otočenie ventilátora

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
vikko78
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

otočenie ventilátora

Príspevok od používateľa vikko78 »

Zdravím..Možná sa zasmejete, ale hľadám efektivitu...Dnes som si nainstaloval 140mm ventilátor na bočnicu PC a: zistil som, že mi vzduch prúdi z izby do skrine. Bol som stále v tom, že by mal ventilátor vyháňať vzduch zo skrine von, lebo aj kamošovi, ktorý húpil hotovú zostavu z fanom na bočnici, tak po prúdi vlažný vzduch zo skrine von...Tak teraz neviem ako to má byť. na googli je toho veľa, tak sa mi zdá byť táto forma poznania najjednoduhšia. Díky za odpovede.
johny_sk
Professional
Professional

Príspevok od používateľa johny_sk »

no je otazka, ako mas riesene aj ostatne ventilatory, ale pouzivaju sa oba sposoby zapojenia vetraku na bocnici, teda aj na vyfukovanie von, aj na vhananie vzduchu dnu.
vikko78
Medium Professional
Medium Professional

samozrejme tam mam fan na cpu a tento nový....mimochodom fan na cpu odvádza teplo, alebo ho chladí so vzduchom zo skrine? už som z toho jeleň a skúšať fan na cpu zapalovačom sa mi nechce :) ..ak by fan z cpu odvádzal teplo von, tak v tom prípade sa vzduch z druhého fanu stretnú v skrini. nie?

//autoeditácia príspevku ( 10 May 2009, 10:44 )
problem vyriešený. kamoš fyzik mi vysvetlil kompletné prudenie vzduchu
Mrk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mrk »

tak by si mohol nam nefyzikom aspon trochu priblizit ako si to vyriesil 8)
Nitril
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Nitril »

Pravdepodobne ti ventak na CPU vhana vzduch priamo na chladic. Opacny sposob som este ani nevidel. Mozno existuje to neviem ale vzduch ti ma chladit chladic ktory chladi procesor. Musi byt pod neustalim chladom a to dokaze iba neustale prudenie vzduchu okolo chladica. Ak sa iba vybera teplo z chladica teda tym druhym sposobom tak to nema ten efekt. Chladit tym padom neochladzuje len ma neutralnu teplotu a pri vyssom zahriati CPU moze strelit. :shock: Takze typadom by si mal podla mna prispiet tomu ventaku prudenim dalsieho vzduchu priamo k nemu aby ho mal odkial lahsie brat a neodoberat mu ho priamo zpred nosa. :D Tympadom by si chladil aj ostatne veci v pc prudenim vzduchu okolo nich. Takze podla mna by ti mal vzduch prudit z vonku do skrine. Moj nazor.
GIGABYTE
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa GIGABYTE »

Vikko viac ľudí tu písalo, že vetrák na bočnice je neefektívny, ale neviem čo je na tom pravda.. Takže určite to máš ty dobre, taktiež s tým riešením čo má kamoš som sa ešte nestretol, aj na mojej NV-690, bol chladič na bočnici nahodený tak ako ho máš ty, ale nespomenul si akú máš skriňu.. Ale základom toho všetkého je, že teplý vzduch vždy ide smerom hore.. :wink:
vikko78
Medium Professional
Medium Professional

presne tak. máte všetci pravdu. vetrák na bočnici má vháňať vzduch do skrine k procesoru a okolí. Ten kamoš má na procesore chladič Noctua s dvoma chladičmi po bokoch, takže mu stredom idé teplý vzduch von a preto má ventilátor otočený aby ho ešte viacej odvádzal zo skrine. toto je asi fakt jediný prípad, kedy je chladič na bočnici otočený. :shock: teda aspoň jemu to funguje. Má procesor AMD Athlon 6400+ black edicion, 125watový a ten vie pekne hriať a týmto sa dostal pod hranicu 40 C v klude a v zátaži tých 50- 55 C. čo sy myslím, že na amd je to o.k.
Inak díky za reakciie. :wink:
GIGABYTE
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa GIGABYTE »

Keď tam má Noctuu NH-U12P :wink: Ale aj tá teplota nemusí byť pravdivá, môže byť chybné čidlo.
vikko78
Medium Professional
Medium Professional

Zdajú sa ti byť tie teploty nízke?
Traktorista
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Traktorista »

sak kedysi sa robili vzduchove tunely z bocnice priamo na chladic cpu, aby si fan na cpu bral vzduch cez tunel priamo z "izby" a nie z vnutra skrine...
Plasmon
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Plasmon »

Traktorista:Moja bedna to ma presne tak vyriesene ako hovoris, mam tam tunel od bocnice az k cpu.Cpu si berie vzduch priamo z izby. :)
vikko78
Medium Professional
Medium Professional

Veď hej. z 99% to tak je a tak to má byť.
Napísať odpoveď