Aka distribucia je najvhodnejsia....

Všetko ohľadom Linuxu...
Peterkal
Amateur
Amateur

Aka distribucia je najvhodnejsia....

Príspevok od používateľa Peterkal »

Aka distribucia je najvhodnejsia pre mňa ako linux začiatočníka... Chcem si to vyskúšať na vlastnú kožu.... Doteraz som mal len Xp...

Moje "podmienky":

-64-bitovy
-Nech pracuje rychle / svižne na stredne vykonnom stroji myslim nech vyuziva HW aspon na 100% :D .. (tj. AMD X2 64 4000+, 8800 GT, 4 GB 800 Mhz DDr2 RAM, asus M2n-e sli zakladna doska, asus DVDRW)
-nech je kompatibilna s mojim HW.
-aktualna
-nech je tam wine (prostredie windowsu)
-nech je po SK alebo CZ
-nech tam su predinstalovane tie naj. free programy na multimedia, napalovanie, browsovanie, stahovanie, pre kancelariu OO, popripade nejaky free popr. plateny CAD program nieco ako Autocad.
-nejake pekne normalne graficke prostredie (priesvitne okna, gelovitost okien pri pretahovani atd...)
-moznost VOIP (skype...) a IM (live MSNGR, icq(Miranda)) samozrejme ich free/official linux derivacie...
-multimedia (tj. Hudba, video, HD video (MKV), DVD video, a nejaky free soft na editaciu/tvorenie videa, nieco ako sony vegas)
-nejaky torrent klient nieco ako utorrent....
-firefox je samozrejmostou
keby by neboli predinstalovane spominane softy/derivacie v systeme tak aspon ich doplnenie.....

presne taketo iste graficke prostredie : akurat bez tych rybyciek :D

Kód: Vybrať všetko

http://www.youtube.com/watch?v=pTRsLW0eet0#watch-vid-title
rozmyslal som uz o debiane alebo uz spominanych UBUNTU a KUBUNTU...

a určite že stabilnú verziu... nie testovaciu alebo beta....

a samozrejme nech je v dualboote s winXP ako sekundarny system... (kedze som zaciatocnik a chcel by som ho len vyskusat...)

A ABY OBSAHOVAL ASPON ZAKLADNE OVLADACE NA SPOMINANY HW...
cORP.
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

ubuntu ,mandriva ,alebo odnoze ako kubuntu a tak :)
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

tak ako spomínal cORP. len pozor ak máš grafiku od ATI tak staršie grafické karty(napr x300-x1900 a mnoho iných) niesú podporované pre linux distrá ktoré vyšli po 1.feb 2009 napr. na Ubuntu 9.04 nerozfičíš staré ATI karty a open-source drivre stoja za prd
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Aka distribucia je najvhodnejsia....

Príspevok od používateľa Dunlop »

Peterkal napísal: -nech je tam wine (prostredie windowsu)
-nejake pekne normalne graficke prostredie (priesvitne okna, gelovitost okien pri pretahovani atd...)
Takže zaprvé...
wine nieje prostredie windowsu, je to emulátor windowsovych programov. Nie však všetky vie naemulovať.

Zadruhé...
priesvitne okna, gelovitosť nemá na svedomé grafické prostredie, ale kompozitný manažér (compiz fusion) ktorý si neskôr doinštaluješ. Podmienkou je mať rozchodenú 3D akceleráciu

Zatretie...
Zbytočne hladáš distribúciu kde bude všetko obsažené čo si spomínal, doinštalovať je to to najmenej... Inštalovanie programov z repo je tisickrat lahšie ako vo windowse, žiadne hladanie ani nič podobného...

Zaštvrté...
Vo videu je linux s gnome prostredím a kompozitným manažérom. Podľa toho sa zariaď...

Z toho všetkého je najlepšie Ubuntu (debian nie, potrebuješ veľa študovať a preto je ubuntu to pravé keďže budeš musieť byť stále na českom ubuntu fore kde ti budu radiť :wink: )

cORP - kubuntu nieje odnož, to je obyčajne ubuntu s KDE prostredím... Odnož je ubuntu (otec je Debian) :) to len tak medzi rečou

hrban - má nvidiu, žiadny problem
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Aka distribucia je najvhodnejsia....

Príspevok od používateľa cORP. »

Dunlop napísal:Takže zaprvé...
wine nieje prostredie windowsu, je to emulátor windowsovych programov. Nie však všetky vie naemulovať.

Zadruhé...
priesvitne okna, gelovitosť nemá na svedomé grafické prostredie, ale kompozitný manažér (compiz fusion) ktorý si neskôr doinštaluješ. Podmienkou je mať rozchodenú 3D akceleráciu

Zatretie...
Zbytočne hladáš distribúciu kde bude všetko obsažené čo si spomínal, doinštalovať je to to najmenej... Inštalovanie programov z repo je tisickrat lahšie ako vo windowse, žiadne hladanie ani nič podobného...

Zaštvrté...
Vo videu je linux s gnome prostredím a kompozitným manažérom. Podľa toho sa zariaď...

Z toho všetkého je najlepšie Ubuntu (debian nie, potrebuješ veľa študovať a preto je ubuntu to pravé keďže budeš musieť byť stále na českom ubuntu fore kde ti budu radiť :wink: )

cORP - kubuntu nieje odnož, to je obyčajne ubuntu s KDE prostredím... Odnož je ubuntu (otec je Debian) :) to len tak medzi rečou

hrban - má nvidiu, žiadny problem
ja viem ,ale kedze je zaciatocnik nebudem mu to tu vysvetlovat co je co ,ja viem ze kubuntu ma kde a ubundu gnome a ze ma xubuntu xfce ale na co to budem spomynat ? kubuntu je odnoz ubuntu pretoze nepouziva gnome ako primarna distribucia ale kde ako alternativu ,pomenuj si to ako chces no odnoz to je pretoze to je vedlajsi projekt :wink:
Shano
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Shano »

Ubuntu je dobre iba na jednu vec a to nato ze po case zacnieliest na nerw a prejdes na inaksiu distribuciu... Osobne by som pre zaciatocnika odporucil PC linux .... A po case prejde naco bude chciet ... A tie veci co si tu popisal ze tam chces mat hnet ze lol fakt linux je na najlepsia vec na doinstalovavanie ked mas internet mas vsetko takze tak :)
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

ja ubuntu používam od verzie 6.06 a odvtedy ho stále používam a nezačalo mi liezť na nervy :wink: a pritom som skúšal všemožne distra :) akurat som tento rok prešiel na kde4 :)
Peterkal
Amateur
Amateur

dakujem za rady... Asi skusim to ubuntu... len mam problem... Ked spustim LIVE CD ubuntu z instalacneho CD ubuntu tak mi nejde nastavit siet.. manualne som skusal zadat MAC, IP, DNS ale nejde mi to nijak takze nie som si isty ci pojde aj nainstalovany myslim siet ovladace atd...

a chcel by som este nejaky boot program ktory by som dal na vytvorenu mini particiu a ten by my pekne dal na vyber medzi boot systemmy s moznostou nastavenia GUI, casu spustenia.. primarnym a sekundarnim systemom a bez toho aby mi niektory so systemov prestal bootovat...

http://en.wikipedia.org/wiki/Booting#Second-stage_boot_loader
nieco take len sofistikovanejsie s GUI a jednoduchou instalaciou...

A este by som chcel ked tak pozeram co pisete sa oboznamit stym systemom blizsie.... ale skusobne nie naostro VIRTUALIZOVANE... ale Virtualbox ani VirtualPC mi to zaboha nechce spustit ... vypisuje mi to nieco taketo...

Obrázok

Bud mi CPU nepodporuje vyrtualizaciu alebo musim stiahnut inu verziu aby som si to mohol nainstalovat a skusit na virtualny PC...
Prílohy
hlaska.JPG
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

http://wiki.ubuntu.cz/Instalace

študuj... dozvieš sa všetko...
Ten výber OS pri bootovaní ti automaticky nainštaluje sám linux...
A nerozpitvávaj to zbytočne s virtualizaciou... ajstak je to len približne.. Ako to naozaj chodí zistíš iba pri inštalacii... Odstraniť linux je to najmenej..

Poprípade môžeš nainštalovať ubuntu normálne z windowsu a nainštaluje sa ti ako program... inštaluje sa to cez wubi
Peterkal
Amateur
Amateur

Už som sa odhodlal nainstalovat si ubuntu.. ale mam problem.. nejde mi siet... skusal som vselico ale nejde.... v zozname na siet karty tam mam siet kartu ale nejde pripojit...
nvm vcom je chyba.... MOJ ISP to ma tak zariadene ze na streche ma switch a s toho idu kable dole do domu.. som za NAT. a na moju MAC adresu ma nastaveny net...
ovladace na moju zakladnu som stiahol spustil som cez prikaz sudo ale vypisuje mi to ze mam zkumpilovat novy kernel....
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

obráť sa na forum.ubuntu.cz tam ti poradia skôr než tu...
ja so sieťou nemám skúsenosti, nidky som ju nepotreboval nastaviť...
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

neviem o tom že by nešlo na ubuntu sieťová karta od verzie 7.10 to ide bez problémov. BTW keď dávaš edit connection->wired->auto LAN->edit
tam máš hneď také políčko že MAC adresa čo tam zadávaš ??? lebo pokiaľ viem to nemá byť tvoja MAC ale mac adresa zariadenia na ktoré sa chceš pripojiť čiže pre teba z toho plynie iba jediné NIČ TAM NEDÁVAJ !!! nastav si len heslo ak treba IP DNS
Peterkal
Amateur
Amateur

OK uz mi ide siet ale po restarte sa mi vzdy prestavi MAC adresa... neexistuje nejaky prikaz s ktorym by som si ulozil nastavenia siete tak ako ich mam teraz???

este neviem nainstalovat ovladace na grafiku NVIDIA 8800 GT.. stiahol som to ale vypisuje ze to nevie otvorit...
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

Ked chces zmenit mac adresu pri starte systemu, pozri si tento prispevok: http://www.hojko.com/post1080706.html#1080706
A pre tie ovladace si pozri navod na http://wiki.ubuntu.cz/Grafické%20karty%20NVIDIA
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

čo si stiahol?
Ak subor s koncovkou .run, tak si prebehni wiki a inštalaciu programov... darmo tu budeme všetko pisať odzačiatku keď to tam je rkasne a rpe laikov popísané...
Okrem toho, najskôr vyskúšaj nainštalovať cez správcu ovládačov (v menu systému) a ak nepôjde, až potom stiahnuté

http://wiki.ubuntu.cz/Instalace%20programů
a

http://wiki.ubuntu.cz/Pokročilá%20správa%20softwaru
Peterkal
Amateur
Amateur

Už som si to mam nainstalovane tak ze som si nechal cca 20 GB na ubuntu na C a instalator ubuntu mi to rozdelil tak ako som si zvolil... uz mi ide 3D mam ovladace aj siet akurat jeden mensi problem.... Mam 2 sietove karty a vzdy ked zapnem system tak na jednej mi prehodi eth0 na eth1 a inak mi nejde net.. ale ked to prehodim rucne tak to ide... a este mi nejde zvuk a skype ma problemy obcas stym zvukom.. mam PCI zvukovu kartu nejaku CMI8738/C3DX a neide my vzdy zvuk.. proste stym mam problemy...
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

skús ešte prehodiť ALSA na Pulse Audio ak nepomôže tak :arrow:

https://help.ubuntu.com/community/Skype
mrkni sa sem tam sú riešené takmer všetky problémy so zvukom v skype ale je to v angličtine dúfam že nevadí
Peterkal
Amateur
Amateur

ok problem so zvukom som vyriesil dakujem... A este neviem ako nastavit moje HDD aby sa pripojili automaticky pri starte.. aby neboli ako media ked otvorim tak len vtedy sa mi spristupnia... je to kôli mojmu profilu na firefox a chcel by som ho pouzivat tak na linuxe ako na XP-cku... a chcem mat knemu pristup vzdy z linuxu aj XP bez toho aby som musel co i len kliknut niekde inde ako na FF....

a este nejaky super ultra pack kodekov vsetkych moznych aj nemoznych aby som mohol vklude vsetko vpohode pozriet/pocuvat.... proste taky vsetko v jednom kodek pack na linux.. lebo manualne sa mi po jednom kazdy dolezity/nepodstatny kodek nechce instalovat...

Mam totiz to dve sietove karty a jedna ide do druheho PC kde je zdielane internetove pripojenie...
a este to stou sietou pridavam obrazok ako to mam po restarte...
Obrázok

a takto by to malp byt...
Obrázok
Prílohy
normal nastavenie.jpg
po restarte.jpg
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

http://wiki.ubuntu.cz/Připojení%20disku/fstab a tie kodeky si skus najst sam na ubuntu.cz ;-)
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa ramaya »

Ja odporúčam Linux Mint 7 Gloria Universal

http://www.linuxmint.com/edition.php?id=40
Ja som si nainštaloval 32-bit verziu takže 64-bit nemám odskúšanú ,ale asi v tom veľký rozdiel nebude.
Som v linuxe úplný začiatočník a milo ma prekvapil. Na čo siahnem všetko v ňom funguje bez problémov.

Prehráva hneď filmy originálne dvd , mpeg 2 , avi. Hudbu .mp3 , .ogg ...
Internet okamžite funkčný bez nastavovania - Mozilla.

Keď pripojím cez usb tlačiareň Epson alebo scaner HP tak ich v tichosti nadetekuje a hneď môžem tlačiť a skenovať.
Taktiež okamžite nadetekovalo web kameru Labtec.

Dokonca aj moju satelitnú kartu Technisat SkyStar 2 ( v prehrávači Kaffeine sa po preskenovaní družice dájú hneď pozerať kanály. Na SAT-fórach som čítal že po doinštalovaní a hlavne nastavení SC-Pluginu a CCCam-u s originálnou kartou fungujú aj SkyLink , CSLink a UPC ). Plánujem si kúpiť CSLink takže má umňa ďalší plusový bod :D :D

Netreba nič inštalovať z repozitarov okrem :
- Wine na hry
- Skype na telefonovanie ( webkamera funguje okamžite )

A ostané podľa záujmov. Repozitáre obsahujú vyše 26000 !!! balíčkov.
Pri inštalácii som zvolil češtinu takže všetko sa dá nastaviť v zrozumiteľnej reči. Je tam aj slovenčina , ale tú som neskúšal. Čeština mala vždy lepšiu podporu ... vo Win :D

Ponúklo my aj inštaláciu ovládačov NVidia , tak som ich nainštaloval. Šlapalo to všetko aj bez nich , ale človek nikdy nevie. Hlavne pri testovaní hier sa môžu zísť :D
Zajtra otestujem nejaké programy ktoré používam vo Windows a dám vedieť , ktoré bežia aj pod týmto linuxom.

//autoeditácia príspevku ( 23 Jun 2009, 21:47 )
Tak zatiaľ som otestoval tieto programy plne funkčné pod Linux aj pod Windows:

Portable bez potreby inštalácie:
- ASF-AVI-RM-WMV Repair ( na opravu videa )
- PVA Strumento_2.1.0.21 ( na opravu videa .mpg a .ts )
- ImagoMPEG-Muxer ( na muxovanie spojenie audio a video stopy do .mpg )
- DGMPGDec 1.5.3 ( na demuxovanie rozdelenie .mpg na video a audio stopu )
- mp3DirectCut ( strih MP3 )
- Subtitle Workshop ( na úpravu a konverziu titulkov )
- Universal Share Downloader 1.3.5.3 ( na sťahovanie z Rapidshare a podobných serverov )
- Foxit Reader ( na prezeranie PDF dokumentov )
- XnView ( na prezernie a úpravu obrázkov )

Nutná inštalácia:
- TMPGEnc DVDAutor 1.6.26.73 ( na tvorbu DVD )
- 101 MP3 Splitter & Joiner 3.2 ( na spájanie MP3 )
- DVD Identifier 5.2.0 ( na identifikáciu výrobcu dvd a iných info o dvd )

Všetky tieto programy však potrebujú v linuxe nainštalovaný program Wine.
Napísať odpoveď