NB) ukazuje opotrebovanie baterie 4%.
Lion baterie praveze NEZNASAJU absolutne vybytia...
Ten prispevok bol napisany v auguste roka 2006 a vtedy este Li-ion baterie neboli take rozsirene.marioff napísal:ako vacsiu hlupost som este naozaj necital... a to si dokonca moderator... nepis ked nevies iba zbytocne motas ludi...
Lion baterie praveze NEZNASAJU absolutne vybytia...
Keby si si pozrel novsie temy, tak tam uz spominam aj postupy pri pouzivani modernejsich baterii.
-
Sergey0011
Novice
problém s dobíjaním batérie
Zdravím Vás všetkých. Mám takýto problém: mal som prehodené póly na adaptéri, ten som omylom pripojil k notebooku, čím som vyskratoval na základnej doske riadiaci čim napájania a dobíjania batérie. Notebook mi síce plne funguje ale iba ak je napojený na batériu. Na adaptér už nejde a adaptér už ani nenabíja baterku. Oprava by spočívala vo výmene celej základnej dosky. Preto sa chcem opýtať či sa náhodou nejakým zásahom nedal adaptér priamo napojiť na baterku, ktorá by potom napájala notebook.
Re: problém s dobíjaním batérie
Podla mna ti odisla poistka na MB...Je to SMD,takze ak vies o com pisem skus rozobrat a najst poistku...Sergey0011 napísal:Zdravím Vás všetkých. Mám takýto problém: mal som prehodené póly na adaptéri, ten som omylom pripojil k notebooku, čím som vyskratoval na základnej doske riadiaci čim napájania a dobíjania batérie. Notebook mi síce plne funguje ale iba ak je napojený na batériu. Na adaptér už nejde a adaptér už ani nenabíja baterku. Oprava by spočívala vo výmene celej základnej dosky. Preto sa chcem opýtať či sa náhodou nejakým zásahom nedal adaptér priamo napojiť na baterku, ktorá by potom napájala notebook.
Adapter napojis namiesto baterie pohode-vid SHARK ov prispevok...
-
Sergey0011
Novice
Re: problém s dobíjaním batérie
Ďakujem za radu. S tým napätím je to tak, na batérii je menšie (14,8V) ale nebude to problém, lebo na adaptéri sa mi dá nastavovať napätie v širokom rozpätí, horšie je to, že neviem nikde zohnať popis kontaktov batérie. Neviete poradit, kde by sa to dalo nájsť? Mám Asus A6R. Myslím, že to by malo byť ku všetkým asusom rovnaké. Ak si niekto myslíte, ako by to mohlo byť, dajte prosím vediet. Je mi škoda ho už odpísať, takže som ochotný na ňom experimentovať!Shark NX napísal:Napajacie napatie z Baterky je radovo nizsie ako napatie v Adapteri.
Vacsinou 11,5V alebo 14,1V
Zozen si popis Kontaktov tvojej baterie a mozes to skusit zapojit.
Len bacha ... Ked prepolujes aj to tak sa mozes s NB nadobro rozlucit.
//autoeditácia príspevku ( 27 Jun 2009, 18:54 )
No čosi som pozrel na nete, čo to tá SMD poistka je, ale na doske som ju nenašiel. A to som na to pozeral už polku dňa! Budem musieť nejako poriešiť to napájanie cez kontakty od baterky.... ale aj tak ďakujem za radu:) ak by si mal ešte nejaký nápad budem velmi vďačný:)dudo02 napísal:Podla mna ti odisla poistka na MB...Je to SMD,takze ak vies o com pisem skus rozobrat a najst poistku...
Adapter napojis namiesto baterie pohode-vid SHARK ov prispevok...
-
Sergey0011
Novice