pc ukazuje menšiu kapacitu hdd, ako je v reále

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
volger
Amateur
Amateur

pc ukazuje menšiu kapacitu hdd, ako je v reále

Príspevok od používateľa volger »

čaute.. no mám takýto problém:

mám cca 6 ročný pc (tj. základnú dosku tiež)..

dokúpil som nový hdd s kapacitou 400 gb... svoj starý hdd (40gb) som teda nahradil za tento 400gb, pričom mám napojený ešte jeden interný hdd s kapacitou 160gb.. a problém je takýto.. ako som zapojil tento nový hdd (400) do pc, tak mi pc aj po naformátovaní hlási, že tento hdd má kapacitu cca 33gb (tuším to bolo presne nejak 32 388mb).. to isté mi ukázal aj bios pri tomto disku..

windows mám na tom starom disku (160gb), mám win xp home edition + SP3 (SP3 som doinštaloval až dnes, predtým SP2, na tom to nešlo, tak som skúsil SP3, nepomohlo).

kamarát mi vravel, že vraj ak pôjdem cez regedit, tak to premenovaním nejakého adresára, abo niečo (nvm čoho) spravím tak, že pc začne ten hdd čítať ako 400 gb disk a nie iba nejak 33gb disk..

nový hdd je značky seagate U-ATA...

Prosím Vás, ak by mi niekto vedel pomôcť a dať nejaký nápad (okrem výmeny pc, matičnej, abo dokúpenia nejakej moc€-rovej veci) ozvite sa mi..

Ďakujem!!!

pls, nemažte mi to, ak to vyrieším, tak prosím, ďakujem!
tomasmate
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa tomasmate »

chyba bude v doske, skus flashnut najnovsi bios
volger
Amateur
Amateur

to práve nechcem robiť, počul som, že sa tým dá viac pokaziť ako vylepšiť.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Pozeral si aj v správcovi diskov vo Windows či tam tiež ukazuje tú veľkosť zle (Windows nepoužíva BIOS, takže tam by to mohlo byť zobrazené dobre)?
k6
VIP
VIP

Príspevok od používateľa k6 »

Bolo by fajn picnut sem model a vyrobcu dosky. Podobne obmedzenia vznikaju vacsinou limitom adresacie radica... Flashnut BIOS na poslednu verziu je prva vec co by som spravil - ak sa na to necitis, tak to daj spravit niekomu kto sa v tom aspon trosku vyzna. Netvrdil by som, ze tym mozes viac pokazit ako opravit. Posledny BIOS je prva vec, ktoru na dohasenych PC skusam a castokrat pomoze. Inak nebolo by od veci skusit nabootovat napr. z Ubuntu LiveCD a potom sa pozriet, aka je velkost najdenych diskov, pripadne skusit potom v Terminale "sudo gparted" a uvidis, co Ti napise tam. Nicmenej, ak aj tam bude disk prezentovany ako maly, tak mas asi smolu. Neviem, ci sa da podobny fail obist napr pouzitim ATA radica pre PCI, ale asi ano. Len to su dalsie vydavky. Stale je to ale rychlejsie riesenie, ako disk napr. zaboxovat do suflika s USB2.0.
volger
Amateur
Amateur

matičná:

P4X400DB/ P4X400DBP/ P4X400DBZ .. mám aspoň napísané na manuáli.. extra sa nevyznám ae

& akurát ten Ubuntu sťahujem

//autoeditácia príspevku ( 21 Jul 2009, 12:21 )
takže použil som UBUNTU LIVE CD.. a cez to som disk rozdelil.. na 180 a 200gb.. tento pc mi tieto disky nečítal, iba partition magic mi ich prečítal, a iba tak, že 180gb disk bol normálne, ako ntfs, ae 200gb časť je type 07 a nažlto to bolo vysvietené...
tak som znova šiel do ubuntu.. a tam som to deletol.. disk znova unallocated.. vyšiel som von z ubuntu, išiel do partition magicu.. a ako keď bol disk rozdelný, na 180 a 200gb, tak to partition ukazoval, teraz, keď som deletol v ubuntu tie rozdelené disky, tak v partitione sa dal formátovať ten disk, ae znova len o tej 33/32 gb kapacite.. proste ubuntu to číta, dokáže to rozdeliť..partition však nevie tie časti (180 & 200) sformátovať...

kamarát mi hovoril, že jeho známemu sa stalo to isté, čo mne, a vraj sa to dá spraviť tým, že sa ide cez regedit a tam sa premenuje niečo, neviem presne čo.. a proste že windows to začne čítať o plnej kapacite... prosím.. potrebujem to zistiť, čo treba premenovať abo zmeniť..
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

To niečo, je štandardne povolené v SP2 (nejaký novší mód LBA). Pozeral si sa vo Windows do toho správcu diskov, či ten disk rozoznal správne?
volger
Amateur
Amateur

áno, pozrel.. win to nedokáže rozpoznať..

//autoeditácia príspevku ( 22 Jul 2009, 10:58 )
myslíte, že by nebol problém napr. v tom, že mám starý win? /xp home edition cca 6 ročný + SP3/..
lebo na linuxe mi zobrazuje plnú kapacitu toho hdd
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Inak neviem, či pomôže, ale včera som mal v ruke nejaký starý 60GB seagate a ten mal vzadu možnosť najumprovať disk tak, aby sa tváril iba ako 32GB a hneď som si spomenul na tento problém.

Skus skontrolovať jumpre..

:)
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

volger
Amateur
Amateur

no na tom 400gb mám jumpre takto: http://www.stooorage.com/show/139/177870_nvoe.jpg

a na tom 160gb je disk bez jumprov
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Máš dva jumpre na 400GB? Skús hodiť iba jeden na Master..
volger
Amateur
Amateur

omg BRM, vrelá vďaka! taká lol zápletka, a preto mi to nešlo.. mňa trafí, zabijem toho, čo mi robil tie jumpre, jasné, chyba bola v tom, že tam boli dva jumpre a mal byť len jeden na master.. neveríííím :) :) :)

uff, keby si dačo potreboval, som tu :D díky fakt, vďaka všetkým páni, môžte to tu locknú :bye: :D :D :D
pepan90
Medium Star
Medium Star

Re: pc ukazuje menšiu kapacitu hdd, ako je v reále

Príspevok od používateľa pepan90 »

mam podobny problem, kupil som 1 TB disk a ukazuje mi len 137 GB a jumper tam nie je ziaden, mam tuto zakladnu dosku http://www.alza.sk/zakladni-deska-asus- ... d79994.htm , neviete kde moze byt problem?
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: pc ukazuje menšiu kapacitu hdd, ako je v reále

Príspevok od používateľa hrban »

je to ATA alebo SATA disk ?
pepan90
Medium Star
Medium Star