Vitalij napísal:no ved o tom cely cas rozpravam. len nechapem co tym sledujes. chces to zdoraznit ako nedostatok alebo ako vyhodu. podla teba by nemala byt 5 percetna hranica? lebo ty si to prepocitavanie na 88 a 12 vyuzil ako argument preco neist volit pri parlamentnych volbach ze sa tym pomaha vitaznej strane v tomto pripade smeru. .Pri pomernom volebnom systeme je strategicke hlasovanie(ist volit, neist volit) malo ucinne oproti vacsinovemu systemu. A prave pomerny system je lepsi pre take strany ako vami spominana SaS. to ze ked ju vo volbach do NRSR pojdem volit a ked sa nedostane cez 5percet tak tym padom pomaham smeru to je kratkozrake uvazovanie. Takze ja som za volenie hocijakej strany, ktoru chcem a sa stotoznujem s jej programom. Lebo aj ked sa nedostane cez 5percent tak jej ked uz nic mozem pomoct tak ze presiahne prah na vratenie volebnej kaucie alebo aj dostane prispevky na cinnost co nie je mala suma.
takze radsej volit koho chcem a ne losera.
nejak som si nevsimol, ze by si o tom hovoril, ale to nevadi. nechcem to zdoraznovat ani tak ani onak. proste a jednoducho respektujem system taky aky je. dalej, nikde som netvrdil, ze moj prepadnuty hlas pomaha vitaznej strane, lebo to nikto nevie, ze koho mandat reprezentuje ten moj prepadnuty hlas. ja som napisal len to, ze najviac ziskava vitazna strana. cize to moze byt aj posledne KDH v tomto pripade.
no s tym looserom, by som ti odporucil si to precitat este raz a dokonca som presvedceny, ze si to nemyslel tak ako si to napisal. lebo ked som rozhodnuty volit podla vlastneho vedomia a svedomia, tak je pravdepodobne, ze som stotozneny aj s realnymi sancami voleneho kandidata (strany, hnutia). cize od samotneho zaciatku som si vedomi, ze moj kandidat nemusi postupit do NRSR a prave vtedy si musim byt vedomi toho, ze moj prepadnuty hlas moze reprezentovat mantat strany, ktoru som nevolil, ktora mi je proti srsti, ktoru z duse nenavidim atd atd.
btw. chapem tvoje uslachtile umysli s tou kauciou.
skusim to teda este inak. sam si tu operoval druhym skrutiniom a, ze smer v nom ziskal +1 mandat, cize v prvom ziskal 49. tych 50 mandatov, ale predstavuje v nasom parlamente 33,33%. lenze v prvom kole volieb ziskal smer 29,14%. tento rozdiel viac ako 4% predstavuje 6 mandatov, ktore smer ziskal od volicov, ktori
nevolili smer. a takto by som mohol pokracovat aj v zostavajucich 5 pripadoch.
ak sa mame naozaj bavit o tom co je strategicke a co nie (ist volit/ neist volit), tak podla mna je ovela dolezitejsie sa spravat strategicky pri pomernom volebnom systeme. oproti vacsinovemu, ktory u nas zastupuje volba prezidenta republiky ma podla mna tieto nevyhody:
- je jednokolovy. pri volbe prezidenta je malo pravdepodobne, ze sa rozhodne v prvom kole, cize volic ma v pripade neuspechu jeho kandidata moznost vybrat ineho. na slovensku s tym mame bohate skusenosti.
- pri vacsinovom systeme sa nemoze stat, aby moj hlas prepadol a zaroven, aby reprezentoval mandat niekoho koho som nevolil. dalej je mylne si mysliet, ze napr. radicovej hlasy v ostatnych volbach prepadli. radicovej hlasy gasparovic nedostal, radicova iba proste a jednoducho prehrala. ale mozno sa aj tu najde extremista, co bude tvrdit, ze prepadli, lebo gasparovic je prezidentom vsetkych slovakov. no ved to je demokracia.
- aj ked som pisal o tom, ze ja tento volebny system respektujem, tak je naozaj namieste otazka, ci je demokraticke disponovat mandatmi od ludi, ktori postupujuce strany (hnutia) nevolili.
k teme. kedze zastavam nazor, ze europarlament by mali zavriet (zrusit), tak je len velmi malo pravdepodobne, ze ja sa niekedy zucastnim volieb do tohto parlamentu.