Dovolim si kratku poznamku, ktorou nechcem podporit ani jedneho, ani druheho kandidata.
Najvacsia spina sa zacne este len valit z ust vsetkych, co sa nejak angazovali vyhlaseniami v prvom kole - tak kaze teoria marketingu sucasnej vladnej garnitury. K udrzaniu mocenskej prevahy Smeru je teraz nevyhnutne, aby Gasparovic vyhral druhe kolo, pretoze ak by sa tak nestalo, znamenalo by to "porazku" sucasneho aparatu a poskodenie obrazu neohrozeneho janosika...
Radicova a spol.mozu posobit umiernenejsie. Sice by mohli vela ziskat, ak by sa im nejak podarilo pretlacit na hrad svojho cloveka, ale robit kvoli tomu zo seba kriklunov nebudu...ked doteraz nenasli ucinny prostriedok proti PR vlady, nenajdu ho ani teraz.
K konecnom dosledku je to ale v rukach "ludu"
//mimochodom, ten marketing sucasnej garnitury som myslel uplne vseobecne a vztahoval som ho k dalsiemu kolu, k tomu prvemu ani tak nie. Ale spinu bude, samozrejme, vytahovat aj druha strana, presne ako doteraz...ide o vela...
zmija1313 napísal:Dovolim si kratku poznamku, ktorou nechcem podporit ani jedneho, ani druheho kandidata.
Najvacsia spina sa zacne este len valit z ust vsetkych, co sa nejak angazovali vyhlaseniami v prvom kole - tak kaze teoria marketingu sucasnej vladnej garnitury. K udrzaniu mocenskej prevahy Smeru je teraz nevyhnutne, aby Gasparovic vyhral druhe kolo, pretoze ak by sa tak nestalo, znamenalo by to "porazku" sucasneho aparatu a poskodenie obrazu neohrozeneho janosika...
Radicova a spol.mozu posobit umiernenejsie. Sice by mohli vela ziskat, ak by sa im nejak podarilo pretlacit na hrad svojho cloveka, ale robit kvoli tomu zo seba kriklunov nebudu...ked doteraz nenasli ucinny prostriedok proti PR vlady, nenajdu ho ani teraz.
K konecnom dosledku je to ale v rukach "ludu"
ja som hlavne zvedavy ake sracky vytiahne meciar na gaspara ... podla mna sa uz teraz trasie
Ako to vidím ja......
Bol som včera voliť...... Rovnako ako pred 4 rokmi som volil Gašparoviča.... Prezident je v podstate len postava na reprezentovanie krajiny..... Mám pocit, že Gašparovičovi to ide celkom OK....... To, že naňho novinári vyťahujú veci typu, že neovláda cudzie jazyky a nevie čo je Google je v podstate úplne irelevantné pre výkon jeho funkcie....... Čo sa týka Radičovej, už len z princípu by som nešiel voliť osobu, ktorá svoju kampaň postavila na bulvárnych celebritách, ktorými hlboko opovrhujem...... A navyše kam by sme sa to dostali keby prezidentkou je osoba, ktorá stála proti vzniku samostatného štátu a ktorá bola poradkyňou ministra Kaníka (následne aj jeho nástupkyňou) a teda je osobne zodpovedná za nedomyslenú legislatívu postihujúcu mnohých dôchodcov (invalidných a starobných)........ Teraz som na STV kukal nejaké volebné štúdio, a tam ukazovali, v ktorom regióne kto vyhral...... Radičová vyhrala v BA a potom v okresoch na juhu SK, kde žije hlavne maďarské menšinové obyvateľstvo..... Ako som toto videl, len sa potvrdilo to, čo som si myslel už dávno...... Táto osoba chce byť prezidentkou Slovenskej republiky a chce na dostanie sa do funkcie využiť hlavne neslovenské obyvateľstvo (a to zase dobre vie prečo ju podporuje)...... Takže záver????? Dúfam, že v druhom kole vyhrá Gašparovič, a Radičová by si zaslúžila nie prezidentský palác, ale pozornosť orgánov činných v trestnom konaní (za jej aktivitu súvisiacu s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny)........
Úplne súhlasím s Pinheadom. Gašparovič je podľa mňa lepší reprezentant ako Radičová, ktorú volilo celé južné Slovensko, ktovie prečo Aj napriek tomu, akú minulosť má.
Pilifo napísal:Úplne súhlasím s Pinheadom. Gašparovič je podľa mňa lepší reprezentant ako Radičová, ktorú volilo celé južné Slovensko, ktovie prečo Aj napriek tomu, akú minulosť má.
mňa zas udivuje, ako môžu ľudia voliť pána prezidenta, keď vieme akú má minulosť, ktorá je v porovnaní s Radičovou omnoho špinavšia. O jeho vystupovaní na verejnosti ani nehovoriac - o kultúre prejavu sa pri ňom nedá ani hovoriť...
prečítaj si môj príspevok, čo je o kúsok vyššie, tam nájdeš zdôvodnenie prečo niekto môže ísť voliť Gašparoviča......
Ozaj, a čo si predstavuješ pod pojmami "vystupovanie na verejnosti" a "kultúra prejavu"..... Čo konkrétne?????
prečítaj si môj príspevok, čo je o kúsok vyššie, tam nájdeš zdôvodnenie prečo niekto môže ísť voliť Gašparoviča......
Ozaj, a čo si predstavuješ pod pojmami "vystupovanie na verejnosti" a "kultúra prejavu"..... Čo konkrétne?????
z tvojho minulého postu mi o tom, prečo ísť voliť pána prezidenta vyplýva toto: Gašparovičovi ide celkom dobre reprezentovanie našej krajiny a novinári na neho kydajú zbytočné veci (neovláda jazyky...) to sa mi zdá málo na to, aby som niekoho zvolil sa prezidenta. Ak máš aj iné dôvody, prosím, sem s nimi
vystupovanie na verejnosti - jasný, zrozumiteľný prejav, neopakovanie tej istej vety tri a viac krát, kultivované vystupovanie, dodržiavanie bontónu... nevravím, že p.prezident ich všetky nespĺňa, no podľa jeho doterajšieho vystupovania mám svoj osobný pocit, že mnohé z nich nespĺňa (dokumentované v médiách, nemám chuť tu rozpisovať) a v kombinácii s jeho čiernou minulosťou ako poskok Muftiho a jeho "činnosťou" ako generálny prokurátor a predseda parlamentu...nie je pre mňa vhodným ani rozumným kandidátom na hlavu štátu.
Poďme sa teda spoločne pozrieť na život „meniaceho sa“ politika, Zlého prezidenta našej krajiny
1959 – 1964
Počas tvrdého komunizmu študoval na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Študovať právo si v tom čase nemohol dovoliť každý, ale pre komunistu Gašparoviča to, tak sa zdá, nebol problém.
Po skončení štúdia pracoval na Okresnej prokuratúre v Martine a neskôr na Mestskej prokuratúre v Bratislave. Bol súčasťou mašinérie, ktorá potláčala základné občianske práva a slobody. Vedome.
V roku 1968 učil na Katedre trestného práva, kriminológie a kriminalistiky PF UK, kde vychovával právnikov a aparátnikov pre komunistický režim v Československu. Už ako presvedčený komunista získal hodnosť kandidáta vied (CSc), docenta a krátko pôsobil ako prorektor UK.
Kauza Tisova vila 26. - 27.1.1990
Tento prípad sa datuje na január 1990. Existovalo podozrenie, že z Tisovej vily (sídla ŠtB v Trenčíne) boli odcudzené materiály Štátnej bezpečnosti, dokumentujúce údajnú spoluprácu Vladimíra Mečiara s komunistickou tajnou službou. Zlý prezident ako generálny prokurátor ČSFR nekonal. Niet divu, bolo to ešte totiž obdobie, keď s Vladimírom Mečiarom ruka v ruke plával v kontroverzných kauzách pri upevňovaní moci. 22. 4. 1992 ho vtedajší prezident ČSFR Václav Havel odvolal z funkcie generálneho prokurátora. Argumentoval „nečinnosťou" jeho úradu aj podriadených.
Od roku 1992 bol predsedom Slovenskej národnej rady, podieľal sa na vzniku Ústavy SR. Jedným dychom ale treba dodať, že v nasledujúcich rokoch vo viacerých kauzách nerešpektoval rozhodnutie Ústavného súdu SR, čím vedome dehonestoval tento dokument.
„Noc dlhých nožov“ 3. - 4.11.1994
Po voľbách v roku 1994 si HZDS na čele s Mečiarom a Zlým prezidentom zaumienilo uzurpovať moc v štáte podľa hesla: Víťaz berie všetko! Bola porušená dohoda politických strán o princípe pomerného zastúpenia v národne rade. Opozícia nezískala nijaké miesto vo vedení parlamentných výborov a v kontrolných výboroch nezískala žiadne zastúpenie! Toto všetko pod taktovkou vtedajšieho predsedu parlamentu, dnešného Zlého prezidenta. 24. novembra vyjadrila Európska únia znepokojenie nad týmto konaním.
DÚ
Začiatok tohto volebného obdobia bol poznačený aj ďalšími kauzami. Spomeniem protiprávne prešetrovanie mandátov DÚ, ktorú chcela vládna moc vyhodiť z parlamentu, pretože nevyhovovala ich mocenským záujmom.
Kauza František Gaulieder 4.12.1996
S pričinením Zlého prezidenta bol nezávislý poslanec František Gaulieder protiprávne zbavený mandátu poslanca. Ústavný súd Slovenskej republiky rozhodol o nezákonnosti tohto postupu. To však nebránilo Zlému prezidentovi v tom, aby podobný „kúsok“ nezopakoval. Vo februári 1997 znemožnil Emilovi Spišákovi nástup do parlamentu. Aj to bolo podľa rozhodnutia Ústavného súdu SR protiústavné, ale ústavného právnika Zlého prezidenta to nezaujímalo.
Divoké privatizácie
V tomto období parlament pod vedením Zlého prezidenta schválil novelu, ktorá vzala vláde právo rozhodovať o privatizácii. Mečiarova vláda sa fakticky sama (podľa neskoršieho rozhodnutia Ústavného súdu protiústavne) zbavila svojej kompetencie, aby o privatizácii mohol rozhodovať Fond národného majetku. Rozhodnutie o tom, kto, čo, ako a za koľko sprivatizuje, pripravoval jedenásťčlenný Výkonný výbor FNM. Podľa vtedajšieho šéfa fondu Štefana Gavorníka mal výkonný výbor nasledovné zloženie: "Dvaja zo SNS, nik zo ZRS a deviati z HZDS." To, čo výkonný výbor pripravil, potom schvaľovalo Prezídium FNM. O jeho zložení Štefan Gavorník, predstaviteľ Ľuptákovho ZRS, zasa napísal: "V Prezídiu FNM je 9 ľudí - z toho 6 HZDS, 2 ZRS a 1 SNS. Vždy nás prehlasujú." Z tohto je zrejmé, kto celú privatizáciu riadil.
Trochu faktov
Mečiarova vláda sprivatizovala majetok v účtovnej hodnote 109,2 mld. SK za 30,7 mld. SK. Dzurindove vlády predali štátny majetok v účtovnej hodnote 98 mld. SK za 293 mld. SK, čiže s výrazným ziskom pre Slovensko. Je paradoxné, že aj samotný Fico usvedčuje Gašparoviča z rozkrádania, keď vo svojom aj keď nekorektnom predvolebnom slogane, hovoril: "Ako sa kradlo za Mečiara, tak sa kradne za Dzurindu." Mečiar je teraz Ficovým koaličným partnerom a predstaviteľ mečiarovskej éry, Zlý prezident je jeho kandidátom aj jeho strany SMER.
Nafta Gbely
V roku 1996 sa tiež hovorilo, že Zlý prezident stál v pozadí privatizácie Nafty Gbely. Táto informácia sa síce nikdy nepotvrdila, ale bývalý hovorca Zlého prezidenta Ľuboš Jurík krátko po odchode z NR SR povedal: "Keď bol František Gaulieder vylúčený z parlamentu, Gašparovič sa hodinu rozhodoval o tom, či odstúpi z funkcie. Potom mal jeden rozhovor, ktorý rozhodol. A čudujete sa, keď ide o 3,2 miliardy?"
Zlý prezident hovorí, že on sám nepodniká. Podľa denníka Korzár bol jeho dlhoročný kamarát Marián Posluch zaangažovaný v spoločnosti Druhá obchodná, ktorá vznikla 4. júna 1996 a sídlila v opustenom dome obrastenom burinou. O pár dní získala táto spoločnosť od Fondu národného majetku za výhodnú cenu štyridsaťšesť percent akcií Nafty Gbely. Posluch na otázku, či ho na spoluprácu oslovil práve Gašparovič, odpovedal pred rokmi vyhýbavo.
Únos Michala Kováča mladšieho 31.8.1995
Kauza, nad ktorou visí mnoho otáznikov. Je to jeden z dokumentov toho, že to, čo nazývame verejným tajomstvom, na Slovensku existuje v hojnej miere. V čase, keď vrcholilo napätie medzi Mečiarom a vtedajším prezidentom Michalom Kováčom sa Gašparovič postavil na stranu Mečiara. Bol unesený syn prezidenta republiky. 3.3.1998 V. Mečiar udelil amnestiu pre obžalovaných z tohto zločinu, čo je veľmi zaujímavé. Zlý prezident bol v tom období jeho blízky spolupracovník.
Kauza starého (ch)uja 12.12.1996
"Gusto, poď to dokončiť. Mňa tam volajú k tomu starému chu****...". Tak takto okomentoval predseda parlamentu Zlý prezident svoje stretnutie s vtedajšou hlavou štátu, Michalom Kováčom. Úcta k hlave štátu len čo sa patrí...
Zmarené referendum 23. - 24.5.1997
Pričinením vlády bolo zmarené referendum o vstupe Slovenska do NATO a o otázke priamej voľby prezidenta. Zodpovednosť za to nesie vládne HZDS, ktorého dvojkou bol stále Zlý prezident. Ešte v marci 1997 na mítingu HZDS označil Zlý prezident priamu voľbu prezidenta, o zavedenie ktorej sa usilovala vtedajšia opozícia, za „kamufláž" a rozhodnutie Ústavného súdu o prípustnosti referenda o priamej voľbe hlavy štátu, ktoré neskôr vláda zmarila, nazval „schizofrenickým".
Medzinárodná blamáž 1997
V roku 1997 predseda Európskeho parlamentu José Maria Gil-Robles a podpredsedníčka Magdalene Hoffová na protest proti nerešpektovaniu rozsudku vo veci Gaulieder odmietli prísť na bratislavské stretnutie predsedov parlamentov pridružených krajín únie s predsedom europarlamentu a Zlý prezident bol nútený podujatie zrušiť. Bolo to niečo neslýchané a dehonestujúce, vtedajšieho predsedu parlamentu to však nerozladilo.
Výrok Fica o Zlom prezidentovi 1998
Robert Fico ešte ako podpredseda SDĽ v júli 1998 zdôraznil nielen to, že SDĽ nepôjde "do vlády, na čele ktorej by stál pán Mečiar alebo pán Gašparovič", ale dodal, že sa obaja natoľko diskvalifikovali, že ani jeden, ani druhý by už nemali zastávať žiadnu štátnu funkciu. Po šiestich rokoch bola situácia zjavne iná- Ficova strana podporila Zlého prezidenta do najvyššej štátnej funkcie. Uplynulo 11 rokov a Fico považuje Zlého prezidenta za človeka "s čistým morálnym štítom". Ako sa veci menia...
Mečiar a Zlý prezident - nerozlučná dvojka sa predsa len rozdelila 2002
Po nezaradení na kandidátku HZDS do volieb v roku 2002 odchádza Zlý prezident z HZDS. "To, čo sa stalo na sneme, bolo mimo demokratických princípov. HZDS nemôže byť donekonečna stranou, ktorá vo vlastných radoch nenaplňuje svoj názov." Povedal Zlý prezident na margo svojho rozhodnutia. Je zaujímavé, že na demokratické princípy si tento politik spomenie len vtedy, keď sa týkajú jeho samotného. Značné pošliapávanie demokracie v rokov 94 až 98 mu zjavne neprekážalo. Z bývalého komunistu a predstaviteľa autoritárskeho mečiarizmu sa snáď stáva demokrat?!
Náhodou prezidentom 2004
Zlý prezident sa nestal prezidentom pre svoju popularitu, ale pre obavu z návratu Vladimíra Mečiara. Vezie sa na vlne reforiem dvoch pravicových vlád a má plné ústa sociálnej spravodlivosti. Značne ironické od človeka, ktorý bol na čele štátu počas najdivokejších privatizácií.
vec sa má tak...... Voči Gašparovičovi zásadné výhrady nemám...... Ako premiéra by som ho voliť nešiel (tam to chce skutočne schopného chlapa), ale ako prezidenta (aj tak je to len postava bez reálnej moci) som ho volil hlavne kvôli tomu, že voči Radičovej zásadné výhrady mám......
MakeFake,
prečo nepoužívaš vlastné argumenty, ale kopíruješ tu "zaručené informácie" neviem odkiaľ????? To nedokážeš sám rozmýšľať viac ako "Copy a paste"???? Ale k veci.....
"Študovať právo si v tom čase nemohol dovoliť každý"...... bla bla bla.... môj otec študoval právo za ťažkého komunizmu a napriek tomu, že nikdy nebol členom Komunistickej strany (napr. I. Radičová bola tiež členkou strany, že áno???) dokázal to, nebola to síce prechádzka ružovým sadom, ale neriešiteľný problém tiež nie........ Tak trochu rozmýšľaj nad tým, čo píšeš.......
Inak otec sa behom svojich štúdii stretol aj s Gašparovičom...... Spomínal mi, že ten bol relatívne v pohode (napr. taký Fogaš, istý čas poslanec za SDĽ bol komunistický vylízaný mozog) nerobil pri skúškach rozdiely komunista/nekomunista a občas na prednáškach rozprával historky o tom, ako chodil na popravy (ako prokurátor) a tak......
Gasparovic moze pripadat ako v pohode ale to co urobil a co toleroval sa neda ospravedlnit. V vyspelych statoch zap. Europy by taky clovek chodil kanalmi.
pinhead: súhlasím s tebou, že na premiérsky post by sme ho nevolili ani jeden z nás.
No nesúhlasím s tebou v tom, že pri prezidentovi je to viac menej jedno - nech už má právomoci oklieštené akokoľvek, je to rpedsa len "hlava krajiny" a tak nech je tam aspoň človek, ktorý vie povedať súvislý prejav bez gramatických chýb, nezakoktáva sa a jeho minulosť nie je až tak čierna ako Gašparovičova.
Stoporko, to je názor proti názoru. Ja a Pinhead považujeme Gašparoviča za lepšiu hlavu štátu ako Radičovú. Nech má minulosť už akúkoľvek, Radičová tiež nie je svätá.