Koloidne striebro

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Petoo
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Koloidne striebro

Príspevok od používateľa Petoo »

Ahoje, mate niekto skusenosti s tymto novodobym "zazracnym liecivom"? poprosim o nazory ludi aspon s akymi - takymi skusenostami, ci si ho niekto vyraba a tak. zakladne info si dokaze kazdy vygooglit, ale aj tak pripajam jeden clanok :) zaujimam sa o to hlavne koli tej novej zmutovanej chripke...

Kód: Vybrať všetko

V poslednom čase sa čoraz častejšie na internete stretávame s rozličnými reklamami na koloidné striebro. Keďže informácií je veľké množstvo a je dosť ťažké sa v nich vyznať rozhodol som sa urobiť malý štúdijný prieskum. Vopred chcem pripomenúť, že tento článok neodporúča používanie koloidného striebra ani nespomína žiadny konkrétny výživový doplnok, iba sumarizuje niektoré základné údaje a pomáha tak čitateľovi vytvoriť si svoj vlastný názor.
Základné charakteristiky koloidného striebra

Koloidné striebro sú maličké častice a ionty čistého striebra suspendované v čistej deionizovanej vode (bez elektrických nábojov). Majú rovnaký elektrický náboj, takže sa vzájomne odpudzujú a sú v sústavnom pohybe.

Častice koloidného striebra je možné pozorovať iba elektrónovým mikroskopom. Čím menšie sú častice, tým je roztok účinnejší. Optimálna veľkosť strieborných častíc je od 1,5 do 5 nm pri koncentrácii 10 mg striebra na liter vody (10 ppm).

Striebro je uvádzané na zozname toxických látok, niektoré výskumy a skúsenosti ale naznačujú, že môže byť použité ako účinný prostriedok na ničenie baktérií a vírusov. V čistej koloidnej forme vraj nemá na človeka toxický účinok. Ako smrteľná dávka pre 72 kg vážiaceho človeka sa uvádza 10 g alebo 50-500 mg/kg nitrátu striebra. Treba však spomenúť, že nitráty striebra sú toxickejšie ako koloidné striebro.

Agentúra ochrany životného prostredia USA (EPA) zistila, že dávka 325 mikrogramov koloidného striebra denne je pre ľudské telo s hmotnosťou 72 kg netoxická. Predávkovanie striebrom spôsobuje nemoc, ktorá sa volá argýria. (ang. argyria). Jej príznakom je sivo modré sfarbenie pokožky. Niektoré zdroje uvádzajú, že toto je prakticky jediný príznak otravy, t.j. ide len o kozmetický defekt, ktorý je ale trvalý a nemá zodpovedajúci efektívny spôsob liečby, iné uvádzajú aj možnosť smrteľnej otravy. Nakoľko je argýria veľmi zriedkavá a málo zdokumentovaná sú všetky čísla uvedené v súvislosti s ňou dosť nepresné a mali by byť zvažované so všetkou opatrnosťou.

Koncentrácia striebra vo výživových doplnkoch sa udáva v ppm (parts per million), čo sa má číselne rovnať počtu miligramov striebra na jeden liter vody (mg/l). Typicky sa pohybuje od 10 do 30 ppm u väčšiny ponúkaných výrobkov. To znamená, že ak máme produkt s koncentráciou 10 ppm, v jednej kuchynskej lyžici (5 ml) sa nachádza 50 mikrogramov čistého striebra. Pre človeka s hmotnosťou 72 kg by malo byť bezpečné podľa EPA užívať cca 6 lyžíc denne.

Aby som zhrnul celkový dojem, väčšina oficiálnych a lekárskych zdrojov pred používaním striebra vystríha, zatiaľčo väčšina alternatívnych zdrojov a predajcov argumentuje v jeho prospech. Ako protiargument sú uvádzané veľmi nízke dávky a koncentrácie striebra vo výživových doplnkoch. Pravda bude - ako hovorí klasik - asi kdesi uprostred.

Liečebné použitie koloidného striebra

Koloidné striebro je podľa viacerých zdrojov vhodné ako liečebný prostriedok. Jeho liečebné schopnosti sú založené na jeho vlastnostiach. Extrémne malé rozmery častíc striebra rozptýlených v koloidnom roztoku mu umožňujú operovať na rozmerovej úrovni patogénov. Taktiež jeho elektrický náboj by mal tieto patogény priťahovať a umožňovať tak ich následnú likvidáciu.

Uvádza sa, že koloidné striebro je účinné v prípade vírusových, bakteriálnych a kvasinkových infekcií, taktiež pomáha riešiť dlhotrvajúce infekčné ochorenia, ktoré sa nedajú liečiť bežnými antibiotikami. Často sa o tom hovorí ako o tzv. efekte striebornej strely. Koloidné striebro dokáže, ako uvádzajú rôzne zdroje efektívne ničiť 650 až niekoľko tisíc druhov choroboplodných mikroorganizmov.

Koloidné striebro je bez chuti a vône, neprilieha k citlivému tkanivu. Koloidné striebro je určené pre perorálne podávanie, môžeme ho aj priložiť ako obklad na rezné rany, otvorené rany, popáleniny, bradavice, premývať ním akné, ekzémy, podráždenú kožu. Môžeme ho použiť na vyplachovanie hrdla, vkladať do ucha, aplikovať vaginálne, rektálne, rozprašovať, vdychovať nosom a do pľúc.

Typy koloidného striebra

Na trhu sa vo všeobecnosti predávajú tri typy produktov označované ako koloidné striebro: striebro s proteínmi, koloidné striebro s prevahou iónov striebra a striebro s prevahou koloidných častíc. Pričom posledné dva sú skôr produktom reklamnej kampane. Delenie je vytvorené na základe obsahu, veľkosti častíc striebra a účinnej plochy častíc.

Striebro s proteínmi (silver protein)

Sú najstaršie na trhu a tiež asi najmenej kvalitné. Pozostávajú s čiastočiek striebra a proteínového pojidla. Väčšina z nich sa dá pripraviť rozpustením strieborného proteínového prášku, ktorý vyrábaného veľkými farmaceutickými a chemickými firmami vo vode. Častice striebra sú v nich natoľko veľké, že je potrebný proteín aby ich udržiaval plávajúce a rozptýlené vo vode. Ako proteín sa najčastejšie používa želatína. To so sebou prináša aj riziko obsahu baktérií.

Striebro s proteínmi má najväčšiu priemernú veľkosť častíc (100nm+) a najnižšiu aktívnu plochu častíc, z čoho vyplýva jeho najmenšia účinnosť.

Spoznáme ich podľa toho že:

*

väčšinou majú vysoké koncentrácie - 30 - 20000 ppm (vysoké riziko argýrie)
    *

po pretrepaní vytvárajú penu
    *

farba je od jantárovo žltej až po skoro čiernu

Koloidné striebro s prevahou iónov (ionic silver solution)

Obsahujú asi 90% iónov a 10% koloidných častíc. Ich účinnosť je niekde v strede. Keďže ióny striebra majú iné fyzikálno-chemické vlastnosti ako koloidné častice, mení sa tým aj účinnosť koloidného striebra podľa percentuálneho zastúpenia týchto dvoch zložiek. Zhluky atómov (koloidné častice) sú účinnejšie ako ióny atómov.

Ión striebra (Ag+, katión) je atóm bez elektrónu, má kladný náboj, zvyšuje vodivosť roztoku a môže existovať len vo vode alebo v inom rozpúšťadle. Po odstránení vody sa zlučuje s aniónmi obsiahnutými v roztoku a vytvára zlúčeniny striebra.

Koloidné častice sú tvorené zhlukmi kompletných atómov striebra udržiavanými spolu pôsobením van der Waalsových síl. Ich veľkosť je zhruba 1-100 nm. Čiastočka s priemerom 1 nm pozostáva s 31 atómov striebra. Koloidné častice neprispievajú k elektrickej vodivosti roztoku. Majú tzv. zeta potenciál (-15 až -60 mV).

Iónove roztoky striebra sú typickým produktom domácich prístrojov na výrobu koloidného striebra.

Pri správnom dávkovaní a používaní je u nich nízke riziko argýrie.

Spoznáme ich podľa toho že:

*

sú nestále na svetle
    *

sú priezračné ako voda alebo skoro bezfarebné
    *

pridaním kuchynskej soli sa zakalia (niektoré sa vraj nezakalia len preto, že neobsahujú vôbec žiadne striebro ;-) )

Koloidné striebro s prevahou častíc (true colloidal silver)

Obsahuje viac ako 50 % striebra vo forme častíc. Majú najväčšiu aktívnu plochu častíc a tým aj najväčší účinok. Pri správnom dávkovaní nespôsobujú argýriu. Spoznáme ich podľa toho že:

*

tekutina je tmavšia ako číra voda
    *

nerozptyľujú laserový lúč alebo tvoria ostrý kužeľ

zdroj:http://eutrofia.sk/?q=node/219
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

sice som to necital, ale musim ta opravit: novodobe urcite nie je. uz v staroveku sa do studne hadzali strieborne mince na dezinfekciu vody, kozmonauti maju vo vode mikrocastice striebra,... striebro ma totiz mikrobicidne ucinky
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

to by mi potom nemala sa zapalit diera v uchu ak tam mam striebornu nausnicu.. nuz stalo sa, zahnisala.. podotikam ze striebro slo priamo do cerstvej rany.. samozrejme vsetko s dezinfekciou, lieh 92%...
Petoo
Star
Star

prosim ta neries si tu svoje piercingy v teme o koloidnom striebre. striebro ma preukazane antibakterialne ucinky, bodka. pokial nevytiahnes studiu ktora to vyvracia, nespamuj prosim do temy
:smt070

ades vsak ano, o tych ucinkoch to je :) to "novodobe" som pouzil - aj ked asi nespravne - preto, lebo som o tom v zivote (a nie som jediny) nepocul, ze sa nieco take da pouzit na liecbu virusovych a bakterialnych ochoreni :)
ades
Guru
Guru

inak to s tym zakalenim: preco sa to deje? tam sa vytvoria nejake soli? AgCl alebo co?

Stoporko: ako? tak ako bolo v tom texte z tych praskov? a tak ma napadlo, kolko to vlastne stoji?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

koloidné striebro si doma vyrábame, funguje skvele. Má antibakteriálne účinky, čiže na prasačiu chrípku by účinkovať nemalo (radšej nechcem skúšať :) ). Účinkami sa podobá na oxid titaničitý - pomalá a mierna desinfekcia.
Petoo
Star
Star

praveze vsade sa pise, ze ma aj antivirove ucinky, ze zabija virusy, preto sa pytam :) aky pristroj na vyrobu mate kupeny? mozes sa podelit o nejake konkretne pripady, kedy vam to pomohlo? nebojis sa, ze sa ti to v tele usadza, nakolko striebro je tazky kov? ako casto si to zhruba davas?

viem, vela otazok... no tato tema ma dost zaujala :)
ades
Guru
Guru

jj, je to zaujimave :) a pritom takova blbost :D to s tym vylucovanim by zaujimalo aj mna, ale myslim, ze sa to bude alebo ukladat v peceni (to by ale do predaja nemohli pustit) alebo normalne ladvinami. skusim zistit, v skole sa spytat alebo tak
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Žiadne soli sa tam netvoria (tvoria sa minimálne, v zanedbateľnom množstve). Účinná látka sú častice striebra vo forme koloidného roztoku, kedy je tuhá látka jemne dispergovaná do vodného prostredia vo forme častíc tak malých, že nie sú viditeľné voľným okom, no za istých podmienok (lúč svetla, ich nahromadenie na jednom mieste) ich je možno spozorovať. Predstavte si to ako mrte nastrúhané striebro na tak malé častice, že ich vo vode nevidíte, no ony tam sú.

Ako ho doma pripravujeme? Oco kúpil v elektre zdroj na stejnosmerný prúd o napätí cca 30V, do vrchnáka od sklenej fľašky sme zalepili 2 elektródy zo striebra zlatníckej čistoty a na tie pripájkovali vývody zo zdroja. Do fľašky nalejeme vodu (ideálne destilovanú), zakryjeme týmto deklom, pustíme zdroj. Po cca 10 minutách sa pri svetle baterky objaví náhly trblietavý zákal vo vode - prudké uvoľnenie častíc striebra. Počkáme ešte pár minút a hotovo. Dávkovanie - max 3 lyžice denne, väčšinou stačí jedna. To či má aj antivirotický účinok - liečime si s tým bolesti hrdla, rôzne zápaly... to sú tuším choroby bakteriálneho pôvodu, nech ma Ades alebo niekto veci znalý opraví - chémia je mi v tomto bližšia...

edit:// to zakalenie myslíte po pridaní kuchynskej soli? V tom prípade dochádza k tvorbe komplexných zlúčenín (pravdepodobne niečo ako chlorid tetraakvastriebritý) a aj už spomínaný AgCl - tieto dve látky sa z roztoku vyzrážajú a vytvoria vo vode zákal.
ades
Guru
Guru

tie infekcie su rozneho povodu, ale to je jedno. a ako to mozes subjektivne ohodnotit? dobre?

edit: ano, to s tou solou som myslel :) dik
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

fungovať to evidentne funguje, nepoužívame to často, len keď je fakt veľmi zle (na jemnejšie infekcie máme dubové kvapky a podobne :D ). Vedľajšie účinky som zatiaľ nespozoroval. Že vraj tým liečili aj nejakého US prezidenta...

za seba a našu rodinu môžem odporučiť. Celá aparatúrka sa dá poskladať za vcelku lacný peniaz (najdrahšie boli tie strieborné drôty, no tie dlho vydržia, lebo to množstvo Ag ktoré sa z nich bude uvoľňovať je malé) a poskytuje dobré výsledky.

Príklad z praxe - bolelo ma hrdlo, celé červené, zdurené lymfatické uzliny na krku, bolesť hlavy... dva krát denne jedna polievková lyžica koloidného striebra po dobu troch dní a bolo po probléme, deň po "liečbe" sa hrdlo dávalo doporiadku.
Napísať odpoveď