Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
ikovan
Darca
- Kontaktovať používateľa:
A co hovorite na Ratzingera ... mne sa moc nepozdava nieje vhodny.. mozno je to tym ze clovek bol zvyknuty na JP2 ale mne sa nepozdava ako by bol len docasnou nahradou a podla mna tam v kratkom case max 2-5rokov pride ten pravy inac priemerny pontifikat je 8rokovromero napísal:jedinou vynimkou v cirkvi bol podla mna Jan Pavol II.
Bol vynimocnou osobou. Mali ho radi katolici aj ateisti.
Jeho si z celej tej krestanskej "viery" vazim, pretože dokazal robit veci, ktore dokazal len malokto, a nebol ako tí predním. On počúval tých druhých a nie naopak.
jaj toto je dalsia ukazka toho ako media masiruju mozog. z JPII media robili neustale ukazkoveho cloveka... neposkvrneneho baranka, kt stoji na cele zvrhlej cirkvi, kt iba kradne lupi zabija muci a co ja viem este vsetko. si uvedomte, ze neexistuje ani jedno spolocenstvo ludi, v kt by neexistovali problemy.. "cierne ovce"... alebo zli "manazersky team".
90% z vas o cv nic nevie. nechodite do jej spolocenstva len cucate informacie z markizy a spodobnych odpadovych zdrojov. podla mna je na tom cv v dnesnej dobe najlepsie. neviem ako v inych mestach, ale v BB sa cv stara o charitu, o mladez a da sa povedat, ze sa jej to celkom dari.
90% z vas o cv nic nevie. nechodite do jej spolocenstva len cucate informacie z markizy a spodobnych odpadovych zdrojov. podla mna je na tom cv v dnesnej dobe najlepsie. neviem ako v inych mestach, ale v BB sa cv stara o charitu, o mladez a da sa povedat, ze sa jej to celkom dari.
-
q-parser
Professional
Ja som vlastne kvoli cirkvi prestal xodit do kostola. Ked som sa podozvedal, ze ake porobili zverstva a ake asi maju tucne bankove konta, tak som s tym prastil. Teraz tam xodim len zporadicky. V mieste mojho bydliska nexodim. Ked idem z casu za svojou kamoskou v PU, tak tam zbehnem. Neviem, kto z vas xodi do kostola, ale urcite ti, co tam xodite aspon z casu na cas, ste si vsimli ako zmenili v jednej "motlidbe" slova "svatu cirkev vseobecnu" na "svatu cirkev katolicku". Citim z toho maximalny separatizmus a mam voci tomu odpor. A co katolici su iny krestania ako napr. evanjelici? Vobec netusim, co sa tym sleduje. Ze ich vobec hanba nefackuje uz len za to, ze sa skryvaju za Boha. Mam xut nadavat, ale nemalo by to zmysel.
-
q-parser
Professional
No, mne osobne nie je sympaticky. Ked odisiel JP2, bolo mi ho luto, nech mam k cirkvi akykolvek negativny postoj. Tiez si myslim, ze tam dlho nezostane. Urcite za tym jeho zvolenim nieco bude, ale ktoho vie co. No ved uvidime casom, co sa z neho vykluje.ikovan napísal: A co hovorite na Ratzingera ... mne sa moc nepozdava nieje vhodny.. mozno je to tym ze clovek bol zvyknuty na JP2 ale mne sa nepozdava ako by bol len docasnou nahradou a podla mna tam v kratkom case max 2-5rokov pride ten pravy inac priemerny pontifikat je 8rokov
Ste veriaci?
Mozno ma niekto nazor ako ja, niekto urcite nie, mozno to tu uz dokonca bolo ale aj tak. V prvom rade nechcem urazit nikoho veriaceho. Nech uznavate akehokolvek boha, je to vas problem ja len vravim svoj nazor.
Tyka sa to takmer kazdej viery, nevylucujuc krestanstvo... Podla mna kazda viera sama porusuje to co kaze, je to fanatyzmus iduci az do krajnych moznosti. Mozno sa to uz lepsi, ale vratme sa do nedavnej minulosti. Do minulosti kde sa ludia palili za to, ze mali iny nazor. Za to ze chapali svet inak. Koli vieram sa neustale, a trva to az doteraz, viedli vojny. Staci ked sa pozrieme na blizky vychod kde sa vrazdia len koli tomu ze ty druhi maju chanuku a nie vianoce. Dalsi sa odpaluju na verejnych priestranstvach lebo tak vyhraju svoju "svatu vojnu". Preco to tak je? Na co je potom viera dobra?
Pozrime sa teraz ku nam. Farari su najsvatejsi ludia co pomahaju ludom, lebo sa u nich mozu vykecat o veciach ktore by inym nepovedali, ani najblizsim. Vozia sa neraz na drahych autach a to uz nehovorim o biskupoch co lietaju na SuperBckach s vlastnym soferom. Ludia im hadzu aj posledne peniaze a par blokov vedla pod mostom hladuju bezdomovci. Preco ludia radsej nedaruju peniaze na onkologiu kde sa mozno raz ocitne ich znamy? Preco hadzu peniaze na tlste bachre fararov? Preco radsej neinvestuju do sportu pre mladez? Je to proste fanatyzmus, inak to nevidim, ale to je len moj nazor.
Co sa tyka toho ci verite alebo nie, myslim ze to je uplne jedno. Verime vlastne v nieco, co si len predstavujeme. Mozem si predstavit a uznavat co chcem. Kdekolvek a kedykolvek sa k tomu modlit, bez toho aby som staval milionove chramy a zmanipuloval tisice ludi.
Osobne verim v nadprirodzene veci ktore su mimo naseho chapania ale aspon v to nenutim dalsich ludi a neprikazujem im co maju a co nemaju robit.
Odsudzujeme arabov a neviem co vsetko, za to ze sa nam ta viera zda "extremna" ale nieje to tak nahodou aj katolizmus? Porozmyslajte. Som zvedavy na vase nazory
Amen
Tyka sa to takmer kazdej viery, nevylucujuc krestanstvo... Podla mna kazda viera sama porusuje to co kaze, je to fanatyzmus iduci az do krajnych moznosti. Mozno sa to uz lepsi, ale vratme sa do nedavnej minulosti. Do minulosti kde sa ludia palili za to, ze mali iny nazor. Za to ze chapali svet inak. Koli vieram sa neustale, a trva to az doteraz, viedli vojny. Staci ked sa pozrieme na blizky vychod kde sa vrazdia len koli tomu ze ty druhi maju chanuku a nie vianoce. Dalsi sa odpaluju na verejnych priestranstvach lebo tak vyhraju svoju "svatu vojnu". Preco to tak je? Na co je potom viera dobra?
Pozrime sa teraz ku nam. Farari su najsvatejsi ludia co pomahaju ludom, lebo sa u nich mozu vykecat o veciach ktore by inym nepovedali, ani najblizsim. Vozia sa neraz na drahych autach a to uz nehovorim o biskupoch co lietaju na SuperBckach s vlastnym soferom. Ludia im hadzu aj posledne peniaze a par blokov vedla pod mostom hladuju bezdomovci. Preco ludia radsej nedaruju peniaze na onkologiu kde sa mozno raz ocitne ich znamy? Preco hadzu peniaze na tlste bachre fararov? Preco radsej neinvestuju do sportu pre mladez? Je to proste fanatyzmus, inak to nevidim, ale to je len moj nazor.
Co sa tyka toho ci verite alebo nie, myslim ze to je uplne jedno. Verime vlastne v nieco, co si len predstavujeme. Mozem si predstavit a uznavat co chcem. Kdekolvek a kedykolvek sa k tomu modlit, bez toho aby som staval milionove chramy a zmanipuloval tisice ludi.
Osobne verim v nadprirodzene veci ktore su mimo naseho chapania ale aspon v to nenutim dalsich ludi a neprikazujem im co maju a co nemaju robit.
Odsudzujeme arabov a neviem co vsetko, za to ze sa nam ta viera zda "extremna" ale nieje to tak nahodou aj katolizmus? Porozmyslajte. Som zvedavy na vase nazory
Amen
tento tvoj prispevok patri k jednym z mala co mozem povedat ze za nieco stoji. vyjadril si sa skoro presne na vsetky polozky a suhlasim s tebou. viera je v pohode ale netreba to zas prehanat. prehananim myslim tvrde presvierdanie aby si chodil do kostola lebo ta fararako potresta a <> okolo toho co vedia babky trepat. s tymi "darmi pre knazov" je to tak a bohuzial este aj dlho bude, pretoze su tak nauceny oz oddavna. no ja im nedam ani korunu aj ked sa poseru. asko si povedal, keby nebolo cirkvi nebolo by ani tolko rozporov a vojen. no nikde to nahlas nepovez lebo vsetci si o tebe pomyslia ze si satan.
Veriaci - NIE.
Poznam zopar veriacich, ktory su velmi dobry ludia, ale aj takych co z kostola idu rovno do krcmi a potom zmlatit zenu, deti ... Tak ako sa tu spominalo kadza viera je fanatizmus.
Jedna vlastnost mi na "nich" vadi, a to, ze presviedacaju a "nutia" ku viere aj nas ostatnych. Nazorna ukazka je v povinnej nabozenskej vychove na skolach uz na prvom stupni.
Toho by s na tuto temu dalo napisat este vela, ale ...
P.S.: aj tak je zarazajuce, ze sa na Slovensku prihlasilo v scitani ludu take velke mnozstvo ludi k nejakej viere. Ked chodim po uliciach, mestach, dedinach, tak to tak niekedy vobec neposobi.
Poznam zopar veriacich, ktory su velmi dobry ludia, ale aj takych co z kostola idu rovno do krcmi a potom zmlatit zenu, deti ... Tak ako sa tu spominalo kadza viera je fanatizmus.
Jedna vlastnost mi na "nich" vadi, a to, ze presviedacaju a "nutia" ku viere aj nas ostatnych. Nazorna ukazka je v povinnej nabozenskej vychove na skolach uz na prvom stupni.
Toho by s na tuto temu dalo napisat este vela, ale ...
P.S.: aj tak je zarazajuce, ze sa na Slovensku prihlasilo v scitani ludu take velke mnozstvo ludi k nejakej viere. Ked chodim po uliciach, mestach, dedinach, tak to tak niekedy vobec neposobi.
ano, budhizmus je jedna z mala, uplne nenasilnych vier. Uz len preto, ze ocista duse nespociva v modlitbe alebo spovedi kde na to potrebujem drahy chram a knaza. Ide o relax, meditaciu...Linkman napísal:Som realista a veriaci niesom
a jedine mozno sa zaujmam o budhizmus
a verim v to co vidim
...a nik sa mi nevyhraza ze som pokrsteny nadavam na cirkev a pojdem za to do pekla...
Urcite sa ale najde niekto kto tu pripomenie aj tie lepsie stranky cirkvy, ktore ja bohuzial nemozem najst, skor mi to pripada ako jedna velka skorumpovana firma...
-
Traktorista
Guru