Switch, Router, alebo Hub???

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
robo244
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Switch, Router, alebo Hub???

Príspevok od používateľa robo244 »

Chcel by som sa spytat, co si mam vybrat, ci switch, router alebo hub.
Dnes som sa bol spytat typka co robi s pocitacmi a ten mi tvrdil ze jednozne router.Neviem a preto sa pytam vas lebo tiez som pocul, a to od dalsieho co robi s pc a ten tvrdil ze switch. :? Potrebujem pripojit dva pocitace. (Note: potrebujem aby v sieti slapal internet). Doteraz som iba pripojil na seba 2 pocitace a vsetko slo, ale teraz mi zacina vadit, ze ten v ktorom je net musi byt zapnuty aby net siel aj na tom druhom. Internet mam na USB ale da sa zapojit aj cez ethernet, ale iba 1 z toho.
(Viem ze je to asi tazke na pochopenie, ale pls pomozte mi, ak niecomu nerozumiete ohladom otazky, pytajte sa).[/list]
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

v skatulkach ktore sa volaju router a ma to wifi ap tak sa zvycajne vzdy nachadza aj vec s nazvom switch cize ak chces delit internetove pripojenie medzi viac pc a mas ho privedene pomocou rj45 alebo rj11 tak si zozen adsl router a nemusis nic riesit ,navyse ak bude wifi mozes to vysielat aj na notebooky a pod. tym som chcel len povedat ze najviac zvlada router kedze je v nom vacsinou aj switch ,hub je starsia metoda s pomalsimi reakciami
robo244
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

aha, no ale na notebooku wifi nemam. trocha starsy typ :cry:
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

robo244 napísal:A cez switch bude slapat internet?
To zavisi od toho, ako ide internet zvonka k tebe. Ak sietovym kablom s RJ45 koncovkou tak ano, vo vacsine pripadov switch stacit bude. Ale je pravdepodobne, ze v tomto pripade tvoj ISP prideluje IP adresy podla MAC adresy takze dva kompy ti nepojdu, len jeden, ten, ktory ma spravnu MAC adresu. Toto sa potom riesi routerom, ktory podporuje klonovanie MAC adries na WAN porte.
robo244
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Mek napísal:To zavisi od toho, ako ide internet zvonka k tebe. Ak sietovym kablom s RJ45 koncovkou tak ano, vo vacsine pripadov switch stacit bude. Ale je pravdepodobne, ze v tomto pripade tvoj ISP prideluje IP adresy podla MAC adresy takze dva kompy ti nepojdu, len jeden, ten, ktory ma spravnu MAC adresu. Toto sa potom riesi routerom, ktory podporuje klonovanie MAC adries na WAN porte.
Vies nevyznam sa az tak velmi. Ako zistim aku to ma koncovku? Pomoze ak napisem ze mam T-mobile Rychly internet modem? :?
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

Jednoznacne router.
Ako vravis, doteraz si to mal riesene pomocou 2 PC (kde jeden vlastne plnil funkciu routra).
Pocitam, ze mas internet kde ti poskytovatel poskytuje len jednu verejnu IP adresu...v tomto pripade by ti bol switch na nic.

Ako je ale spomenute vyssie.
Kazdy router na domace pouzitie obsahuje switchovaci modul...co su vacsinou 4 porty smerom do vnutornej siete, do ktorych pripojis PC.
A WAN port, do ktoreho pripojis modem.

Nedaj sa pomylit slovickom wireless...tieto zariadenia sluzia aj na zdielanie internetu cez kabel...ako napr. http://www.agem.sk/?cmd=tovar_detail&product=8863233
Oplati sa kupit rovno taky, lebo ani sa nenazdas a budete mat v rodine zariadenie, ktore wireless dokaze vyuzit (mobil, pda, laptop a podobne) a potom budes musiet opat kupovat wireless router.

Suma sumarum (kup wireless router, ktory ma 1 WAN a 4 LAN porty)
robo244
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

meffisto napísal:Jednoznacne router.
Ako vravis, doteraz si to mal riesene pomocou 2 PC (kde jeden vlastne plnil funkciu routra).
Pocitam, ze mas internet kde ti poskytovatel poskytuje len jednu verejnu IP adresu...v tomto pripade by ti bol switch na nic.

Ako je ale spomenute vyssie.
Kazdy router na domace pouzitie obsahuje switchovaci modul...co su vacsinou 4 porty smerom do vnutornej siete, do ktorych pripojis PC.
A WAN port, do ktoreho pripojis modem.

Nedaj sa pomylit slovickom wireless...tieto zariadenia sluzia aj na zdielanie internetu cez kabel...ako napr. http://www.agem.sk/?cmd=tovar_detail&product=8863233
Oplati sa kupit rovno taky, lebo ani sa nenazdas a budete mat v rodine zariadenie, ktore wireless dokaze vyuzit (mobil, pda, laptop a podobne) a potom budes musiet opat kupovat wireless router.

Suma sumarum (kup wireless router, ktory ma 1 WAN a 4 LAN porty)
Inak tento router co si mi poslal mi dnes ukazoval hore spomenuty "typek" ale lacnejsie o dost. Tymto mu nechcem robit reklamu ale myslim ze na takychto veciach sa da usetrit. Co hovorite na kupou na aukcii? :idea: A oplati sa mat v tychto veciach hardwarovy firewall? Ake su vase skusenosti?
meffisto
King
King

robo244 napísal:Inak tento router co si mi poslal mi dnes ukazoval hore spomenuty "typek" ale lacnejsie o dost. Tymto mu nechcem robit reklamu ale myslim ze na takychto veciach sa da usetrit. Co hovorite na kupou na aukcii? :idea: A oplati sa mat v tychto veciach hardwarovy firewall? Ake su vase skusenosti?
to bol len priklad...nevravim ze mas kupovat presne henten a z agemu :)
Inak kupa cez aukciu .. podla toho kde (cez aky server).
Samozrejme sa opati kupit aj pouzivany, ak mas moznost ho otestovat.
A co sa tyka FW...tak odporucam skor chranit PC samotne, ako sa spoliehat na FW v routri...ten ti zabezpeci len zakladne veci - ako ochranu pred DoS utokom.
robo244
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

A nevyznas sa v tychto veciach ako su aukcie? Nemohol by si mi nieco doporucit?
meffisto
King
King

robo244 napísal:A nevyznas sa v tychto veciach ako su aukcie? Nemohol by si mi nieco doporucit?
fuha...ja nakupujem len cez ebay a pri tejto cene by si prerobil na postovnom.
Skor ti odporucam nejaky bazar, kde si to budes moct prevziat osobne ked chces usetrit (odporucam ti tiez najprv to zariadenie vyskusat ak sa bude dat).
Samozrejme mozes skusat stastie aj na nemeckom/rakuskom ebay.
napriklad
Shano
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Shano »

No ten t-mobile moden isto nejde zapojit na switch (mam odskusane) a na router nvm bo do wan portu ho nezastrcis chcelo by najst niekeho kto to ma odskusane... Ja si myslim ze ked ho cez lan kabel zapojis do routu tak to mas to iste ako keby si ho zapojil do switchu opravte ma ak sa pletiem ...
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

uz len zo selskej logiky to nebude to iste, kedze router a switch nie su tie iste zariadenia.
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mathev »

ako uz bolo povedane urcite kup router... nieje to nejaka velka investicia

napriklad tento mam odskusany a funguje spolahlivo
http://www.wificentrum.sk/ovislink-wl-5470-ap_d286.html
Napísať odpoveď