Hip-Hop - všeobecne
-
Royalflush
Guru wannabe
No tak tento clovek krasne zhrnul realitu slovenskeho hiphopu: http://michalilias.blog.sme.sk/c/198365 ... miech.html
Pod toto by som sa mohol s pokojnym svedomim podpisat
No je to dost nepravdive ako vacsina takychto anti-hiphop clankov, a dokazuje to napriklad aj Cisteho intro na albume "Ne produkt" - "Nemam ekvivalent tvrdosti dla poctu nadavok, ale silou tvorby mna a hosti z mojich nahravok" alebo "Nemam rymy okate, verse bohate, nehram zabijaka aby boli deti dosrate"GothaR napísal:No tak tento clovek krasne zhrnul realitu slovenskeho hiphopu: http://michalilias.blog.sme.sk/c/198365 ... miech.html
A nemam rad tie primitivne typicky slovenske komentare, kde su ludia v hudbe o 30 rokov pozadu za svetom a stale nechapu ako moze byt rap hudba... Vsetci ti samozvani slovenski experti na hudbu su trapni a smiesni.
To s tym Rytmusom je tiez blbost co sa tika toho tatka a podobne...
Vec napriklad na "novom" albume Funkcny Veteran saploval len Slovenske veci a som zvedavy ze ci by autor toho clanku spoznal z nejakeho tracku na tom albume nejaku slovensku vec ked vravi ze len skopiruje hudbu hmm...
Samozrejme ze tak 1/50 toho clanku je pravda (aj to je mozno vela) ale neplati to vobec pre cely SK hiphop.
Jedine s cim suhlasim je ze SK hiphop je vulgarny. (to nezmamena ze mi to vadi) aj ked tiez sa najdu vynimky...
No neviem, ale Rytmus v rozhovoroch vzdy hovoril, ze on sa nechce presadit vo svete, ze chce robit rap pre slovenskych ludi ktory mu budu rozumiet.Filipito napísal:Zebraka sa to dotklo
Svk hip hop je strasny , vobec to nevedia, nevedia sa presadit vo svete. Nikto im neda sancu, lebo vidia tie texty, ktore su nezmyselne, a pocuju hudbu, ktora je otrasna. Kontrfakt spravil song s nateom doggom a aj tak im to nepomohlo
Tak za prve, niekto kto zije tak komercne ako rytmus, cize sa snazi ist co najviac na predaj, nemoze tvrdit, ze nechce prerazit do sveta. Keby vedel a chcel a isiel do toho, tak ma mozno sancu (nehovorim ze bohvieaku), ale toto je len cisty alibizmus.
Neviem o tom, ze by Rytmusov ci KF vydavatel koncil na slovensku. Ak sa nemylim, tak su predsa vydavany jednou z tych velkych spolocnosti a nie hip-hop.sk predsa, alebo sa mylim?
Neviem o tom, ze by Rytmusov ci KF vydavatel koncil na slovensku. Ak sa nemylim, tak su predsa vydavany jednou z tych velkych spolocnosti a nie hip-hop.sk predsa, alebo sa mylim?
-
moosha
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Ano... ja mam z hh.sk labelu asi 5 diskov... a nepovazujem sa za 13, 14, 15 ci 17 rocneho posluchaca, hoci mam 14. Proste nezalezi od labelu ake vekove spektrum ludi ho kupuje. Keby KF vydal hh.sk tak by ho kupilo rovnake mnozstvo ludi ako keby ho vydal Universal, Sony alebo EMI. Ide o tu hudbu, o ten hip-hop, ktory, ci uz chceme alebo nechceme, upada. Skoda.Filipito napísal:a preco potom koncia? lebo si ich nikto na slovensku nekupuje , iba 13 rocne deti ktore si myslia ze ked pocuvaj kontrafakt tak su tvrde
Ne no mna sa uz maloco dotkneFilipito napísal:Zebraka sa to dotklo
Svk hip hop je strasny , vobec to nevedia, nevedia sa presadit vo svete. Nikto im neda sancu, lebo vidia tie texty, ktore su nezmyselne, a pocuju hudbu, ktora je otrasna. Kontrfakt spravil song s nateom doggom a aj tak im to nepomohlo
Zatial nikto zo SK raperov som nepocul ze by sa vyjadroval ze sa chce presadit vo svete (okrem Helica
Texty niesu nezmyselne len im nerozumies. Ja ked som zacal pocuvat vo svojich skorych rokoch rap tak som asi aj viac jak polovicu textu od Cisteho alebo Nazvu stavby nerozumel
A ten refren od Nate Dogga bol podla mna dooooooost slaby, mi to pripadalo zbytocne.
Niektore texty su proste viac povrchne a niektore hlbsie to tak vacsinou byva, lebo ludia su proste rozni...
-
seth82
Darca
K tym vasim odam o ''zlozitych textoch'', alebo ''textoch, ktorym treba chapat.'' - Nechcite mi natlacit do hlavy, ze tie nadavky, hubovanie do vsetkeho, oslavovanie zivota ''na ulici'' a podobne hovadiny maju aj nejaku skrytu vypovednu hodnotu. Ste fanusikmi pokrocilej poezie a prozy? Zacnite si citat nieco od Virgine Woolfovej (odporucam Vlny) alebo napriklad taky Wasteland od T. S. Eliota. (odporucam aj navstevu alebo ucast na Hviezdoslavovom Kubine, tam je rapotania celkom dost) Vtedy mozete o niecom vyhlasit, ze to nepochopite ani o tyzden. Chcem vidiet, ako kazdy sirokogatny jedinec po vypocuti rapotaveho vyplodu pol dna analyzuje na papieri tie blaboly, v snahe najst v nich nieco elegantne, urodzene, len aby tym potom mohol s vysokym sebavedomim odprskovat hluposti v diskusiach s ludmi, ktori maju voci hophopu odpor (a ocakavaju relevantne argumenty). Vzdy, ked zacnem trollovat nejakeho hopera (spravidla vek 15 a menej) ohladom zaradenia tohto zvukoveho odpadu do kategorie hudba, v momente mam pod nosom returny o zlozitych textoch, ktore ja (zjavne s mojim infantilnym) mozgom nikdy nepochopim a podobne semanticke potraty. Keby ti nasi hoperi aspon spravili nieco originalne (ano, pocul som toho dost, vdaka byvalym spolubyvajucim), ale nemaju ani len na to, nie este na ''precitene'' texty s obsahom medzi riadkami. Su to iba ubohe klony stylu, ktory je uz aj tak viac menej mrtvy, kde kedysi pocuvatelne veci ako House of Pain, Wu-tang clan, pripadne aj starsi Cypress Hill zachranovali situaciu.
Povedzme teda, ze niektori jedinci argumentuju vramci obrany hophopu skvelymi, zlozitymi, precitenymi textami, ktore ''treba pozorne pocuvat''. Priznajte, ze hudobna zlozka (teraz som urazil vsetko, co sa pod vyrazom hudba skryva, my apologies) tohto stylu je maximalne biedna, s malymi vynimkami. Dostavame sa k bodu - iba hophopove zoskupenia maju vo svojich vytvoroch texty, pripadne dobre texty? Nie. Ma ich obrovsky pocet skupin po celom svete, akurat ze zo svojich hudobnych prejavov nemaju chut spravit rapotave litanie. Preto velebenie ''skvelych textov'' v hophope neberiem ako ziaden argument. Ine styly svoje texty dokonca doprevadzaju hudbou, ktoru museli vlastnymi silami zlozit, skomponovat, v pripade koncertov aj hrat (tym zasa nemyslim skriabanie platni).
Takze sa dostavam k svojmu skvelemu hypotetickemu uzaveru - hophop sa da tvorit aj v tovarniach. Jednoducho je potrebne vzat mikrofon do fabriky VW v Bratislave, pripadne aj Skoda Mlada Boleslav, nahravat tam v nejakom useku 2 (alebo aj lubovolny pocet) robotnikov, v pozadi bude nejake to klikotanie, cinkanie, buchot a kdejake roznorode pazvuky, ktore spolocne s textom vytvoria hophop (s predpokladom, ze pocuvajuci su neznali problematiky, je tu aj zelany efekt zlozitosti nahrateho textu, ktory nepochopia hadam ani o rok). Cudujem sa, ze k tomu ti dnesni ''artisti'' este nedosli, ale ako tak pocuvam posledne vytvory, nemaju k tomu uz daleko. Tak, EnJoY.
Keby som si chcel precitat knihu s textom, ktoremu nebudem mozno ani rozumiet, tak tak spravim, ale urcite nehladam take nieco v hudbe. 4 minutova pesnicka nieje ziadna 300 stranova oda s milion paragrafmi, je to proste len pesnicka, ktora v ramci svojich moznosti podava v ramci textu aj istu vypoved.
Tazko urcit, ci sa opieras o sk hiphop alebo vseobecne, to ze si zakonzervovany do svojho obmedzeneho nazoru zhorsuje moznost toto urcit. Neviem ci tvoj hudobny vkus sa koncentruje iba na orchestralnu hudbu s milion instrumentami s textami od tebou spominaneho T.S. Elliota napriklad, ale ja si teda v klude vypocujem prijemne spravenu hudbu s normalnym textom a nemusi to byt ziadne literarne superdielo, aby vznikla dobra pesnicka.
Druhy paragraf tvojho textu uz je len vyslovene smiesny. Tvaris sa ako strasny vseznalec, ale ked mas obmedzeny nazor a ani nevies ako sa ta hudba tvori, tak snad nema ani zmysel ti nieco tvrdit dalej. Co je ale jednoduche na tom, zo samplovat milion moznych platni a vsetky tie mozne zvuky do niecoho dobreho? Mas zakladny beat, do ktoreho mozes vlozit take mnozstvo zvukov a vytvorit dobru hudbu, ale to by si musel otvorit oci.
Zlu hudbu vies spravit kde chces, to by si mozno zmakol aj ty, punkovy song (Cisto priklad) by sa tiez dal spravit na random principoch v ejayi. To z neho ale dobru hudbu nespravi.
Tazko urcit, ci sa opieras o sk hiphop alebo vseobecne, to ze si zakonzervovany do svojho obmedzeneho nazoru zhorsuje moznost toto urcit. Neviem ci tvoj hudobny vkus sa koncentruje iba na orchestralnu hudbu s milion instrumentami s textami od tebou spominaneho T.S. Elliota napriklad, ale ja si teda v klude vypocujem prijemne spravenu hudbu s normalnym textom a nemusi to byt ziadne literarne superdielo, aby vznikla dobra pesnicka.
Druhy paragraf tvojho textu uz je len vyslovene smiesny. Tvaris sa ako strasny vseznalec, ale ked mas obmedzeny nazor a ani nevies ako sa ta hudba tvori, tak snad nema ani zmysel ti nieco tvrdit dalej. Co je ale jednoduche na tom, zo samplovat milion moznych platni a vsetky tie mozne zvuky do niecoho dobreho? Mas zakladny beat, do ktoreho mozes vlozit take mnozstvo zvukov a vytvorit dobru hudbu, ale to by si musel otvorit oci.
Zlu hudbu vies spravit kde chces, to by si mozno zmakol aj ty, punkovy song (Cisto priklad) by sa tiez dal spravit na random principoch v ejayi. To z neho ale dobru hudbu nespravi.
-
seth82
Darca
Osobne utoky su prejavom primitivizmu, to je moja prva poznamka. To, ze mam iny nazor na hophop ako ty podla teba znamena, ze je obmedzeny. Skvely usudok. No a ked sme pri tvareni sa ako vseznalec - co ty vies o tom, ci viem, ako sa hudba tvori, alebo nie? Domyslanie, ziadne protiargumenty a priame utoky na mna, to tu samozrejme od diskuterov ocakavam, ty si prvy, pripis si jednotku. A na zaver k tym textom a zlozitosti hudby - skus si precitat moj prispevok bez pulzujucich zil a skus pochopit, na co narazam. NIKDE, opakujem, nikde som nepisal, ze dlhy text znamena dobry, narazal som na to, ze kde beru hophoperi to sebavedomie tvrdit, ze prave texty hopohpu/rapotania su na vyssej urovni ako tie ostatne. O muzike sa ani nemienim bavit, pretoze porovnavat pazvuky hophopu s normalnou muzikou jednoducho nie je mozne. A co pocuvas ty a kedy a co pocuvam ja, to je absolutne irelevantne.Indigo napísal:Keby som si chcel precitat knihu s textom, ktoremu nebudem mozno ani rozumiet, tak tak spravim, ale urcite nehladam take nieco v hudbe. 4 minutova pesnicka nieje ziadna 300 stranova oda s milion paragrafmi, je to proste len pesnicka, ktora v ramci svojich moznosti podava v ramci textu aj istu vypoved.
Osobny utok, alebo utok na viacerych ludi, aky je v tom rozdiel? Vo svojom povodnom prispevku tiez utocis a hladas si cloveka, ktory sa chyti, ja som sa chytil a vratil som ti utok. Nemozes hlavne mna odsudit, ze ti nedavam konkretne protiargumenty, ked nemas konkretne argumenty ty, je ale vtipne, ze ti to vadi.
Dalej neviem o tom, ze by sa tu niekto povysoval s hiphopom nad inu hudbu, ja teda urcite tvrdit nebudem, ze jeden hudobny styl je na vyssej urovni ako iny. Ak mi tu toho cloveka vyquotujes, v klude sa s nim hadaj dalej. Ja si teda budem stat len za svojimi vyjadreniami, urcite ale nebudem hajit dakych divnych jedincov, pre mna su na oboch stranach chybne clanky, ci uz hovorime o milovnikoch alebo neznasacoch hudobneho stylu, alebo aj producentov a ich kritikov.
Co pocuvas ty alebo ja irelevantne nieje, lebo to minimalne urcuje, do akej hudby sa moze druha osoba vyznat. Ak si chcel narazat na to, ze som mohol mat priamy utok voci hudbe co pocuvas, nie nemal, pouzil som len priklad a nikde som tu iny hudobny styl neurazil.
Dalej neviem o tom, ze by sa tu niekto povysoval s hiphopom nad inu hudbu, ja teda urcite tvrdit nebudem, ze jeden hudobny styl je na vyssej urovni ako iny. Ak mi tu toho cloveka vyquotujes, v klude sa s nim hadaj dalej. Ja si teda budem stat len za svojimi vyjadreniami, urcite ale nebudem hajit dakych divnych jedincov, pre mna su na oboch stranach chybne clanky, ci uz hovorime o milovnikoch alebo neznasacoch hudobneho stylu, alebo aj producentov a ich kritikov.
To, ze mam iny nazor na hophop ako ty podla teba znamena, ze je obmedzeny. Skvely usudok.
Toto som musel dat pod seba. Z takychto vyrokov som usudil, ze si obmedzeny, lebo uz dopredu tvrdis, ze pre teba hiphop hudba nikdy nebude a nechces vobec pocut dovody, chces tu len rozvirit vodu.O muzike sa ani nemienim bavit, pretoze porovnavat pazvuky hophopu s normalnou muzikou jednoducho nie je mozne.
Co pocuvas ty alebo ja irelevantne nieje, lebo to minimalne urcuje, do akej hudby sa moze druha osoba vyznat. Ak si chcel narazat na to, ze som mohol mat priamy utok voci hudbe co pocuvas, nie nemal, pouzil som len priklad a nikde som tu iny hudobny styl neurazil.
seth82 k tym prvym veciam sa ani vyjadrovat nejdem, bo su to zvasty.
To ze sa pytas 15 rocnych wannabee raperov v sirokych nohaviciach co je hiphop ma privadza k tomu ze sam mas 15 a menej, mozno 16, inak nevidim dovod sa pytat ich na to, ale spytat sa niekoho starsieho kto rap pocuva dlhsie a hlavne niekoho inteligentneho. (V prvom rade, rap je ta hudba o ktorej hovoris, nie hiphop).
Nemozes porovnavat USA a Slovensko v akejkolvek hudbe. Slovensko bude vzdy niekolko rokov pozadu ako aj Europa, a SK obzvlast.
To ze sa ti hudobny podklad abo skrecovanie abo neviem co vsetko este nepaci, o tom to prave je, lubi sa ti ina hudba... to ze to nevies v tej tvojej hlave pochopit je uz tvoj problem. Keby si bol inteligentny ako sa tvaris, tak by si pochopil ze kvoli tomu ze ty ten zaner tak strasne nenavidis, to este neznamena ze kvoli tebe to vsetci prestanu pocuvat, lebo to vlastne neni ani hudba. Keby si chcel vediet tak rapove texty Public Enemy su v nejakej americkej sieni poezie (nenachadzam spravny vyraz) ako kulturny odkaz, a pouzivaju sa tiez ako studijny material. Keby nevies tak Public Enemy je uz dost stara skupina ktora este stale funguje a ma/mala dost velky vplyv na dianie v Amerike, vdaka svojim politicky a socialne kritickym textom. Takze taketo reci si tiez nechaj pre seba.
A ako pokracujes s tym skladanim hudby tak sa ukazuje ze fakt o tom nevies nic, takze by som skladanie takejto hudby na tvojom mieste vobec nekomentoval.
To ze sa pytas 15 rocnych wannabee raperov v sirokych nohaviciach co je hiphop ma privadza k tomu ze sam mas 15 a menej, mozno 16, inak nevidim dovod sa pytat ich na to, ale spytat sa niekoho starsieho kto rap pocuva dlhsie a hlavne niekoho inteligentneho. (V prvom rade, rap je ta hudba o ktorej hovoris, nie hiphop).
Nemozes porovnavat USA a Slovensko v akejkolvek hudbe. Slovensko bude vzdy niekolko rokov pozadu ako aj Europa, a SK obzvlast.
To ze sa ti hudobny podklad abo skrecovanie abo neviem co vsetko este nepaci, o tom to prave je, lubi sa ti ina hudba... to ze to nevies v tej tvojej hlave pochopit je uz tvoj problem. Keby si bol inteligentny ako sa tvaris, tak by si pochopil ze kvoli tomu ze ty ten zaner tak strasne nenavidis, to este neznamena ze kvoli tebe to vsetci prestanu pocuvat, lebo to vlastne neni ani hudba. Keby si chcel vediet tak rapove texty Public Enemy su v nejakej americkej sieni poezie (nenachadzam spravny vyraz) ako kulturny odkaz, a pouzivaju sa tiez ako studijny material. Keby nevies tak Public Enemy je uz dost stara skupina ktora este stale funguje a ma/mala dost velky vplyv na dianie v Amerike, vdaka svojim politicky a socialne kritickym textom. Takze taketo reci si tiez nechaj pre seba.
A ako pokracujes s tym skladanim hudby tak sa ukazuje ze fakt o tom nevies nic, takze by som skladanie takejto hudby na tvojom mieste vobec nekomentoval.