Co s pokazenym monitorom?

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
djxtreme
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Co s pokazenym monitorom?

Príspevok od používateľa djxtreme »

asi pred dvoma mesiacmi sa mi doma na PC pokazil monitor...proste hned po zapnuti PC iba nieco slabo v nom puklo a tma...odvtedy sa mi povaluje v izbe a neviem co s nim...ani neviem vlastne kde sa daju monitory opravovat,resp. ci sa to oplati....je to samsung CRT 17" :?
Fuxxo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Fuxxo »

to "puknutie" mohol byt kondik. nic zlozite... rozobrat, najst zavadu, odpajkovat, pozhanat nahradu, pripajkovat a frcis..
chmirko
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chmirko »

ako uz bolo spomenute moze to byt kond (tie casto odchadzaju) alebo tranzistor pred vysokonapetovim trafom
neviem ake stare to mas, ak je v puzdre TO3 na pohlad nepoznas ze zhorel iba tak ze ho premeras

kazdopadne suciastka bude nejaka lacna ktoru ak si dokazes SAM opravit (vymenou) ma to vyznam, davat do opravy by som nepovedal, CRT sa casom opotrebovava samotna trubica (resp elektronove dela) a kopec elektrolitov ma tendenciu vysichat, cize obraz nebude taky ostry ako na novom

co sa tyka poruchy (ak bolo pocut hlasne puknutie skus hladat vyrazne zaciernenu plocu popr komplet znicenu suciastku a vymen si), komukolvek inemu sa najskor v tom nebude chciet hrabat a teda moc sancu oprave nedavam (myslim to tak ze ta lepsie vide kupa noveho)

ak do toho polezes najdi v blizkosti vysokonapetoveho trafa kond (rozmerovo vecsi valcek / kvadrik ako vsetky ostatne) a skratuj ho, lebo ak ten nieje zavada a je dobry dokaze drzat energie v sebe aj vyse roka (ak nevies ktory skratuj vsetko coho sa ides chytat a samozrejme to nemaj v napájaní)

taky ČB TV Merkur dal iskru (nie do prsta, bol som poučený že treba vybíjať) po 4 mesiacoch vo vlhkej garáži
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

djxtreme:
Ak nie si elektrotechnik,tak sa radsej na to vykasli.Jednak nestaci vymenit chybnu suciastku-vacsinou treba najst aj dovod,preco sa chybnou stala.A to bez znalosti a potrebneho vybavenia nespravis...

A druha vec-lahko mozes prist k urazu,takze ako som pisal,radsej to daj niekomu,kto sa do toho vyzna...
Fuxxo
Darca
Darca

chmirko napísal:...CRT sa casom opotrebovava samotna trubica (resp elektronove dela) a kopec elektrolitov ma tendenciu vysichat, cize obraz nebude taky ostry ako na novom ...
sorry za OT.. ale elektrolit? to si kde nabral? pokial ja viem, tak z elektronovej trubice, su emitovane elektrony a su pritahovane na anodu. elektrony dopadaju na luminoforicku vrstvu cez masku. tak je vytvarany obraz. ziadny elektolyt...
dudo02
King
King

On nepisal o obrazovke v suvislosti s elektrolytmi.Pisal o elektrolytickych kondenzatoroch,ktore casom vysichaju,vytekaju,nafukuju sa ,maju zvody,stracaju kapacitu..
Fuxxo
Darca
Darca

v tom pripade sa ospravedlnujem :)
Martinekk
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Martinekk »

Ako napísal Dudo, neopravuj to sám, keď to nevieš. Napíš odkiaľ si, možno budeme vedieť pomôcť.
djxtreme
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Fuxxo napísal:to "puknutie" mohol byt kondik. nic zlozite... rozobrat, najst zavadu, odpajkovat, pozhanat nahradu, pripajkovat a frcis..
jasne,lebo kazdy je rodeny elektronik :? ...pre vas je to asi jednoduche...ja viem akurat tak uvarit prazenicu a nie opravovat CRT monitory

to others : zaujimalo by ma skor,kde sa to da opravovat...ci tam kde sa opravuju televizory a kolko to cca bude stat,ci sa neoplati radsej investovat do noveho LCD? :?
kore
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kore »

djxtreme napísal:jasne,lebo kazdy je rodeny elektronik :? ...pre vas je to asi jednoduche...ja viem akurat tak uvarit prazenicu a nie opravovat CRT monitory

to others : zaujimalo by ma skor,kde sa to da opravovat...ci tam kde sa opravuju televizory a kolko to cca bude stat,ci sa neoplati radsej investovat do noveho LCD? :?
Podla toho aky je ten monitor stary, ak je to starucky dedko, radsej LCD uz nez investovat do opravy, a este na tom prerobit. A teraz LCD v pohode zozenies od 3000sk/100€, Ale to zalezi podla opravy kolko bude stat.
dudo02
King
King

djxtreme napísal:...
Ja sa na tvojom mieste porozhliadnem po nejakom sikovnom LCD-cku.

Cena opravy-tazko povedat,ak to clovek nevidi...
djxtreme
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

ten monitor ma 5 rokov,len tak pre info...horsie lan,ako zistit co tam vadne je...ked som ho okukaval,nenasiel som tam ani jeden srobik,cele je to asi zaplastovane :?
dudo02
King
King

Vsak ho zober do nejakej opravovne TV,tam sa na to pozru a mali by ti povedat predbeznu sumu.Potom uvidis,ci sa ho oplati opravovat,alebo nie...
djxtreme
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

myslite ze by sa to dalo aj tak spravit ze oni ho mrknu a ak oprava bude stat viac ako nejaka xyz suma,tak to neopravia?...bude sa iba za taketo mrknutie platit?
M@rt1n
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa M@rt1n »

djxtreme napísal:myslite ze by sa to dalo aj tak spravit ze oni ho mrknu a ak oprava bude stat viac ako nejaka xyz suma,tak to neopravia?...bude sa iba za taketo mrknutie platit?
Nam ked odišla telka sme boli v oprave a majstej zavolal že oprava bude stáť toľko a toľko že či to chceme vymeniť. Povedali sme nie lebo to sa fakt neoplatilo a nic sme neplatili a telku si tam nechal na nahradne diely (no my sme mu ju nechali) :)
Napísať odpoveď