Cawte stala sa mi taka vec, ze som v presovskej verejnej doprave cestoval autobusom a cestovny listok mi vyprsal par sekund pred tym nez mi ho skontrolovali. Listok som mal zakupeny vo vyssej cene nez je polhodinovy polovicny - tj 10 minutovy cely. V tej dobe som navstevovoval skolu a teda som mal pravo na zlavu. Pokutu som z principu nezaplatil, a teraz mi asi po troch mesiacoch prislo rozhodnutie zo sudu ze mam vsetko zaplatit + sudne trovy + zaplatit pravnikovy DPMP. Je toto legalne ? Moze sud roznohnut bez mojho vedomia a jednostranneho tvrdenia ? Mozem podat staznost na sud ? Pripadne neviete kde by som nasiel bezplatnu pravnu pomoc online/whatever.
Diki za pomoc...
"Pravna" pomoc
-
Deafboy
Darca
- Kontaktovať používateľa:
tazko, tazko...
No aj ak by si mal vo všetkom pravdu, ťažko by sa to dokazovalo, musel by si mať ten lístok odložený, a aj napriek tomu by si niečo našli.
Ak sa ti takéto veci nepodarí vykecať na mieste, tak máš už malú šancu.
Čo sa týka toho listu, žiadny rozsudok by nemohol byť vydaný bez tvojej neprítomnosti, skús si ho prečítať ešte raz. Podobné inštitúcie sa radi vyhrážajú rôznymi opatreniami. Takéto listy chodia automaticky po nejakom čase keď nezaplatíš, pretože pohľadávka sa presunie z dopravného podniku na právnickú kanceláriu nejakého nenažratého pána (sám som bol hrdým adresátom
) Vačšinou k nim je pripojený šek (z pravidla vo vyššej sume ako samotná pokuta), no každopádne ak nemáš dostatočné právnické vzdelanie, prípadne dostatok financií odporúčam zaplatiť teraz
Ak sa ti takéto veci nepodarí vykecať na mieste, tak máš už malú šancu.
Čo sa týka toho listu, žiadny rozsudok by nemohol byť vydaný bez tvojej neprítomnosti, skús si ho prečítať ešte raz. Podobné inštitúcie sa radi vyhrážajú rôznymi opatreniami. Takéto listy chodia automaticky po nejakom čase keď nezaplatíš, pretože pohľadávka sa presunie z dopravného podniku na právnickú kanceláriu nejakého nenažratého pána (sám som bol hrdým adresátom
Sud moze v tomto pripade rozhodnut aj bez tvojej pritomnosti, sud vyda tzv. "platobny rozkaz". Co to je sa docitas napr. tu:
http://pravna.szm.sk/firstaid/platobnyr.htm
Sudca na zaklade dokladov, ktore predlozil DP vydal rozhodnutie, na zaklade ktoreho musis zaplatit pokutu i sudne trovy. Mas na to istu dobu (ta tam musi byt napisana, obvykle 15 dni). Pokial to nezaplatis a ty sa neodvolas, rozhodnutie po potvrdeni nadobuda pravoplatnost a DP to v pripade nezaplatenia da exekutorovi. No a ten si nauctuje dalsie platby.
Mas len dve moznosti:
Pokial si myslis, ze si v prave (a to asi nie, ked si mal neplatny listok - i ked neplatny len par sekund, i tak bol neplatny), tak napis odvolanie a doruc ho na sud.
Pokial nie si na 100% presvedceny o tom, ze mas sancu na uspech, doporucujem ti zaplatit, pretoze v opacnom pripade sa ti k tomu pripocitaju dalsie naklady na exekutora, pripadne dalsie sudne trovy.
Ked sam uznavas, ze listok uz neplatil (a DP ma o tom iste zapis a nejake dokazy), tak radsej zaplat, nemas sancu na uspech.
http://pravna.szm.sk/firstaid/platobnyr.htm
Sudca na zaklade dokladov, ktore predlozil DP vydal rozhodnutie, na zaklade ktoreho musis zaplatit pokutu i sudne trovy. Mas na to istu dobu (ta tam musi byt napisana, obvykle 15 dni). Pokial to nezaplatis a ty sa neodvolas, rozhodnutie po potvrdeni nadobuda pravoplatnost a DP to v pripade nezaplatenia da exekutorovi. No a ten si nauctuje dalsie platby.
Mas len dve moznosti:
Pokial si myslis, ze si v prave (a to asi nie, ked si mal neplatny listok - i ked neplatny len par sekund, i tak bol neplatny), tak napis odvolanie a doruc ho na sud.
Pokial nie si na 100% presvedceny o tom, ze mas sancu na uspech, doporucujem ti zaplatit, pretoze v opacnom pripade sa ti k tomu pripocitaju dalsie naklady na exekutora, pripadne dalsie sudne trovy.
Ked sam uznavas, ze listok uz neplatil (a DP ma o tom iste zapis a nejake dokazy), tak radsej zaplat, nemas sancu na uspech.