Xigmatek S1283 Dark Knight neuchladí AMD Athlon X2 6000+ 89W
Xigmatek S1283 Dark Knight neuchladí AMD Athlon X2 6000+ 89W
čaute takže mám jeden veľmi veľký problém. zohnal som si CPU chladič Xigmatek S1283 Dark Knight, ktorý som si namontoval na môj CPU (AMD Athlon X2 6000+, 89W, originál takt 3,1GHz) a neuchladí mi ho. ak dostanem CPU do záťaže tak po cca 5 minútach sa mi vypne PC. keďže mám chladič namontovaný na AM2 sockete, tak FAN toho chladiču je natočený smerom na spodok skrinky. no to je prvý problém. v PC mám GPU, ktorá dosť "pečie". je to Sapphire HD 2900PRO a mám na nej namontovaný chladič Arctic Accelero Xtreme 2900. samozrejme že všetky 3 FANy čo sú na chladiči GPU sú natočené smerom na vrch skrinky. čiže teplý vzduch z chladiča GPU fúkajú rovno do FANu CPU chladiča. rozmýšľal som nad tým, či môže táto skutočnosť spôsobovať tento problém. druhým problémom by mohla byť použitá teplovodivá pasta. neviem čo to je za pastu, keďže tam nemá žiadny názov uvedený. výrobca pasty je elchemco a krajina pôvodu je česká republika. nemám ani najmenšie tušenie, prečo ten chladič nedokáže uchladiť moje CPU. keď na rôznych zahraničných fórach je dosť chválený ako jeden z najlepších CPU chladičov. viete mi niekto prosím Vás poradiť?
čau. takže skúsenosti s chladičmi mám už docela bohaté. chladič som nasadil správne. originál pastu k tomu chladiču nemám, nakoľko to bol kupovaný chladič tu z fóra. po zapnutí PC sa FAN roztočí na maximálne otáčky, a po malej chvíľke spomalí na zrejme minimum RPM. ako sa zdvíha postupne teplota CPU tak sa zrýchľuje aj rýchlosť FANu. samozrejme nie je to úplne plynulé zrýchľovanie. dá sa povedať že ten FAN zrýchľuje v určitých úrovniach. CPU som vyťažil cez soft Everest Ultimate Edition ale aj cez hru NFS Carbon. FAN sa roztočil na úplne maximum no nestačil. teplota CPU narástla na vyše 80°C, na kedy mám nastavené v BIOSe vypnutie PC. s chladičom pred tým (Zalman CNPS9700 NT) som také problémy nemal. aj keď som CPU vyťažil neboli vyššie teploty ako 65°C. teraz momentálne mám ten Zalman CNPS9700 NT na CPU. len tak pre istotu. nechce sa mi stále zapínať PC, keď sa prehreje CPU.
no tak nad pastou som premýšľal. ale momentálne nemám prístup k žiadnej inej. ale nahodil som ten Zalman CNPS9700 NT na túto noname pastu a chladí v podstate tak ako predtým. ak by som otočil FAN na chladiči zasa by ťahal teplý vzduch od zdroja (Enermax Liberty 500W). neviem vyskúšam to ešte tak spraviť. že ho otočím. ale fakt neviem. a problém to nebude, keďže otočím celý chladič o 180°:D
to ešte neviem. neskúšal som to ešte. ale určite to vyskúšam. neviem či Vás bude zaujímať aj ako mám odvetranú skrinku ale tak napíšem to sem už. v skrinke mám 2x intake FANy. hore v pozícií 5,25 mám 140mm FAN coolermaster 1000rpm, dole je 120mm acutake 1200rpm. ako outtake je 120mm acutake 1200rpm. spodný intake mi vháňa vzduch na GPU chladič a ten vrchný FAN zasa vháňa vzduch na CPU chladič.
//autoeditácia príspevku ( 20 Jul 2009, 21:36 )
tak skúsil som otočiť ten chladič tak, aby bol FAN natočený smerom k vrchu skrinky. spustil som PC a v kľude bola teplota 35°C. spustil som s Evereste som si spustil test stability systému a teplota CPU sa po 2 minútach dostala na hodnotu 85°C čo je strašne veľa !!! takže buď je ten chladič nie tak moc dobrý, ako ho na fórach chvália, alebo je tá pasta na *****
//autoeditácia príspevku ( 20 Jul 2009, 21:36 )
tak skúsil som otočiť ten chladič tak, aby bol FAN natočený smerom k vrchu skrinky. spustil som PC a v kľude bola teplota 35°C. spustil som s Evereste som si spustil test stability systému a teplota CPU sa po 2 minútach dostala na hodnotu 85°C čo je strašne veľa !!! takže buď je ten chladič nie tak moc dobrý, ako ho na fórach chvália, alebo je tá pasta na *****
toto pastou isto nebude ta moze urobit +- 5 stupnov
patro16 napísal:pozri na tom chladici plochu HP-ciek co sa dotykaju CPU ci je rovna zakladna priloz tam napr pravitko a kukni do svetla ci nieje kriva
pozrel som sa už aj tým pravítkom a HP sú v pohode. teraz ako som dával naspäť aj ten Zalman tak tiež vyšli teploty vyššie. myslím si že to bude tou pastou. neviem či je to možné alebo nie, ale možno nestíha odovzdávať teplo z CPU do chladiča. teraz som nanašál tú pastu znova a hral som sa s ňou asi 10 min kým som spravil úplne rovnú cca 0,3 mm hrubú vrstvu. dal som ten xigmatek a teploty troška lepšie. hrajem už cca 30 min NFS Carbon a zatiaľ ma nevyplo. zajtra zoženiem poriadnu pastu a vyskúšam to znova prepastovať.
skôr si myslím že to bude tou pastou. lebo sa mi zvýšili o cca 7°C - 9°C teploty aj na tom Zalmane
. no nič zajtra objednávam pastu. mal som tam AC MX-2 a tá bola veľmi dobrá. rozmýšľam nad AC MX-3. je ešte nejaká lepšia?
//autoeditácia príspevku ( 20 Jul 2009, 23:08 )
ktorú z týchto teplovodivých pást mám kúpiť?
http://www.alza.sk/coolermaster-premium ... d62375.htm
http://www.alza.sk/teplovodiva-pasta-po ... d94410.htm
http://www.alza.sk/teplovodiva-pasta-ar ... d65112.htm
tá pasta čo mám ja teraz má tepelnú vodivosť iba 0,4W/mK.
zatiaľ čo tá CoolerMaster má tepelnú vodivosť 4,5W/mK.
a tá OCZ Freeze má tepelnú vodivosť 3,8W/mK.
pri tej AC MX-2 nie je písané koľko má tepelnú vodivosť.
//autoeditácia príspevku ( 20 Jul 2009, 23:08 )
ktorú z týchto teplovodivých pást mám kúpiť?
http://www.alza.sk/coolermaster-premium ... d62375.htm
http://www.alza.sk/teplovodiva-pasta-po ... d94410.htm
http://www.alza.sk/teplovodiva-pasta-ar ... d65112.htm
tá pasta čo mám ja teraz má tepelnú vodivosť iba 0,4W/mK.
zatiaľ čo tá CoolerMaster má tepelnú vodivosť 4,5W/mK.
a tá OCZ Freeze má tepelnú vodivosť 3,8W/mK.
pri tej AC MX-2 nie je písané koľko má tepelnú vodivosť.
ak mas viac penazi tak uctite AC MX-3
ak menej tak urcite AC MX-2AC MX-3 se bude prodávat v tubičkách po 4g a její složení s obsahem uhlíkových mikročástic dosahuje tepelné vodivosti 8.2 W/mK. Doufejme, že překoná svou tepelnou vodivostí a kvalitou starší MX-2 (bohužel, tepelnou vodivost staré MX-2 výrobce nikde neuvádí). Avšak zmiňuje se, že je MX-3 elektricky zcela nevodivá (takže je vhodná např. pro "naked" grafické chipy) a je nekorozivní. Cena byla stanovena na 8.95 Euro - to odpovídá kolem 230Kč, tj. asi dvojnásobná cena oproti MX-2 v našich obchodech.
http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... &Itemid=57
- Prílohy
-
- MX-3_chart.gif
- (8.63 KiB) 120 stiahnutí
tú AC MX-3 som nikde nenašiel v ponuke...keďže potrebujem pastu hneď tak som objednal tú OCZ Freeze...ak nebude dobrá nevadí...určite bude lepšia ako tento shit čo mám teraz...tá OCZ má tepelnú vodivosť 3,8W / mK, zatiaľ čo tento shit 0,4W / mK...takže si myslím že problém bude v paste, keďže ani ten Zalman už nechladí tak dobre, ako predtým...
//autoeditácia príspevku ( 22 Jul 2009, 23:50 )
takže dnes mi došla teplovodivá pasta OCZ Freeze. hneď som ju aplikoval na CPU, nahodil som chladič, spustil PC, zapol Everest a pustil test stability systému. spravil som si rýchly 10 minútový test a PC mi nevyplo! čo mi predtým vyplo v priebehu 2 - 3 minút! najvyššia nameraná teplota CPU bola 64°C v 100% záťaži. v idle má CPU 36°C až 28°C a FAN na chladiči sa točí 1200rpm až 1300rpm. verím tomu, že keby som nemal takú žeravú grafiku, tak by to CPU bolo o niečo chladnejšie. ale tak hlavné je to, že teraz je to uchladené
//autoeditácia príspevku ( 22 Jul 2009, 23:50 )
takže dnes mi došla teplovodivá pasta OCZ Freeze. hneď som ju aplikoval na CPU, nahodil som chladič, spustil PC, zapol Everest a pustil test stability systému. spravil som si rýchly 10 minútový test a PC mi nevyplo! čo mi predtým vyplo v priebehu 2 - 3 minút! najvyššia nameraná teplota CPU bola 64°C v 100% záťaži. v idle má CPU 36°C až 28°C a FAN na chladiči sa točí 1200rpm až 1300rpm. verím tomu, že keby som nemal takú žeravú grafiku, tak by to CPU bolo o niečo chladnejšie. ale tak hlavné je to, že teraz je to uchladené