Tabulka nastavenia clony

Všetko čo hľadáte a doteraz sa vám to nepodarilo zohnať smerujte sem...
jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Tabulka nastavenia clony

Príspevok od používateľa jackb »

Nasiel som starucky fotak Praktica PLC 3, bohuzial bez navodu a pri googlovani mi naslo navody len v madarcine a nemcine, preto by som chcel poprosit vas, ktori fotite o akusi univerzalnu tabulku, ak vobec je, pre takyto stary typ fotaku.
.cov
Star
Star

Príspevok od používateľa .cov »

Neexistuje univerzálna tabuľka clony. Clonu nastavuješ podla svetelných podmienok a nastaveného času.
Pretože daná zrkadlovka ma vstavaný expozimeter, máš to o to ľahšie (pokiaľ je originálny objektív s kontaktami).
Nastaviš čas (podľa citlivosti filmu, rychlosti pohybu fotografovaného objektu) napr. na hodnotu 125 tým gombíkom na vrchu fotoaparátu.
Namieriš na objekt a stlačíš (ale len trochu) spúšť. V hľadáčiku vidíš na pravej strane malú ručičku a vedľa nej značky + o - a krúžkom clony krútiš na jednu alebo druhú stranu, pokiaľ ručička neukazuje na "o". Vtedy je clona nastavena spravne (v závislosti od citlivosti filmu a nastaveného času)a môžeš fotiť. Pokiaľ ručička nejde nastaviť a stále to ukazuje k + alebo k -, musíš prestaviť čas.
Pokiaľ nemáš objektív pre elektrický prenos (nemá kontakty), alebo je vybitá batéria, tak musíš použiť ručný expozimeter, napr: http://www.ephoto.sk/foto-technika/slov ... ho-svetla/ a na ňom sa musí nastaviť citlivosť filmu a podľa nastaveného času si odčítať nastavenie pre clonu.
Časom ale prídeš na to, že pre aké svetlo a čas, akú musíš nastaviť clonu a budeš to robiť aj od oka (ale trenba na to prax :) )
Dokonca aj pre blesk nie je univerzálna clona, ta zase závisí od smerného čísla blesku a vzdialenosti fotografovaného objektu.
Pokiaľ by ručička nereagovala, pravdepodobne je slabá (vybita) batéria, ktorá sa dá vymeniť na spodnej časti fotoaparátu (je to špeciálna batéria, ale mala by sa dať dostať (http://www.superdeal.sk/px-21-foto-aku.p351014.html)

Snáď ti to pomôže.
Napísať odpoveď