chemia chemicka rovnovaha poradte mi prosim

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Slackergirl
Novice
Novice

chemia chemicka rovnovaha poradte mi prosim

Príspevok od používateľa Slackergirl »

neviem si dat rady s tymito prikladmi
1,Aka je priblizna koncentracia CaSo4 v jeho nasytenom roztoku ak je rozpustnost tejto latky vyjadrena rovnovaznou konstantou Ks(Caso4)=3,0.10-5 mol2.dm-6?

2,Predpokladame ze reakcia 2Co+O2 vznika 2CO2 prebieha ako nevratna reakcia zlava doprava.Ak reaguje takto v uzavretej nadobe zmes 15 molCO a 10mol O2 po ukonceni reakcie je v sustave (malo by vyst 2,5 molO2) vlastne neviem ako sa k tomu vysledku dopracovat budem velmi cdacna ak mi niekto s tym pomoze surne to potrebujem vdaka :)
Holubar
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

1/ Len si napis vztah pre sucin rozpustnosti pre CaSO4
To je Ks=[Ca 2+].[SO4 2-]
Cize Ks je sucin koncentracie jedneho ionu a koncentracie druheho ionu. Zluceninu tvoria tieto iony v pomere 1:1, takze ak by to nebolo v roztoku disociovane ale pokope, tak koncentracia CaSO4 bude proste len druha odmocnina sucinu rozpustnosti

2/ Treba si urcit, co je limitujucou zlozkou CHR, teda coho je menej pri danom pomere. Na jeden mol kyslika treba 2 moly CO, teda ak by malo zreagovat vsetkych 10 molov kyslika, potrebujes 20 molov CO, no mas len 15. Cize ti zreaguje len cast, presne to je 15/2, to je 7.5 mol kyslika, potom sa ti minie CO a ostane tam 2.5 mol kyslika spolu so vnizknutym produktom.
Slackergirl
Novice
Novice

diky za pomoc :) v tom druhom uz chapem o co ide ale ten prvy stale nevysiel som zabudla napisat vysledok 5,5.10-3 mol/dm3
Holubar
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

Akoze nevychadza? Ved 3.0.10-5 odmocnene je 5.477.10-3
Slackergirl
Novice
Novice

oki sorry som musela pomylit... :roll: