Ako spravit ohen bez zapaliek?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

pinco - pokiaľ nepatríš k bláznom, ktorí majú kresadlo priviazané o pútko nohavíc do lesa...

tak odporúčam ako písal jeremy - pazúrik, resp. tvrdý kameň a udierať doň nožom/iným tvrdým kameňom. Trenie dreva o drevo je málo efektívne v porovnaní s vynaloženou energiou a je veľmi náchylné na vlhkosť vzduchu a podmienky. Pokiaľ nosíš okuliare a je slnečno, máš vyhrané...
robbiee
Star
Star

Príspevok od používateľa robbiee »

tomaxx_199 napísal:predstavte si ze ste v lese bez zapaliek, kresadla, zapalovaca a chcete spravit ohen ako to spravim? mne toto kresadlo netreba to rovno pouzijem zapalky
Nuz medzi zapalkami a kresadlom je rozdiel taky, ze zapalky ti dojdu a si v prdeli
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

robbiee: predsa nepôjde do juhočínskych pralesov na mesiac kempovať.
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jeremy »

Innocence napísal:Tak trením nejakých kameňov by si po dlhom čase nejakú iskru snáď hodiť mohol...
Nie nemohol... skusal si to uz niekedy? Pochybujem.

Nemozes mat hocijake kamene... to co som ti napisal ja je najjednoduhsi sposob bez zapaliek

Je este kopec moznosti. Vacsina co ste vsak pisali v praxi nefunguje. Zabudnite na MCgywera

To pinco: Ak patris k ludom ako ja pre ktorych je kresadlo zakladna vybava tak to mas jedno. Ci musis mysliet na kresadlo alebo zapalky obe ta vyjde na stejne...Staci ked si iba dopredu pripravis veci ako som it pisal
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

pinco: davaj pozor na pripady ked o vybavu prides (co nie je zas take raritne). myslis, ze sa raz stalo, ze isli chlapci liezt a vybava im spadla do 10km rokliny? a to mohli mat nabalenych zapaliek a zapalovacov aj na 4 roky
pinco
Darca
Darca

kúsok to do seba zapadá, ale aj tak, ak viem priviazať kresadlo k nohaviciam, či kde to nosievate, tak si viem vložiť aj zápalky/zapaľovač do vrecka. Aké jednoduché :D

No nič, asi bushman zo mňa nikdy nebude.

//Jeremy: nemyslíš, že je jednoduchšie natrhať trochu trávy, hajzláku, raždia, novín alebo čohokoľvek kúsok horľavého, priložiť k tomu zapaľovač a opekať špekačky za pár sekúnd?! Imho jednoduchšie ako robiť akúsi postielku, ktorá obsahuje viac ingrediencií ako kotlíkový guláš?

Inak musím uznať, že to kresadlo je viac cool. Dajú sa na to baliť baby?
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

načo to zbytočne zjednodušovať pinco ? ? ? :-) co ked ti niekto ukradne zapalovac z vrecka v tejto krutej slovenskej divočine ? :-)
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

manganistan draselny, nasypat na paierovu vreckovku za stipku a urobit malu gulicku 0,5-1cm priemer, na to staci kvapka glycerinu, pockat 30 sekund, vuala, ohnik je na svete..
smejo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa smejo »

zapalky som zabudol, ale manganistan draselny urcite bude po ruke :) a glycerin to je hadam samozrejmost

vo vsetkom sa stotoznujem s pincom.. mna by tiez skor zaujimalo ako sa vynajst v pripade, ze som niekde, kde sa muchy obracaju a mam maximalne tak zdravy usudok, nic viac
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

otazka nebola co mam poruke ale ako spravim ohen bez zapaliek.. manganistan draselny kupis v lekarni glycerin taktiez v lekarni alebo v drogerii..
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jeremy »

Ok chcete zlozitejsiu moznost.

Potom je tu sposob druhy:

Vytvorte si luk maly. Ako lanko staci ked pouzijete snurky z topanok. Ako podložku zoberte makke drevo s nizkou zapalnou teplotou - jedla, Breza, smrek, atd. Do podložky vydlabte nožom dieru (ak nemate ani noz tak ste lúzri a nemali ste chodit do lesa bez zakladnej vybavy)

http://www.devontreebushcraft.co.uk/images/firebow2.jpg
Zoberte si hrubsi klacik z tvrdeho dreva - buk, dub, a ten pouzite na krutenie samotne. Vybava podla obrazku

http://www.devontreebushcraft.co.uk/images/firebow2.jpg

a tento obrazok to vidite v praxi
http://image57.webshots.com/457/3/13/29 ... kTJ_fs.jpg

lahsie to uz vysvetlit neviem kao pomocou obrazkou

takze princip je takyto
http://www.bushcraft-educational-societ ... irebow.jpg

na hornom obrazku vidite na podlozke taky maly valovcek ten je velmi dolezity cezen vam bude padat zhava drt na kus brezovej kvory, a tu potom zosypete na trs slamy alebo sucheho machu...

ak vam ani toto nepomoze tak uzneviem
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

smejo napísal:zapalky som zabudol, ale manganistan draselny urcite bude po ruke :) a glycerin to je hadam samozrejmost

vo vsetkom sa stotoznujem s pincom.. mna by tiez skor zaujimalo ako sa vynajst v pripade, ze som niekde, kde sa muchy obracaju a mam maximalne tak zdravy usudok, nic viac
už ti to jeremy a ostatni viac krat pisali - sklicko z okuliarov, resp. akekolvek zakrivene sklo, aj kusok flase. Kamen a noz - kreses iskry. Ta omacka ako pisal jeremy o podpale, prachne... to je az potom. No je to nemenej dolezite - ani 10 zapalkami nezapalis mokre a hrube drevo, tak si je dobre nacvicit a ziskat cit pre vhodne drevo a sposob ako ho naukladat aby sa hned a rychlo chytilo...
tomaxx_199
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa tomaxx_199 »

toto som chcel vediet a to trenie z nozom o kamen to aky kamen treba?

//autoeditácia príspevku ( 18 May 2009, 9:48 )
Stoporko napísal:už ti to jeremy a ostatni viac krat pisali - sklicko z okuliarov, resp. akekolvek zakrivene sklo, aj kusok flase. Kamen a noz - kreses iskry. Ta omacka ako pisal jeremy o podpale, prachne... to je az potom. No je to nemenej dolezite - ani 10 zapalkami nezapalis mokre a hrube drevo, tak si je dobre nacvicit a ziskat cit pre vhodne drevo a sposob ako ho naukladat aby sa hned a rychlo chytilo...
ale flaska a obycajne sklicko nema ziadne priblizovanie alebo neviem ako sa to vola asi dioptrie?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

flaska a obycajne sklo - musi byt aspon trocha zakrivene a kedze je flasa okruhla, tak jej crep zakriveny bude. Potom treba poskusat, aby si nasiel vzdialenost, kedy sustredis max slnka do jednoho bodu. Funguje to s okuliarmi, lupou, bezfarebnymi crepami...
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Ak sa stratíš v lese v zime, a nemáš nič, pomôže kus čistého ľadu. Zoberieš ho do dlaní, a formuješ ho do tvaru šošovky. Pripravíš si suchý podklad (suchá tráva, suché lístie, konáriky a pod.) a podpáliš ho ako klasickou lupou.
pinco
Darca
Darca

Eritro: tak toto by som chcel vážne vidieť. Kým by som niečo podpálil, tak roztopím v rukách aj celé jazero.
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

No skúsil som niečo pohľadať, a našiel som. Kuk tu http://www.wildwoodsurvival.com/surviva ... ice3a.html
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

pinco napísal:Eritro: tak toto by som chcel vážne vidieť. Kým by som niečo podpálil, tak roztopím v rukách aj celé jazero.
a tiež by ma zaujímalo kde budem pod tým snehom hladať suché lístie
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

heh, ja som naposledy nekupil zapalky na byt a vecer som nemal s cim zapalit sporak. Skusal som pajkovacku, ale ani za ko*ot, tak som zbehol susedom :D
erytrocyt
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

audiotrack napísal:a tiež by ma zaujímalo kde budem pod tým snehom hladať suché lístie
Ty si teda lama. Nemusí to byť konkrétne suché lístie, môže to byť čokoľvek, čo je suché, konárik, papierik, kúsky kôry jáááj .... :)

//autoeditácia príspevku ( 19 May 2009, 12:40 )
Holubar napísal:heh, ja som naposledy nekupil zapalky na byt a vecer som nemal s cim zapalit sporak. Skusal som pajkovacku, ale ani za ko*ot, tak som zbehol susedom :D
Keby som rozmýšľal akokoľvek, tak ale pájkovačka by ma nenapadla. Mal si pohľadať ŇeŇe :)
Napísať odpoveď