Podľa vás vydrží Európska únia ?

Diskusie na politické témy...

Podľa vás vydrží EU ?

Ano
56
69%
Nie
25
31%

Celkom hlasov: 81

kali520
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa kali520 »

Misho891 napísal:Veď Turecko je jednou z najväčších ekonomík vôbec a v budúcnosti bude významným transportným energetickým uzlom.
Ano, to je najdolezitejsie ze je jednou z najvacsich ekonomik. Fakt ze obyvatelstvo je moslimske a tym padom kluturne uplne odlisne od bielych je uz nepododstatne pre kapitalistu alebo skorej egoistu.

To ci budem mat pred domom miesto jedneho auta dve auta ma v ziadnom pripade netrapi tak ako ked budem mat pred domom miesto bieleho suseda nejakeho privadrovaleho neprisposobiveho moslima.
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Nemyslím si, že 10-20 rokov je dostatočná doba na to, aby únia padla. Myslím, že rozpadu EU bude predchádzať rozpad NATO = spoločná bezpečnosť.
Turecko je a myslím že ešte len bude problémom pre EU. Hlavne, keď ich snahu o vstup do EU nahlas (hoci opatrne) odobril Obama.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

obama ju neodobril- on ju pozaduje :wink:
Tomesaros
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Tomesaros »

//del
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Tomesaros: anglictina sa ako jednotny jazyk v medzinarodnom obchode pouziva uz poriadne davno, nejaka unia nepotrebuje zavadzat svoje pravidla a uz vobec nie este ine ako su vseobecne uznavane. No a v ramci narodnych trhov resp. bilateralnych jednani rovnako hovoriacich stran (napr. Nemecko a Rakusko) nie je dovod tlacit sa do ineho jazyka ako danymi stranami logicka nemcina.
J.O.S.E
King
King

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

Cesar napísal:Zrušením hostpodárskej a menovej únie by sa situácia len zhoršia nielen tu ale všade.
Praveže práve Nicolas Sarkozy bol tým, kto naznačil, že určitym stimulom ekonomiky mohla byť likvidácia spoločnej hospodárskej politiky, keď hovoril, že ak sa krajina v rámci hospodárstva (najmä narážal na automobilový priemysel) uzatvorí, môže pomýšľať na skoré prekonanie krízy, chcel stiahnuť prevádzky obrovských spoločnosti ako napr. Peugeot a Citroen späť do Francúzska - a práve to ja považujem za jeden z prvých krokov, ktorým sa naštartuje pád hospodárskej únie, lebo ak by takto postupoval každý štát, znamenalo by to centralizáciu ekonomiku do rúk jednotlivých krajin EÚ.

- k pôvodnej otázke, či sa EÚ rozpade, či vydrží túto finančnú a hospodársku krízu: nevidím dôvod prečo by nevydržala, predsalen kríza postihuje viac krajiny v strede Europy a tie ktoré sú menšie a teda závisle od svojho vývozu a od dopytu zo zahraničia ako sme teda aj my - Slovensko. V súčasnej dobe je euro jednou z najsilnejších mien, a postihnuté budú omnoho viac tie krajiny, v ktorých euro zavedené nie je - čo je už napríklad v Madarsku a Česku.

btw. len tak na zľahčenie témy - EU sa určite nerozpadne skôr ako budú do EU prijaté všetký krajiny, ktoré sa v Europe nachádzajú, potom už nebude koho prijímať komu čo diktovať a tak opäť nejaký génius vymyslí nejakú chytrosť a vytvoria nejaký členovia EU ešte nejaký kvazy klub VIP a zase sa tam budeme všetci hrnúť :wink: - toľko môj pohľad ale skôr to myslím ako trošku humorný scenár ako realisticky, ak by ma tu niekto obvinoval, že som antieuropan alebo niečo také :D
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Jose: sťahovanie výroby do materskej krajiny by bolo dvojsečnou zbraňou. Je jasné, že krajiny, z ktorých by sa výroba stiahla, by to silne negatívne pocítili, ale otázne je, ako by dopadli domáce krajiny.

Totiž vývoz kapitálu sa nedeje pre nič za nič, PSA si nevybrala Trnavu len preto, že vo Francúzsku už nebolo miesto na ďalšiu fabriku. Stiahnutím z krajín s nižšou cenou práce, akou Slovensko rozhodne je (a nezabúdajte, že do ceny práce sa neráta len výplata zamestnancovi!) by tieto firmy stratili značnú konkurenčnú výhodu, čo by nutne znamenalo posunutie krivky ponuky a zníženie zisku. Toto zníženie, by mohlo byť až také veľké, že spätné stiahnutie výroby by bolo kontraproduktívne nie len pre firmu samotnú, ale aj pre domácu krajinu.
Godlub
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Godlub »

Keď to bude upadať ako vždy hrdinská Amerika zakročí. :D
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Budovali nacisté EU?
Nacisti pracovali pro jedinou věc: vznik evropského superstátu

Zpráva odhalila plány hitlerovců. Plánovali vytvořit Čtvrtou říši. Duben 1944, Štrasburk. V místním hotelu Maison Rouge se tajně scházejí nacisté a vlivní němečtí průmyslníci. Plánují, jak si udržet vliv i po válce, o níž už vědí, že je prohraná. Schůzka měla zůstat navždy utajena. Byl zde však i francouzský špion, který o ní vypracoval třístránkovou zprávu. Nese název Red House.
O pozoruhodné události rok před koncem války se nyní píše v nové knize spisovatele Adama Lebora. Informoval o ní britský list Daily Mirror.
Mezi vlivnými osobami byli na schůzce zástupci podniků jako Volkswagen, Krupp nebo Messerschmitt. V místnosti hotelu se poprvé představil nový scénář pro Čtvrtou říši - bude to ekonomicky silné impérium, ale už ne tolik německé jako jeho předchůdce.
Hlavní postavou tajného setkání byl SS Obengruppenführer Dr. Scheid. Oznámil, že Německo nemůže válku vyhrát, a proto je nutné připravit plán, jak postavit novou říši. Nařídil podnikatelům, aby navázali kontakty a spojenectví se zahraničními firmami. Důležitou podmínkou bylo, že tak museli dělat individuálně, nikoli za Německo. Po válce si měli vypůjčit značné částky peněz ze zahraničí, zejména od neutrálních států. Výsledek byl znát podle Leborovy knihy už krátce po válce. Nacisté utrpěli devastační porážku, ale mocní bankéři a zástupci podniků se přeměnili na demokraty a brzy prosperovali v Západním Německu. Pracovali pro novou věc: vytvoření evropského superstátu, který ovšem nebude militarizovaný a ofenzivně naladěný. Strategie zahrnovala tři hlavní body: 1) Němečtí průmyslníci měli po svém zotavení financovat novou nacistickou stranu, která by fungovala v podsvětí.
2) Vláda měla podporovat podniky značnými částkami peněz, které by byly použity k vytvoření bezpečné základny v zahraničních státech.
3) Spící agenti by hlídali vojenský výzkum a zpravodajské služby v zahraničí, dokud se nacisté nevrátí k moci.
Zástupci podniků ještě před válkou údajně zakládali v zahraničí fondy, peníze přitom šly přes dvě švýcarské banky za pětiprocentní poplatek.
Jak uvádí Lebor, jehož román Budapešťský protokol inspirovaný zprávou nedávno vyšel, šéf nacistické propagandy Josef Goebbels jako by odhadl to, kam se podle některých Evropská unie ubírá: „Za padesát let už nikdo nepomyslí na národnost států."
http://www.metro.cz/svet/budovali-naciste-eu
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Hm.. zaujímavé. No ako a prečo vlaste vznikla EÚ je podľa mňa už bezpredmetné. Jej fungovanie sa síce čiastočne spolieha, ale nie je úplne založené len na Nemecku. Nech vznikla za akýchkoľvek podmienok, v súčasnosti funguje bez rôznych pokusov o doninanciu jednej krajiny v nej. A samozrejme je prospešná pre všetky členské štáty. A či vydrží? No.. možno raz padne, ale nemyslím že to bude už čoskoro. :smt025
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ja to poviem takto:
Neviem síce v akom časovom horizonte si to myslel, ale história nás učí, že žiadna "ríša" alebo iný politický útvar netrvá večne.
Čiže EU 101% raz zanikne, možno ju nahradí niečo lepšie, možno sa rozpadne.. Nobody knows. Zanikne keď stratí svoje odpodstatnenie a jednotlivé krajiny stratia vôľu byť jej súčasťou.
Určite zanikne, ale či to bude o 20 rokov alebo o 1000 ako trvanie Ríma, si netrúfam odhadnúť.
Neviem či ste pochopili čo som chcel povedať, nevedel som to tak dobre vyjadriť.
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Ja si myslím že my žiadnu Eú nepotrebujeme. Keď potrebujeme iných na prežitie čo sme to za štát? Taký štát nemá budúcnosť. Tiež sa všade hovorí o eurofondoch, obnove vidieka a podobne ale ja osobne som po vstupe do EÚ nepobadal veľa zmien. Tiež je pre mňa nepriateľné aby nám veliteľstvo Eú kázalo čo máme robiť so svojim poľnohospodársvom, ako pestovať paradjaky a podobne. Eu priamo zasahuje do našej zvrchovanosti a právomocí - vymeniť slobodnú vôľu za peniaze je podľa mňa zlý obchod.
Napísať odpoveď