Čo je komerčná hudobná skupina?
Čo je komerčná hudobná skupina?
Nedávno sme sa bavili s kamošmi aké hudobné skupiny sú komerčné a aké nie sú a nejak sme sa nezhodli podľa čoho ich rozdeliť. Preto sa vás pýtam podľa akých kriterií to sa dá rozlíšiť?
Podľa mňa to záleží od konkrétnych kritérií samotných ľudí a toho, ktoré skupiny za komerčné považujú. Môžeme ich posudzovať napr. na základe toho, koľko klipov majú v telke, ako často sú prezentované v médiách, či sa snažia za každú cenu dostať na obrazovky a pod.
Teda toto sú zhruba moje kritériá pre rozdeľovanie hudobných skupín na komerčné a nekomerčné, ale vôbec sa neriadim tým, že by som mal počúvať striktne iba jednu z týchto skupín
Teda toto sú zhruba moje kritériá pre rozdeľovanie hudobných skupín na komerčné a nekomerčné, ale vôbec sa neriadim tým, že by som mal počúvať striktne iba jednu z týchto skupín
-
Soviet
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Ja za komercne skupiny povazujem tie, ktore bezia denno denne v radiach ci diskotekach..
Cize vacsinou tie letne disco shity a podobne..
Mam par kapiel, ktore nepovazujem za komercne, kedze ich pocuvam par rokov..Avsak v dnesnej dobe povedat na niektoru kapelu, ze nieje komercna, je trochu obtiaznejsie..Myslim, ze vacsine uz ide o prachy..
Inak:
http://diskusie.drom.sk/365-dni-v-roku/ ... m-komercia
Cize vacsinou tie letne disco shity a podobne..
Mam par kapiel, ktore nepovazujem za komercne, kedze ich pocuvam par rokov..Avsak v dnesnej dobe povedat na niektoru kapelu, ze nieje komercna, je trochu obtiaznejsie..Myslim, ze vacsine uz ide o prachy..
Inak:
http://diskusie.drom.sk/365-dni-v-roku/ ... m-komercia
-
Key5ers0ze
Guru wannabe
toto uz co je za nezmysel?Soviet napísal: Mam par kapiel, ktore nepovazujem za komercne, kedze ich pocuvam par rokov..
jezis a ja som myslel, ze tuto traumu spolocnosti mame uz za sebou..
mne je to tak jedno co kto oznaci za komercne a co za nekomercne.
Pocuvam hudbu, ktora sa mi paci. To, ze radia niekoho hraju neznamena automaticky, ze je to zla hudba a naopak.
-
el_chupacabra
Medium Star
podľa mňa je komerčná hudba tá, ktorá je robená za jediným účelom, a to tým aby sa páčila masám, preto je nenáročná a primitívna.
Nekomerčná hudba je robená podľa toho, čo sa páči interpretovi, podľa toho čo cíti, alebo chce odkázať ľuďom a pod., to ale neznamená že táto hudba sa masám nebude páčiť.
Komerční sú napríklad Desmod, začínali na úplne inej hudbe akú hrajú dnes, presedlali na niečo, čo sa ľuďom páči, aj štýl v poslednej dobe zmenili na taký, aby sa páčili kvázirockerom a kvázi metalistom (oh yeaaah, let's be black). Ich hudba ani texty nie sú nijak náročné na počúvača.
Nekomerční sú napríklad Horkýže Slíže, od začiatkov robia ten istý štýl hudby, ktorý neznáša mnoho ľudí, no množstvo ľudí tento štýl miluje. Tu by niekto mohol poznamenať, že ani hudba a texty od HS nie sú nijak náročné, no na rozdiel od dezmodu nie sú ani gýčovité a texty sú vysoko originálne.
Zo zahraničných interpretov by som za komerciu považoval... hm vlastne tam by toho bolo veľa, úplne bezduché texty, hudba tucarutura bum cink...
Za nekomerčinu zas považujem (z toho čo počúvam) napríklad 36 Crazyfists, Chevelle, Tool ... kapely ktoré ďaleko unikajú od mainstreamu a aj napriektomu že ich hudba je vysoko kvalitná, nemajú toľko fanúšikov ako napríklad Linkin Park
(tým nechcem povedať že by som LP považoval za čisto komerciu...)
Nekomerčná hudba je robená podľa toho, čo sa páči interpretovi, podľa toho čo cíti, alebo chce odkázať ľuďom a pod., to ale neznamená že táto hudba sa masám nebude páčiť.
Komerční sú napríklad Desmod, začínali na úplne inej hudbe akú hrajú dnes, presedlali na niečo, čo sa ľuďom páči, aj štýl v poslednej dobe zmenili na taký, aby sa páčili kvázirockerom a kvázi metalistom (oh yeaaah, let's be black). Ich hudba ani texty nie sú nijak náročné na počúvača.
Nekomerční sú napríklad Horkýže Slíže, od začiatkov robia ten istý štýl hudby, ktorý neznáša mnoho ľudí, no množstvo ľudí tento štýl miluje. Tu by niekto mohol poznamenať, že ani hudba a texty od HS nie sú nijak náročné, no na rozdiel od dezmodu nie sú ani gýčovité a texty sú vysoko originálne.
Zo zahraničných interpretov by som za komerciu považoval... hm vlastne tam by toho bolo veľa, úplne bezduché texty, hudba tucarutura bum cink...
Za nekomerčinu zas považujem (z toho čo počúvam) napríklad 36 Crazyfists, Chevelle, Tool ... kapely ktoré ďaleko unikajú od mainstreamu a aj napriektomu že ich hudba je vysoko kvalitná, nemajú toľko fanúšikov ako napríklad Linkin Park
Komercna hudba je vtedy, ked dana kapela, alebo spevak/spevacka robi hudbu len koli prachom, a ni koli tomu, ze ich to bavi, alebo to nerobia pre fanusikov...no a mozte to vidiet na danom priklade Lady Gaga, a dalsie mesacne hviezdicky, po lete si na ziadnu Gagu ani nespomeniete...proste tertaz ju seru vsade, mozte vidiet aj to, ze pre prachy tam pomaly polonaha tancuje v klipoch...to su u mna sracky...nikdy som taku hudbu nemal rad 
nakolko kariera spevaka, je slobodna profesia, tazko povedat ci to niekto robi len z povinnosti a len pre peniaze - je to o talente a o chuti to robit.
A hratelnost v radiach? Ono je to cele aj o tom, ze mnozstvo hudby je v radiach proste nepublikovatelnej, nakolko radio je urcene masam ludi, a treba uznat, ze tvrdsi rock/metal nie je urceny pre siroke masy. Taka hudba je potom absolutne nekomercna?
Dalej si treba uvedomit aj fakt, ze keby ktokolvek z nas robi hudbu, tak jeho prioritou a najvacsim potesenim z tvorby je, ked ju ludia pocuvaju. Je jedno ci v radiach, telke, alebo aj stiahnute mp3. Nie spevak/kapela si vybera ci, a ktora skladba pojde do radia - radia si vyberaju skladby (niekedy by ma fakt zaujimalo podla akych kriterii).
Takze ak odhliadnem od faktu, nesudit podla hranosti, tak mi vychadza uz len parameter - robit to s citom pre hudbu, priniest nove prvky do nej a na skladbe citit, ze je INA, a nie je to tuctovka akych tu uz bolo mraky.
A hratelnost v radiach? Ono je to cele aj o tom, ze mnozstvo hudby je v radiach proste nepublikovatelnej, nakolko radio je urcene masam ludi, a treba uznat, ze tvrdsi rock/metal nie je urceny pre siroke masy. Taka hudba je potom absolutne nekomercna?
Dalej si treba uvedomit aj fakt, ze keby ktokolvek z nas robi hudbu, tak jeho prioritou a najvacsim potesenim z tvorby je, ked ju ludia pocuvaju. Je jedno ci v radiach, telke, alebo aj stiahnute mp3. Nie spevak/kapela si vybera ci, a ktora skladba pojde do radia - radia si vyberaju skladby (niekedy by ma fakt zaujimalo podla akych kriterii).
Takze ak odhliadnem od faktu, nesudit podla hranosti, tak mi vychadza uz len parameter - robit to s citom pre hudbu, priniest nove prvky do nej a na skladbe citit, ze je INA, a nie je to tuctovka akych tu uz bolo mraky.
haha11 - z toho co si napisal, sa da lahko vydedukovat nasledovna myslienka: "co neznasam, to je komercne" ... hm aj to je nazor
//lubos - po 10-tom precitani som nedospel k inemu nazoru, nez k tomu, ze si nepochopil mna
- btw o jedenastej este nezvyknem byvat unaveny. Jedna vec je co si mysli, dalsia, ako to prezentuje 
//lubos - po 10-tom precitani som nedospel k inemu nazoru, nez k tomu, ze si nepochopil mna
Podpis.el_chupacabra napísal:podľa mňa je komerčná hudba tá, ktorá je robená za jediným účelom, a to tým aby sa páčila masám, preto je nenáročná a primitívna.
Zvýraznil by som ešte, že kritérium hrateľnosti nemôžme brať v úvahu, pretože napr. U2 rozhodne nie sú komerčný, ale hrajú ich teda dosť.
Príklady Desmodu a HS sú vybrané veľmi správne. Osobne by som ešte zo slovenskej scény zvýraznil Gladiator, akože prejsť od trash metalu k sladkým gýčom je veľa aj na koňa.
-
mr_margera
Medium Professional
presne ako povedal begbeee, ten gladiator si vystihol paradne... tiez by som este spomenul IMT Smile.
aby som nebol OT tak podla mojho nazoru je tazko povedat co je komercne a co nie, kazdopadne pocuvam hudbu roznych stylov, je naozaj malo veci co sa mi vyslovene nepaci, ide o to, ze sa snazim nachadzat interpretov, ktory nie su az tak znami, ale to neznamena ze nerobia dobru hudbu, teda snazim sa viac hladat alternativu.
k tomu ma napadol jeden priklad, okrem ineho mam rad drum & bass. ked sa povie DNB tak vacsinu ludi napadne Pendulum, pretoze je to najviac hravany a najviac znamy predstavitel tohto stylu. Ja pendulum nemam rad, vobec sa mi to nepaci a poznam desiatky DJ-ov, ktory hraju dnb ovela lepsi a kvalitnejsi, ako spominana formacia...
ale to je len moj skromny nazor
aby som nebol OT tak podla mojho nazoru je tazko povedat co je komercne a co nie, kazdopadne pocuvam hudbu roznych stylov, je naozaj malo veci co sa mi vyslovene nepaci, ide o to, ze sa snazim nachadzat interpretov, ktory nie su az tak znami, ale to neznamena ze nerobia dobru hudbu, teda snazim sa viac hladat alternativu.
k tomu ma napadol jeden priklad, okrem ineho mam rad drum & bass. ked sa povie DNB tak vacsinu ludi napadne Pendulum, pretoze je to najviac hravany a najviac znamy predstavitel tohto stylu. Ja pendulum nemam rad, vobec sa mi to nepaci a poznam desiatky DJ-ov, ktory hraju dnb ovela lepsi a kvalitnejsi, ako spominana formacia...
ale to je len moj skromny nazor
Ja rozdeľujem komerčné skupiny do 2 typov:
1) rádiovky, ktoré sa neustále hrajú v rádiach a počúvajú ich takí typickí
tínedžeri ,ktorí sa "bavia" na diskotékach.
Komerční interpreti spravidla tak ako rýchlo prišli tak rýchlo aj odídu alebo sú "násilné" tlačení do rádii
napr. v súčasnosti: Lady Gaga, david Guetta, Pussycat Dolls ,desmod, Linkin Park atd
2) skupiny ,ktoré nie sú až také známe a v rádiach nemajú svoje ustálené miesto alebo sú takmer neznáme no majú komerčný nádych;to znamená ,že hudbu robia akokeby nasilu.Zväčša sú známy iba u určitej skupine ľudí(hip hop,metal...)
napr. Jonas Brothers, Nightwish, všetci hip hopoví interpreti(hoci ja hip hop nepovažijem za hudobný štýl),Tokio Hotel,Metro Station,Fall Out Boys apodobné mladežnícke kapely
1) rádiovky, ktoré sa neustále hrajú v rádiach a počúvajú ich takí typickí
tínedžeri ,ktorí sa "bavia" na diskotékach.
Komerční interpreti spravidla tak ako rýchlo prišli tak rýchlo aj odídu alebo sú "násilné" tlačení do rádii
napr. v súčasnosti: Lady Gaga, david Guetta, Pussycat Dolls ,desmod, Linkin Park atd
2) skupiny ,ktoré nie sú až také známe a v rádiach nemajú svoje ustálené miesto alebo sú takmer neznáme no majú komerčný nádych;to znamená ,že hudbu robia akokeby nasilu.Zväčša sú známy iba u určitej skupine ľudí(hip hop,metal...)
napr. Jonas Brothers, Nightwish, všetci hip hopoví interpreti(hoci ja hip hop nepovažijem za hudobný štýl),Tokio Hotel,Metro Station,Fall Out Boys apodobné mladežnícke kapely
viem ze je to vytrhnute z kontextu, ale s tymto velmi nesuhlasim, kedze mas napriklad vydavatelstvo death row records ( http://www.deathrowrecordings.com/ ) je to jedno z najvacsich vydavatelstiev na svete a urcite taky dr.dre , nate dogg komercny neni kedze ludia ktory s hip-hopu nevenuju tak ich moc nepoznaju. nehravaju sa v radiach a nejdu ich klipy v telke .meffisto napísal:Ja za komercne povazujem vsetko to, za cim stoji velke hudobne vydavatelstvo,
dufam ze ste ma pochopili
-
mr_margera
Medium Professional
meffisto k tomu pendulum, ja som ich videl na pohode a vobec sa mi to nepacilo, ani ma to nedokazalo rozhybat... to je kazdeho osobny nazor, ci je nieco dobre alebo nie, ja vobec neodsudzujem nikoho. ak mas rad DNB skus najst sety od ceskej dj-ky IM Cyber, alebo DJ Anakin, to je podla mna fakt kvalita. ale dost o DNB, myslim ze na to je tu ina tema 
-
twardykamen
Medium Professional