Sietove riesenie

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
rackom
Medium Star
Medium Star

Sietove riesenie

Príspevok od používateľa rackom »

Zdravim.

Chcel by som sa spytat na taku jednu vec. Mam doma jeden velmi stary PC, ktory by som rad vyuzil. Mam doma Wifi router asi s 5 dalsimi RJ-45 vystupmi. Jeden je obsadeny bratovym PC. Cez wifi sa napajam ja, oco a obcas aj z mobilu.

A teraz k otazke. Mam 1 verejnu IP a vramci mojej siete mam nastavene DHCP. Chcel by som si ale spravit nejaky server na dokumenty, filmy, hudbu a tak, pre moje osobne pouzitie. Vramci mojej siete by som tam chcel vediet pristupovat z ktorehokolvek PC (co nebude problem). Problem je ale druha vec. Taktiez by som chcel cez net nan pristupovat cez remote desktop a na to potrebujem tu verejnu adresu. Nebolo by mozne nejako nastavit tomu servru tu verejnu adresu kt. mam a ostatnym nech vnutri nadalej pekne dynamicky prideluje? Takze ked zadam cez RD IP xxx.xxx.xxx.xxx tak nech sa pripaja na ten server?

Taktiez by ma zaujimalo aj, aky OS by bol najvyhodnejsi (a free najlepsie, cize nejaky linux) kedze to je nejaky Pentium I 200MHz s cca 256MB ram.

Dik za odpoved.
FABi2
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa FABi2 »

rackom > Na tom Wi-Fi routry sa ti dajú presmerovať porty? Ak áno, nemáš problém. Nastavíš na tom starom PC pevné IP v rozsahu DHCP, povolíš presmerovanie portov a na vzdialenú plochu by si sa napájal napríklad takto 45.78.247.154:55 kde pred dvojbodkou máš IP a dvojbodka signalizuje port.

Ja by som ale asi veľmi nešpekuloval so vzdialenou plochou. Teoreticky výhodnejšie by bolo použiť napríklad TeamViewer, ktorý má viac možností ako vzdialená plocha a porty by som skôr presmeroval iba na nejaký server (odporúčam HTTP File Server na takéto „home made“ file servery.)

Takto by si mal prístup cez verejnú IP + port na server a prístup „na plochu“ cez TeamViewer.

To je len také moje riešenie čo som skúšal aj ja doma...
rackom
Medium Star
Medium Star

nasiel som na nete nejaky navod na forwardovanie portov, ak to je ono ... tam na konci to je, konkretne aj pre moj model, len neviem co s tym ked to nastavim. pochopil som ze tam mam zadat IP adresu, ktoru ma ten PC v sieti (privatna, napriklad 192.168.0.111) a nastavil som mu nejake nepouzivane porty, no neviem ako to pouzit (tentokrat som skusal RD). Aj som mu nastavil podla MAC adresy, nech mu vzdy prideluje tu istu adresu, aby sa to nemenilo.
FABi2
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa FABi2 »

rackom > Šiel si na to dobre. Skús si otvoriť port 3389 (to je na Vzdialenú plochu). A potom čo sa týka serveru súborového – napríklad ten http File Server – tam treba tiež nastaviť port aby to šlo. Keď sa s tým pohráš určite dosiahneš to čo potrebuješ.
rackom
Medium Star
Medium Star

jou :) ide to ... dik za help, skusal som zle porty + nemal som povolene RD na danej masine xD

//autoeditácia príspevku ( 19 Apr 2009, 8:25 )
okej tentokrat otazka z ineho sudka, no ta tejto uz fungujucej zostave. bolo by mozne nainstalovat na tu masinu apache a urobit z toho http server? ak ano neboli by nejake tutorialy alebo navody?
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

rackom: Navodov mas na internete plnu rit. Pripadne pouzit nejaky Vertrigo ci XAMPP server.
Napísať odpoveď