Zdravim, mam dva laptopy, na jednom debian a na druhom xubuntu. V podstate je to uplne asi jedno, ale problem je tento. Jeden laptop bude pouzivat otec, jazdi na kamione. Rad by som sa mu on staral, keby sa nieco stalo. Trebars by si dakde v nejakom zapadakove nasiel kaviaren s internetom, sadol tam, pripojil sa a o ostatne sa postaram ja. Co na to treba? V ramci lan som spustil na tom laptope x11vnc server a na mojom clienta, zistil si ip a pripojil sa tam. Ziadny problem. Ale ako na to, ked ip adresy neviem, resp. otec nie je schopny to nijako zistit? Dakujem za kazdu odpoved.
//t0m4s3 - presunute do sekcie Linux
Vzdialena sprava
1. Keď tam bude mať verejnú ip adresu, tak svoju ip adresu zistí z http://www.whatismyip.de/ , pripojíš sa bez problémov.
2. Keď nebude tam mať verejnú ip adresu (čo je veľmi pravdepodobné), tak druhým najlepším riešením je, keď aspoň ty máš verejnú (a on nie), tak sa dá spraviť reverzné vnc spojenie.
HOWTO: Reverse VNC
3. V prípade že obidva počítače majú neverejnú ip tak už len s windows a s ultravnc alebo teamviewer, vraj fungujú aj tak (je tam nejaký ich server cez ktorý sa spoja, čo nemusí byť bezpočné).
2. Keď nebude tam mať verejnú ip adresu (čo je veľmi pravdepodobné), tak druhým najlepším riešením je, keď aspoň ty máš verejnú (a on nie), tak sa dá spraviť reverzné vnc spojenie.
3. V prípade že obidva počítače majú neverejnú ip tak už len s windows a s ultravnc alebo teamviewer, vraj fungujú aj tak (je tam nejaký ich server cez ktorý sa spoja, čo nemusí byť bezpočné).
Skratka hocijako treba jeden pevny bod s verejnou ip, cez ktory sa bude komunikovat alebo z ktoreho sa bude komunikovat. DikiCesar napísal:1. Keď tam bude mať verejnú ip adresu, tak svoju ip adresu zistí z http://www.whatismyip.de/ , pripojíš sa bez problémov.
Necakam nic, ja neviemhojko napísal:A ty cakas, ze kaviaren ci ine hotspoty budu mat verejnu IP, resp. mu spravia port forwarding??? Alebo tam ides pouzivat nejaky LogMeIn for Linux???
skus to spravit cez teamviewer ten je najjednoduchsi ziadny port forwarding netreba
ak by to nepomohlo skus spojazdnit hamachi pre linux
ak by sa ti ani to nepodarilo tak by sa to dalo spravit aj cez openvpn co je vlastne to iste co hamachi ale mozes si tam uplne vsetko nastavit sam ale to je dost zlozite. sam openvpn pouzivam tak ak by si sa rozhodol pre toto riesenie napis pm a pomozem ti s configom lebo viem ako som sa s tym trapil ja ked som nastavoval prvu vpnku.
ak by to nepomohlo skus spojazdnit hamachi pre linux
ak by sa ti ani to nepodarilo tak by sa to dalo spravit aj cez openvpn co je vlastne to iste co hamachi ale mozes si tam uplne vsetko nastavit sam ale to je dost zlozite. sam openvpn pouzivam tak ak by si sa rozhodol pre toto riesenie napis pm a pomozem ti s configom lebo viem ako som sa s tym trapil ja ked som nastavoval prvu vpnku.
Hamachi:
Otázne je, či je používanie takýchto hociakých serverov neviem koho bezpečné... a to hlavne tak, že pri používaní softévru "zadarmo" je vždy uvedené, že záruku na nič nedávajú, používaš to na vlasné riziko.
Ide to cez ich server ako pri teamviewer. VPN nepoužívam, ale keď oba počítače sú za routerom (nie za tým istým), na vnútornej sieti bez presmerovaného portu k ip číslu tak si neviem predstaviť ako by sa priamo spojili bez tretej strany.For the product to work, a "mediation server", operated by the vendor, is required.
Otázne je, či je používanie takýchto hociakých serverov neviem koho bezpečné... a to hlavne tak, že pri používaní softévru "zadarmo" je vždy uvedené, že záruku na nič nedávajú, používaš to na vlasné riziko.