no dovoľ!!! vyrvem ti ho!!!Majro napísal:a este k tomu dievka
najťažšie na vojenčine je podľa mňa vydržať to psychicky, takže na pohlaví až tak nezáleží... mladý pán, to, že je niekto chlap, neznamená, že znesie viac ako žena
G.I.JanePinhead napísal:No zopár ženských, čo sú v armáde poznám aj ja osobne..... Väčšinou také nejaké kancelárske úlohy...... Ale čo sa týka hlavného účelu armády, teda bojovať a zabíjať, tam by som nasadenie žien pozitívne nevidel...... Tento môj názor vychádza zo štúdii, ktoré som na túto tému čítal..... Konkrétne napr. zvláštna jednotka SAS (UK) v 90. rokoch pokusne nasadila do "entry teamov" ženy...... A výsledok???? Pri simulovanej akcii klesla efektívnosť celého oddielu o nezanedbateľné %....... Závery štúdie spomínali, že ide hlavne o psychologické faktory a odlišnú schopnosť pohlaví pracovať v tíme (čož je základná vec pri takejto práci)....... Napríklad v jednotke GSG-9 (Nemecko) sú ochotní prijímať aj ženy za predpokladu, že spravia testy rovnako ťažké ako muži....... Zatiaľ sa to nepodarilo žiadnej (ale o to pokoj, tie testy nespraví viac ako 90% mužských uchádzačov o prácu v jednotke).... Feministky, môžete ma za vyjadrený názor ukameňovať, ale ten vychádza iba z faktov a čísel, a tie jednoducho nepustia.....
ako u nas ? LOL ... v cechach je policajne heslo pomahat a chranit ... u nas maju vojaci heslo pomahat a pomahat ... skutocne nerobia nic ine ako pomocne prace pri zaplavach ... na misie chodi par vojakov a z toho drtive percento je v mierovych misiach ... a ked idu do bojovych misii, tak robia pyrotechnikov, mechanikov a podobne ...Pinhead napísal:... Ale čo sa týka hlavného účelu armády, teda bojovať a zabíjať, tam by som nasadenie žien pozitívne nevidel....
na misiach mame vojakov vramci mandatov OSN vacsinou na peace-keeping.Pinhead napísal:nordkapp_pb,
tak ono je skutočne pravdou, že slovenská armáda doma slúži v podstate ako civilná ochrana, no a na zahr. misiách zase ako údržbári a montéri...... To už je dnes taká podivná doba....![]()
Ale faktom ostáva, že hlavnou a primárnou úlohou každej armády (je jedno či slovenskej, či tadžickej, či uruguajskej) je vedenie štátnej politiky inými spôsobmi (teda po slovensky vedenie vojny, teda boj a zabíjanie)...... Aj keď čisto osobne stále tvrdím, že v zahraničných misiách nemáme čo hľadať (vyhlásili sme snáď niekomu, kde sú naše vojská umiestnené vojnu???) a čo sa týka domácich úloh armády (civilná ochrana), tak tam by mal fungovať dobre zorganizovaný záchranný systém + niečo ako Národná garda s dostatočným vybavením...... Armáda by sa skôr mala sústrediť na výcvik a pripravenosť k plneniu svojej primárnej úlohy......
Toto je skôr úlohou nejakých špeciálnych zložiek...... Ale úlohou klasickej pechoty, delostrelectva, tankov a neviem koho všetkého je udržať líniu s nepriateľskými vojskami a popr. ju zobrať útokom a nepriateľa poraziť....... Dnes síce dochádza k veľkému rozmachu rôznych špeciálnych a protiteroristických jednotiek, ale základnou úlohou stále ostáva vedenie konvenčnej vojny..... Konvenčnou vojnou v nedávnej dobe bola napríklad ruská operácia v Južnom Osetsku..... Najprv letecké bombardovanie, potom ostreľovanie s delostrelectvom a raketami a nakoniec ťažký útok tankových/mechanizovaných síl, ktorý porazil gruzínsku armádu na hlavu a vyhnal ju z Južného Osetska....... Ale keď mám byť úprimný, tak so súčasným stavom slovenskej armády by sme mohli viesť vojnu tak s Rovníkovou Guineou....... Ale to už je o inom...... Proste to, že sme v NATO v konečnom dôsledku našu armádu dosť oslabilo (ako ľudsky, tak výcvikovo, tak materiálne)...... Skôr by som bol za švajčiarsky model, kde armáda je všestranne rozvinutá a vybavená, aby dokázala plniť celé spektrum úloh (nie ako naši chemici a údržbári)....Majro napísal:vacsinou tajny prienik medzi nepriatelov a nasledne bezpecny transport dolezitoych osob..
zoldnierov zomre v akciach percentualne menej ako obycajnych vojakovMajro napísal:...
pokiaľ mi je známe, tak najvätčím bojiskom je dnes Afrika, s najväčšou pôsobnosťou PMC agentúr / silná konkurencia pre ich pôsobenie v Iraku a Afgáne. Osobne by som uprednostnil Afriku - platcom by boli diktátori a baróni ovládajúci ťažbu diamantov, relatívne slabý odpor a boj prevažne v buši.Majro napísal:presne tak.. len zvacsa zoldnierov, pokial viem, davaju na spinavu robotu(zabombovana budova s teroristami.. a pod.), kde neni velka sanca prezit.. paradoxom je, ze sa im to(splnit misiu) dari viac ako armade