ako na to: improviz. senzor resp. snimac tachometra na bike

O športe...
lieky
Amateur
Amateur

ako na to: improviz. senzor resp. snimac tachometra na bike

Príspevok od používateľa lieky »

Ahojte, chcem si nahodit stary tachometer (sigma 700) na bicykel a jedine co mi chyba je snimac, ktory sa upevnuje na vidly. Myslim ze by to mala byt cievka, ale netusim aka.
t0m4s3
Admin
Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Ja myslim, ze je to obycajny magnet
lieky
Amateur
Amateur

t0m4s3 napísal:Ja myslim, ze je to obycajny magnet
Magnet sa upevnuje na tie ihlice alebo ako sa to vola, proste na koleso. Magnet sa teda otaca pri jazde. Ja mam na mysli to co je na vidlici, teda to z coho idu kable do drziaka tachometra.
feromakovi
Expert
Expert

odpoveď

Príspevok od používateľa feromakovi »

zdravím takže síce neviem o akej cievke si rozprával ale to je fuk. ten snímač je nejaký "vypínač" ktorý je v polohe vypnutia> akože svetlo nesvieti. akonáhle prejde okolo ten magnet čo je na vidlici tak zapôsobí na ten vypínač magnetickou silou a tá magnetická sila je taká silná, že stačí aby sa ten jeden koniec vypínača priblížil ku druhému koncu a dokonca sa ešte aj spoja> svetlo svieti......
tým vzniká uzavretý elektrický obvod a procesor v tachometri si zapametá nejaký čas. keď magnet nepôsobí na ten snímač tak sa rozpojí el. obvod a keď sa koleso viac kráto otočí tak si procesor v pametí zapametá ďalší čas. tie dva časi medzi sebou odčíta a tak zistí rozdiel....
a takto to pracuje, že vlastne sa zistuje len časový rozdie a ak je menší tak podal nejakej funkcie ti procesor vypočíta nejakú rýchlosť ktorú tui vypíše na displej.

No snažil som sa čo najpresnejšie a zretelne popísať princíp fungovaia tachometra. dúfam, že pomohlo :D
lieky
Amateur
Amateur

Re: odpoveď

feromakovi napísal:zdravím takže...
ano mas pravdu.. ja som si myslel ze tachometer meria jednotlive impulzy ako zmenu el. napatia sposobene preletenim magnetu okolo cievky ktora by mala byt teda ako ten snimac..
no len uz viem, ze takto sa to nerobi, ale jednoducho tym spinacom, ako si napisal..

problem som vyriesil aj tu:

Kód: Vybrať všetko

http://www.bike-forum.cz/forum/ako-na-to-improvizovany-snimac-tachometra-na-bike/1023486/forum.html#unread1
Napísať odpoveď