No chcel by som sa poradiť ...
Uvažujem nad kúpenim nového PC a chcem samozrejme 4-jadro. A neviem čo sa mi oplatí viac (resp. viem ale neviem ci sa nemýlim )
Uvažujem nad AMD Phenom II X4 955 Black Edition a Inter Core 2 Quad Q9550 .
A vybral by som asi AMD pretože pouziva soc. AM3 ktorý je nový takže keby som chcel neskor procesor vymeniť za lepši nebol by to problém kdežto keby som kúpil Intel tak Core2Quad pouziva soc.775 čo je už dosť starý socket a keď viem tak už sa naňho procesory vyrábať nebudú resp.budu ale nie silnejšie .
no suhlasim s hojkom. Do AM3 budes aj tak davat DDR3 pamate, preto ako ekvivalent povazuj skor i7, ktory je sice o nieco drahsi, ale zasa aj vykonnejsi. Otazne preto je, kolko do toho chces vrazit a na co budes komp vyuzivat.
no neviem ... podla mna je este stale dost drahy (i7) ... je rozdiel 490€ a 208€ ... a to este nepocitam maticnu ktora je tiez drahsia ako pre AMD ... co sa tyka tych DDR3 to si mysli ze by ma to viac stalo pre intel ... lebo (neviem ci je to pravda ale niekde som to cital) i7 potrebuje 3x DD3 pamete alebo 6x DDR3 ... vraj to vie pracovat iba tak .. ale vazne neviem ci je to pravda
Earl_Simmons napísal:(neviem ci je to pravda ale niekde som to cital) i7 potrebuje 3x DD3 pamete alebo 6x DDR3 ... vraj to vie pracovat iba tak .. ale vazne neviem ci je to pravda
Tak ako súčasné procesory efektívne využívajú dve ramky v dual channel, tak Core i7 efektívne využíva tri ramky v triple channel. A tak ako súčasné procesory fungujú aj s jednou ramkou v single channel, tak musí aj Core i7 fungovať s jednou alebo dvomi ramkami v dual/single channel. A tak ako je dobré do súčasných počítačov kupovať dve ramky do dual channel, tak by sa zišlo do Core i7 kupovať tri ramky do triple channel..
Toto vyzera na velmi dobry procesor.
AMD Phenom™II X4 Quad-Core 905e 2.5GHz 128kBL1 512kBL2 6MBL3 65W socket AM3 ,BOX za 3 700 Kč s DPH
Uz len cakam na Test v PC Tuningu. Ja osobne 4 jadra este moc nemusim.
Moj favorit je Intel PDC E6300 ... 2,8GHz 45nm Dvoj jadro ... Nie je problem si ho pretocit na 3,6GHz vdaka vysokemu nasobicu ... A ten vykon stoji za tu cenu.
Patjo napísal:je tento procesor 64 bit ? Intel Celeron CPU E1400 @ 2,00GHz
hej
//autoeditácia príspevku ( 19 Aug 2009, 17:25 )
ja mam intel core 2 quad 2,33 Ghz taktovat sa moc neda ( maly nasobic ) socket mam lga 775 a som velmi spokojny brutal force je tam dobra ( prerabanie videii z kamery , vegas , virtual dub ) v hrach co ja viem ? crysis ide aj z gta 4 )
Earl_Simmons napísal:
A vybral by som asi AMD pretože pouziva soc. AM3 ktorý je nový takže keby som chcel neskor procesor vymeniť za lepši nebol by to problém
Až nato, že AMD mení sockety ako ponožky, kdežto Intel používa soc. 775 už pár rokov. Otázne je, ako je to so spätnou kompatibilitou starších dosiek a nových procesorov.
Hextall.. až nato, že ak AMD mení sockety ako ponožky, tak je tam zvyčajne zabezpečená spätná kompatibilita, zatiaľčo keď raz zmení socket Intel, tak do neho dáš starší procesor len s kladivom. Nehovoriac o tom, že Intel teraz bude mať súčasne dva rôzne sockety.. jeden pre highend.. a druhý pre lowend....
Kompatibilita starých dosiek a nových procesorov zvyčajne závisí od použitého chipsetu.. a tie zvyčajne zvládajú o jednu-dve generácie novšie procesory pre aké boli pôvodne robené.. a potom už je v procesoroch taká zmena, že staré chipsety ich jednoducho nezvládnu, resp. ak, tak iba podtaktované..
Spätná kompatibilita v jeho prípade rieši len prípadný upgrade procesora. Ak bude chcieť meniť dosku, bude musieť kúpiť aj nový procesor. Pretože procesory AM3 idú aj v socketoch AM2 a AM2+, procesory AM2 idú v socketoch AM2 a AM2+ ale AM3 nie. Ak si kúpi procesor AM3 a medzitým príde socket AM4 (čo určite príde), tak mu tam nepobeží.