WiFi
WiFi
Chcel by som sa spytat ci existuje taketo nieco.. Mam doma WiFi antenu na streche z nej mi ide net cez koaxialny kabel do PC takato koncovka a potom cez sietovu kartu do switchu a stade kablami do ostatnych PC v dome (konkretne 2 notebooky) lenze problem je v tom ze tento PC musi byt stale zapnuty aby siel net na ostatnych. A ja chcem nejaky wifi router(repeater alebo nieco hocico) tak aby som tam pychol ten kabel(koaxialny) co mi ide z anteny a potom by to vysielalo wifinou po dome. Da sa to spravit? Nasiel som ze by sa do dalo dvomi routrami ale najlepsie by bolo jeden neviete poradit aj nejaky konkretny? dakujem
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
To co mas na obrazku je kabel RG58 s obycajnou pigtailovou koncovkou SMA RP.
Ak dobre rozumiem, tak mas na streche antenu a odtial ti ide kabel az do PC. Koncovka toho kabla je taka ako na obrazku, cize ide do wifi karty v PC. Aby si mohol pouzivat ostatne PC, tak mas pusteny PC a zdielas net, resp. ho mas premosteny tak, ze ti ide kabel zo sietovej karty do switchu a na switch su napojdene ostatne pocitace. Ak je to takto ako pisem, teda ak som to takto spravne pochopil, tak potrebujes nejaky prijmac, cize APcko a potom nejaky router, ktory ti to bude dalej routrovat. Napriklad nejaky ten OvisLink 5460 s APlite, resp. APpro firmware dokaze pracovat ako klient a zaroven router spolu (pravdepodobne routruje ale len PC pripojene cez kabel, takze sa pripojis na siet a zaroven ti bude routrovat co potrebujes, takze to dokazes vyriesit jednym zariadenim. Alebo aj starsiu verziu, konkretne OvisLink 1120, ale to zozenies asi uz len cez bazar. Aj pre D-Link, Asus, Belkin, 3Com, Canyon, atd... je mozne zohnat podobny firmware - OpenWRT.
Alebo to vyriesis tak, ze si kupis lacne AP, hodis ho do rezimu klient. Potom kablom na to pripojis router, resp. wifi router a dalej uz pojdu PC. To je mozno o nieco vyssia investicia, pretoze nejake to APcko moze stat okolo 35 eur a potom wifi router dalsich 35.
Ak dobre rozumiem, tak mas na streche antenu a odtial ti ide kabel az do PC. Koncovka toho kabla je taka ako na obrazku, cize ide do wifi karty v PC. Aby si mohol pouzivat ostatne PC, tak mas pusteny PC a zdielas net, resp. ho mas premosteny tak, ze ti ide kabel zo sietovej karty do switchu a na switch su napojdene ostatne pocitace. Ak je to takto ako pisem, teda ak som to takto spravne pochopil, tak potrebujes nejaky prijmac, cize APcko a potom nejaky router, ktory ti to bude dalej routrovat. Napriklad nejaky ten OvisLink 5460 s APlite, resp. APpro firmware dokaze pracovat ako klient a zaroven router spolu (pravdepodobne routruje ale len PC pripojene cez kabel, takze sa pripojis na siet a zaroven ti bude routrovat co potrebujes, takze to dokazes vyriesit jednym zariadenim. Alebo aj starsiu verziu, konkretne OvisLink 1120, ale to zozenies asi uz len cez bazar. Aj pre D-Link, Asus, Belkin, 3Com, Canyon, atd... je mozne zohnat podobny firmware - OpenWRT.
Alebo to vyriesis tak, ze si kupis lacne AP, hodis ho do rezimu klient. Potom kablom na to pripojis router, resp. wifi router a dalej uz pojdu PC. To je mozno o nieco vyssia investicia, pretoze nejake to APcko moze stat okolo 35 eur a potom wifi router dalsich 35.
poradte mi prosim
Mam doma wifi pripojenie tahane kablom do regulatora a potom do routru a mam vitvorenu domacu wifi siet a moj problem nastava teraz v tom ze moja priatrelka ma tiez doma internet ale ma je*** rodicou atd nebudem rozoberat a byva priblizne 500 metrou vzdusnou ciarou odomna v dedine a chcel by som moj router nahradit niecim silnejsim co bvy vytvorilo obrousku wifi siet ktoru by som mohl viuzivat zaroven snou a aj ked si odbehnem do picerky atd hlavne je aby som na tom mohol bezproblemovo frcat s tym ze by som chcel ktomu pripojit nejaky terabajtovy externy HDD na ktory by som mal pristip na kukanie filmou a podobne veci . za pomoc vopred dakujem
-
hojko
Site Admin
dnelly: Stacit by mal nejaky ten sietovy disk s LAN rozhranim, ktory by si pripojil na router, disk by mal samozrejme vlastnu IP adresu a nastavil by si ho podla svojich predstav. Stacit by mal aj WD MyBook s podporou DLNA, ale tam je cena za 1TB disk nieco okolo 190 eur. Alebo je mozne kupit aj samotnu krabicku, ktora plni to co potrebujes a do nej si dokupis disk, aky ti bude vyhovovat.
Tazko povedat ake zariadenie mas a co by si potreboval, ale teoreticky by mohla stacit vsesmerova antena, aby si pokryval vsetko naokolo. Takato 12dB antena stoji okolo 50 eur. Alebo by mozno stacila aj mama 5,5dB antenka. Len pocitaj s tym, ze tuto antenu by si musel umiestnit niekde na strechu.
Tazko povedat ake zariadenie mas a co by si potreboval, ale teoreticky by mohla stacit vsesmerova antena, aby si pokryval vsetko naokolo. Takato 12dB antena stoji okolo 50 eur. Alebo by mozno stacila aj mama 5,5dB antenka. Len pocitaj s tym, ze tuto antenu by si musel umiestnit niekde na strechu.
takto skusim to popisat takto moj net prichadza kumne cez wifinu na fekvencii 24GHz ak sa nemylim stade z tej anteni to mam tahane do izby kde je prevodnik na obicajne lanko a stade do routru cize toto by malo ostat zachovane ne??? a staci ked iba napojim novu antenu na router zo silnym visielacom a kablom ju vivediem na strechu ?? to by malo byt vsetko???? ci budem musiet kupit aj router novy? alebo na ten co mam nahodim iba ten HDD??? a este malickost vedely by ste mi hodit aj nejake linky skade by som to mohol objednat teda tu antenu bo snazim sa citam studujem a som stoho uplny fas. tak rozmyslam ze by som potreboval nejak silnu antenu z dosahom okolo 1,5 KM bo do 3 rokou planujem postavat barak a tam si prestahovat celi system len z inym internetom a tento co tu je ostane cize aby nevznikla zbytocne vyzsia investicia za ochotu a trapenie z mojou demenciou vopred dakujem 
-
hojko
Site Admin
Napr. z wificentrum.sk ci alza.sk, je tam vsetko co potrebujes, ako anteny, konektory, tak aj kable. Pripojenie by malo stacit aj na tvoj terajsi router (alebo rozvadzac ci prevodnik, ci ako to vlastne volas), len musi mat moznost odmontovat malu antenu a na nu pripojit inu, ktora sa pripaja zrejme rovnakym kablom ako je na obrazku hore. Neviem aky mas router, ale pochybujem, ze je mozne tam pripojit disk, takze mozes si pozriet aj ten co by si kupil, napr. D-Link NAS DNS 313, k tomu nejaky ten disk, ale pozor, pozri si kompatibilne disky, pripadne aj hore uvedeny WD. Dosah anteny sa urcit neda, vsetko zalezi od rusenia, od dlzky kabla, odporu kabla, konektorov, vykonu zariadeni atd...
tak ak to spravne chapem nebolo by vihodnejsie kupit novy router z technologiou N a ktomu pouzit kable a aj kvalitnu antenu s tou istou technologiou ?? cim kvalitnejsi router kupim tym by to malo byt lepsie ne??? napriklat nejaky belkin z dosahom okolo 400metrou + kvalitnejsia antena tak otom by som mohol dosiahnut cieleny vysledok ne?? alebo keby som kupil visoko vykonnu smerovu antenu to by stacilo tiez ak sa nemylim bo vecsina ma pokritie okolo 60stupnou co by malo pokrit tu oblast ktoru by som najviac potreboval a pri takychto antenach by nemala vadit ani dlzka kabla okolo 12-15m bo vsesmerne anteny som nasiel najsilnejsie iba okolo 12db ale sektorove a smerove aj z vikonom 25db co by malo zabespecit ten vikon ktori potrebujem ? otazka na teba bude to takto fungovat jak som to popisal?
//autoeditácia príspevku ( 21 Jun 2009, 12:14 )
a este jaku antenu pouzit ci 5 GHz alebo 2,4GHz bo neviznam sa v tom ci to podla druhu visišlania routeru abo jak???
//autoeditácia príspevku ( 21 Jun 2009, 12:31 )
a ked kupim aj novy router ktori ma vivod troch onten tak da sa to zluvit do jednej velkej ci misim kupit 3 externe???
//autoeditácia príspevku ( 21 Jun 2009, 12:14 )
a este jaku antenu pouzit ci 5 GHz alebo 2,4GHz bo neviznam sa v tom ci to podla druhu visišlania routeru abo jak???
//autoeditácia príspevku ( 21 Jun 2009, 12:31 )
a ked kupim aj novy router ktori ma vivod troch onten tak da sa to zluvit do jednej velkej ci misim kupit 3 externe???