Spomalenie Procesoru

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Mirenko
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Spomalenie Procesoru

Príspevok od používateľa Mirenko »

Ahojte naskytol sa mi problém ako náhle som zapojil novy zdroj (Corsair TX 650W do pc tak sa divne spomalil procesor preto hovorím divne pretože hry idú bez seknutia ako normálne ale načítavanie dlho trvá, dlho trvá aj inštalácia hry, extrahovanie cez Winrar.Podla mňa inštalácia 7,5 GB hry nemá trvať 120 min. a tak isto aj extrahovanie. Pri inštalácii ukazuje procesor, že pracuje na 45%. Prvotnú zostavu mi robil známi ešte so 400W zdrojom teraz neviem či v biose kvôli slabému zdroju obmedzil výkon procesoru... neviem či sa to dá... teplotu procesora pri 2h zátaži ukazuje 57C... či výkon obmedzuje teplota.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Problém pravdepodobne nebude procesor (keďže nejde na 100% tak by zvládol aj väčšie zaťaženie). Skôr by som tipoval, že bude nejaký problém s diskom (pravdepodobne je z nejakého dôvodu príliš pomalý).
Aký disk vlastne máš? Je to SATA, alebo PATA disk?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Spomalenie Procesoru

Príspevok od používateľa audiotrack »

Mirenko napísal:Ahojte naskytol sa mi problém ako náhle som zapojil novy zdroj (Corsair TX 650W do pc tak sa divne spomalil procesor preto hovorím divne pretože hry idú bez seknutia ako normálne ale načítavanie dlho trvá, dlho trvá aj inštalácia hry, extrahovanie cez Winrar.Podla mňa inštalácia 7,5 GB hry nemá trvať 120 min. a tak isto aj extrahovanie. Pri inštalácii ukazuje procesor, že pracuje na 45%. Prvotnú zostavu mi robil známi ešte so 400W zdrojom teraz neviem či v biose kvôli slabému zdroju obmedzil výkon procesoru... neviem či sa to dá... teplotu procesora pri 2h zátaži ukazuje 57C... či výkon obmedzuje teplota.
to nejak nechápem, podľa toho čo píšeš si tam dal silnejší zdroj, tak ako že kvôli slabému zdroju? Menil si ešte niečo iné okrem zdroja aby bolo možné že nezvláda?
inak si tiež myslím ako chrono že CPU nebude na vine
Mirenko
Light Expert
Light Expert

Je to asi Pata disk o veľkosti 80GB.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

neprehodilo sa ti DMA na PIO?
Mirenko
Light Expert
Light Expert

Buď tak dobrý čo to je kde to nájdem, aby som to mohol skontrolovať.
Mirenko
Light Expert
Light Expert

Pozeral som sa na ten návod či nemám prepnuté DMA na PIOP ale asi nie len v tom Curent Transfer Mode tam je napísane PIOP Mode... tak neviem

//autoeditácia príspevku ( 21 Jul 2009, 9:42 )
A ešte taký dodatok : napr. pri extrahovaní sa rýchlosť rozbehne dobre a potom asi po 1,5 min sa to markantne spomalí na už zmiňovaných 2h
Prílohy
toto.JPG
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

A ten Transfer Mode si mal na PIO alebo Ty si zmenil na DMA? Určite ho zmeň na DMA, ulož a reštartuj komp. Potom sa opäť vráť do tohto okna a sa pozri, či "Current Transfer Mode" (Aktuálny mód prenosu) je už na DMA.
Mirenko
Light Expert
Light Expert

Nie to tak bolo keď som to otvoril a preto píšem že, či to nejde zmeňiť v tom Curent Transfer Mode to PIO lebo tam nemôžem s tým nič robiť.
brm
Darca
Darca

Skús zmeniť Transfer mode na PIO only, ulož, reštartni komp a potom sa vráť, opäť zmeň nazad na DMA if available, ulož, reštartni.. a pozri na Current Transfer Mode, či už tam je DMA..
Mirenko
Light Expert
Light Expert

Skúsil som to dať na na DMA a reštartnúť a v Curent Transfer Mode som mal že, Ultra DMA Mode 6 ale neviem prečo keď som začal extrahovať tak zas sa to tak spomalilo a keď som pozrel tak v Curent Trensfer Mode bolo zas PIO
brm
Darca
Darca

For repeated DMA errors. Windows XP will turn off DMA mode for a device after encountering certain errors during data transfer operations. If more that six DMA transfer timeouts occur, Windows will turn off DMA and use only PIO mode on that device.
Asi tam budeš mať nejakú HW chybu. Skontroluj všetky káble v bedni, či ich máš zapojené v poriadku, ak je to možné, vyskúšaj druhé káble, vyskúšaj zapojiť na iné konektory atď.

Môžeš skúsiť aj stiahnuť najnovšie ovládače na chipset.
Mirenko
Light Expert
Light Expert

Ovládač na grafickej mám pomerne nový 182.50.
A čo prehodiť do druhých konektorov ? Pokiaľ viem tak všetko pasuje len do jedného konektora keby som mal spraviť chybu tak to proste nezapojím do druhého konektora to nejde.
A v softe to nebude?

//autoeditácia príspevku ( 21 Jul 2009, 12:41 )
Odebrat kompletně celý IDE řadič z hardwaru, restartovat a nechat XP nadetekovat znovu.
XPčka totiž obsahují ​"geniální​" vlastnost, že po určitém počtu chybně přenesených dat ​(co si budeme povídat ​- stává se to ​- od toho tu jsou kontrolní a opravné mechanismy​) vypnou DMA mód, který pak už normálním způsobem zapnout nejde:​-(

Toto som našiel na jednom fóru. Myslíš že, je to dobrý nápad lebo mne sa to zdá trochu drastické ale, druhý na tom fóru písali že to funguje ta by som ťa prosil aby si povedal svoj názor.
brm
Darca
Darca

Nemyslel som grafikcú kartu na grafiku, ale na dosku - chipset. Choď na domácu stránku výrobcu Tvojej dosky, nájdi si svoju dosku a tam niekde budeš mať ovládače na stiahnutie, hľadaj ovládač na chipset..

..áno môžeš skúsiť aj to, čo tam píšu..
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

a k tomu návodu: áno, odinštalovanie radiča a nechanie ho aby sa nadetekoval sám funguje, no iné by bolo keby máš ten PIO namiesto DMA na mechanike. Pri disku by som radšej skúšal nové drivery ako radí brm, a odinštalovanie až ako plán B
Mirenko
Light Expert
Light Expert

Windows XP má zabudované najrôznejšie „inteligentné“ prvky na správu systému. Žiaľ, niekedy to môže viesť k značnému spomaleniu diskových operácií. Osobne sa mi to stalo po snahe o prečítanie poškodeného DVD disku. O čo vlastne ide?

Každé diskové zariadenie, či už pevný disk alebo CD (DVD) mechaniky majú občas problémy s čítaním alebo zápisom. Príčiny tohto stavu môžu byť veľmi široké, uveďme napr. už spomínané poškodené CD alebo DVD média, problémy s kabelážou a konektormi, uvoľnenie skrutkového uchytenia disku, nevhodná kombinácia master a slave zariadenia a pod.

Všetky uvedené príčiny (a, samozrejme, nielen tie) vedú k produkovaniu vstupno/výstupných chýb. Ako uvádza Microsoft na svojej stránke www.microsoft.com/whdc/device/storage/ide-dma.mspx, po šiestich chybách OS Windows automaticky zníži úroveň UDMA (Ultra Direct Memory Access) módu o jeden stupeň. Nakoniec prepne príslušný IDE kanál do PIO (Programmed Input Output) módu. Samozrejme, ak príslušný IDE driver nepodporuje zmenu UDMA módu, Windows ihneď prepne do módu PIO.

Tento stav pozorujeme ako postupné spomalenie systému, ktoré vnímame najmä pri práci so súbormi. Ešte horší stav však môže nastať už pri spomínaných CD a DVD mechanikách, najmä pri napaľovačkách. Zničené média nechce asi nikto.

V tomto stave nemusíme hneď reinštalovať príslušné ovládače či dokonca Windows. Najprv sa pozrime, pri ktorých zariadeniach došlo k prepnutiu do PIO módu. V správcovi počítača prejdeme do položky „Správca zariadení“. Rozbalíme si položku „IDE ATA/ATAPI controllers“, kde nájdeme zoznam všetkých primárnych a sekundárnych IDE kanálov. Musíme skontrolovať všetky položky. Dvojklikom, alebo cez pravé tlačidlo myši a výberom z kontextového menu otvoríme okno „Vlastnosti“. Tam prejdeme do druhej záložky „Advanced Settings“.

Ako prvá nás bude zaujímať položka „Transfer Mode“. Pokiaľ obsahuje hodnotu „PIO Only“, počítač pracuje v tomto vynútenom režime a mali by sme ju výberom z rozbaľovacieho zoznamu zmeniť na „DMA id available“. Po reštarte počítača by sa mala táto zmena prejaviť aj v položke „Current Transfer Mode“, ktorá by pre pevné disky mala obsahovať hodnotu „Ultra DMA Mode 5“ a pre CD a DVD mechaniky hodnotu „Ultra DMA Mode 2“.

Horšia situácia však nastane vtedy, ak tam zostane hodnota „Pio Mode“ – a môžem potvrdiť, že mne osobne zostala. Vtedy sa nezaobídeme bez zásahu do registrov. Pozor! Ideme zasahovať do nastavení systému a preto musíme byť nanajvýš opatrní. Spustíme si program regedit, kde nájdeme položku HKEY_LOCAL_MACHINE – HARDWARE – DEVICEMAP – Scsi – Scsi Port 0, 1, … Počet položiek „Scsi Port“ záleží od konkrétnej HW konfigurácie. V pravom okienku sa pozrieme na položku „DMAEnabled“. Ak pracuje zariadenie v DMA móde, môžeme tam nájsť aj hodnotu 1 alebo 3 – to záleží od typov a počtu zariadení pripojených na túto zbernicu. V prípade, že tam nájdeme hodnotu 0, pracuje príslušné zariadenie v PIO móde a mali by sme ju zmeniť na 1. Klikneme na ňu pravým tlačidlom a výberom „Zmeniť“ ju opravíme.

Teraz ešte musíme odstrániť informácie o chybách, pretože by sme nedosiahli požadovaný výsledok. Prejdeme na položku HKEY_LOCAL_MACHINE – SYSTEM – CurrentControlSet – Class – {4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} – 0001, 0002, … Počet znovu záleží od konkrétnej HW konfigurácie. V pravom okienku nás zaujímajú položky „MasterIdDataCheckSum“, „SlaveIdDataCheckSum“, „MasterDeviceDetectionTimeout“ a „SlaveDeviceDetectionTimeout“. Pomocou pravého tlačidla ich jednoducho vymažeme. Prvé dve obsahujú kontrolné súčty a ak ich Windows po reštarte nenájde, vytvorí ich znovu. Druhé dve označujú, či na danom kanáli je pripojené zariadenie a po reštarte ich Windows znovu zdetekuje.

Samozrejme, týmto sme ešte nezaistili, aby Windows pri opakovaných chybách znovu neprepol príslušné zariadenie do PIO módu. Preto je výhodné, aby Windows automaticky nastavoval kontrolný súčet na pôvodnú hodnotu pri každom úspešnom zápise alebo čítaní. Za týmto účelom pre každý potrebný IDE radič 0001, 0002, … vytvoríme výberom z kontextového menu „Nové – Hodnota DWORD“ novú položku „ResetErrorCountersOnSuccess“, ktorú nastavíme na hodnotu 1.

Po reštarte systému by všetko malo pracovať v poriadku. Ak napriek tomu zariadenia nepracujú korektne, budú sa musieť reinštalovať ich ovládače alebo aj operačný systém.

Aj toto som našiel.
A ešte to ako zistím či mám ten PIO namiesto DMA na mechanike, a potom čo by bolo iné.
Takže radíte nové drivery na chipset ale ja mám novo kúpení Pc - poskladaný a robený u známeho tak asi starý driver nebudem mať.
Čo by ste mi odporučili ako Plán B tú prvú metódu alebo túto druhú.

Skúsil som tie drivery a nič

//autoeditácia príspevku ( 21 Jul 2009, 14:59 )
A keď odinštalovať tak primárny aj sekundárny aj to tretie Standart Dual Channel PCI IDE Controller alebo to už nie

//autoeditácia príspevku ( 22 Jul 2009, 14:56 )
Problém vyriešený Ďakujem všetkým,ktorý ste mi pomáhali.
Prílohy
bez.JPG
BlackRa1n
Star
Star

Príspevok od používateľa BlackRa1n »

ja mam na HDD DMA mode 6 :D :lol: :D :lol: nejaky problem??? :D
na mechanike mam DMA mode 2 :D
Prílohy
tak teda  :D
tak teda :D
Napísať odpoveď