Ohrev vody v bazene - tepelne cerpadlo alebo solarny panel?

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
viper1993
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Ohrev vody v bazene - tepelne cerpadlo alebo solarny panel?

Príspevok od používateľa viper1993 »

Zdravim,
pustili sme sa do stavby bazena. Bazen bude sklolaminatovy, zapusteny do zeme, 7,5m x 3,5m x 1,5m (cca 40m3).
Planujeme kupit aj nejake zariadenie na ohrev vody a nevieme sa rozhodnut medzi tepelnym cerpadlom(vzduch - voda) alebo solarnym systemom na ohrev. Co by ste odporucili a preco?

Dik
Gajdy
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Gajdy »

bazen bude dnu? vonka? budes ho pouzivat aj cez zimu?
M@rt1n
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa M@rt1n »

Ja by som asi zvolil tie solarne panely. Preco? No kedze investiacia bude len v tom ze zakupis tieto panely a ostatne uz spravi slnko a predpokladam ze kupat sa budes vacsinou za slnečných dní :) a z vlastnej skúsenosti viem že 1 panel o veľkosti 2x1,5m ohreje 50m3 vody pri vonkajsej teplote 25C a priamom slnecnom ziareni za cca 15 minut na teplotu prave tych 25C
viper1993
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

zabudol som napisat ze bazen bude vonku a v zime sa urcite kupat nebudem :D
Gajdy
Medium Star
Medium Star

no jo tak aj ja by som dal solarne kolektory sa my zda ze su aj lacnejsie, ked ich mas dobre umiestnene tak rychli ohrev a ak mas doma bojler tak by som rozmyslal aj nad spojenim snim a usetris este viacej
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

M@rt1n napísal:a z vlastnej skúsenosti viem že 1 panel o veľkosti 2x1,5m ohreje 50m3 vody pri vonkajsej teplote 25C a priamom slnecnom ziareni za cca 15 minut na teplotu prave tych 25C
za 15 minut na teplotu 25C? 50m3 ? a povodna teplota bola aka?
toto ma velmi zaujima....
vajda65
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vajda65 »

to aj mna, na 25 stupnov z bežnej studunej vody sa mi zdá za 15 minút nereálny čas...
Gajdy
Medium Star
Medium Star

mas doma kolektory? voda sa tam velmy rychlo ohreje
mastermind
VIP
VIP

Gajdy napísal:mas doma kolektory? voda sa tam velmy rychlo ohreje
zrejme si nerozumel otazke. vies si predstavit 50m3 vody? 15 minut? 25C? preto sa pytam aka bola povodna teplota. Bez toho si to neviem dostadit do kalorimetrickej rovnice a neviem urcit kolko energie je schopny taky 3m2 panel vyrobit za 15minut...
ale poviem ti, ze ani keby som do 50m3 bazena vlozil vyhrevnu spiralu, zapojil ju na 220V, tak mi to za 15 minut velmi neohreje.
Gajdy
Medium Star
Medium Star

sry som si to zle pozrel a ten vykon je urcite viac ako ma spirala mame doma 2 paneli po 3m2 a cez leto mas problem udrzat ruku na trubke co ide z kolektory a 500l bojler je vyhriati na 85-90C
mastermind
VIP
VIP

Gajdy napísal:sry som si to zle pozrel a ten vykon je urcite viac ako ma spirala mame doma 2 paneli po 3m2 a cez leto mas problem udrzat ruku na trubke co ide z kolektory a 500l bojler je vyhriati na 85-90C
no ja netvrdim ze solarne kolektory su zle alebo ze nedokazu vyhriat. ale ta kombinacia cisel co uviedol fesak vyssie, je podla mojho nazoru nezmyselna.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

vies co je vykon ze ? vies ze velmi vyznamnou velicinou pri vykone je cas ? ... ja by som nepovedal ze by mohol mat vyssi vykon ako spirala na 220 (zalezi aka, ze ? :-) ) ... 500 litrov ohrieva kolektor cely den (na 90° ale asi nie :-) ), som presvedceny ze spirala by to zvladla o moc rychlejsie :-) :-) ...

// ale sak voe, to nikto nevravi ne ? aby si tam pchal spiralu :-) tepelne cerpadlo bude mat pravdepodobne este mensi vykon nie ? ...
viper1993
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

spiralu pchat do bazena nebudem :lol: , a co tepelne cerpadlo, ma s tym niekto skusenosti? ako rychlo to dokaze zohriat tych cca 40m3, a o kolko max. stupnov? vie niekto?
M@rt1n
Guru wannabe
Guru wannabe

pôvodná teplota vody je cca 15-17C a tých 15 min som dal CCA nemeral som to ešte ale určite to je v tom rozmedzí 15-25 min
mastermind
VIP
VIP

podme dat trochu stredoskolskej fyziky. podme si urcit aky by musel mat vykon tvoj solarny panel aby dokazal ohriat take mnozstvo vody za taky cas. Pre jednoduchost budem zanedbavat vsetky mozne straty.
Legenda

Kód: Vybrať všetko

P - vykon
E - energia potrebna na ohriatie vody
t - cas
P = E/t - vykon = energia za cas
E = m*c*(t-t0) - kalorimetricka rovnica
c = 4186 -  merna tepelna kapacita vody (konstanta)
podme na vypocty
Energia

E = m*c*(t-t0)
E = 50 000 * 4186 * 10
E = 2093000000 J = 2093000 KJ =  2093 MJ = 2,093 GJ
cize energia potrebna na ohriatie vody je 2,093 GJ [Giga joul]
Vykon

P = E/t
P = 2093000000 / 15*60 
P = 2325555,6 W = 2325,6 KW = 2,3256 MW
Teda vykon tvojho solarneho panelu je 2,3256 MW [Mega watt]

Pre porovnanie, vykon jedneho reaktora v atomovej elektrarni Mochovce je 440 MW
Nabuduce to radsej odmeraj a nezavadzaj uplne scestnymi informaciami. Dotycny sa snazi najst najlepsi sposob vyhrievania.

Bolo by zaujimave vypocitat kolko "slnk" by na panel muselo svietit, aby mal taky vykon ako vravis. Ale to az po statniciach...
M@rt1n
Guru wannabe
Guru wannabe

keď vyberiem bazén von ti to napíšem presne... ale aj tak mu doporučujem slnečný kolektor
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

Tepelne cerpadlo je palka, co sa tyka investicie. Moj brat ma bazen cca 20 m3, k tomu nema origo vakuove kolektory, ale len tu najlacnejsiu nahradu - cierny plast s vnutornymi rurkami, asi ta 3 m2, nema to ani kolmo na smer ziarenia a tento vikend mal uz v bazene 27 °C. Stacia tomu tri slnecne dni, ked je tam obehove cerpadlo, tak sa to ohreje velmi pekne a za naozaj lacny peniaz.

A to ma kruhovy bazen, zapusteny do zeme a na noc to zakryva foliou. Ked budes mat ten co je kryty tym laminatom, to bude super. Ak chces zainvestovat, daj tam par vakuovych kolektorov, to ti vyhreje ani sa nenazdas.

Tepelne cerpadlo je drahe, ma to aj vyssie prevadzkove naklady, kedze tam je kompresor a obehove cerpadlo bude treba tak ci tak.

Pri kolektoroch ti staci jedno vykonnejsie, co pretlaci kolektory aj pieskovy filter a mas to vybavene.
mastermind
VIP
VIP

OFFTOPIC>> ked vyberies bazen von? to je rozkladaci? vy mate rozkladaci bazen s rozmermi 5x10 metrov s hlbkou 1 meter? :aasmile27:
Audiotrack je tiez z Prievidze, pride nafotit :)

//autoeditácia príspevku ( 24 May 2009, 20:45 )
Holubar napísal:Tepelne cerpadlo je palka, co sa tyka investicie. Moj brat ma bazen cca 20 m3, k tomu nema origo vakuove kolektory, ale len tu najlacnejsiu nahradu - cierny plast s vnutornymi rurkami, asi ta 3 m2, nema to ani kolmo na smer ziarenia a tento vikend mal uz v bazene 27 °C. Stacia tomu tri slnecne dni, ked je tam obehove cerpadlo, tak sa to ohreje velmi pekne a za naozaj lacny peniaz.
mame to iste, tento vikend mala voda teplotu 26°C. Zalezi vsak zrejme aj od slnecnosti miesta kde byvas.
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

No, bracho to ma v Strazskom, a to by som oznacil skor za ten chladnejsi koniec Slovenska.

Bazen mu ide od minuleho roka, cele leto to slo proste super a to len s tym plastom. Rekord mal 32 stupnov. Tam sa ale zvysi odpar vody, a teplo s tym uteka.

Keby tam sli vakuovky, alebo uz len vacsia plocha, tak to je luxus. Na kupanie je vsak velmi prijemna telota uz okolo 28, a to sa s tym da spravit uplne dopohody, teda ak je na to pocasie.

Ale kto by sa kupal, ked je sychravo.
viper1993
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

jj asi sa nakoniec pre tie kolektory rozhodnem, cerpadlo je treba tak ci tak pre filtraciu takze to problem nie je, hned vedla bazena je altan na ktoreho strechu by ten kolektor pekne sadol, a dalsia vyhoda je ze slnecna energia nestoji nic

niekde som cital ze kolektor(neviem aky) dokaze zdvihnut teplotu vody o max. 5 stupnov, co je na tom pravdy a o kolko to moze max. zvysit teplotu ked zoberieme ze je slnecny den?
Napísať odpoveď