Biotechnológie

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Pantinela
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Biotechnológie

Príspevok od používateľa Pantinela »

Mám na vás menšiu prosbičku. Momentálne si tu ťukám DP a zaujímal by ma váš názor ako, predpokladám, väčšinou laickej verejnosti. Veľmi by ste mi pomohli, keby ste vyjadrili svoj názor na biotechnológie v lesníctve:

1. získavanie sadbového materiálu metódou in vitro (v skle) - ide o niečo ako získavanie identických jedincov materského stromu "zo skúmavky" bez zmeny genetickej informácie

2. použitie biotechnológii na vylepšienie niektorej z vlastností dreviny (rýchlosť rastu, odolnosť voči škodcom, odolnosť voči mrazu, exhalátom...) s tým, že jedince sa môžu ďalej rozmnožovať

3. použitie biotechnológii na vylepšienie niektorej z vlastností dreviny (rýchlosť rastu, odolnosť voči škodcom, odolnosť voči mrazu, exhalátom...) s tým, že jedince zostanu sterilné

Ďakovala veľmi pekne za všetky odpovede :)
Stenky
Professional
Professional

Re: Biotechnológie

Príspevok od používateľa Stenky »

1. získavanie sadbového materiálu metódou in vitro (v skle) - ide o niečo ako získavanie identických jedincov materského stromu "zo skúmavky" bez zmeny genetickej informácie ako ze vezmes vzorku z materskeho stormu a podla toho "vykolnujes" novy? daco ako rozmnozovanie odrezkami a pod? stiepenie?

2. použitie biotechnológii na vylepšienie niektorej z vlastností dreviny (rýchlosť rastu, odolnosť voči škodcom, odolnosť voči mrazu, exhalátom...) s tým, že jedince sa môžu ďalej rozmnožovať no tak s tymto by som radsej ostal opatrny. nech neskoncime ako dovezene kraliky do Australie, kde nameli prirozdeneho nepriatela a premnozili sa, a produkuju ohromne straty na polnohospodarstve ;) natural ballance je natural ballance a nechem pocut ziadneho Ing. Doc. RnDR. Phd. Igora BEzolovnateho CsC. ako tvrdi ze to ma pod kontrolou....

3. použitie biotechnológii na vylepšienie niektorej z vlastností dreviny (rýchlosť rastu, odolnosť voči škodcom, odolnosť voči mrazu, exhalátom...) s tým, že jedince zostanu sterilné kludne
Pantinela
Star
Star

Stenky napísal:1. získavanie sadbového materiálu metódou in vitro (v skle) - ide o niečo ako získavanie identických jedincov materského stromu "zo skúmavky" bez zmeny genetickej informácie ako ze vezmes vzorku z materskeho stormu a podla toho "vykolnujes" novy? daco ako rozmnozovanie odrezkami a pod? stiepenie?
áno, z materského stromu zoberieš napr. list alebo púčik alebo hociakú živú časť a z nej vyklonuješ na médiu n rovnakých jedincov (používa sa to najmä pri drevinách, ktoré sa ťažko rozmnožujú prirodzeným spôsobom)
Prílohy
Vysterilizovaný axiálny púčik založený do WPM média po rozvití
Vysterilizovaný axiálny púčik založený do WPM média po rozvití
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

1. v tom sa nevyznam a neviem ake to ma vyuzitie, aby sme mali N rovnakych jedincov ... takze sa nevyjadrujem ...

2, mi pride ako docela rozumny napad ak sa upravuju uzitocne parametre rastlin, ktore nemaju negativne vplyvy ...

3. nakolko sa v tom neorientujem ,tak budem rad ked mi niekto objasni opak, ale mylsim si ze vypestovanie jednej upravenej rastlinky je strasne draha zabava, ked sa ta rastlina nemoze dalej mnozit :-) ... ked je to pre laboratorne ucely tak ok :-)

... som technik a ak sa v niecom fakt nevyznam a ak ma nieco nebavi tak su to veci spojene s prirodopisom a biologiou a podobnymi odvetviami, tak to vsetko berte s rezervou :-D ...
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

1/ nevidim vyuzitie v priemmysle, tak neviem

2/ zakzat volne rozmnozovanie mutantov

3/ ano, tlacit hlavne do energetickych plodin
Pantinela
Star
Star

nordkapp_pb napísal:3. nakolko sa v tom neorientujem ,tak budem rad ked mi niekto objasni opak, ale mylsim si ze vypestovanie jednej upravenej rastlinky je strasne draha zabava, ked sa ta rastlina nemoze dalej mnozit :-) ... ked je to pre laboratorne ucely tak ok :-)
Dajme tomu, že rubná doba duba je 120 rokov, pomocou genetických manipulácií dokážem "zrýchliť rast" duba a znížiť rubnú dobu napr. na 60 rokov. Drevársky priemysel zošalie od šťastia. Otázka znie, či si pustíme do prírody takéto upravené dreviny, ktoré sa budú ďalej voľne rozmnožovať a krížiť s ostatnými drevinami, alebo volíme sterilitu.
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

nooooo. nakolko je ekosystem dost chulostivy na teketo zasahy tak som proti. ak to ostane v skelnnikoch tak moze byt. ak sa to nedostane odtial snad
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

Pantinela napísal:Mám na vás menšiu prosbičku. Momentálne si tu ťukám DP a zaujímal by ma váš názor ako, predpokladám, väčšinou laickej verejnosti. Veľmi by ste mi pomohli, keby ste vyjadrili svoj názor na biotechnológie v lesníctve:

1. získavanie sadbového materiálu metódou in vitro (v skle) - ide o niečo ako získavanie identických jedincov materského stromu "zo skúmavky" bez zmeny genetickej informácie

2. použitie biotechnológii na vylepšienie niektorej z vlastností dreviny (rýchlosť rastu, odolnosť voči škodcom, odolnosť voči mrazu, exhalátom...) s tým, že jedince sa môžu ďalej rozmnožovať

3. použitie biotechnológii na vylepšienie niektorej z vlastností dreviny (rýchlosť rastu, odolnosť voči škodcom, odolnosť voči mrazu, exhalátom...) s tým, že jedince zostanu sterilné

Ďakovala veľmi pekne za všetky odpovede :)
1: ak to ma niecomu pomoct nevidim dovod preco nie. su to stromy, tie jeden od druheho aj tak nikto nerozlisi. ak to nebude nasledne poskodzovat dalsie generiacie tychto jedincov nevidim problem

2: urcite ano. ak su "mutanti" lepsi ako originaly preco trochu nepomoct evolucii (vzhladom na globalny ubytok zelene pomozeme aj sami sebe). a ako vravel jeden genetik: vsetci co sa bojite geneticky upravenych paradojok tak vedzte, ze DNA je izolovona a do Vas sa nijako dostat nemoze. vychadzajuc z tohto predpokladu mi nevadia ziadne geneticky upravene rastliny, kedze su rovnako neskodne ako tie neupravene.

3: aky by to malo zmysel? urobit umely les, ktory potom vyrubeme a boli sme tam kde na zaciatku?
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

axxis-bod.3
Pantinela napísal:Dajme tomu, že rubná doba duba je 120 rokov, pomocou genetických manipulácií dokážem "zrýchliť rast" duba a znížiť rubnú dobu napr. na 60 rokov. Drevársky priemysel zošalie od šťastia. Otázka znie, či si pustíme do prírody takéto upravené dreviny, ktoré sa budú ďalej voľne rozmnožovať a krížiť s ostatnými drevinami, alebo volíme sterilitu.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

dudo: ja som to myslel, ze prevadzkovat bod 3 nema zmysel vzhladom na bod 2. naco budes pestovat jednorazavy les, ked mozes vypestovat uplne rovnaky, ktory sa vie navyse sam reprodukovat bez toho aby si do toho cpal dalsie zbytocne financie a namahu.
zvaz si co mas lepsie, zrubat les po 60 rokoch a potom nasadit novy, alebo priebezne rubat les, ktory sa sam prirodzene obnovuje dalsich 100 rokov
sucasny svet potrebuje zdroje, ktore sa samy obnovuju. tie vycerpatelne nerobia dobrotu...
Napísať odpoveď