Ohrev vody v bazene - tepelne cerpadlo alebo solarny panel?

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
mastermind
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa mastermind »

len doplnim Holubar-a, byvam v Kosiciach a voda mala takisto cez 30 °C (presne cislo neviem). no vtedy to uz nie je ono. Vlezies do vody a vobec ta neosviezi, dalej vznika problem s tym, ze je to lepsie prostredie pre vselijaku haved, takze treba davat vacsi pozor na kvalitu vody. Vodu vacsinou udrzujeme na 27-30 °C.

Nevyhodou tych plastovych panelov moze byt ich skladovatelnost. V zime ich predsa len treba dat do vnutra a treba pocitat s tym ze potrebujes niekde supnut 5 metrovu opachu. Ako dalsi problem mozem spomenut, ze na niektorych miestach mame ten panel uz prasknuty (vacsinou na hranach), takze z neho kvapka/tecie voda. Samozrejme da sa to zalepit, ale predsa len je to starost navyse. Samozrejme, ze ten panel len tak sam od seba nepraskne. Pouzivame ho uz 4 alebo 5 rokov a pri neopatrnej manipulacii sa moze stat vselico.

Na zaklade skusenosti odporucam takyto sposob. Nie je mozno taky vykonny ako tepelne cerpadlo (alebo turbo panely ako ma M@rt1n :)) ale viem povedat, ze to uplne staci.
M@rt1n
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa M@rt1n »

mastermind napísal:OFFTOPIC>> ked vyberies bazen von? to je rozkladaci? vy mate rozkladaci bazen s rozmermi 5x10 metrov s hlbkou 1 meter?
Presne... v Nemeckom Bauhause bola akcia
mastermind
VIP
VIP

>>OFFTOPIC
M@rt1n napísal: edit: nema 10x5x1m ma 6x3x1m
a ako chces do takeho bazena natrepat 50m3 vody?
M@rt1n
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa M@rt1n »

mastermind napísal:>>OFFTOPIC
a ako chces do takeho bazena natrepat 50m3 vody?
som sa trošku ojbal :oops: vonku (doma) máme nafukovací bazén s týmito rozmermi: 6x3x1m na záhrade (mimo PD) máme bazén s rozmermi 10x5x1 ten prvý je ohrievaný klasicky iba slnkom a na tom druhom je slnečný kolektor :wink:

som to trochu doplietol som nespal cely vikend :P
mastermind
VIP
VIP

>>OFFTOPIC
M@rt1n napísal:som sa trošku ojbal :oops: vonku (doma) máme nafukovací bazén s týmito rozmermi: 6x3x1m na záhrade (mimo PD) máme bazén s rozmermi 10x5x1 ten prvý je ohrievaný klasicky iba slnkom a na tom druhom je slnečný kolektor :wink:

som to trochu doplietol som nespal cely vikend :P
M@rt1n prosim ta, este dlho budes pokracovat? Je take tazke priznat "sorry prehnal som to"?
Internet znesie vela. Clovek moze prehanat kolko chce. Ak by si takto taral v teme "Aky velky penis mate?" bolo by mi to jedno, ale v tejto teme si prisiel dotycny po radu. Chce investovat nemale peniaze a bolo by urcite neprijemne keby az potom zistil, ze to co pises je nerealne.

Kazdy rad prehana, ale ked to niekto s tym prehananim prezenie, tak by to mal priznat a neprehanat to dalej a dalej.
Gajdy
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Gajdy »

mastermind napísal:len doplnim Holubar-a, byvam v Kosiciach a voda mala takisto cez 30 °C (presne cislo neviem). no vtedy to uz nie je ono. Vlezies do vody a vobec ta neosviezi, dalej vznika problem s tym, ze je to lepsie prostredie pre vselijaku haved, takze treba davat vacsi pozor na kvalitu vody. Vodu vacsinou udrzujeme na 27-30 °C.

Nevyhodou tych plastovych panelov moze byt ich skladovatelnost. V zime ich predsa len treba dat do vnutra a treba pocitat s tym ze potrebujes niekde supnut 5 metrovu opachu. Ako dalsi problem mozem spomenut, ze na niektorych miestach mame ten panel uz prasknuty (vacsinou na hranach), takze z neho kvapka/tecie voda. Samozrejme da sa to zalepit, ale predsa len je to starost navyse. Samozrejme, ze ten panel len tak sam od seba nepraskne. Pouzivame ho uz 4 alebo 5 rokov a pri neopatrnej manipulacii sa moze stat vselico.

Na zaklade skusenosti odporucam takyto sposob. Nie je mozno taky vykonny ako tepelne cerpadlo (alebo turbo panely ako ma M@rt1n :)) ale viem povedat, ze to uplne staci.
no pokial ho bude mat na altane tak ho nemusi davat dole?? nestaci vypustit vodu?? a inac mi doma lepime kolektory lepidlom na chladic
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

To s tym skladovanim: To co ma brat doma je rolovatelne, tak to az taky problem nie je. Ma to len rok, tak je to este cele, tiez som zvedavy, ako to bude s trvacnostou materialu.

Ono to je cele nedotiahnute, lebo aj distribucia vody je tam zla, takze nie je vyuzita cela plocha, no ak tri metre takehoto plastu oheju 20 kubikov na krasnych 28 stupnov pri minimalnej investicii, to uz clovek nic neriesi.

Neviem, ako je to s vakuovymi. Tie sa pouzivaju ako uzavete systemy s vlastnym teplonosnym mediom, vacsinou nemrznuca zmes, nech bezia aj v zime pre ohrievanie uzitkovej vody. Neviem, ako by to bolo s priamym prietokom bazenovej vody cez ne, ci tam nevznika problem s koroziou kvoli dezinfikacnym cinidlam...To ale uz riesia projekcne spolocnosti.

Brat mal zaujimavy napad - natriet radiatory na cierno a pouzit ich ako kolektory. Oproti plastom by to bolo o dost efektivnejsie, lebo tepelna vodivost je radovo vyssia. Problem by vsak bola spomenuta korozia, preto sme vymyslali este externy vymennik tepla, to uz ale chce dve cerpadla a vyhody sa stracaju...
Gajdy
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Gajdy »

Holubar napísal:
Brat mal zaujimavy napad - natriet radiatory na cierno a pouzit ich ako kolektory. Oproti plastom by to bolo o dost efektivnejsie, lebo tepelna vodivost je radovo vyssia. Problem by vsak bola spomenuta korozia, preto sme vymyslali este externy vymennik tepla, to uz ale chce dve cerpadla a vyhody sa stracaju...
nie radiatory ale ja si pamatem ze sme mali u starkej taku 200l nadrz natretu na cierno a na rure v vzduchu a cez leto sa tam tam peckovo sprchovalo
dudo02
King
King

Re: Ohrev vody v bazene - tepelne cerpadlo alebo solarny pan

Príspevok od používateľa dudo02 »

viper1993 napísal:Zdravim,
pustili sme sa do stavby bazena. Bazen bude sklolaminatovy, zapusteny do zeme, 7,5m x 3,5m x 1,5m (cca 40m3).
Planujeme kupit aj nejake zariadenie na ohrev vody a nevieme sa rozhodnut medzi tepelnym cerpadlom(vzduch - voda) alebo solarnym systemom na ohrev. Co by ste odporucili a preco?

Dik
No asi 2 roky som pracoval pre bazenovu firmu-robil som elektricku instalaciu...
Najidealnejsie je ak obe veci skombinujes.Tzn.,ze do okruhu filtracie zapojis el.prietokovy ohrievac-v podstate je to el.spirala,len je troska vykonnejsia,ako ta co sa tu spominala.Obehove cerpadlo na filtraciu kupuj obycajne a nie tepelne-v pripade poruchy jedneho,ci druheho komponentu sa servis predrazuje..Potom sa to zapoji,tak,ze soralne panely su predradene pred elektrickym ohrevom.Ak panely nedokazu vyhriat vodu na pozadovanu teplotu,tak nabehne elekricky ohrev.
Pravdupovediac som bazen bez elektrickeho ohrevu nevidel.A to som ich par postavil...

\\tak som si pod pojmom"tepelne cerpadlo"predstavil nieco ine,ako ma na mysli autor.Nic to vsak nemeni na tom co som napisal.Ktory ohrev,zo spomanych je efektivnejsi neviem,ale lacnejsi je SOLAR.
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

Ak ma byt podmienka vyssia teplota za kazdych podmienok, ten el. ohrev ma opodstatnenie, ale ak ide len o relaxacny bazen, je to predrazeny luxus. Poznam aj blbca, co to hreje cely rok zemnym plynom, to je ale clovek, co nema rozum, iba peniaze
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Holubar napísal:Ak ma byt podmienka vyssia teplota za kazdych podmienok, ten el. ohrev ma opodstatnenie, ale ak ide len o relaxacny bazen, je to predrazeny luxus. Poznam aj blbca, co to hreje cely rok zemnym plynom, to je ale clovek, co nema rozum, iba peniaze
No ja som robil velke bazeny-nie nejake z baumaxu a pod...
hopkok
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Ohrev vody v bazene - tepelne cerpadlo alebo solarny pan

Príspevok od používateľa hopkok »

Zdravim, aky by ste doporucili konkretne kolektor na ohrev 15m3 bazena? Nieco overene vhodne pre bazeny.
Napísať odpoveď