POMOC: Schema sietoveho riesenia v byte

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
moosha
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

POMOC: Schema sietoveho riesenia v byte

Príspevok od používateľa moosha »

Tak, raz to muselo prist... idem riesit siet v nasom byte, s prichodom noveho pocitaca je to nutne. Doteraz sme mali v stupackach kabel od naseho ISP, ktory je teraz zamurovany napevno v stene a smeruje do izby kde je PC2 a teraz aj router, ktory je urceny len na vysielanie wi-fi, na ktore je pripojeny notebook v druhej izbe (v scheme ta vacsia). Teraz, ked v druhej izbe (vacsia) budem mat velky komp, chcem samozrejme LAN pripojenie. No oco si tiez zadovazil pocitac a on chce LAN tiez. Jeho pocitac bude v prvej izbe (mensej). Chcel by som prestrihnut kabel, ktory nam aktualne ide od ISP cca. vo "viditelnej" polovici. Krimpovacimi kliestami by nam na cast kabla, ktora je este stale "pripojena" na ISP, (nie ta odstrihnuta druha cast) nejaky technik ukoncil RJ45-kou. Ta by sa zapojila do takejto spojky a isiel by z nej UTP kabel do routra v mojej izbe (vacsej). Z routra by isiel uz do mojho kompu. Z druheho LAN portu v routri by isiel kabel po tej istej drahe co privodny, prisel by do stupaciek, kde by sa tou istou RJ45-RJ45 spojkou napojil do "odstrihnutej" casti kabla, ktora je uz v stene napevno zamurovana a pokracovalo by to do prvej izby (mensej), kde je PC2 (ocov) a napojil by som ho.) Je taketo riesenie vobec mozne, ci je to absolutny nezmysel? Je to vazne moj prvy network-solution, mam 13 rokov (nerad sa tymto obhajujem, priam to neznasam, ale teraz je to asi nutne :) ) a nechcem to robit bez poradenstva, este to poseriem cele a mam o problem postarane. Prikladam (dufam ze zrozumitelnu) schemu.
Softwareovu konfiguraciu siete a pripadne problemy budem neskor riesit v tejto teme, aj ked myslim, ze to az taky problem nebude.
Prílohy
Network_Solution.png
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Ano je to mozne a navyse celkom dobre riesenie vyuzitie uz zavedenej infrastruktury ;)
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

t0m4s3 napísal:Ano je to mozne a navyse celkom dobre riesenie vyuzitie uz zavedenej infrastruktury ;)
Ani nevies ako si ma potesil :) (a trocha zvysil ego :D). A s tymi krimpovacimi kliestami neni problem? Je to urcene na robenie koncoviek?
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Ano je to urcene na nacvakavanie RJ-45 koncoviek na UTP/STP/FTP kable.
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Vyborne, tak si mozno tu najlacnejsiu verziu tych kliestikov kupim (ak papá nenajde ziadneho turbotechnika), du buducnosti sa zide. Je to zlozity proces? Aky je postup?
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Postup je jednoduchy. Kupis si koncovky. Dve koncovky si postavis vedla seba a kable do nej usporiadas rovnako - nasledovne (priloha). Normalne tie kable ocistis od buzirky, zastrcis vsetkych 8, strcis do kliestov a poriadne zacvaknes
Prílohy
ethcable568b.gif
(12.15 KiB) 563 stiahnutí
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Dakujem. Objednam si asi 10 koncoviek, lebo na prvykrat mi to urcite nevyjde :D .

//autoeditácia príspevku ( 29 Mar 2009, 21:43 )
Este jedna pre tomašeho/vsetkych co sa vyznaju - ked budem riesit konfigurovanie vo wine, kde jeden PC ma XP a druhy Vistu+notas na wi-fi ma tiez XP, pomozete mi? Lebo som pocul, ze medzi rozdielnymi OSs su problemy (chcel by som zdielat nejake zlozky).
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

moosha: Nie, nepomozeme ti, preco by sme to robili??? :D O zdielani medzi Vistou a XP sa tu popisalo na fore toho uz dost, takze treba hladat. Aj tak si myslim, ze najlepsi sposob zdielania je v ftp a nie nejakom trapnom win zdielani/Sambe.
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ale zas take nutne to neni... hlavne, ze pojde net a ze neskapem kym to porobim cele :). Tiez ma potesila relativne nizka cena, za desat eur mam kompletnu siet aj s krimpovacimi kliestami (bez routra, ktory uz mam samozrejme :) ). Potom mozem pisat tu so SW riesenim? Zbytocne dalsiu temu do Pomoci podla mna.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Na co tu chces pisat, ked ti nepomozeme??? :D

SW riesenie: Serv-U, Raiden FTP Server, Cerberus FTP Server atd...
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mathev »

len dodam ze bacha na krimpovanie a strihanie toho kabla co je zapojeny do ISP struktury urcite by sa netesil keby si mu odpalil port na swichi alebo cely swich... odporucam ho predtym vypojit :)
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Hmmm... a kde je ten switch? Kable idu zo strechy bytovky, takze niekde tam? Podla mna je skryty urcite, zamknuty.
Gepid
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Gepid »

ja som sa s tym neprdel. V byte mame kabel zo switchu, strihol to najbeznisimi noznicami a bolo to OK :D. Az potom ma napadlo, ze by som s tym mohol nieco spravit :)
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mathev »

no to by si si mal zistit ty... zamknuty byt nutne nemusi moze byt iba niekde v krabici.. bezne provideri maju aj takto zariadenia v nezamykatelnych krabiciach takze mozes mat aj stastie :).... nie vzdy sa oplati providerovi koli par korunovemu swichu kupovat kovovy box na zamok a podobne.... chod po kabli a snad najdes kde konci nemal by to byt problem sa k jeho koncu dopatrat
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Uff, chod po kabli... 40×20cm sachta, vysoka cca este 8m a chod po kabli :D. Pojdem sa pozret urcite hore, ale neviem ci to najdem. Ak nie, risknem to :smt047 .

//autoeditácia príspevku ( 12 Jun 2009, 19:24 )
Este by som potreboval vediet, ze ktoru z tychto RJ45 koncoviek mi treba:

http://www.alza.sk/rj45-konektor-krimpo ... d58712.htm

alebo

http://www.alza.sk/rj45-konektor-krimpo ... d40042.htm

?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Je to jedno.
Smith
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Smith »

moosha: nakolko v jednej takej firme pracujem, tak ti skusim poradit.. najcastejsie krabice umiestnujeme (pokial sa jedna o panelak) co najblizsie ku streche, vacsinou ku strojovni vytahu, tak prve co pozri tam. Potom urcite pozri do najvyssej casti stupaciek. Hladaj bielu plastovu krabicu. Ak nenajdes, skus sa popozerat ci niekde v okoli neprechadza kabel stenou von, pripadne ak mate viacej vchodov, do susedneho vchodu.
Ak ho nenajdes, tak to strihnutie mozes spravit este inak.. zober si orezavaci nozik, narez obal kablu tak, aby si sa dostal ku zilam a prestrihaj ich postupne po jednej

P.S.. mas moj obdiv.. v 13tich rokoch toto riesit a este pomerne slusne, tak to uz ano :)
Napísať odpoveď