Pokus o theremin trochu inak

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
Styphnos
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Pokus o theremin trochu inak

Príspevok od používateľa Styphnos »

Ako už som písal tu na fóre, hrám na hudobný nástroj zvaný theremin. U neho vzniká zvuk tak, že sa v obvode zvanom zmiešavač odčítajú 2 frekvencie, ktoré sú nepočuteľné napr. 270 kHz a 273 kHz a ich rozdiel, ktorý vznikne v tomto obvode je 3 kHz a je dobre počuteľný.

A oscilátor sa skladá z dvoch častí: aktívneho prvku(tranzistor, elektrónka) a pasívneho prvku tvoreného kmitavým obvodom LC. Pri hraní na theremin sa mení kapacita medzi rukou a anténou nástroja a tým aj hodnota frekvencie tvorená oscilátorom. No a mňa napadlo meniť nie C, ale L indukčnosť. Tu môžeme meniť tak, že budeme zasúvať do cievky, ktorá je tvorená závitmi nejaké jadro(železo) a tým budeme zvyšovať alebo znižovať jej indukčnosť. A to železo spojíme s lankom a to lanko bude umiestnené v rôznych polohách nad nejakou rovnou plochou: Viď obrázok.

A teraz to hlavné: ako môžem dosiahnúť zmenu hlasitosti výstupného tónu ?

Skúšal som už:

Spínač - odpojenie a pripojenie zmiešavača od vstupu - ale nie je to ono, ja potrebujem doznievanie nie skokovú zmenu hlasitosti z maxima na nulu.

Vložením potenciometra medzi zmiešavač a výstup - mení sa mi spolu s hlasitosťou aj frekvencia, čo je neprípustné, takže to som zavrhol.
Prílohy
nakres.jpg
Iron-Eddie
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Iron-Eddie »

Kód: Vybrať všetko

http://www.youtube.com/watch?v=cd4jvtAr8JM
Myslím, že sa to dá podľa toho, ako blízko je ruka k tomu, čo si na obrázku pomenoval ako silonové lanko, čím bližšie, tým tichšie.

Ak nepomohlo, nevadí...
Napísať odpoveď