AUTOMATICKA prevodovka

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
erytrocyt
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

dobre, zober manuál 1.6 na rovnú cestu, a vezmi ten istý manuál na jazdu do lesa. Uvidíš, aký tam bude rozdiel v spotrebe. A ten istý rozdiel už o niečo vyššej spotrebe bude aj pri automate. Čiže tie 3 litríky vôbec nie sú nereálne. Ja by som si dovolil tvrdiť, že ten rozdiel bude aj väčší.
P4ra, bavíme sa o 16 rokov starom aute, takže rozlišuj...
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

celkovo zohnat automat na tak stare auto moze byt problem. starsie prevodovky mali vyssiu spotrebu ako bolo pisane. ked sa ti vysuchaju lamely alebo sa nieco stane s prevodovkou, tak oprava bude o hodne drahsia. radsej by som bral ten manual. nove automaty su super a maju aj rozne rezimy, ale pri starom to zrejme nebude. skus si pozriet ako lahko zozenies automat a ako manual. imho manual zozenies rychlejsie a lacnejsie.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

erytrocyt napísal:dobre, zober manuál 1.6 na rovnú cestu, a vezmi ten istý manuál na jazdu do lesa. Uvidíš, aký tam bude rozdiel v spotrebe. A ten istý rozdiel už o niečo vyššej spotrebe bude aj pri automate. Čiže tie 3 litríky vôbec nie sú nereálne. Ja by som si dovolil tvrdiť, že ten rozdiel bude aj väčší.
P4ra, bavíme sa o 16 rokov starom aute, takže rozlišuj...
Rozumiem a pri tom starom aute suhlasim, mne to skor prislo, ako generalizovanie vsetkych. ;)
Godlub
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Godlub »

Podľa toho aká je tam automatika, kamarát má Toyotu Rav4 je to 4 stup. automat a má to polohy,ze redukovaná jednotka do ťažkého terénu, 1-2 redukovaná do ľahšieho terénu a normálne"D" normálna jazda a "S" športová jazda. Automatika je výborná vec na dlhé cesty cez mesto alebo tak. Ale zase žiadna gumovačka, okrem BMW :D. A pokiaľ ide o spotrebu tak zase závisí od prevodovky staršie zvyšovali spotrebu (triptronic) ale novšie (multitronic) ju znižujú.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

... multitronic a tiptronic su nazvy prevodoviek od Porsche (resp. Audi) nie typy ... tiptronic je automaticka prevodovka s moznostou """sekvencneho wannabe manualneho radenia""" ... multitronic je bezstupnova automaticka prevodovka (CVT) ... tiptronic nieje "stary automat" ... principialne musi kazda automaticka prevodovka zvysovat spotrebu (niekedy viac menej nepatrne, zalezi od softwaru a konstrukcie) ... spotrebu zachovavaju mozno "variatorove" automaticke prevodovky (ako CVT), ale ze by ju znizovali .. to moc nie :-) ...
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

znizit spotrebu podla mna automat moze. riadiaca jednotka si vie presne vypocitat kedy preradit, kedy podradit, aby bola spotreba co najnizsia. nemyslim, ze bezny clovek ma taky presny cit na radenie a pustanie spojky. ked sa to este sklbi s ACC, tak si myslim, ze to moze byt celkom fajn.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

no hej a potom tam mas napr. brzdenie, alebo statie na semafore, kedy beznu automatiku nevyradis, ale brzdis a motor prekonava tento odpor az do urciteho bodu (vyssi odpor znamena vynalozenie energie, ktora je odkial ? ano presne z paliva :-P ) ... pri stati sa prenasaju v beznej automatike volnobezne otacky stale do prevodovky ty stojis na brzde .. zas odpor, ktory motor musi prekonavat naviac ... to vsetko oproti neutralu (resp. vymacknutej spojke) na manuale ... ((aj ked pravda ze v ramci Blue Efficiency prisiel mercedes s automatom, ktory ""odpaja"" pri stati a brzdeni hydromenic a tak to funguje ako spojka pri mauale - ale to je viac menej aktualita ))

... presne dany moment radenia je hlavne pri menejstupnovych prevodovkach a slabsich motoroch, ktore poskytuju nizzsi vykon a maju pouzitelny krutiaci moment v uzkom pasme otacok na spotrebu nevyhodny ... na manuale obcas nechas motor aj podtacat, lebo vies ze nebudes potrebovat vykon, kdezto automat ti automaticky podradi, otacky letia hore, spoterba tiez ... takychto situacii najdes viac a kazda jedna smeruje k vyssej spotrebe ...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Godlub: Gumovacky a driftovacky su pre deti, pre takych co maju Golf ci nejaku staru CRXku, spravia hardcore tuning, hudbu do auta a potom sa chodia predvadzat na tuningove zrazy.

nordkapp_pb: Ked idem na automate a viem, ze bude dlho stat na krizovatke, pretoze mi akurat skocila cervna, tak radim do N na prevodovke. Ak cakam len chvilu, tak to nechavam v Decku. O kolko je vyssia ta spotreba, ked uz necham Decko? Kolko mi to za den jazdenia po meste spravi, mozno pol deci nafty, ci aj deci? Mimochodom, ak mas nejaky trojliter automat alebo si mas vziat manual, tak si to neviem ani predstavit, ze aky by bol rozdiel v spotrebe, ale podla mna by to asi prilis nebolo, navyse mas moznost dat chip do motora, ktorym sa znizi aj o nieco spotreba. A ked uz si kupujem auto za milion, dva ci tri, tak chcem pohodlie a luxus (neplati pre nejake Evo X ci Imprezu...), ale napokon tam uz ani manual asi tazko kupis. A dnesne 6-stupnove automaticke prevodovky, ci dokonca 7-stupnove automaty (tusim napriklad pri BMW rady 7, Mercedes rady S...) na tom so spotrebou nie su zle. Lexus ma vo svojom GS460 uz 8-stupnovy automat. Zaujimave, ze aj take Mitsubishi Lancer Evolution sa predava aj s automatickou prevodovkou.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

hojko ja som nikde predsa nenapisal ze by moderne automaty zvysovali spotrebu nejak dramaticky alebo co ... pisal som to tak aby som to trosku ilustroval panovi ktory niekde hore vyniesol so stoickym kludom tezu o tom ako stare automaty spotrebu zvysuju a nove znizuju (:-P) ((s predpokladom ze som to pochopil, ze oproti manualu)) ...

... chip motora ale nema nic spolocne s prevodovkou, takze ten nebudeme rozoberat v teme o prevodovkach, nie ? :-) :-) ... prinos by to mozno malo ... keby niekto bol schopny "chipnut" prevodovku, tak aby sa vedela "prisposobovat", ale to je u bezneho auta bez milion styroch vymozenosti nemozne ((ano su prevodovky ktore su na urcitej urovni AI, ale su vo viacmilionovych autach, ktore stejne jazdia po dialnici kde je to vlastne jedno ci mas manual alebo automat :-P ...))

.. nj Evo ... uz ani tie auta so sportovejsimi ambiciami niesu co byvali ... v zavislosti od toho aby mala elektronika co navyysiu moznu kontrolu nad autom sa robia taketo nepopularne opatrenia ... a prejavi sa to v com ? ze mas malinko vyssiu sancu ze ti v krizovke pomozu elektronicki spoluvodiči ((co vsak nejak neni alebo by nemalo byt hlavnym cielom pri aute ktore je urcene na zabavu)) ... alebo ked ides na nejaky sprosty drag race pre male deti, tak si v priamke rychlejsi vdaka ýbr dvojspojkovej prevodovke co preradi skor ako mrknes ...

a len tak mimo to - automaty neodsudzujem, aj ked by to tak mohlo vyzerat ... :-)
jankyi
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jankyi »

chalani, mozem sa spytat, preco maju vlastne automaty vacsiu spotrebu, co to zapricinuje? je to tym ze automat pusta motor do vyssich otacok?
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

"Americke" Automaty pustaju motor do otacok kde sa stretava maximalny Krutiaci moment a vykon. Co dost zvysuje spotrebu.
DSG Automat to nerobi ... Ten len podradi. Cize zalezi na tom aky automat mas.
TipTronic v Manualnom rezime taktiez.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

jankyi napísal:chalani, mozem sa spytat, preco maju vlastne automaty vacsiu spotrebu, co to zapricinuje? je to tym ze automat pusta motor do vyssich otacok?
nakolko toto je velice rozsiahla problematika, tak nam ostava tak akurat generalizovat ... hlavnymi pricinami je pouzitie hydrodynamickeho menica (ekvivalent spojky pri manualnej prevodovke) a logika prevodovky (podradovanie, vytacanie ...) ...

bezny hydromenic (bez mechanickeho premostenia) dosiahne max. ucinnost cca. 90% pri ustalenom chode (je to dane fyzikou a nieje to mozne oje***) ... pri rozbehu je to nizzsie % ... mechanicke premostenie je mozne az pri ustalenych modoch jazdy na vyssich stupnoch (ale je pravidlom iba pri novych prevodovkach) - vtedy je to povedzme synchronny chod a 100% ... konstrukcne zastarala prevodovka ktora bude mat este aj volbu konkretneho prevodoveho pomeru hydraulicku bude ucinnost este znizovat ...

... ta logika prevodovky je este rozsiahlejsia .. proste cosi som pisal uz vyssie a da sa vymyslet vela prikladov .. ale uplne postaci to zbytocne podradovanie a vytacanie ...

// este ako shark spomenul DSG, tak ma napadlo k tomu "znizovaniu spotreby" na ktore som reagoval predtym -> DSG tiez dokaze udrzat relativne porovnatelnu spotrebu s manualnou prevodovkou. kedze je to v podstate iba automatizovana prevodovka spojena z dvoch manualnych a miesto hydrodynamickeho menica ma spojky ... u tej hra ulohu viac menej iba logika radenia - ktoru je vsak mozne do urcitej miery ovplyvnit radenim podla zelania ...
chmirko
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chmirko »

no rozoberate tu automati dost generalizovane, tak aj skusim laicky daco nacat a niekto kto sa vyzna by to tu mohol poopravit a rozviest

povodny automat su vlastne dve kolesa spojene klinovym remenom, ale kolecko nieje pevne ale z dvoch tanierov ktore sa podla otacok vzdaluju alebo priblizuju, cim menia obvod po ktorom beha pas a tym sa radi, viac menej bezstupnove, akurat sa tie remene rychlo odierali

potom daka olejova, je tam sustava kolies v sebe (daco ako gulickove lozisko s viacerimi poschodiami guliciek) a podla rychlosti sa jednotlive segmenty zamknu (ostanu relativne ku kostre v pokoji) a podla toho ktore su zamknute a ktore nie taky stupen je zaradeny, ktore je kedy zamknute moze riadit elektronika alebo daky tlakovy menic podla tlaku oleja

potom je dalsi typ ktory upne nechapem ,popisany v knihe motorové opojení F. A. Elstner / Albatros Praha / 1976 kde je to ak som to dobre pochopil na principe diferencialu, cize motor ide na ten a z neho jedna cast ide na brzdu a druha na pohon kolies, podla rychlosi posoby olej tlakom na brzdu a vecsi vykon sa prenesie na kolesa, ale vravim ,toto som uplne nepochopil

kazdy s tychto systemov je principialne riadeny dakymy tlakmi oleja a kto sa nad tym pozamysla vsade su tam dake straty

potom su dvojspojkove systemy, tusim automaty v sportovych autach, kedy mame dve "manualne" prevodovky riadene pocitacom, pisem manualne lebo tam nieje ziadne sukolesie a satrunove prstence a hovadinky, ale normalne rychlostne stupne, jedna prevodovka ma parne stupne a druha neparne, podla vonkajsej situacie elektronika odhadne ci sa najblizsie bude radit hore alebo dole a podla toho pripravi prave nepouzivanu prevodovku a v momente preradenia sa prehodia spojky, jedny vyleti zo zaberu a druha do neho vleti, cca 5 ms by to malo byt

cize to mozeme zrovnavat s manualom, cize ucinnost ako ten, co sa mi zda je oproti automatikam vyssia a ak je dobre vsetko nastavene idealnym preradenim, energia navyse je ta ktoru zozerie elektronika a mechanika ktora prevadza samotne preradenie a prehadzovanie spojky, to uz neviem kolko sa usetri idealnym preradenim v porovnani so zvysenou elektrickou spotrebou, aj ta elektricka energia sa niekde musi vyrobit, a to je prave hlavnym agregatom ktory nam papa palivo

potom su tu CVT systemy, co su zasa bezstupnove, daco ako uplne prve prevodovky co sa myslienky tyka, akurat sa nepouziva klinovy remen ale dva kuzele ktore su oproti sebe, jeden je napojeny na motor a druha na hnaciu napravu
a z boku sa ne ne naklana kuzel treti ktory ich spaja a podla potreby ho elektronika s mechanikou posuvaju do pozadovanej polohy, ak som toto dobre pochopil tak to ma motor drzat v idealnych otackach kde ma aj dobry moment a j spotrebu aj vsetko, cize o 100% by to malo hospodarit s palivom oproti iynm prevodovkam, kde motor pracuje v istom rozsahu zatial co tu ma jedny idealne konstante otacky (cize by sa mohol viuzit Wankel ktory ma slabe zrychlenie ale je celkom efektivny a silny v porovnani z velkostou nebyt jeho odierania lamiel a nizsej spolahlivosti),
tie konstante otacky asi tiez niesu uplne pravda, lebo si asi uzivatel nastavi ci chce drzat otacky pre idelanu spotrebu s este nepodpalovanim ventilov alebo vyssie pre dobry moment koli zrychleniu a sile s nejakym tim prehliadnutim spotreby

toto su dost teoreticke veci, riadil som tak najviac manual a vodicak mam kratko cize o skusenostiach hovorit nemozem, takze ako som hoere napisal, laicky pohlad ktory caka na rozvytie odbornikom

a ešte jedna stránka k tomu

Kód: Vybrať všetko

http://www.carbibles.com/transmission_bible.html
Godlub
Medium Star
Medium Star

nordkapp_pb napísal:... multitronic a tiptronic su nazvy prevodoviek od Porsche (resp. Audi) nie typy ... tiptronic je automaticka prevodovka s moznostou """sekvencneho wannabe manualneho radenia""" ... multitronic je bezstupnova automaticka prevodovka (CVT) ... tiptronic nieje "stary automat" ... principialne musi kazda automaticka prevodovka zvysovat spotrebu (niekedy viac menej nepatrne, zalezi od softwaru a konstrukcie) ... spotrebu zachovavaju mozno "variatorove" automaticke prevodovky (ako CVT), ale ze by ju znizovali .. to moc nie :-) ...
netvrdím ze triptronic je stará prevodovka ale ze staré prevodovky boli vecsinou ako triptronic ze auto radilo rychlosti, multitronic nieje dlho na trhu.
ciko_pp
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ciko_pp »

tak spotreba je vecsia u urcitych prevodovkach koli hydrodin.menicu a koli hydraulickemu cerpadlu ktore je neustale pohanane od motora...(sluzi na ovladanie prevodovky hydraulikov)

ale, multitronic audi nepouziva hydrodinamicky menic ale bycajnu viaclamelovu prevodovku
navyse, tlak cerpadla sa upravuje podla potreby, cize podla pozadovaneho vykonu motora

dalej, kto tu napisal ze multitronik nedokaze znicit spotrebu?
priklad:
1.ides po meste na manuale 50km/h- petku dat nemozes, tak ides na stvorke a otacky motora su cca 1500
na multitroniku ides 50km/h a mas "rychlost" nieco medzi 4 a 5 cize otacky motora su cca 1250

2. zrazu potrebujes zrychlit, na manuale mas 1500otacok (na 4ke) a motor netaha, cize musis tat trojku
na multitroniku pridas trochu plynu, prevodovka "zaradi" nieco medzi 3-4 a ty pomaly zrychlujes

3.ides sa pohnut s krizovatky, na manuale musis pridat 2000otacok a pomaly pustas spojku(v spojke velke trenie - straty)
na multitroniku pustis plyn, auto sa pohne a v okamihu je spojka na pevno uzavreta, potom stlacis plyn a auto zrychluje uz len vdaka plynulo meniacemu prevodu

4.ides preradit rychlost, na manuale vysliapnes spojku, prehadzujes cca 1,5-2sekundy, zatial auto spomaluje (po zaradeni dalsej rychlosti musis toto spomalenie znova zrychlit)
na multitroniku odpada aj strata v spojke aj v case, prosne je neustale v zabere

-takze nemoze znizit spotrebu? urcite ano, dokonca az o 1-1,5litra na 100km
mam to otestovane, ale zial bohu len do rychlosti 80km/h potom uz je "zaradena" 6ka a auto ide ako manual

ale nove audiny maju multitronik "8 stupnovy" kde je vecsi prevod a tym sa rychlost / uspora zvysuje
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

ciko_pp: Nechcem sa navazat, ale ktore Audi maju 8-stupnovy automat??? Viem, ze sa do A6/A8 daval 7-stupnovy (nove modely), rovnako 7-stupnovy aj do S triedy Mercedesu a BMW rady 7, teraz dokonca prislo BMW v Frankfurte s 8-stupnovym hybridnym motorom u BMW 7.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Ja môžem napísať vlastnú skúsenosť s DSG automatom na VW Touran 1.9 TDI...

Táto prevodovka sa mi hneď od začiatku zapáčila a po odjazdení pár kilometrov som si úplne zvykol na to, že nemám spojku a ľavú nohu nemusím používať. Trochu som sa bál toho, či sa mi hneď podarí jazdiť bez tikov v ľavej nohe, ale nie je to nič ťažké. Dovtedy som sa na automaty pozeral iba ako na zbytočný luxus a manuály sa mi zdali oveľa lepšie a efektívnejšie pri jazde (keďže sa môžem hrať so spojkou a pod.). Pri pomalej jazde cez mesto 50 - 55 km/h si auto zaradí 5 a šlape na cca. 1400 otáčkach. Pokiaľ potrebujem prudšie zrýchliť, tak prevodovka okamžite reaguje podradením - jednoducho pracuje ako manuál, ibaže s tým rozdielom, že ju nemusíte nijako obsluhovať :)

A teraz sa dostanem k asi najdôležitejšej veci v tejto téme - spotrebe. Kombinovanú spotrebu má auto písanú 5,9 l/100km a je pravda, že sa dá jazdiť aj za podstatne menej :!: Včera som išiel z Považskej Bystrice do Nitry. Nešiel som však po diaľnici, ale cez Dubnicu - Nové Mesto - Trenčín - Piešťany - Hlohovec, takže som prešiel aj dosť dedín a sem tam aj nejaký semafor. A priemernú spotrebu mi počítač ukazoval 5,0 l/100km po dojazde do Nitry a to auto má pritom pohotovostnú hmotnosť 1600 kg a v aute sme sedeli 3 + batožina.

Takže ak automat, tak jedine DSG :wink:
Godlub
Medium Star
Medium Star

hojko napísal:ciko_pp: Nechcem sa navazat, ale ktore Audi maju 8-stupnovy automat??? Viem, ze sa do A6/A8 daval 7-stupnovy (nove modely), rovnako 7-stupnovy aj do S triedy Mercedesu a BMW rady 7, teraz dokonca prislo BMW v Frankfurte s 8-stupnovym hybridnym motorom u BMW 7.
To sa asi pomýlil, 8 stupňové som nevidel, mi máme A4 multitronic 7 stupňový (r.v.07).
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

hmm mozno si to pomylil s nejakym lexusom :P
Napísať odpoveď