Eurovoľby 2009

Diskusie na politické témy...

Ktorú stranu budete voliť?

SMER
11
10%
SDKÚ-DS
15
14%
SNS
4
4%
SMK
0
Žiadne hlasovania
KDH
1
1%
ĽS-HZDS
3
3%
SaS
30
28%
SF
1
1%
inú stranu
4
4%
nepôjdem voliť
38
36%

Celkom hlasov: 107

Sagittarius
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Eurovoľby 2009

Príspevok od používateľa Sagittarius »

Zoznam strán

Ospravedlňujem sa tomu, čo už hlasoval v minulej téme, ale potreboval som doplniť jednu možnosť a inak ako zmazať tému sa to už nedalo.

Pôvodne som chcel sem dať všetky strany, ale hlasovanie podporuje len 10 možností.
Hacket
Star
Star

Príspevok od používateľa Hacket »

Naši SAS.A zatial zaujimave vysledky :) aj ked to je len začiatok
Key5ers0ze
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Key5ers0ze »

ak budem doma, budem volit SaS. Podla mna maju velku sancu prekvapit, kedze volici ostatnych stran sa na tieto volby pravdepodobne vykaslu. Mimochodom neboli sme pri minulych volbach do ep statom s najnizsou ucastou?

//autoeditácia príspevku ( 10 May 2009, 11:48 )
oni sa chcu zbavit Mihala a Mistrika v Eurovolbach, pch.? :)
Sagittarius
Guru
Guru

Key5ers0ze napísal:ak budem doma, budem volit SaS. Podla mna maju velku sancu prekvapit, kedze volici ostatnych stran sa na tieto volby pravdepodobne vykaslu. Mimochodom neboli sme pri minulych volbach do ep statom s najnizsou ucastou?
Boli sme. A hlavne týchto voľbách sa nemusíme báť, že budeme voliť SaS, tak de facto budeme hlasovať za Smer. Niežeby SaS mala niečo so Smerom, ale pri parlamentných voľbách, ak sa strana nedostane do parlamentu, tak sa jej preferencie rozdelia (v podobe poslaneckých mandátov) medzi strany, ktoré sú parlamente, čiže pravdepodobne najviac pre Smer...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

do EP nepojdem volit.
vdaka Lisabonskej dohode, ktoru sme si schavalili nikdy nebudeme mat tolko poslancov aby mali akekolvek slovo v EP, takze nevidim zmysel v ucasti na tychto volbach.
Vitalij
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa Vitalij »

Sagittarius napísal:Boli sme. A hlavne týchto voľbách sa nemusíme báť, že budeme voliť SaS, tak de facto budeme hlasovať za Smer. Niežeby SaS mala niečo so Smerom, ale pri parlamentných voľbách, ak sa strana nedostane do parlamentu, tak sa jej preferencie rozdelia (v podobe poslaneckých mandátov) medzi strany, ktoré sú parlamente, čiže pravdepodobne najviac pre Smer...
chcel si tym povedat ze ked volis male strany v parlametnych volbach napomahas tak velkym stranam? lebo ak ano tak je to sprostost. a ak nie tak som to len zle pochopil.
Sagittarius
Guru
Guru

Vitalij: V podstate áno a hlavne som myslel na to, že tie hlasy v tom prípade tak, či tak prepadnú. A prečo si myslíš, že je to sprostosť?
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Sagittarius: Trocha zavádzajúco si to napísal. Mandáty sa udelujú podľa % získaných jednotlivými stranami, ktoré sa dostali do parlamentu (maju nad 5%). Ak má strana menej, do parlamentu sa nedostane = žiadny mandát nemá = žiaden nemôže padnúť v prospech silnejšej strany.
Iné je to v prípade hlasov, ktoré odovzdané neboli, pretože tým znižujú základ pre výpočet % (ako so znamkami v škole, čím viac známok, tým menšiu váhu má každá z nich pri výpočte výslednej).

Preto je vo všeobecnosti lepšie radšej voliť najväčšieho luzra, než nevoliť vôbec.
Vitalij
Medium Expert
Medium Expert

Sagittarius napísal:Vitalij: V podstate áno a hlavne som myslel na to, že tie hlasy v tom prípade tak, či tak prepadnú. A prečo si myslíš, že je to sprostosť?
no prepadnu ale nie v prospech vitaznych stran.pretoze hlasy stran, ktore boli neuspesne sa nezohladnuju pri pridelovani mandatov(hagenbach-bishoffova metoda). Tym ze volis stranu ktora sa podla prieskumov nemoze dostat do parlamentu, nepomozes smeru. Smeru mozu pomoct len a len ich volici v takomto systeme. A prepadnutych hlasov je pri pomernom volbenom systeme ovela ovela ovela menej ako pri prezidentskych. taka radicova(milion prepadnutych hlasov)
A sprostost som myslel preto, lebo takyto pohlad je relevantny pri vacsinovom volebnom systeme ale urcite nie pri systeme pomerneho zastupenia. Tvoja matematika ma opodstatnenie pri prezidentskych volbach.
Sagittarius
Guru
Guru

No máte pravdu obaja, ale si ten systém predstavujem takto (neviem ako to presne funguje) : keď strany, ktoré získajú spolu 90 % , tak sa rozdelia mandáty v parlament podľa toho koľko percent získala tá strana...a ostatné mandáty sa rozdelia podľa podielov strán, ktoré získali...nemusí to tak byť, ale vždy sa musia tie "prepadnuté" hlasy prerozdeliť a je to jedno akým spôsobom, stále z nich najviac získa víťaz...

Teoreticky sa môže stať, keď 10 strán získa po 4 percentá, ďalšie strany pod kvôrom získajú spolu 10 percent a víťaz 40, tak bude mať drvivú väčšinu hlasov v parlamente. (to bol len teoretický príklad, na nič konkrétne som nemyslel, ale stať sa to môže)...
Vitalij
Medium Expert
Medium Expert

Sagittarius napísal:No máte pravdu obaja, ale si ten systém predstavujem takto (neviem ako to presne funguje) : keď strany, ktoré získajú spolu 90 % , tak sa rozdelia mandáty v parlament podľa toho koľko percent získala tá strana...a ostatné mandáty sa rozdelia podľa podielov strán, ktoré získali...nemusí to tak byť, ale vždy sa musia tie "prepadnuté" hlasy prerozdeliť a je to jedno akým spôsobom, stále z nich najviac získa víťaz...

Teoreticky sa môže stať, keď 10 strán získa po 4 percentá, ďalšie strany pod kvôrom získajú spolu 10 percent a víťaz 40, tak bude mať drvivú väčšinu hlasov v parlamente. (to bol len teoretický príklad, na nič konkrétne som nemyslel, ale stať sa to môže)...
juj zle si to predstavujes. Ber to tak ze strany ktore prekrocia 5 percent idu do parlamentu. A teraz. Scitaju sa hlasy tych stran(ktore sa dostali do parlamentu). Vyjde nam nejake cislo(A). a teraz mas pridelit 150 mandatov. takze metoda je taka

Cislo A vydelis 151 a z toho dostanes tzv. Republikove Volebne Cislo.
RVC je pocet hlasov potrebnych na jeden mandat.
potom si zoberies napriklad stranu Smer a pocet jej hlasov vydelis s RVC. a takto to urovis pri ostatnych parlamentnych stranach.

Samozrejme caro matematiky spociva v tom ze nerozdelis hned pri provom rozdelovani setkych 150 mandatov ale ostanu ti nejake zvysky. A tie zvysky rozdelis podla toho, ktorej strane pri deleni ostalo najvacsie cislo.
Metoda ktoru som napisal je ta ktora sa vyuziva pre SVK. Ked to neni jasne ta napis ti uvediem konkretny priklad. je to inac velka zabava take prepocitavanie:) a ake cachre machre sa s tym daju robit...
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

nechcem vam brat iluzie, tak najprv skuste porozmyslat nad vysledkami z volieb do narodnej rady z roku 2006.

1. SMER - sociálna demokracia - 29,14%, 50 mandátov
2. Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana - 18,35%, 31 mandátov
3. Slovenská národná strana - 11,73%, 20 mandátov
4. Strana maďarskej koalície - 11,68%, 20 mandátov
5. Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko - 8,79%, 15 mandátov
6. Kresťanskodemokratické hnutie - 8,31%, 14 mandátov

tychto 6 parlamentnych stran (hnuti) ziskalo spolu iba 88% platnych hlasov, ale obsadilo 150 poslaneckych kresiel, co predstavuje 100%.

podla vysledkov volieb to malo vyzerat nasledovne (na zaklade dosiahnutych vysledkov v %):

1. smer 44 mandatov (vid vyssie 50) +6
2. sdku 28 mandatov (31) +3
3. sns 18 mandatov (20) +2
4. smk 18 mandatov (20) +2
5. hzds 14 mandatov (15) +1
6. kdh 13 madatov (14) +1

* zaokruhloval som vsetko hore a pri vypocte som pouzil 150 mandatov.

co z toho vyplyva? tri veci (fakty):

a,, pouzitim tej hagenbach-bischoffovej metody
§ 43
Prideľovanie mandátov
(1) Súčet platných hlasov odovzdaných pre postupujúce politické strany alebo koalície sa vydelí číslom 151 (počet mandátov zväčšený o číslo jeden). Číslo, ktoré vyšlo týmto delením, zaokrúhlené na celé číslo je republikovým volebným číslom.
viac o tomto zakone a dalsom sposobe pridelovania mandatov sa docitate tu:
http://www.civil.gov.sk/documents/p08-07-f01.pdf (strana 19)

vyplyva ze, to je len sposob ako si prerozdelit platne hlasy nepostupujucich stran!

b,, ako z hore uvedeneho vyplyva- dochadza k prerozdeleniu hlasov a naozaj najviac ziskava vitaz parlamentnych volieb.

c,, dalej vyplyva, ze radsej neist volit, ako volit loosera.
Sagittarius
Guru
Guru

Ok. Približne chápem. :) Napíšem ti, lebo ma táto téma zaujíma....

Ale tá druhá vec :

platí, lebo sa prerozdeľuje len tých 50 percent, lebo tých ostatných 50 percent by sa nedostalo do parlamentu, ale to by už bolo o inom...

// to hore patrilo ešte Vitalijovi... takže je to v podstate, tak ako som to myslel ja...a možno by nebolo od veci zmeniť nejako volebný zákon, po prípade systém, aby neprepadávalo toľko hlasov...viem, že je to menej ako pri prezidentských voľbách, ale v tých vyhráva iba jeden, zatiaľ, čo do parlamentu sa dostávajú viacerí, takže parlamentné voľby nie sú len o víťazovi...
Vitalij
Medium Expert
Medium Expert

AD krija

Podla vysledkov volieb to vyzeralo takto

Smer 49 +1
SNS 20
SDKU 31
HZDS 15
SMK 20
KDH 14
V druhom skrutiniu sa prideloval len 1 mandat. Platne hlasy nepostupujich stran sa neprerozdeluju!!!!

bod b co si napisal je nezmysel nie vzdy to plati
a bod c je diskutabilny
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Vitalij, nepochopil si to :(

a,, ak by sa nemali prerozdelovat, tak by sa nedelilo cislom 151.

b,, kedze sa deli cislom 151 sucet vsetkych platnych hlasov postupujucich stran, tak to plati vzdy (ak neberiem do uvahy ostatne casti toho zakona).
c,, nemyslim si, lebo 0 mozes delit cislom 151 kolko chces.
Vitalij
Medium Expert
Medium Expert

krija napísal:Vitalij, nepochopil si to :(

a,, ak by sa nemali prerozdelovat, tak by sa nedelilo cislom 151.

b,, kedze sa deli cislom 151 sucet vsetkych platnych hlasov postupujucich stran, tak to plati vzdy (ak neberiem do uvahy ostatne casti toho zakona).
c,, nemyslim si, lebo 0 mozes delit cislom 151 kolko chces.
Vies ako si prideluju mandaty v reale a ako to funguje lebo si niesom celkom isty. Raz tu pleties hypoteticku situaciu ze 88 percent, teraz tu operujes s cislom 151.
Cislo 151 vychadza s uz spominanej hagenbach bishofovej pocet mandatov +1. Mohlo by tam byt kludne aj 150 len by sa volalo Hareho metoda, mohlo by tam byt ak 152 ale to by uz bola Imperialiho metoda.
Bavime sa o realnej metode ktora funguje.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

samozrejme, ze chapem a chapem aj to, ze delit to mozes aj inymi cislami, ale problem je v tom deleni. cislo 151 som pouzil zamerne, lebo predstavuje v sucasnosti pouzivanu metodu.

tych 88% nie je hypotetickych. opisuju realny zisk postupujucich politickych stran. ty mas asi problem pochopit, ze prepadnute hlasy nepostupujucich stran sa pri pridelovani mandatov nepocitaju, ale na zaklade hagenbach-bischoffovej metody (ako aj inych metod) aj napriek tomu prerozdeluju. ak by som vyssie nezaokruhloval tak tych 88% predstavuje spolu iba 132 mandatov. zostavajucich 12% predstavuje 18 mandatov (nepostupujucich), a prave tychto 18 mandatov si rozdelili postupujuce politicke strany. preto sa hovori:

prepadaju hlasy, ale nie mandat, ktory reprezentuju.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

ste OT a ja neviem koho volit. dajte mi neaky tip
Styphnos
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Styphnos »

Hmm...ja asi tu SaS, este uvidim, njaprv si musim zistit, co su zac :?
Tomasito
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Tomasito »

Ked tak pozeram na ten zoznam kandidatov, a to napriec vsetkym ponukam, nic moc...
http://volby.sme.sk/c/4835588/kandidati ... mentu.html
Styphnos napísal:Hmm...ja asi tu SaS, este uvidim, njaprv si musim zistit, co su zac :?
lol

// Inak SaS ma teraz pomerne velku prilezitost prelomit lady a dostat sa do politickeho povedomia pred buducorocnymi parlamentnymi volbami. Uvidime.
Napísať odpoveď