epilepsia
Nestranim sa tychto ludi v ziadnom pripade.
Je to choroba, ktora cloveka podla mojho nazoru dost obmedzuje kedze zachvat prichadza necakane.
Poznam cloveka, ktori ma tuto chorobu, bere samozrejme lieky a zachvaty nemava casto...mozno 3-4x do roka.
Je to moj byvaly spoluziak zo strednej skoly a raz mal zachvat cestou do skoly a skoncilo to tak, ze ani nevedel ako sa dostal do skoly, zevraj ho tam doviedla nejaka zena lebo odpadol v elektricke (to mal slaby zachvat). Potom dostal raz aj v skole zachvat, pocas Informatiky sme na nultej skoro rano cumeli do CRTciek + neonky + vycerpanost...dost dobre podmienky na vyvolanie zachvatu...Odpadol, kusol si do jazyka a mal brutalne zovrete paste a vsetko svalstvo, dali sme ho do stabilizovanej polohy, batoh pod hlavu a cakali na zachranku, ktora ho odviezla do nemocnice.
Inak, musi to byt dost strasne, ked clovek zisti ze trpi touto chorobou...hlavne zo zaciatku ked na to mysli a obava sa, ci kazdu chvilu nedostane dalsi zachvat.
Asi na to netreba mysliet a treba zit
Je to choroba, ktora cloveka podla mojho nazoru dost obmedzuje kedze zachvat prichadza necakane.
Poznam cloveka, ktori ma tuto chorobu, bere samozrejme lieky a zachvaty nemava casto...mozno 3-4x do roka.
Je to moj byvaly spoluziak zo strednej skoly a raz mal zachvat cestou do skoly a skoncilo to tak, ze ani nevedel ako sa dostal do skoly, zevraj ho tam doviedla nejaka zena lebo odpadol v elektricke (to mal slaby zachvat). Potom dostal raz aj v skole zachvat, pocas Informatiky sme na nultej skoro rano cumeli do CRTciek + neonky + vycerpanost...dost dobre podmienky na vyvolanie zachvatu...Odpadol, kusol si do jazyka a mal brutalne zovrete paste a vsetko svalstvo, dali sme ho do stabilizovanej polohy, batoh pod hlavu a cakali na zachranku, ktora ho odviezla do nemocnice.
Inak, musi to byt dost strasne, ked clovek zisti ze trpi touto chorobou...hlavne zo zaciatku ked na to mysli a obava sa, ci kazdu chvilu nedostane dalsi zachvat.
Asi na to netreba mysliet a treba zit
teraz sa nesmejte. osobu s touto chorobou nepoznam ale moj pes obcas len tak padol na zem, dostal krce a nemohol sa postavit na nohy. veterinar nam po vysetreniach povedal ze ma epilepsiu + nieco so srdcom. Tak berie take tabletky a uz ich nemava tak casto asi tak 1 za pol roka. nj a je to svina, ked nikdy neviete kedy vas to chyti.
aj moj, labrador, dnes mal krce a tak.. ale v pohode uz.Pikolik napísal:teraz sa nesmejte. osobu s touto chorobou nepoznam ale moj pes obcas len tak padol na zem, dostal krce a nemohol sa postavit na nohy. veterinar nam po vysetreniach povedal ze ma epilepsiu + nieco so srdcom. Tak berie take tabletky a uz ich nemava tak casto asi tak 1 za pol roka.
-
Shark NX
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Ja som mal Epilepsiu od 13 asi do 16. Vtedy som rastol 21cm/rok ... cize telo nestihalo.
Po troch rokoch mi to preslo.
Mal som problem jedine pri zaspavani. Pri prechadzani do urcitej hladiny spanku som sa zobudil na to ze som uplne roztraseny ale neviem sa pohnut. Tento efekt presiel za cca 2-3minuty ale tvar mi zostala ochrnuta asi 15minut.
Cize nevedel som povedat zrozumitelne ani jedno slovo takych peknych 20-30minut. Potom to preslo a ako keby sa nic nestalo. Za tie 3 roky som mal tych zachvatov asi 20 cize nic strasneho. V 17tich to uplne zmizlo a odvtedy som nemal nic. EEG nevykazovalo ziadne anomalie.
Taktiez viem ako sa zachovat ... Ale este som to nepotreboval.
Po troch rokoch mi to preslo.
Mal som problem jedine pri zaspavani. Pri prechadzani do urcitej hladiny spanku som sa zobudil na to ze som uplne roztraseny ale neviem sa pohnut. Tento efekt presiel za cca 2-3minuty ale tvar mi zostala ochrnuta asi 15minut.
Cize nevedel som povedat zrozumitelne ani jedno slovo takych peknych 20-30minut. Potom to preslo a ako keby sa nic nestalo. Za tie 3 roky som mal tych zachvatov asi 20 cize nic strasneho. V 17tich to uplne zmizlo a odvtedy som nemal nic. EEG nevykazovalo ziadne anomalie.
Taktiez viem ako sa zachovat ... Ale este som to nepotreboval.
-
aughostino
Medium Professional
fuha 21cm/rok?Shark NX napísal:Vtedy som rastol 21cm/rok ... cize telo nestihalo.
ja som bol rad ked som narastol 2cm/rok este vo vyvoji
poznam jedneho maleho chalana mozno 6-7rocnik na zakladnej skole, ktory ma epilepsiu dost dlho som ho nevidel tak uz neviem ako je na tom
tiez viem ako sa zachovat pri epileptickom zachvate ale ako sa tak poznam tak by som tam hned skolaboval a museli by kriesit aj mna
ale pozor, nie vsetky zachvaty prebiehaju ako "vo filme", teda ze ten niekto padne na zem, je cely krcovity, nevnima okolie, peni mu z ust atd. vela ich je takych ako napisal shark- strnulost nejakych svalov atd. tiez ked dany dotycny vie, ze je epileptik a citi, ze na neho ten zachvat ide, tak uz je vacsinou nauceny zostat v klude a napriklad zaspi, zobudi sa o nejaky cas a je "v pohode"
Ja som byval s kamosom,ktory mal zachvaty...Asi tak raz za mesiac.Takze som v tom celkom zbehly-na nom som uz dokonca videl kedy to pride.On mal zachvaty klasicke-strasne silne krce celeho tela a pena z ust.Samotny zachvet trval mozno minutu,dve a potom uz len chrcal a lezal.Asi tak po 20 min.sa prebral a nic si nepametal.Totalne mimo,nechapal kde je,kto je,co sa deje.Potom zaspal a ak sa rano prebudil vsetko bolo po starom.
Dolezite je nespanikarit.Otocit cloveka na brucho,aby sa neudusil a sledovat ci nechyta modru farbu,ci sa nedusi.Ak sa dusi,tak pozriet ustnu dutinu,ci mu nezaskocil jazyk,alebo nieco ine.
Dolezite je nespanikarit.Otocit cloveka na brucho,aby sa neudusil a sledovat ci nechyta modru farbu,ci sa nedusi.Ak sa dusi,tak pozriet ustnu dutinu,ci mu nezaskocil jazyk,alebo nieco ine.
-
mirak2
Hardcore addict
prvy zachvat som mal pred rokom, posledny pred viac ako polrokom...EEG ciste, CT ciste, mag. rezonancia ciev veducich do a z mozgu tiez ciste...beriem na to lieky, nepijem alkohol, resp. max. pivo aj to len velmi striedmo, so spankovym rezimom mam problem, lebo je pomerne dost flexibilny...vzdy som mal zachvat spojeny s citanim, stale mavam problem pri citani, ucenie sa je dost problem niekedy...zachvaty presne typu "ako vo filmoch", strata vedomia, silny krc, ten hnusny pocit ked sa po zahcvate clovek prebudi (vsetky som dostal doma chvalabohu, takze som sa vzdy zobudil v posteli) a dobrych 20 minutach s vrcholne hnusnym stavom (clovek sa citi velmi zle) spominat na okolnosti pred zahcvatom....neskutocne neprijemna vec
ak je krc silny je skutocne umenie dostat sa do ust...prsty nie, lebo pride clovek o prsty a klucom ich roztvarat tiez radsej nie, lebo je velka pravdepodobnost ze trpiaciemu polames zubydudo02 napísal:Ak sa dusi,tak pozriet ustnu dutinu,ci mu nezaskocil jazyk,alebo nieco ine.
Presne tak...dakde som pocul, ze epilepticke zachvaty mozu byt aj typu, ze ich vase okolie nemusi vobec postrehnut...sekundova strata vedomia.ades napísal:ale pozor, nie vsetky zachvaty prebiehaju ako "vo filme", teda ze ten niekto padne na zem, je cely krcovity
prave toto nam v skole hovorili, ze je prakticky nerealne- kedze je cele telo v krci a svaly hlavy najma, jazyk nezapadne, lebo je zataty. zapadava vtedy, ked je uvolneny. tie veci medzi zuby sa davaju kvoli tomu, aby si neprehryzol ten dotycny jazyk.dudo02 napísal:Dolezite je nespanikarit.Otocit cloveka na brucho,aby sa neudusil a sledovat ci nechyta modru farbu,ci sa nedusi.Ak sa dusi,tak pozriet ustnu dutinu,ci mu nezaskocil jazyk,alebo nieco ine.
Ja som mal prvý v 15 rokoch ako následok úrazu hlavy na lyžovačke (aspoň tak to identifikovali doktori).
Za 10 rokov som mal asi 5-7 záchvatov (čiže celkom ok), vždy na druhý deň po alkohole i keď si dávam pozor a tvrdému alkoholu sa vyhýbam (nepijem). Lieky, čo beriem sú na takmer absolútne minimálnej úrovni.
Veľmi ma hnevá vodičský preukaz, ktorý nemôžem dostať, resp. žiadny doktor mi to nechce podpísať. Pritom nechápem tú filozofiu, keď má niekto kontrolované stavy a užíva lieky (ako napr. mirak2 i ja som nemal záchvat inde ako doma), prečo by nemohol dostať.
Zatiaľ mám vychytenú dobrú prácu, ale viackrát to stroskotalo na sk. B a už aj v súčasnej práci na mňa tlačia (robím manažéra kvality a časť marketingu). Neviem si predstaviť moje budúce fungovanie.
To ma najviac hnevá.
Za 10 rokov som mal asi 5-7 záchvatov (čiže celkom ok), vždy na druhý deň po alkohole i keď si dávam pozor a tvrdému alkoholu sa vyhýbam (nepijem). Lieky, čo beriem sú na takmer absolútne minimálnej úrovni.
Veľmi ma hnevá vodičský preukaz, ktorý nemôžem dostať, resp. žiadny doktor mi to nechce podpísať. Pritom nechápem tú filozofiu, keď má niekto kontrolované stavy a užíva lieky (ako napr. mirak2 i ja som nemal záchvat inde ako doma), prečo by nemohol dostať.
Zatiaľ mám vychytenú dobrú prácu, ale viackrát to stroskotalo na sk. B a už aj v súčasnej práci na mňa tlačia (robím manažéra kvality a časť marketingu). Neviem si predstaviť moje budúce fungovanie.
To ma najviac hnevá.
-
Runes
Addict
huh no vodicak ti nemoze dat ani lebo epilepsiu moze vyvolat aj svetlo cize v noci by si nemohol jazdit napr.
Deti by sa nemali fotit z bleksom z takeho isteho dovodu mas na hrach pisane ze detom do 15rokov sa neodporuca hrat pocitacove hry lebo sa tam obrazy rychlo menia a bla bla bla bla je to koli tomu ze pri zableskoch a podobne to moze sposobit epeilepsiu preto je strasne uzasne ked rodicia kupuju detom na silvestra a tak tie super blikajuce blbosti a najlepsie su tie okuliare co cele blikaju.
Je niekolko stupnov epilepsie uz si presne nepamatam to cislo najznamejsi je ten s krcami ked sa clovek meta po zemi ale je aj presne opacny druh ked clovek zrazu zastavi a uprene pozera na jedno miesto. Zachvaty mas vacsinou spojene zo stratou vedomia obcas aj citu to tu dakto spominal ze nevedel hybat tvarou dost podobne tomu je napr TETANIA tam clovek odpadne za chvilu sa preberie a nevie pohnut nicim akurat ocami postupne sa mu dostava cit do tela a uci sa chodit a tak napr moja kamaratka to ma.
Co sa tyka 1 pomoci pri epilepsi tak ziadne otacanie na brucho stabilizovana poloha a podobne idealne je nechat ho lahnut na chrbat dacim podlozit hlavu ale nie moc aby si ju nebuchal o zem a hlavu aj jemne pridrziavat v zaklone cim sa spriechodnia dychacie cesty zabrani sa zapadnutiu jazyka ktori ale v 99% nema tendenciu zapadnut a k tym odkusnutym jazykom a podobne to je somarina este som sa osobne nestretol z epyleptikom co by si odkusol abo aspon kusol do jazyku.
Epyleptikom sa nikto nestrani akurat tak neinformovany ludia pubertaci a daktori veriaci
bo aj cirkev dlhe roky povazovalo epileptiko za ludi posadnutych diablom. Skor sa epileptici strania ludom vela epileptikov po zachvate utecie podaktorich aj chapem bo sa stane ze unik mocu abo tak aj ekd to je v malo pripadoch skor sa doslovne hanbia za svoju chorobu. Taktiez vela epileptikov citi ze ide nanho zachvat napr. citi pomarance a tak epilepsia je sposobena v hlave cize ma taketo sprievodne indikacie, to je idealny stav citi pomarance tak si lahne povie ludom na okolo vyklepe sa a vsetko je ok to je uz ale o danom cloveku poznam pripad ked starisa pani trpela na epika a bola v restike citila ze nanu ide zachvat zosadla lahla na zem vyklepala sa manzel vedel co sa deje po zachvate sadla dojedla a ludia nechapali to je pripad ked je uz zmierena s tym. K tej stabilke po odzneni zachvatu moze ist do stabilky ale v pripade ze sa nedostava k sebe tak je to zivot ohrozujuci stav takze sanitku treba volat taktiez pokial je to1 zachvat abo trva dlhsie ak o2 minuty abo boli viac nez 2 po sebe. Problem je aj to ze si casto nepamatuju niekolko hodin napr vlani som mal takeho jedneho co si o 3 pobede myslel ze je pol 10 rano odvtedy mal okno. Taktiez netreba cloveka prilahnut to je to najhorsie co sa moze stat. Zachvat si vela krat ludia vyvolaju sami naposledy som riesil 10 rocnu ktora si ho vyvolala dehydrataciou abo taktiez sa to da sposobit dlhym pobytom na slnku alkoholom malo spanku uder do hlavy pripadne spominane zasvietenie do oci to je to preco nomozu mat vodicak. Uff som sa dako rozpisal
Hlavne prosim ked uvidite epika tak 1 nevytahovat jazyk a spendlit a nelahat nanho. Fakt staci chranit hlavu proti buchaniu o zem a drzat zaklon to je oficialna 1 pomoc po odzneni zachvatu ta stabilka ak je v bezvedomi ak pri vedomi ako jemu vyhovuje hlavne nechat polezat trosku kym sa neciti lepsie a v lete mu hlavne spravit tien
Deti by sa nemali fotit z bleksom z takeho isteho dovodu mas na hrach pisane ze detom do 15rokov sa neodporuca hrat pocitacove hry lebo sa tam obrazy rychlo menia a bla bla bla bla je to koli tomu ze pri zableskoch a podobne to moze sposobit epeilepsiu preto je strasne uzasne ked rodicia kupuju detom na silvestra a tak tie super blikajuce blbosti a najlepsie su tie okuliare co cele blikaju.
Je niekolko stupnov epilepsie uz si presne nepamatam to cislo najznamejsi je ten s krcami ked sa clovek meta po zemi ale je aj presne opacny druh ked clovek zrazu zastavi a uprene pozera na jedno miesto. Zachvaty mas vacsinou spojene zo stratou vedomia obcas aj citu to tu dakto spominal ze nevedel hybat tvarou dost podobne tomu je napr TETANIA tam clovek odpadne za chvilu sa preberie a nevie pohnut nicim akurat ocami postupne sa mu dostava cit do tela a uci sa chodit a tak napr moja kamaratka to ma.
Co sa tyka 1 pomoci pri epilepsi tak ziadne otacanie na brucho stabilizovana poloha a podobne idealne je nechat ho lahnut na chrbat dacim podlozit hlavu ale nie moc aby si ju nebuchal o zem a hlavu aj jemne pridrziavat v zaklone cim sa spriechodnia dychacie cesty zabrani sa zapadnutiu jazyka ktori ale v 99% nema tendenciu zapadnut a k tym odkusnutym jazykom a podobne to je somarina este som sa osobne nestretol z epyleptikom co by si odkusol abo aspon kusol do jazyku.
Epyleptikom sa nikto nestrani akurat tak neinformovany ludia pubertaci a daktori veriaci
Hlavne prosim ked uvidite epika tak 1 nevytahovat jazyk a spendlit a nelahat nanho. Fakt staci chranit hlavu proti buchaniu o zem a drzat zaklon to je oficialna 1 pomoc po odzneni zachvatu ta stabilka ak je v bezvedomi ak pri vedomi ako jemu vyhovuje hlavne nechat polezat trosku kym sa neciti lepsie a v lete mu hlavne spravit tien
Njn-ale moze mu zaskocit nieco ine-vsak ten clovek ma cely zachvat peoblemy s dychanim...Dusi sa v slinach,zvratkoch a pokial konzumuje a dostane zachvat,tak to moze byt velmi nebezpecne...ades napísal:prave toto nam v skole hovorili, ze je prakticky nerealne- kedze je cele telo v krci a svaly hlavy najma, jazyk nezapadne, lebo je zataty. zapadava vtedy, ked je uvolneny. tie veci medzi zuby sa davaju kvoli tomu, aby si neprehryzol ten dotycny jazyk.
ano, ale s tym nic nenarobis. chcel by som vidiet cloveka, co holymi rukami rozovrie epileptikovi pri zachvate celuste. skor ju zlomis alebo potrhas svaly, ako by si ju otvoril. v niektorych lekarnickach je na to specialna akoby skrutka, ale tou akurat dolames zuby a tymi ked sa clovek dusi, tak je to horsie ako jedlo.
-
Runes
Addict
chlapi fakt sa nic nerobi len ten zaklon hlavy to je vseobecne 1 pomoc hoci aky stav ked clovek o sebe nevie zaklon hlavy pre spriechodnenie dychacich ciest sak aj pri stabilke mas zaklon hlavy proste to je vec ktora zachrani 1000cky zivotov mimo ineho vela ludi zomre pri autonehodach na udusenie a vela krat by stacilo len spravit zaklon hlavi. Co sa tyka aspiracie tak s tym nic nenarobis jedine po dotraseni gordon abo haimlich ale to nezistis v takom pripade ze aspiroval.